مصاحبه|حسن حیدر: اعراب بر اساس دیدگاه آمریکا با ایران رفتار می‌کنند/ترامپ توجهی به مسئله فلسطین ندارد

مصاحبه|حسن حیدر: اعراب بر اساس دیدگاه آمریکا با ایران رفتار می‌کنند/ترامپ توجهی به مسئله فلسطین ندارد

مدیرعامل خبرگزاری قدس پرس و تحلیلگر مسائل فلسطین معتقد است که کشورهای عربی از پنجره‌ای آمریکایی با ایران تعامل می‌کنند و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و سایر کشورهای عربی نمی‌توانند گامی به‌سمت ایران بدون موافقت آمریکا بردارند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، حسن حیدر فلسطینی الاصل است و هم‌اکنون مدیریت‌عامل خبرگزاری بین‌المللی قدس  را به‌عهده دارد. وی برای بررسی تحولات فلسطین اخیراً به ایران سفر کرده و مهمان خبرگزاری تسنیم بود.  خبرگزاری قدس 30 سال سابقه کار دارد. بیشترین تمرکز این خبرگزاری به‌روی اخبار فلسطین است. ساختمان اصلی این خبرگزاری در امان پایتخت اردن است و در کرانه باختری، نوار غزه، استانبول و لندن نیز دفتر دارد.

حسن حیدر در مصاحبه با خبرنگار بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به سؤالات مختلف از جمله در خصوص خبرگزاری قدس، فعالیت رسانه‌های ایران، تحولات داخلی فلسطین اشغالی و نگاه کشورهای عربی به ایران پاسخ داده است.

این فعال رسانه‌ای درباره تلاش رسانه‌های عربی برای فضا‌سازی منفی و تبلیغات گسترده علیه ایران بر این باور است که رویکرد رژیم‌های عربی در قبال ایران منطبق با رویکرد آمریکایی‌ها است و این رویکرد در عملکرد رسانه‌ای علیه ایران بازتاب یافت و اصطلاح دشمن ایرانی مطرح شد و افکار عمومی را منحرف و گمراه کردند تا حقیقت ماجرا را نفهمند. آنها این کار را با تصاویر ساختگی برای گمراه کردن افکار عمومی انجام دادند.

متن کامل مصاحبه حسن حیدر با خبرگزاری تسنیم در زیر می‌آید:

تسنیم: اگر امکان دارد شرح مختصری از خودتان و مؤسسه قدس پرس ارایه کنید.

حسن حیدر: من حسن حیدر عضو دبیرخانه انجمن اطلاع‌رسانی فلسطین و مدیرعامل قدس پرس هستم. مقر انجمن اطلاع‌رسانی فلسطین در شهر استانبول ترکیه است و من خودم مقیم اردن هستم.

انجمن اطلاع‌رسانی فلسطین در سال 2014 میلادی آغاز به کار کرد. هدف از این کار ایجاد بستری بود که همه رسانه‌هایی را که اعتقاد راسخ به روایت فلسطین از درگیری با اشغالگران دارند، گرد هم آورد، یعنی انجمن به همه مؤسسات، افراد و نهادهایی که به حق فلسطینی‌ها در بازگشت به میهن خود ایمان دارند و اعتقاد راسخ دارند که حضور صهیونیست‌ها در خاک فلسطین اشغالگری است، توجه دارد؛ صرف‌نظر از اینکه این مؤسسات یا افراد یا نهادها به بازگشت به مقاومت یا غیر از آن اعتقاد داشته باشند زیرا انجمن در این موضوع ورود نمی‌کند، زیرا اعتقاد راسخ دارد که وجود اسرائیل بر پایه اشغالگری است و حقوق ملت فلسطین غصب شده است. انجمن اطلاع‌رسانی فلسطین این بستر را فراهم کرده و به همه این نهادها فرصت می‌دهد که برای شکل دادن به یک لابی رسانه‌ای در چارچوب یک هدف راهبردی و ایجاد کانال‌های مبادله تجارب و آموزش‌ها گرد هم آیند. امروز نگارش یک خبر یا داستان یا پیمایش درباره فلسطین به برخی مهارت‌های خاص نیاز دارد. پرونده مسئله فلسطین به‌سرعت درحال تحول و دگرگونی است. هر روز اطلاعات جدیدی وارد این پرونده می‌شود لذا شما نیاز دارید که دانش خود در این باره را بِروز نگه دارید. انجمن، دوره‌های آموزشی برای روزنامه‌نگاران و نهادهای همکار در این پرونده برگزار می‌کند که چطور درباره پرونده فلسطین بنویسند و آن را دنبال کنند. امروز انجمن اطلاع‌رسانی فلسطین می‌تواند اطلاعات دریافتی خود را با دیگر مؤسسات مبادله کند تا این اطلاعات در گسترده‌ترین سطح ممکن منتشر شود.

تسنیم: شما رسانه‌های ایران را دنبال می‌کنید، به‌نظر شما نقاط قوت و ضعف آنها در چیست و شما از بیرون چطور به این خبرگزاری‌ها نگاه می‌کنید؟

حسن حیدر: نقاط قوت آنها در تمرکز روی پرونده فلسطین و انتشار اخبار و گزارش‌هایی است که به‌طور معمول رسانه‌های عرب‌زبان به آن نمی‌پردازند. شما این دست اخبار و گزارش‌ها را در رسانه‌های ایران می‌بینید، منظورم اخبار مربوط به مقاومت و گزینه مقاومت مسلحانه و تحولات مربوط به آن است. شما این اخبار را به‌طور مشخص در رسانه‌های ایران می‌بینید. اما نقاط ضعف درخصوص شیوه گفت‌وگو و مخاطب قرار دادن افکار عمومی جهان عرب است. من از چند روز پیش این سؤال را مطرح کردم؛ چرا رسانه‌های ایران در ترویج و بازاریابی روایت خاص خودشان درخصوص حضور مثلاً در پرونده سوریه موفق عمل نکرده‌اند؟ چرا رسانه‌های ایرانی نمی‌توانند روایت خاص خودشان در پرونده عراق را برسانند؟ ایران چندین سال به‌خاطر ورود در پرونده عراق مورد هجمه قرار گرفته است. ایران روایت قانع‌کننده‌ای برای حضورش دارد، اما چرا این روایت به افکار عمومی عرب نرسیده و قانع‌کننده نیز نبوده است؟ این روایت باید به افکار عمومی عرب برسد و قانع‌کننده باشد. من می‌گویم که روایت ایران در پرونده فلسطین کاملاً واضح است، اما برای اینکه مؤثر باشد، باید افکار عمومی عرب سیاست خارجی ایران و چالش‌های پیشِ‌روی این کشور را بفهمند؛ چالش‌هایی که باعث شده تا ایران در پرونده سوریه و پرونده عربستان و یمن ورود کند. چرا عربستان موفق شده که خودش را حامی مشروعیت (دولت عبدربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن) و دیگران را خارج قانون‌شکن و خارج از این مشروعیت معرفی کند، اینجا مسئله رسانه و نقش آن مطرح است.

تسنیم: نکته و سؤال شما مهم است، به‌نظر شما ایران نتوانسته است جامعه عرب را به‌طور کامل قانع کند که ورودش در پرونده عراق برای حمایت از ملت عراق و مبارزه با تروریسم بوده است و ایران کنار عراق ایستاده است تا گروه تروریستی داعش خود را به بغداد نرساند و در سوریه همین رویکرد را دنبال کرده تا این کشور از هم نپاشد و در لبنان همین رویکرد را در پیش گرفته تا حزب‌الله بتواند در برابر اشغالگری اسرائیل بایستد و در یمن نیز ورود کرده تا از ملت مظلوم این کشور حمایت کند، از نظر ما در ایران، همه اینها موضعگیری‌های افتخارآمیزی است، اما با وجود همه اینها، به‌نظر شما چرا ایران از طرف افکار عمومی عرب و برخی رژیم‌های عرب مورد هجمه قرار می‌گیرد و متهم به دخالت در کشور دیگری است؟

حسن حیدر: شاید همه این دلایلی که فرمودید باشد، یعنی به‌طور قطع، از یک سوی قضیه فکر می‌کنم باید یک تصمیم سیاسی متمرکزتر تعامل با افکار عمومی عرب وجود می‌داشت. این تصمیم در سطح رسانه‌ای مبتنی بر سیاستگذاری رسانه‌ای و فهم مخاطب و آن چیزی است که در او اثرگذار است. در سوی دیگر قضیه، رسانه‌های رقیب (متخاصم) بسیار بزرگ بودند و صدها میلیون دلار به آنها تزریق شد و از پیشرفته‌ترین فناوریها بهره بردند. رسانه‌های رقیب و متخاصم از مرحله رسانه‌های سنتی و ارتش‌های سایبری گذر کرده به‌سمت بنگاه‌های تبلیغاتی رفتند؛ به‌گونه‌ای که این بنگاه‌های تبلیغاتی علیه ایران شیطنت کردند. یک سری رسانه‌ها شبانه‌روز در این نبرد تلاش می‌کنند، در نتیجه رسانه‌های رقیب بسیار بزرگ بودند و فهم بیشتری از ذهنیت عرب‌ها نسبت به رسانه‌های ایران داشتند. من با پیگیری رسانه‌های ایران دریافته‌ام که ایران ادبیات کاملاً روشنی دارد و سیاستگذاری رسانه‌ای همه رسانه‌های ایران به هیچ وجه به جنبه مذهبی نمی‌پردازد، یعنی درباره هر حادثه و رویدادی در منطقه از جنبه سیاسی می‌پردازد اما رسانه‌های رقیب و متخاصم شرم و ابا نکرده و ایران را به مذهب‌گرایی متهم می‌کنند، این موضوع برای ذهنیت عربی جذاب است، یعنی برای او جذاب است که این رسانه‌ها درباره "پارسیسیم" و تشیع صحبت کنند و این‌گونه او وارد تاریخ دولت پارسی شود و تاریخ را به‌طور اشتباه برداشت می‌کند و به جلو می‌رود. این نوع درآمیختگی‌ها با ذهنیت عربی همخوانی دارد، زیرا سریع هضم می‌شود و نیاز ندارد که تحلیلی درباره آن ارایه شود. رسانه‌های رقیب و متخاصم قدرتمند بودند و از همه ابزارهای رسانه‌ای به‌ویژه ارتش سایبری و بنگاه‌های تبلیغاتی استفاده کردند و در رسانه‌های غربی نفوذ کردند. آیا با عقل جور در می‌آید که فلان روزنامه‌نگار خارجی نگران جهان عرب از خطر تشیع باشد و درباره خطر تشیع در جهان عرب بنویسد؟ چنین چیزی اساساً در فرهنگ آنها وجود ندارد، یعنی حتماً اینجا پای یک بنگاه‌ تبلیغاتی در میان است که به این نویسنده پول می‌دهد و با او گفت‌وگو می‌کند و او را مأمور می‌کند تا در این سمت و سو بنویسد، مثلاً این نویسنده خارجی درباره خطر تشیع می‌نویسد و آنچه می‌نویسد مقدس شمرده می‌شود زیرا افراد این برداشت را خواهند کرد که این مطلب نه از طرف یک تبعه سعودی بلکه یک فرد بی‌طرف نوشته شده است. آنها کاری کرده‌اند که دیگران به‌نمایندگی از آنها صحبت کنند و این همان ایده بنگاه تبلیغاتی است.

ماشین رسانه‌ای و تبلیغاتی ضدایرانی این موضوع را به پلیدترین وجهه خود مورد استفاده قرار داده است و آنها حتی رسانه‌های غربی را فاسد کرده‌اند. بحران بین قطر و عربستان باقی مانده و افراد درستکار در رسانه‌های غربی را فاسد کرده است زیرا این دو غول پولدار در حالت درگیری و کشمکش با هم به‌سر می‌برند که کدام‌یک بحق است. این نوع نبرد رسانه‌ای نیاز دارد که از هر چیزی که تأثیری در افکار عمومی حتی نخبگان دارد، بهره‌برداری شود.

تسنیم: برمی‌گردیم به مسائل داخلی فلسطین، درباره تجاوزگری اخیر رژیم اسرائیل علیه جنبش جهاد اسلامی فلسطین و اجرای عملیات ترور علیه این جنبش صحبت کنید؛ به‌ویژه که رژیم اسرائیل از وقوع دوباره یک جنگ هراس داشت.

حسن حیدر: تجاوزگری اخیر از نظر نمادی، زمان‌بندی و فرد هدف‌قرارگرفته مشخصاً علیه ایران بود. این تجاوزگری در رقابت با حوادث سوریه و لبنان و عراق و در تلاقی با تصور اشغالگران اسرائیلی انجام شد که فکر می‌کردند که در یک بزنگاه تاریخی مشخص در سایه ادعای خود مبنی بر افول ستاره ایران به‌سر می‌برند. این تجاوزگری مشخصاً علیه حماس نبود بلکه علیه جهاد اسلامی بود که بیش از حماس نماد ایران به‌شمار می‌رود و در اینجا جنبه نمادین بسیار مهم است. اما در مقابل این تجاوزگری، پاسخ مقاومت فلسطین معادلات را به‌هم زد، زیرا اتاق عملیات مشترک گروههای مقاومت فلسطین که در آن حماس و سایر گروههای مقاومت عضویت دارند، به‌طور یک‌پارچه مسئولیت پاسخ به تجاوزگری را به‌عهده گرفت و درگیری تبدیل به یک جنگ فراگیر شد و پیامی را که اسرائیل می‌خواست ارسال کند، خنثی کرد.

تسنیم: آیا این بحران داخلی رژیم اسرائیل و ناکامی نتانیاهو در تشکیل کابینه جدید بود که باعث شد یک شخصیت مهم جهاد اسلامی فلسطین را ترور کند تا به اسرائیلی‌ها بگوید که تنها کسی است که می‌تواند از آنها حفاظت کند و با این کار در تشکیل دولت جدید پیروز شود یا عامل دیگری در امر دخیل بوده است؟

حسن حیدر: گفته شما بخشی از ادبیات رژیم اشغالگر است. اشغالگران اسرائیلی همواره به‌هنگام مواجه شدن با بحرانی داخلی برای فرار به چنین عملیاتی دست می‌زنند. نخست وزیر یا مسئولان اسرائیلی که در مقابله با مقاومت فلسطین هستند، در ذهنیت ساکنان فلسطین اشغالی قهرمان هستند و طبیعتاً این تلاشی برای فرار از بحران داخلی است و از این رو، پاسخ موشکی فلسطینی‌ها برای ناکام کردن این تلاش بود و به اسرائیلی‌ها یادآوری کرد که موشک‌های آنها قادر هستند که به مسافتی دورتر از آنچه تصور می‌کنند، برسد.

تسنیم: داستان آشتی بین فلسطینی‌ها را زیاد شنیده‌ایم و نشست‌هایی برگزار شده و درباره آشتی بسیار صحبت کرده‌اند اما همه چیز به همان جای اول بازگشته است، چرا گروههای فلسطینی خواهان دستیابی به یک توافقنامه فراگیر و مداوم در زمینه آشتی نیستند؟

حسن حیدر: موضوع آشتی به یک علت مهم ناکام مانده و خواهد ماند زیرا از آشتی ایجاد یک ائتلاف فلسطینی مدنظر نیست چرا که آشتی بین دو جریان است؛ جریان محمود عباس (ابومازن) که معتقد است که سازش با اشغالگران حقوق ما را بازمی‌گرداند و جریان مقابل که معتقد است حقوق ما تنها با مقاومت مسلحانه باز خواهد گشت، این دو جریان به هیچ وجه با هم جمع نخواهند شد، در نتیجه، آشتی همواره زیر آتش فشارهای اسرائیل و مصر و جهان عرب قرار دارد و همواره میانجیگر آشتی بی‌طرف نیست. تشکیلات خودگردان نیازمند آشتی برای گام برداشتن در پروژه خود برای سازش با اشغالگران است و حماس آشتی را برای کمک به طرح خود در مقاومت در برابر اشغالگران می‌خواهد و وقتی جلساتی بین گروههای فلسطینی برگزار شود که هدف از آن ایجاد وضعیتی باشد که اجازه مدیریت امور مردم به‌دور از این اختلاف را بدهد، آشتی موفق خواهد بود.

تسنیم: آیا بعد از اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در به‌رسمیت شناختن شهر اشغالی قدس به‌عنوان پایتخت رژیم اسرائیل، آیا باز هم ابومازن به مذاکرات اعتقاد دارد؟

حسن حیدر: ابومازن در چند اظهار نظر خود گفت که "مذاکرات تنها گزینه من است و هماهنگی امنیتی بین تشکیلات خودگردان و اشغالگران امری مقدس است".

تسنیم: چرا بعد از  تصمیم ترامپ شاهد تحرکاتی در کرانه باختری علیه اشغالگران نبودیم؛ باتوجه به اینکه قدس یکی از نمادهای امت اسلامی است؟

حسن حیدر: [ضربه و عملکرد] مشت امنیتی بسیار شدید است. امروز تشکیلات خودگردان فعالان را برای تحقیقات احضار می‌کند و سپس اجازه می‌دهد که بروند اما به‌محض اینکه پای خود را بیرون از ساختمان می‌گذارند، می‌بیند که اسرائیلی‌ها منتظرش هستند، این همان هماهنگی امنیتی است. متأسفانه این امر بسیار دردناک است. من تشکیلات خودگردان را امروز بخشی از طرح صهیونیستی می‌دانم.

تسنیم: چرا برخی کشورهای عربی برقراری روابط با رژیم اسرائیل را آغاز کرده‌اند و در مقابل آن با این ادعا که ایران خطری برای کشورهای عربی است، درحال ترویج ایران‌هراسی هستند؟

حسن حیدر: رژیم‌های عرب از ایران به‌دلایل متعددی می‌ترسند. مهمترین دلیل این است که اعراب از پنجره‌ای آمریکایی با ایران تعامل می‌کند و کشورهای عرب حوزه خلیج (فارس) و سایر کشورهای عربی نمی‌توانند گامی به‌سمت ایران بدون موافقت آمریکا بردارند. رویکرد (این دولتهای عربی) در قبال ایران در ارتباط با رویکرد آمریکایی‌ها در قبال ایران است و این رویکرد در عملکرد رسانه‌ای علیه ایران بازتاب یافت و اصطلاح دشمن ایرانی مطرح شد و افکار عمومی را منحرف و گمراه کردند تا حقیقت ماجرا را نفهمند. آنها این کار را با تصاویر ساختگی و نشان دادن صحنه‌های خون و مواد شیمیایی برای گمراه کردن افکار عمومی انجام دادند و در گزارش سازمان ملل ساختگی بودن اینها اعلام شد اما باور نکردند.

انتهای پیام/+

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon