آموزش و پرورش نباید مدرسه‌داری کند

آموزش و پرورش نباید مدرسه‌داری کند

وزیر اسبق آموزش‌وپرورش با اشاره به اینکه مسئولان این وزارتخانه نباید مدرسه‌داری کنند، گفت: در مدرسه‌ای که پرده کثیف یا پاره است یا به دانش‌آموز توهین می‌شود، تربیت اتفاق نمی‌افتد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، فخرالدین احمدی دانش‌آشتیانی در مراسم تجلیل از معلمان پژوهنده که در تالار فرهنگ برگزار شد، اظهار کرد: پایگاه اصلی تعلیم و تربیت مدرسه است و آموزش و پرورش در تربیت خلاصه می‌شود اما آنگونه که باید به امر تربیت نپرداخته‌ایم.

وی افزود: تمام متخصصان توسعه می‌گویند دانش و مهارت باعث توسعه می‌شود و دانش عین سرمایه است، موج سوم دانایی شامل فرهنگ، ایدئولوژی، ارزش‌ها و نهادها است و توسعه دانایی محور‌ بر افزایش دانش و پردازش اطلاعات و نوآوری تأکید دارد.

وزیر اسبق آموزش و‌پرورش گفت: در بحث اقتصاد دانایی‌ محور مهمترین موضوع در آموزش و پرورش تربیت انسان‌هاست و توسعه یعنی رفتن به سوی جامعه انسانی که مسائلش را با بیشترین مشارکت و کمترین هزینه حل و فصل کند.

دانش آشتیانی بیان‌کرد: اشکال نظام تعلیم و تربیت ما این است که تقویت بعد تحلیلی ذهن در آن اتفاق نمی‌افتد و اگر در آموزش‌وپرورش نتوانستیم حافظه ذهنی را تقویت کنیم توسعه اتفاق نمی‌افتد و باید بر هوش اجتماعی یا پرورش دانش‌آموزان متمرکز شویم.

وی بیان‌کرد: اگر بخواهیم به توسعه در کشور برسیم، باید هوش اجتماعی و توانایی زیست انسانی را در دانش‌آموزان ایجاد کنیم. چرا برخی افراد محیط زیست را تخریب می‌کنند؟ چون براساس زیست انسانی تربیت نشده‌اند.

وزیر اسبق آموزش و‌پرورش گفت: برای تحقق توسعه باید نظام آموزشی انسان محور ایجاد شود و صرف فعالیت‌های اقتصادی ما را به توسعه نمی‌رساند در نظام آموزشی باید از حافظه محوری به رابطه محوری، از دانش محوری به انسان‌محوری و از مدرسه محوری به جامعه محوری حرکت کنیم اگر مدرسه را از جامعه مستقل کنیم زیست انسانی اتفاق نمی‌افتد.

دانش آشتیانی عنوان‌کرد: توسعه از توسعه شخصیت افراد آغاز می شود نه از توسعه دانش یا توسعه فناوری همچنین توسعه از خانه، کودکستان و دبستان آغاز می‌شود نه بازار و کارخانه، بیشتر سرمایه‌گذاری ما بر روی نیاز انسان‌ها است در حالیکه این سرمایه گذاری باید روی خود انسان‌ها باشد.

وی ادامه‌داد: چگونه در یک کشور یک وزارتخانه می‌تواند 105 هزار مدرسه را مدیریت کند؟ اصلا عملیاتی نیست اما هم‌اکنون این کار را انجام می‌دهیم وزارت آموزش‌وپرورس و مسئولان آن نباید مدرسه‌داری کنند؛ برنامه درسی، کتاب درسی و  ساختار آموزش و پرورش دائم در حال تغییر است، کم یا زیاد می‌شود و دست آخر نتیجه‌ای هم نمی‌گیریم.

دانش آشتیانی مطرح‌کرد: زمانی که وزیر بودم و آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو اتفاق افتاد سریع گفتند آن را به کتاب‌های درسی بیاورید یا می‌گفتند بحث کم‌آبی و اعتیاد را به کتاب‌های درسی وارد کنید ما هم مجبور می‌شدیم دائم یک صفحه به کتاب‌های درسی اضافه کنیم اما این مسیر اشتباه است، از آن طرف هم می‌گوییم حجم کتاب‌های درسی و ساعات آموزش زیاد است؛ باید روش ها را تغییر دهیم.

وی افزود: وقتی می‌خواهیم درباره تعلیم و تربیت پژوهش کنیم به سمت نظریه‌پردازی‌ها می‌رویم که همه به کتابخانه‌ها می‌روند، حدود 250 پژوهشکده تعلیم و تربیت در آموزش و پرورش در استان‌های مختلف داریم اما نتیجه این پژوهش‌ها چقدر در مدارس است باید به واقعیت‌های موجود در مدارس بپردازیم.

دانش آشتیانی بیان‌کرد: عامل مهم در مدرسه نیروی انسانی است و معلم باید پژوهشگر باشد ما این را می گوییم اما فرایند نظام تعلیم و تربیت معلم را پژوهشگر تربیت نمی‌کند، همه چیز را آماده می‌کنیم و دست معلم می‌دهیم از کتاب درسی تا کتاب راهنما در این شرایط معلم چگونه پژوهش کند؟ معلم پژوهشگر در تدوین برنامه درسی مشارکت خواهد داشت، وقتی معلم پژوهشگر شد دانش‌آموز هم پژوهشگر می‌شود.

وزیر اسبق آموزش و‌پرورش گفت:  این وزارتخانه مدارس را مدیریت می کند تا زمانی که اینگونه باشد به بیراهه می‌رویم ما اگر بحث تربیت را از معلم بگیریم  این اتفاق نمی‌افتد، معلم داخل مدرسه مربی تربیتی است، معلم ریاضی باید طرح پرسش تربیتی داشته باشد نه اینکه  بگوید "دو دو تا چهار تا می شود" و این ابزار است.

وی افزود: الگوی دانش آموز معلم است و اگر معلم روال تربیتی نداشته باشد امکان اینکه تربیت اتفاق بیفتد وجود ندارد قسمت‌های پرورشی خوب است اما اگر باعث شود معلم تربیت نکند به هدف نمی‌رسیم، نمی‌توان مهارت و شایستگی‌ها را در واحد‌های درسی جدا به دانش‌آموزان آموزش داد، معلمان در تمام ساعات درسی هفته باید در طرح درس‌های خود شایستگی‌ها را آموزش دهند.

دانش آشتیانی افزود: اگر الان بحث آلودگی هوا را داریم در دروس ریاضی، علوم، ادبیات و هنر می‌توان آن را آموزش داد مهم بینش معلم است که بداند وظیفه اصلی او تقویت توانایی زیست انسانی دانش‌آموز است نه حل معادله درجه دو یا قانون نیوتن.

وزیر اسبق آموزش و پرورش گفت: در برنامه درسی باید به برنامه غیرمتمرکز  توجه داشت یک فارغ ا‌لتحصیل سیستان یا مازندران  نمی‌تواند یک برنامه داشته باشد اگر به دنبال هویت ملی هستیم، دانش آموز سیستان باید محیط خود را بشناسد، اگر درس ادبیات داریم دانش‌آموز این منطقه سیستان باید ادبیات و شخصیت‌های استان خود را بشناسد.

دانش آشتیانی بیان‌کرد: اگر برنامه درسی متمرکز را داشته باشیم که مثال‌های آن  برای چند شهر است در دانش‌آموز سیستان این انگیزه را به وجود می‌آوریم که به تهران بیاید چون منطقه و سنت خود را نمی شناسد.

وی متذکر شد: در مدرسه‌ای که پرده کثیف یا پاره است تربیت اتفاق نمی‌افتد، این موضوع خیلی ساده است یا پرده را نصب نکنیم یا با پارچه ارزان یک پرده تمیز و مرتب وصل کنیم چرا که تاثیر این مسائل بسیار زیاد است.

وزیر اسبق آموزش و پرورش گفت: بررسی کنید نظافت مدرسه در تربیت دانش‌آموزان چقدر تاثیر دارد؟ اگر او سرویس بهداشتی مدرسه را کثیف ببیند از آن استفاده نمی‌کند و بیمار می شود همین مسائل خرد، وضعیت کلاس آموزشی و برخوردهایی که با دانش‌آموزان می‌شود در تربیت تاثیر دارد گاهی می شنویم که ناظم مدرسه پشت بلندگو با عتاب و خطاب به دانش‌آموزان توهین می‌کند، بعد می‌خواهیم تربیت هم اتفاق بیفتد!

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon