بحران آب‌گرفتگی در اهواز| چرا تجربه سیل فرودین ۹۸ نتوانست، مانع سیل آذر ۹۸ در اهواز شود؟

بحران آب‌گرفتگی در اهواز| چرا تجربه سیل فرودین 98 نتوانست، مانع سیل آذر 98 در اهواز شود؟

با وجود پشت سرگذاشتن تجربه سنگین سیل فروردین ماه ۱۳۹۸ و تشکیل هیات ویژه گزارش ملی سیلاب برای بهره گیری از تجربه آن؛ ۸ ماه بعد دوباره اهواز از همان ناحیه و این بار از نوعی شهری گرفتار و به زیرآب رفت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، دوشنبه 25 آذر 1398 یک تجربه تلخ دیگر در حافظه اجتماعی مردم اهواز و خوزستان شکل گرفت. اهواز بارشی 73.9 میلی‌متر را تجربه کرد.

تجربه تلخی که دگربار تکرار شد..

زیرآب رفتن زندگی مردم و قطع آب و برق بخشی از این تجربه تلخ بود. قطع برق بیمارستان امام خمینی اهواز و مرگ 4 بیمار از دیگر تلخی‌های این سیل از قبل پیش بینی شده بود. 320 خانواده مجبور به کوچ  از خانه و کاشانه و استقرار در چادرهای اضطراری هلال احمر شدند.

تصویری که پس از سه ساعت بارش در اذهان مردم اهواز برجای ماند، دردی بود که بار دیگر سرباز کرده بود.در اهواز درد تمامی ندارد، سیل و زلزله و گردوخاک و سازگاری با آن در حال تبدیل شدن به عادات اجتماعی مردم است. ولی مردم نمی خواهند به این بازی تن دهند و عادت کنند.

پرسش اصلی اینجاست چرا از تجربه سیل فروردین 98 نتوانستیم درس بگیریم؟ چرا گزارش هیئت ویژه سیلاب به کمک مردم خوزستان نیامد؟ آیا اگر با خاطیان سیلاب فروردین 98 برخورد می‌شد، مجدد این دشواری را برای مردم شاهد بودیم؟ برای بازسازی زیرساخت های فاضلاب و دفع آب های سطحی مردم تا کی باید به زندگی بر آب صبر داشته باشند؟

بارندگی اخیر پیش بینی شده بود

برای بررسی این پرسش ها، لازم است در ابتدا به این پرسش پاسخ دهیم که آیا این بارندگی و در این حجم قابل پیش‌بینی بود یا نه؟ بررسی‌ها و هشدارهای هواشناسی نشان می‌دهد در این قضیه یکی از دستگاه های موفق سازمان هواشناسی بوده است.

کارشناسان سازمان هواشناسی 22 آذرماه 98 با درنظر گرفتن نقشه‌های هواشناسی پیش بینی کرده‌اند موج تازه بارش‌ها نوار غربی کشورمان را دربرخواهد گرفت که این امر باعث جاری شدن سیل در استان‌های جنوب غربی و جنوبی می‌شود. کارشناسان این سازمان معتقدند پدیدارشدن هسته‌های بارشی بیش از 100میلیمتر برروی استان‌های ایلام، لرستان، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد ، بوشهر، فارس، کرمان، غرب هرمزگان طی روز‌های دوشنبه تا سه شنبه هفته پیشرو وخطر سیل در استان‌های فوق الذکر دور از ذهن نیست.

مدیر کل هواشناسی استان خوزستان: بارش های پیش رو مشکل ساز خواهد بود

محمد سبزه زاری مدیر کل هواشناسی استان خوزستان 24 آذرماه در جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان خوزستان با اعلام ورود سامانه بارشی از روز دوشنبه اظهار داشت: با توجه به حجم بارش ها در بازه زمانی 8 تا 10ساعت و با توجه به وضع فاضلاب شهرهای ما، این بارش مشکل ساز خواهد بود.

سبزه زاری بیان کرد: در مناطق ما احتمال بارش باران در شهر های جنوبی مانند هندیجان، ماهشهر و امیدیه 100تا110 میلی متر و در اهواز 35 تا 65میلی متر خواهد بود.

پرسش دوم این است که با وجود این آگاهی ارزشمند و پیشگیرانه  از وقوع سیلاب شهری، چرا و چگونه مجدد مدیریت و مسئولان استان غافلگیر شدند؟

راهکار مدیریت بحران: مدیران ممنوع الخروج - مدارس تعطیل

غلامرضا شریعتی درجلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان خوزستان که یکشنبه 24 آذرماه در مدیریت بحران تشکیل شد اظهار داشت: با توجه به پیش بینی بارش ها و اعلام آماده باش به دستگاه های مربوطه، فرمانداران، شهرداران و مدیران کل تا کنترل وضعیت از شهر خارج نشوند.

وی افزود: با توجه حساسیت موجود، ضروری است تا شهرداری و آبفا مناطق آبگیری را که از قبل شناسایی کردند را مورد توجه بیشتری قرار داده تا در صورت نیاز به کمک، تجهیزات و نیرو برای رفع مشکل در منطقه آبگیر به کارگیری شود.

استاندار خوزستان در خصوص خط لوله هایی که آبفا هنوز اتصال آن ها را انجام نداده تصریح کرد: آبفا باید هرچه سریع تر نسبت به اتصال لوله‌های کارگذاشته شده اقدام کند.

وی خاطر‌نشان کرد: شرکت نفت، ملی حفاری، فولاد، وتمام دستگاه ها و شرکت ها با ارائه تجهیزات و امکانات خود  به عنوان معین شهر اهواز و کارون باید در کنترل وضعیت آبگرفتگی معابر شهر همکاری کنند.

این سطح از هماهنگی، این طیب خاطر را به مردم داد که دوشنبه نباید اتفاق خاصی بیافتد. ولی از شکل جلسه و حضور نیافتن بسیاری از مسئولان اصلی استان خیلی خاطر آرام نمی یافت.

مدیریت بحران باز مدیریت لازم را نشان نداد

مدیریت بحران در روز حادثه باز کمیت اش می‌لنگید. مدیر بحران خوزستان که همزمان معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری نیز هست هر چند با قطعیت بالا به مردم، خبر از هماهنگی کامل و تحت کنترل بودن شرابط را می‌داد؛ اظهار داشت: باید در راستای مقابله با بحران ها اقدام یکپارچه و هدفمند داشته و همپوشانی های لازم را انجام دهیم تا بتوانیم به نتیجه مطلوبی دست پیدا کنیم.

اهواز برای بیش از 10 میلی متر بارندگی ظرفیت ندارد

پرسش دوم همچنان باقی است با وجود این سطح هماهنگی چرا شهر اهواز را آب برد، بهنام مریدی مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب اهواز معتقد است : مساله ساختاری است و از مجموع 2 هزار و 400 کیلومتر اهواز ، یک هزار و 100 کیلومتر آن فرسوده است و باید اصلاح و بازسازی و بخش دیگر قدیمی می باشد.

دعوای بین متولیان دفع فاضلاب و آب های سطحی دعوای است که بیش از همه مردم تاوان آن را می دهند. شهرداری به عنوان متولی دفع آب های سطحی معتقد است شبکه فاضلاب موجود برای دفع آبهای سطحی تعبیه شده و آبفا دقیقا برخلاف این معتقد است شهرداری در دفع آب های سطحی تکلیف قانونی دارد.

مریدی ادامه داد: اگر باران بالای 10 میلی متر ببارد شهر اهواز شبکه فاضلاب آن جوابگو نیست. از مجموع 75 نقطه شهر اهواز که دچار نشست شده است 33 نقطه مورد اصلاح و سایر نقاط نیز در حال انجام می باشد.

رئیس کمیسیون عمران شورای شهر اهواز : غافلگیری شهرداری قابل قبول نیست

محمدجعفر فلسفی رئیس کمیسیون عمران شورای شهر اهواز در این زمینه با قبول مسئولیت معتقد است: بارندگی اخیر خیلی از حقایق و مشکلات شهر را نشان داد و مسئولیت ما را نسبت به رنج و دردی که مردم با آن مواجه شدند سنگین‌تر کرد، حقیقتا ما جوابی برای مردم نداشتیم و عملا مستأصل بودیم و کار خاصی از دست ما برنمی‌آمد.

وی بین اینکه استفاده از تعبیر غافل‌گیری برای مدیریت شهری قابل قبول نیست، افزود: از قبل هشدارهایی در مورد بارش سنگین داده شده بود و در ستاد بحران تمهیداتی اندیشیده بودند. اگر می دانستیم بارش 50 - 60 میلی‌متری باعث سرازیری آب به منازل مسکونی شهروندان می‌شود، باید هشدارهای لازم را بدهیم و آمادگی داشته باشیم.

استاندار خوزستان:20درصد از اقداماتی که در سیل اتفاق افتاد در این حادثه انجام نشد

 استاندار خوزستان  اما توپ را به میدان شهرداری انداخته و بدون اشاره به کم کاری دستگاه های دولتی در عدم کمک رسانی مناسب به مردم بیان داشت: نیروی خدماتی به‌اندازه کافی برای این حادثه در سطح شهر دیده نمی‌شد. تقسیم‌کار در بعضی دستگاه‌ها دیده نمی‌شود و20درصد از اقداماتی که در سیل اتفاق افتاد در این حادثه انجام نشد.

شهردار اهواز:حداقل زمان مورد نیاز برای حل مشکل فاضلاب‌های شهری پنج سال است

موسی شاعری شهردار اهواز با اعلام وعده پنج ساله به مردم اظهار داشت: شهرستان اهواز در حال حاضر دو مشکل اساسی دارد، مشکل اول، فاضلاب‌های شهری است که فرسوده است و مشکل دوم دفع آب‌های سطحی است.

وی ادامه داد:در زمینه فاضلاب شهری استاندار پیگیر بودجه مورد نیاز شرکت آب و فاضلاب است تا با صدور مجوز برداشت از صندوق توسعه ملی بتواند زمینه را برای حل مشکل مذکور فراهم کند

شاعری گفت:حداقل زمان مورد نیاز برای حل مشکل فاضلاب‌های شهری پنج سال است در زمینه دفع آب‌های سطحی باید به این مسئله توجه داشت که اهواز از ابتدا شبکه دفع آب‌های سطحی نداشته و از گذشته هیچ فعالیتی در این زمینه صورت نگرفته است.

 اگر با خاطیان سیلاب فروردین برخورد می شد...

پرسش نهایی اینجاست چرا از تجربه گذشته استفاده نمی‌شود؟ با وجود اینکه 8 ماه پیش همین پدیده سیل با شدت فرااستانی خوزستان را متاثر ساخته بود چرا مجدد تکرار شد؟ چرا گزارش ملی سیل با وجود تاکید رئیس جمهور درد مردم را کم نکرد؟

رئیس جمهور در نخستین جلسه هیات دولت در سال 98 دستور تشکیل «کمیته ملی سیل» را داد. «امروز تشکیل کمیته ملی بررسی و ریشه‌یابی سیلاب را ابلاغ خواهم کرد تا مانند گزارش خوبی که در خصوص حادثه پلاسکو تهیه شد، در این زمینه نیز گزارشی از اقدامات کوتاه‌مدت و بلندمدت تهیه شود و کاری کنیم که اگر در ماه‌ها و سال‌های آینده رحمت الهی وجود داشت، بتوانیم آن را جذب کنیم».

 گزارشی که با ترکیبی سیاسی و اجتماعی در تهران تشکیل شد. گزارشی که قرار بود عوامل انسانی و طبیعی دخیل در سیل را مشخص و تدابیر لازم را برای بهره برداری کشور ارائه دهند.

گزارشی که هر چند بخش اول آن‌هم به رئیس جمهور ارائه شده ولی همانطور که با ترکیب آن کارشناسان پیش بینی می‌کردند این گزارش حتی نتوانست تدبیری برای 60 میلی متر بارندگی اهواز داشته باشد. گزارشی که قرار بود پس از آن با خاطیان سیل برخورد شود. برخوردی که اگر صورت می گرفت شاهد این گونه حوادث تلخ دوباره در دوشنبه سیاه اهواز نبودیم.  

گزارش از اکبر بهاری

انتهای پیام/341/ ع

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon