اندیشکده| آمریکن اینترپرایز: دولت آمریکا و بحران عدم اعتماد عمومی
شاخص اعتماد در جامعه آمریکا به ویژه اعتماد به نهادهای دولتی در میان مردم این کشور طی دههای گذشته به شدت کاهش یافته و به دلیل عملکرد دولتمردان آمریکایی به یکی از کماهمیتترین موضوعات مطرح در میان دغدغههای زندگی مردم کشور آمریکا تبدیل شده است.
اندیشکده «آمریکن اینترپرایز» با اشاره به نتایج نظرسنجیهای انجام شده توسط مرکز تحقیقاتی و افکارسنجی «پیو» تأکید کرد که اعتماد در سطح جامعه آمریکا به شدت رو به کاهش است به ویژه اعتماد به نهادها و مؤسسات دولتی در این کشور. با این وجود گرایش مردم آمریکا به شبکههای اجتماعی و کسبوکارهای فضای مجازی افزایش یافته است.
بنا بر این گزارش، طی سالهای گذشته میزان اعتماد مردم آمریکا به نهادهای دولتی و فدرال این کشور از 73 درصد در دولت آیزنهاور به 17 درصد در زمان فعلی کاهش یافته است و بیشترین میزان کاهش اعتماد در دولتهای جانسون، نیکسون و جرج بوش پسر اتفاق افتاد و پایینترین میزان اعتماد مردم به نهادهای دولتی 10 درصد و در دوره نخست ریاستجمهوری «باراک اوباما» به ثبت رسیده است.
به طور کلی در شرایط کنونی، میزان اعتماد مردم آمریکا به مقامات دولتی که حتی با رأی مردمی روی کار آمدهاند پایینتر از هر گروه دیگری است و بیشترین میزان اعتماد به نهادهای علمی و دانشمندان و نهادهای نظامی این کشور است.
بر اساس این گزارش، درست در زمانی که میزان اعتماد مردم جامعه آمریکا به نهادهای دولتی در این کشور به شدت کاهش یافته بود، افزایش قابل توجهی در گرایش به شبکههای اجتماعی و کسب وکارهای الکترونیکی اتفاق افتاده است. سهم کسب وکارهای الکترونیکی از بازار خرده فروشی آمریکا از 5.1 درصد در سال 2007 میلادی به 14.3 درصد در سال 2018 میلادی افزایش یافته است.
از سوی دیگر، میزان کاربران شبکه اجتماعی فیسبوک در آمریکا در سال 2004 از یک میلیون نفر به 2.2 میلیون کاربر در سال 2018 میلادی رسیده است و مجموع ساعات استفاده از شبکه های اجتماعی در میان مردم آمریکا از 2.7 ساعت در روز در سال 2008 میلادی به 6.5 ساعت در روز در سال 2018 میلادی رسیده است. و نکته جالب در این اتفاق این است که بیشتر زمان سپری شده کاربران آمریکایی در شبکههای اجتماعی در ارتباط با کاربران کاملا بیگانه و ناشناس است.
اما چه دلیلی برای این تناقض میان کاهش شدید اعتماد مردم آمریکا به نهادهای دولتی و همزمان افزایش اعتماد به شبکه های اجتماعی و کسب وکارهای الکترونیکی وجود دارد. اندیشکده امریکن اینترپرایز پاسخ این سوال را در خود این تناقض می بیند و معتقد است که این کاهش شدید اعتماد به نهادهای دولتی به واسطه احساساتی است که در هر برهه از زمان به دلیل وقایع روز از جمله جنگ ویتنام، قضیه واترگیت و رسوایی به بار آمده در دولت نیکسون و جنگ های عراق و افغانستان در میان مردم برانگیخته شده است و باعث شده تا ضمن ناامید شدن آنها به لحاظ سیاسی، توجه بیشتری به جنبههای اجتماعی و اقتصادی جامعه که در حال پیشرفت در حوزه های الکترونیک بوده شود.
علاوه براین، بیش از دو قرن پیش، «آدام اسمیت» به این نتیجه رسیده بود که هر چه درگیری مردم با مسئله و موضوعی بیشتر شود، اعتماد و درک آنها از شرایط محیطی نیز افزایش مییابد. بررسیهای دقیقتر از رفتار مردم در جامعه آمریکا از این امر حکایت دارد که در شرایط فعلی موضوع اعتماد به دولت جزء کم اهمیتترین مسائل زندگی مردم است که شاید بتوان این مسئله را ناشی از عملکرد دولتمردان آمریکایی تفسیر کرد.
انتهای پیام/