الگویی که میان کشاورزان و سازمان جهاد کشاورزی، بی‌حاصل دست به دست می‌شود؟!

الگویی که میان کشاورزان و سازمان جهاد کشاورزی، بی‌حاصل دست به دست می‌شود؟!

در سال زراعی ۹۸ بیشتر محصولات کشاورزی همچون گوجه فرنگی و هندوانه در استان زنجان بدون برنامه‌ریزی خاصی زیر کشت رفت؛ درحالی که مسئولان سازمان جهاد کشاورزی اعلام کردند الگوی کشت مناسب به کشاورزان ارایه شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، مسئولین وزرات جهاد کشاورزی بارها تاکید براین نکته دارند که الگوی کشت مناسب  در اختیار کشاورزان قرار گرفته  اما این کشاورزان هستند که برنامه ارایه شده را رعایت نمی‌کنند. در صورتی که در تمام چند دهه اخیر هیچ برنامه مدون و سیاست‌گذاری شده‌ای در اختیار کشاورزان قرار نگرفته است.

نمونه‌ای از محصولات کشاورزی که تحت تاثیر این عدم برنامه‌ریزی سازمان جهادکشاورزی قرار گرفته است مربوط به کشت گوجه‌فرنگی و هندوانه در سال زراعی جاری است، هر دو این محصولات حدود سه تا چهار ماه قبل بر روی دست کشاورزان مانده بودند و در استان زنجان ضررهای شدیدی به کشاورزان این استان وارد کردند و‌ آن ها به ناچار محصول گوجه را یا بر روی زمین‌های کشاورزی خود رها کردند یا در کنار جاده‌ها ریختند زیرا قیمت گوجه در هر کیلوگرم 300 تومان خرید می‌شد که حتی نمی‌توانست هزینه نیروی انسانی جهت برداشت محصول را تامین کند.

از سویی دیگر محصول هندوانه نیز با بی‌مهری تمام مسئولان کشوری و استانی مواجه شد و در بیشتر مناطق اصلا برداشت نشد که علاوه بر هدررفت آب موجب هدررفت سرمایه عظیم کشاورزان نیز شد و بسیاری‌ها اندوخته چند ساله خود و آرزوهایشان را با عدم بازار فروش این محصول بر باد دادند، اندوخته‌ای که شاید نهایتا در مسیر خرید خانه و عروسی جوانان روستایی به کار گرفته می‌شد اما هیچ یک از این آرزوها هیچ وقت به واقعیت تبدیل نشد.

حال این سوالات از مسئولین مطرح است چرا باید این محصولات در حال حاضر با افزایش قیمت 230 درصدی در سطح کشور و استان به فروش برسد؟ چرا محصولات تولیدی استان‌های شمال غربی که اتفاقا همزمان وارد بازار می‌شوند، در زمان برداشت قیمت و صادرات مناسبی ندارند و موجب ضرر و زیان شدید کشاورزان این مناطق می‌شوند؟ چرا برای سطح زیر کشت بردن گوجه و هندوانه در این مناطق الگوی کشت به کشاورزان ارائه نشد؟ چرا در حال حاضر محصولاتی مانند گوجه که تولید داخل کشور است و موز که محصولی وارداتی است دارای قیمت بالای ده هزار تومانی است؟ 

آیا تدوین یک برنامه کشت برای کشور آنقدر دشوار است که مسئولان از اجرای آن ناتوان هستند؟ یا این برنامه‌ها در غالب بخشنامه به سازمانهای جهاد کشاورزی ابلاغ می‌شود و روی میز مدیران دست نخورده می‌ماند؟! آیا این بخشنامه‌ها بدون ابلاغ و اطلاع‌رسانی به کشاورزان می‌تواند الگوی کشت مناسب را توسط تولیدکنندگان، در پی داشته باشد؟! چه برنامه مدون و جامع در این حوزه وجود دارد که قابلیت اجرایی داشته است؟ که راهنمایی کننده کشاورزان در طی دوره‌های اخیر بوده است؟ آیا برنامه‌ای تدوین شده تا در سال جاری اختیار کشاورزان استان زنجان قرار گیرد و کشاورزان همچون سال زراعی جاری ضرر و زیان شدید متحمل نشوند؟ و هزاران چرای دیگر که هیچ جواب قانع کننده برای آن نیست؟!

مهدی قهرمانی در گفتگو با خبرنگار تسنیم از زنجان، با بیان این که اولویت‌های اساسی سازمان جهاد کشاورزی در سال‌های اخیر موضوع آب و ارتقاع بهره‌وری است، اظهار داشت: این موضوع از مدت‌های قبل در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی قرار دارد که در چهار حوضه پیگیری می‌شود.

به گفته وی، این چهار حوزه شامل ارتقا بهره‌وری آب، برنامه تنظیم ترکیبی محصولات کشاورزی، توسعه فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوانداری است که هر کدام از موارد ذکر شده به صورت مختلف دارای پروژه‌های تعریف شده است.

معاون برنامه‌ریزی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، با بیان این که برای اجرای برنامه‌های الگوی کشت برنامه تنظیم ترکیبی کشت محصولات کشاورزی توسط سازمان جهاد کشاورزی وجود دارد، تاکید کرد: اجرای این برنامه نیازمند قانون عامل است و برنامه حال حاضر صرفا توصیه‌ای تشویقی است که به کشاورزان توصیه می‌شود از کدام رقم محصول یا چه نوع محصولی کشت کنید.

این مقام مسئول با اشاره به این که ما در سال جاری با سونامی گوجه در سطح کشور مواجه بودیم، عنوان کرد: در سال جاری بر اساس رصدی که در استان انجام دادیم انحراف از سطح زیر کشت گوجه در استان را داشتیم زیرا رصدها میزان ورودی بذر انواع محصولات کشاورزی را به طور کامل مشخص می‌کرد، از سویی دیگر سطح زیر کشت محصولات توسط وزرات سازمان جهاد کشاورزی سالانه ابلاغ می‌شود و مسئولین جهاد کشاورزی استان زنجان نیز بر اساس پتانسیل، وضعیت نسبی و قدمت کشت میزان کشت به شهرستان‌ها را ابلاغ می‌کند.

وی با بیان این که به فروش رسیدن محصول گوجه‌فرنگی در سال زراعی 97 بسیاری از مردم را برآن داشت تا به کشت این محصول در سال 98 نیز اقدام کنند، افزود: در این استان حتی افرادی که هیچ ارتباطی به کشاورز و کشاورزی نداشتند کار خود را رها کرده و به روستاها رفتند و در نهایت محصول گوجه کاشتند، در زمان برداشت با مشکل قیمتی گوجه مواجه شدند و سازمان جهاد کشاورزی را نیز با مشکل روبه رو ساختند که در نهایت این سازمان به ناچار اقدام به خرید حمایتی این محصول کرد.

معاون برنامه‌ریزی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان این که در سازمان جهاد کشاورزی محدودیت منابع دولتی وجود داشت اما اقدام به خرید حمایتی گوجه تولیدی استان کرد، اظهار داشت: مجوز خرید حمایتی توسط سازمان کشاورزی استان اخذ شد و استان زنجان بیشترین خرید حمایتی گوجه را انجام داد.

قهرمانی با بیان این که در تنظیم ترکیب کشت بعد از ارقام که 25 درصد پتانسیل تولید مربوط به آن است، الگوی کشت بهاره و پاییزه ارائه می‌شود، گفت: در این الگو مشخص می‌شود به جای انجام کشت در فصل بهار این اقدام در پاییز صورت گیرد از طرف دیگر با توجه به سیاست‌های وزارتی برخی از محصولات همانند برنج در استان زنجان کشت نمی‌شود.

به گفته وی، سازمان جهادکشاورزی استان زنجان با توجه به منابع، امکانات موجود و قانون وضعیت مناسبی در الگوی تنظیم ترکیبی کشت دارد اما باز هم اقدامات انجام گرفته کافی نیست و در راستای پیشبرد اهداف باید برنامه‌ریزی‌های منسجم‌تری انجام شود.

معاون برنامه‌ریزی سازمان جهادکشاورزی با بیان این که بازار نیز بسیار تعیین کننده در برنامه تنظیم ترکیب کشت است، گفت: کشاورز سطح زیر کشت محصول را بر اساس نرخ محصول در بازار تنظیم می‌کند، اما با توجه به شرایط کشت و عدم فروش محصول سیر و گوجه کشاورزان در سالجاری، مطمئن هستیم کشاورزان در سال زراعی پیش رو توصیه سازمان جهاد کشاورزی را عملی خواهند کرد و بر اساس پتانسیل تولید و نیاز بازار اقدام به کشت خواهند کرد.

وی با بیان این که صادرات گوجه در سال زراعی جاری از استان زنجان به اربیل عراق توسط این کشور ممنوع شد، افزود: اربیل در یک برنامه تنظیمی صادرات ما را محدود کرد که یکی از عوامل محدود کننده علاوه بر سطح زیر کشت منع صادرات بود از سویی دیگر خوشبختانه میزان برداشت و عملکرد در واحد سطح در سال جاری بسیار بالا بود و به 120 تن در هکتار رسید که موجب شد میزان گوجه تولیدی استان بیش از پیش باشد.

قهرمانی سه شرط همراهی کشاورزان، داشتن برنامه‌ریزی در سازمان جهادکشاورزی و همکاری رسانه‌ها را مهمترین موضوع برای پیشگیری از به وجود آمدن مسائلی همچون مشکل گوجه امسال در استان عنوان کرد و اظهار داشت: امیدواریم در سال زراعی پیش رو کشاورزان توصیه‌های این سازمان را استفاده کنند تا از بروز مسائل و مشکلات مشابه امسال پیشگیری کنند.

انتهای پیام/1011/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon