جشنواره "شهر من فرهنگ من" به مناسبت یلدا در بیرجند برگزار شد

جشنواره "شهر من فرهنگ من" به مناسبت یلدا در بیرجند برگزار شد

یلدا فرهنگ باستانی ایرانیان است و این روزها در جای جای ایران آن را به جشن می نشینند دانشجویان دانشکده هنر دانشگاه بیرجند نیز با برگزاری جشنواره شهر من فرهنگ من این آداب و سنن را به تماشا گذاشتند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، حسین بارانی در حاشیه بازدید از مراسم اظهار داشت: هدف از برپایی این مراسم معرفی فرهنگ و آثار هنری و بومی و محلی سراسر کشور در بین دانشجویان و علاقه‌مندان است.

رئیس دانشکده هنر دانشگاه بیرجند با بیان اینکه مدعی هستیم که خراسان جنوبی قطب تولید فرش کشور است و در این راستا و در افق 5 ساله قصد داریم ارشد این رشته را در این دانشکده راه‌اندازی کنیم ابراز امیدواری کرد: طرح توجیهی رشته هنرهای اسلامی نیز آماده است و قرار است برای ارشد این رشته نیز برنامه‌ریزی‌های‌های لازم انجام شود. 

وی تاکید کرد: جایگاه دانشکده هنر در جشنواره‌ها و المپیادهای گوناگون بسیار پررنگ است و دانشجویان این دانشکده هر ساله در المپیادهای کشوری مقام‌آور بوده‌اند.

بارانی با اشاره به مقام دومی رشته مرمت کشور که در تبریز برگزار شد افزود: اینکه دانشجویان این دانشکده همه ساله در آزمون ارشد رتبه‌های تک رقمی کسب می‌کنند گویای مهارت بالای آنهاست.

رئیس دانشکده هنر خاطرنشان کرد: این نخستین جشنواره در این زمینه بوده و به امید خدا با برطرف کردن کاستی‌های آن در سال‌های آتی باشکوه‌تر برگزار خواهد شد. 

استادیار دانشکده هنر نیز با بیان اینکه این جشنواره به همت رئیس و انجمن علمی دانشکده و با تلاش دانشجویان هنرمند برگزار شده است گفت: هدف از این نمایشگاه مشارکت دانشجویان در کار جمعی و معرفی آداب و رسوم بومی است.

آرزو پایدارفر یادآور شد: دانشجویان مختلف از گروه بختیاری، بلوچ و فارس  با لباس‌های محلی در این جشنواره مشارکت کردند.

وی خاطرنشان کرد: در این جشنواره یک روزه دانشجویان صنایع دستی و همچنین غذاهای بومی و محلی خودشان را به نمایش می‌گذارند.

دبیر انجمن علمی صنایع‌دستی دانشگاه بیرجند نیز اظهار داشت: شب یلدا که در خراسان‌جنوبی شب چله نیز گفته می‌شود؛ قرن‌ها است که با آداب خاصی میان فارسی زبانان گرامی داشته می‌شود.

رؤیا نوروزی افزود: شب یلدا بلندترین شبی است که پاییز را پشت سر گذاشته شده و همگان را به استقبال زمستان می‌برد.

وی بیان کرد: در شب چله اعتقاد بر این است که اگر هندوانه بخورند سرمای هندوانه، گرمای چله تابستان را کم‌تر خواهد کرد و از گرمای چله تابستان در امان خواهند بود.

مدیر پژوهش‌های میراث فرهنگی استان نیز گفت: مراسم کف زنی و آیین شب چله‌‌ای نو دامادها از آداب و رسوم خاص مردم خراسان جنوبی است که در شب‌های چله انجام می‌شود.

برآبادی اظهار داشت: در مراسم کف زنی افراد فامیل در شب یلدا دور هم جمع می‌شوند و در هوایی سرد، کف را که نوعی شیرینی محلی شبیه بستنی است، با دسته گزمی‌زنند و میل می‌کنند.

وی افزود: ماده اولیه کف از ریشه یک گیاه صحرایی به نام بیخ تهیه می‌شود، به این صورت که بیخ را چند بار در آب می‌جوشانند و  آب آن را عوض می‌کنند تا تلخی آن گرفته شود و پس از سرد شدن آب را در ظرف سفالی بزرگی مرسوم به تغار ریخته و با ترکه‌ای از درخت گز یا انار آن را هم می‌زنند تا کف کند. زمانی که کف سفت شد روی آن را مقداری شیره انگور و مغز خشکبار مانند بادام، پسته، تخم رازیانه و بادیان می‌ریزند.

برآبادی بیان کرد: در بین مردم خراسان جنوبی، چله بزرگ زمستان از اول دی آغاز و دهم بهمن به پایان می‌رسد که به آن چله کلو یا چله بزرگ می‌گویند.

مدیر پژوهش‌های میراث فرهنگی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه بازی‌های دسته جمعی همچون گل یا پوچ ، طرح معما و چیستان و بازگویی قصه و داستان‌های قدیمی توسط سالخوردگان و بزرگان فامیل و گرفتن فال حافظ از دیگر مراسم شب یلدا در بیرجند و سایر شهرستان‌های خراسان جنوبی است گفت: مراسم و آیین کف زنی خراسان جنوبی به شماره 815 در بهمن ماه سال 91 در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

انتهای پیام/257/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon