دعوت کدخدایی از تشکل‌های دانشجویی برای نظارت بر انتخابات


دعوت کدخدایی از تشکل‌های دانشجویی برای نظارت بر انتخابات

سخنگوی شورای نگهبان گفت: از شما هم به‌عنوان تشکل‌های دانشجویی دعوت می‌کنیم در یک فرایندی نمایندگان خود را معرفی کنید تا به‌عنوان ناظر بر سر صندوق‌ها حاضر باشید و گزارش انتخابات را خودتان اعلام کنید.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، در ادامه سلسله دیدارهای تشکل‌ها، احزاب و شخصیت‌های سیاسی، این بار نمایندگان تعدادی از تشکل‌های دانشجویی با عباسعلی کدخدایی قائم مقام دبیر و سخنگوی شورای نگهبان دیدار و گفت‌وگو کردند.

در ابتدای این دیدار نمایندگان تشکل‌های دانشجویی پیشنهادات و انتقادات خود را درباره عملکرد شورای نگهبان بیان و سئوالاتی را مطرح کردند.

 کدخدایی قائم مقام دبیر و سخنگوی شورای نگهبان در ابتدای سخنان خود با بیان اینکه فراتر از مباحث سیاسی به نظام جمهوری اسلامی ایران اعتقاد داریم، گفت: این نظام، نظامی است که با هدایت‌های امام خمینی (ره) و پشتیبانی مردم و از رهگذر لطف خدا به دست آمده است.

وی ادامه داد: نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، نظامی است که از منظر اهداف و آرمانهای انسانی و نه فقط اسلامی، هیچ کجای دنیا مثل آن وجود ندارد.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به دوره طاغوت و وضعیت اسفناک زندگی مردم در این دوره گفت: در دوره پهلوی با حدود 24 میلیون جمعیت، 4 میلیون بشکه نفت در روز می‌فروختیم اما مردم در فقر زندگی می‌کردند و جمع کوچکی کارمند دولت شده بودند که زندگی متوسطی داشتند و بقیه مردم در شرایط سخت بودند.

کدخدایی افزود: قبل از انقلاب و در دروه طاغوت «پاسخ گویی» موضوعیت نداشت و انتخاباتی به مفهوم امروزی وجود نداشت گاهی اطلاعیه زده می‌شد که فردا انتخابات است، در کتاب‌ها می‌خواندیم که مجلس سنا و جود دارد ولی در عمل چیزی وجود نداشت.

وی نظام جمهوری اسلامی را حاصل ایثارگری و نظامی مردمی به رهبری امام خمینی (ره) با تاکید بر اجرای موازین اسلامی دانست و تاکید کرد: نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران مجموعهای از نهادهای متشکل از آرمان‌هایی است که برآمده از قانون اساسی است که بزرگانی مثل شهید بهشتی(ره) در تدوین آن نقش داشتند.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه کسی ادعا ندارد که قانون اساسی بی‌نیاز از بازنگری است، تصریح کرد: نظام مقدس جمهوری اسلامی با ایثارگری‌های زیادی شکل گرفته و در طول چهل سال گذشته نیز هزینه‌های زیادی برای آن داده‌ایم که باید از این سرمایه ارزشمند پاسداری کنیم.

کدخدایی وضعیت بسیاری از کشورهای همسایه و اطراف را مورد اشاره قرار داد و گفت: در کشورهای مختلف می‌بینیم که چه وضعیتی دارند. مصر را ملاحظه کردید چه شد، اما خداوند نسبت به مردم ایران لطف داشت و با وجود دشمنی‌ها و مسائل مختلفی که رخ داد، کشور از مسیر اصلی منحرف نشد.

وی پاسداری از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را از وظایف جوانان بخصوص دانشجویان برشمرد و تاکید کرد: اگر ما نظام را در کلیت به این شکل قبول کنیم و بدانیم چه سرمایه با ارزشی داریم، در همه عرصه‌ها تلاش خواهیم کرد که حضور فعال داشته باشیم، البته این حرف به معنای این نیست که حتما پستی داشته باشیم بلکه همین فعالیت دانشجویی و مطالبه‌گری کار با ارزشی است و اگر مسئولیتی هم عهده‌دار شدید باید این مسیر را ادامه دهید.
 
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه سخنان خود درباره ضرورت شرکت در انتخابات نیز اظهار داشت: هرچند حق شرکت یا عدم شرکت در انتخابات جزو حقوق شهروندی است و برخلاف بعضی از کشورهای اروپایی در ایران برای این موضوع اجبار و مجازاتی نیست اما باید بدانیم که اگر علاقه‌مند به سرنوشت کشور هستیم باوجود برخی از مشکلات و رفتارهای غلط افراد، نظام برای ما ملاک است بنابراین باید در انتخابات شرکت کنیم.

 کدخدایی در همین زمینه به توئیت یکی از فعالان سابق دانشجویی مبنی بر عدم مشارکت در انتخابات اشاره و خاطرنشان کرد: این روش واقعا ناپسند است و روشی نیست که شهدا از ما انتظار دارند اما اگر بخواهیم از زاویه جامعه شناسی به این بحث نگاه کنیم، آیا باید از مسئولیت خود کنار بکشیم.

وی با بیان اینکه ما باید علاوه بر اینکه نسبت به خطاها ورود کنیم، باید مراقب باشیم که خدای نکرده از قطار نظام پیاده نشویم، گفت: در طول این چهل سال خیلی‌ها از قطار نظام پیاده شدند ولی قطار نظام به حرکت خود ادامه می‌دهد و رو سیاهی برای آنها می‌ماند، هرچند ممکن است برای قطار مشکلی ایجاد شود که باید این مشکل را برطرف و به حرکت ادامه دهیم.

قائم مقام دبیر شورای نگهبان در پاسخ به اظهارات علیرضا رحیمیان مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق(ع) و محمد زینی مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی که هر دو معتقد بودند شورای نگهبان در تصمیم‌گیری‌ها و مشخصا دلایل رد صلاحیت افراد شفاف عمل نمی‌کند، اظهار داشت: شورای نگهبان نهادی نیست که هر روز با مردم سروکار داشته باشد بلکه یک نهاد تخصصی است و انجام وظیفه می‌کند، ما هم معتقدیم که باید شفاف باشیم و این کار را کردیم، شما رویه کشور را ببینید و با بقیه نهادها مقایسه کنید حتی با نهادهای مشابه در سایر کشورها آیا ما نسبت به آنها کمتر شفاف هستیم آیا شما همه مذاکرات دولت یا دیوانعالی را دارید؟

کدخدایی در همین زمینه ادامه داد: در برخی از حوزه‌ها قانونگذار ما را منع کرده است، چه باید بکنیم؟ برای مثال قانونگذار گفته که باید دلایل رد صلاحیت به صورت محرمانه به داوطلب گفته شود که این موضوع به خود فرد اعلام می‌شود و برای ما هم فرقی نمی‌کند این فرد چه کسی باشد، هرچند خود فرد می‌تواند دلیل رد صلاحیتش را علناً اعلام کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به هجمه‌های سنگین علیه شورای نگهبان اشاره و خاطرنشان کرد: مدتی است تلاش می‌کنیم پاسخ بعضی از هجمه‌ها را بدهیم که چندی پیش نماینده‌ای گفته چرا کدخدایی جواب می‌دهد درحالی که باید پرسید شما چرا اینقدر علیه شورای نگهبان حرف می‌زنید؟ البته شما دانشجویان در این زمینه می‌توانید به ما کمک کنید.

سخنگوی شورای نگهبان درباره قانون انتخابات گفت: از دوره مجلس هشتم علاوه بر بزرگانی مثل آیت‌الله جنتی بنده شخصا پیگیر اصلاح قانون انتخابات بودم؛ چراکه معتقدم قوانین موجود، امروزی نیست، هرچند اصلاحاتی صورت گرفته ولی برای دهه شصت است.

کدخدایی با بیان اینکه در قانون انتخابات فعلی تکلیف تبلیغات و هزینه‌ها مشخص نیست و هیچ ملاک و معیاری برای شایسته‌گزینی نداریم، گفـت: نتیجه این قانون تشکیل یک مجلس ناکارآمد را به دنبال دارد که نهایتا از شورای نگهبان مطالبه می‌کنند.
 
وی با بیان اینکه سه سال از ابلاغ سیاست‌های کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری می‌گذرد، از عملکرد مجلس انتقاد و اظهار کرد: در این مدت با مجلس و وزیر کشور صبحت کردیم و ظرفیت پژوهشکده شورای نگهبان را در اختیارشان گذاشتیم اما مجلس بحث استانی شدن را هم در قانون انتخابات گنجاند که در شورای نگهبان به این مصوبه ایراد گرفتیم و نهایتا مجلس به جای رفع ایراد، کل مصوبه را از دستورکار خارج کرد.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: چرا مجلس با یک بار ایراد به قانون انتخابات کل مصوبه را از دستور خارج می‌کند اما طرح "تسهیل تسویه بدهی بدهکاران شبکه بانکی" که ظلم به مردم بود با ایراد شورای نگهبان مواجه شد و مجلس این مصوبه را پنج یا شش بار برگرداند و دست آخر هم با زور مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد.
 
براساس این گزارش، محمد زادمهر دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان با بیان اینکه برخی‌ها معتقدند که شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری تلاش دارد از هر جناح تعداد مشخصی از کاندیداها را تایید و در نهایت تعادل را برقرار کند تا شور انتخاباتی حفظ شود، از  کدخدایی پرسید آیا چنین چیزی صحت دارد؟ که سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به فرایند تصمیم‌گیری در این شورا گفت: هر پرونده‌ای که به شورای نگهبان می‌آید همه اعضا نگاه می‌کنند و نهایتا رای گیری می‌شود که ممکن است رای بیاورد یا نیاورد که اگر رای بیاورد که نمی‌شود گفت رای نیاورد، همچنین نمی‌شود افراد را مجبور کرد الزاما نظر منفی یا مثبت بدهند.
 
کدخدایی با بیان اینکه قطعا شورای نگهبان ملاحظه سیاسی ندارد که سه نفر از این جناح و سه نفر از آن جناح را تایید کند، تصریح کرد: در انتخابات ریاست جمهوری اخیر برخی‌ از داوطلبان 6 رای آوردند، نمی‌شد بگوییم این فرد تایید است چراکه برای تایید نیازمند 7 رای بود و نهایتا هم ترکیب آنگونه در آمد.

وی در پاسخ به سئوال دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان مبنی براینکه شورای نگهبان چه برنامه‌ای برای افزایش مشارکت مردم در انتخابات دارد، اظهار داشت: شورای نگهبان در چارچوب وظایف قانونی خود هیچ مسولیتی برای افزایش مشارکت ندارد، اما براساس وظیفه دینی و مردمی تلاش می‌کنیم وظایف‌مان را طبق مر قانون انجام دهیم و سعی می‌کنیم حرف افراد را بشنویم که فکر می‌کنیم این کارها در افزایش مشارکت تاثیر دارد.
 
کدخدایی در پاسخ به سئوال محمد زادمهر دبیر اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان مبنی براینکه چرا برخی از تایید صلاحیت‌ها شب انتخابات انجام می‌شود؛ چراکه برای مردم ابهام دارد و در مشارکت تاثیر منفی می‌گذارد، گفت: براساس نظرسنجی یک دستگاه دولتی، نقش مشکلات اقتصادی در مشارکت 48.2 درصد، بیکاری 11.8 درصد، عمل نکردن به وعده‌ها 17.4 درصد، فساد و اختلاس اداری 9.6 و عملکرد نامناسب مجلس فعلی 3.8، نقش سختگیری در تایید صلاحیتها 0.4 درصد و غیره اعلام شده است.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به اظهارات محمد زادمهر دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان درباره عملکرد ناظرین شورای نگهبان و لزوم آموزش آنها گفت: ناظرین شورای نگهبان حدود دویست سیصد هزار نفر هستند که فقط در ایام انتخابات حضور دارند که تلاش می‌کنیم افراد سالمی باشند و برایشان دوره آموزشی برگزار می‌کنیم.

کدخدایی در ادامه با اشاره به پیشنهاد حضور پگاه آهنگرانی به عنوان ناظر در انتخابات پیش رو خطاب به دانشجویان گفت: از شما هم به عنوان تشکل‌های دانشجویی دعوت می‌کنیم در یک فرایندی نمایندگان خود را معرفی کنید تا به عنوان ناظر بر سر صندوق‌ها حاضر باشید و گزارش انتخابات را خودتان اعلام کنید.

وی در پاسخ به سئوال نرگس حسینی مسئول خواهران اتحادیه دفتر تحکیم وحدت مبنی بر اینکه رویکرد شورای نگهبان و پژوهشکده این شورا در بحث خانواده و حقوق زنان باید رویکرد جدی باشد، آیا از زنان در این مباحث استفاده می‌شود؟ گفت: در بحث خانواده آنجایی که شورای نگهبان مسئولیتی دارد، ورود می‌کند. در پژوهشکده هم منعی برای حضور خانم‌ها نداریم و از آنها نیز استفاده می‌کنیم.
 
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: در موضوعات خانواده و زنان از خانم آیت‌اللهی و خانم خزعلی هم کمک می‌گیریم و البته خود این بزرگواران نیز اگر مصوبه‌ای در مجلس در حوزه زنان باشد، گزارش مفصلی برای ما ارسال می‌کنند.
 
کدخدایی در پاسخ به سئوال دیگری درخصوص رجل سیاسی و تفسیر آن اظهار داشت: رجل سیاسی مسئله جدیدی نیست و دو نظر را در حوزه فقهی داریم که از قدیم در حوزه علمیه بوده است. در بحث وزارت زنان در دوره ریاست جمهوری آقای احمدی‌نژاد اتفاق افتاد و مقام معظم رهبری مخالفتی نکرد و فقط چند تن از آقایان قم اعتراض داشتند که ممکن است در بحث ریاست جمهوری هم اینطور باشد.
 
** باب گفتگوهای علمی و فقهی در زمینه ریاست جمهوری زنان باز است
 
وی در همین زمینه ادامه داد: باب گفتگوهای علمی و فقهی در زمینه ریاست جمهوری زنان باز است و حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها باید با برگزاری کرسی‌های علمی و پژوهش‌های نظری، دیدگاه‌های خود را در این خصوص مطرح کنند و به دستگاه‌های تصمیم گیر ارائه نمایند.

قائم مقام دبیر شورای نگهبان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه اعتقاد داریم که اقتدار و جایگاه شورای نگهبان باید حفظ شود البته نه به معنای اینکه حقوق مردم نادیده گرفته شود بلکه شورای نگهبان مدافع حقوق مردم است.
 
** اقدام شورای نگهبان برای دفاع از حقوق مردم 
 
براساس این گزارش علی دهقان دبیر اتحادیه دفتر تحکیم وحدت در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه افزایش مشارکت مردم دغدغه اصلی ماست که در این بحث حق اعتراض جایگاه خاصی دارد، از کدخدایی پرسید که چه زمانی قرار است برای مردم این حق را قائل شویم که بتوانند در جمهوری اسلامی اعتراض کنند، ابهاماتی در اصل 27 قانون اساسی وجود دارد. آیا شورای نگهبان قرار نیست به این بحث ورود کند و تغییری ایجاد کند؟ که سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ گفت: تعداد مصوباتی که به دلیل نادیده گرفتن حقوق مردم از سوی شورای نگهبان رد شده، خیلی زیاد است، یا نامه‌های دیوان عدالت که فقهای شورای نگهبان از حقوق مردم دفاع می‌کنند.
 
کدخدایی ادامه داد: کسی نباید از اعتراض بترسد و کشور ما در همین مسیر شکل گرفت از ابتدا هم همیشه این وضعیت را داشتیم. یک زمانی از اعتراض صحبت می‌کنیم که اوایل انقلاب همین مسیر بود اما این مسیر در دانشکده حقوق دانشگاه تهران تبدیل به جنگ مسلحانه شد و منافقین و پیکار برروی مردم اسلحه کشیدن و این اتفاقات موجب بسته شدن این راه شد.
 
وی یادآور شد: نفس مجوز دادن برای برگزاری تجمعات اعتراضی خلاف قانون اساسی یا حقوق مردم نیست اما نظر شخصی مسئولی ممکن است برخلاف این باشد که بنده هم آن را قبول ندارم.
 
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه کسی از رفراندوم یا بازنگری قانون اساسی نمی‌ترسد، بروند انجام دهند، اظهار داشت: کسی از تجمع اعتراضی مردم نمی‌ترسد ولی اینکه تیربار بیاورند و مردم را به گلوله ببندند یا بانک و اموال عمومی و دولتی را آتش بزنند، مشکلی را حل نمی‌کند بلکه به مشکلات مردم می‌افزاید و در این شرایط کدام نظامی چنین چیزی را برمی‌تابد؟
 
کدخدایی ادامه داد: پلیس ما با اعتراضات با مهربانی و سعه صدر برخورد کرد در حالیکه اگر کسی در آمریکا به هشدار پلیس گوش ندهد با گلوله او را می‌زنند.
 
وی در پاسخ به سئوال سجاد اسدی دبیر تشکیلات انجمن‌های اتحادیه اسلامی دانشجویان مبنی بر اینکه به دلیل اینکه حق اعتراض در کشور ما حل نشده، این آشوبگری موجب شده مطالبه مردم به سرانجام نرسد، برای این موضوع چه فکری باید کرد، گفت: وقتی اعتراض با آشوب انجام می‌شود، موجب می‌شود پلیس ورود کند. در ایران "چگونه اعتراض کردن" را یاد نگرفتیم. البته یک مشکل فرهنگی نیز عدم فعالیت جدی احزاب است و تا زمانی که احزاب فعالیت جدی و واقعی نداشته باشیم این مشکلات را نیز خواهیم داشت.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon