گزارش| اهداف علی باباجان برای آینده ترکیه

گزارش| اهداف علی باباجان برای آینده ترکیه

باباجان معاون اقتصادی اسبق اردوغان با حمایت عبدالله گل٬ حالا قدم در راه تاسیس حزب جدیدی گذاشته که به باور کارشناسان و تحلیل‌گران٬ به مراتب از حزب داوود اوغلو٬ قدرتمندتر و اثرگذارتر خواهد بود.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ علی باباجان از اقتصاددانان ترکیه٬ در عنفوان جوانی در کنار شاگردان سابق مرحوم اربکان نخست وزیر فقید اسلام‌گرای ترکیه در  سال 2001 میلادی٬ به عنوان یکی از موسسین حزب عدالت و توسعه٬ گل و اردوغان را همراهی کرد و در پست‌هایی همچون وزیر امور خارجه٬ وزیر اقتصاد و معاون اقتصادی نخست وزیر درخشید. در دوران فعالیت او در پست وزارت امور خارجه٬ ترکیه عضو موقت شورای امنیت سازمان ملل متحد شد و باباجان هر سال به عنوان یکی از مدعوین نشست اقتصادی داووس٬ شهرت فراوانی کسب کرد.

باباجان در سالیان اخیر٬ رفته رفته با اردوغان و تیم او دچار اختلاف شد و از حزب عدالت و توسعه استعفا داد. او چند ماه پیش در دیدار با اردوغان٬ اعلام کرد که دیگر هیچ گونه ارتباط ذهنی و عاطفی بین خود و حزب حاکم نمی‌بیند و صرفاً برای خداحافظی نزد او رفته است.

حالا باباجان معاون اقتصادی اسبق اردوغان با حمایت عبدالله گل٬ قدم در راه تاسیس حزب جدیدی گذاشته که به باور کارشناسان و تحلیل‌گران٬ به مراتب از حزب داوود اوغلو٬ قدرتمندتر و اثرگذارتر خواهد بود.

باباجان در مصاحبه با شیرین پایزن نویسنده پایگاه تحلیلی خبری تی 24 به اهداف و موضوعاتی اشاره کرده که در راس برنامه‌های حزب او خواهد بود و در همین حال انتقاداتی نیز علیه دولت اردوغان مطرح کرده است.

خون گریه می‌کنم

باباجان در پاسخ به این پرسش که چرا مجدداً به دنیای سیاست بازگشته٬ ضمن اشاره به این که هر دو هفته یک بار به طور مفصل با عبدالله گل رئیس جمهور سابق ترکیه دیدار می‌کند٬ گفته است:«اگر می‌خواستیم٬ می‌توانستیم سراغ کارهای دیگر برویم و موفق شویم. اما وقتی که به حال و روز مملکت می‌نگرم٬ در درونم خون گریه می‌کنم. حیف است این کشور در چنین شرایطی باشد. این کشور از صدر تا ذیل به یک تغییر بزرگ و تسویه مسئولین و مدیران نیاز دارد. یک دولت که نمی‌تواند فقط همان 51 درصد شهروندان را که به او رای داده‌اند٬ هموطن بنامد و دیگران را رها کند. چنین چیزی قابل قبول نیست.»

عقب‌نشینی نخواهیم کرد

باباجان در این مصاحبه که در دفتر فعالیت حزبی او در محله بالگات  آنکارا انجام شده٬ بر این موضوع تاکید کرده که به اندازه کافی به خود اعتماد دارد و می‌داند که مورد اقبال مردم ترکیه قرار خواهد گرفت.

باباجان معتقد است که ترکیه به یک حزب مبتنی بر اراده یک‌نفره و بدون رایزنی و مشورت نیاز ندارد و باید طرحی نو در انداخت که یکی از ابعاد نوین آن٬ استفاده از نظرات دیگران و رایزنی با متخصصین در حوزه‌های مختلف است.

او همچنین اعلام کرده که روند تاسیس حزب و اعلام موجودیت٬ از آن چه که انتظار داشته طولانی‌تر شده و در سال 2020 این روند تکمیل خواهد شد و نام حزب او نیز از سوی مردم انتخاب خواهد شد.

معاون اسبق اردوغان٬ مدعی آن شده که حزب او٬ کانون تحولات سیاسی آینده ترکیه و تامین کننده کادر و مدیر برای اداره کشور خواهد بود و در رویکرد سیاسی و اجتماعی این حزب٬ حتی حقوق و مطالبات یک اقلیت یک درصدی نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت. چرا که ترکیه به یک دموکراسی فراگیر و حداکثری نیاز دارد.

عصبانیت اردوغان٬ دلیل اصلی اتهام کلاهبرداری

چندی پیش رجب طیب اردوغان رئیس جمهورترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه در یک سخنرانی عمومی٬ در مورد چند و چون مدیریت و تصرف اراضی و منابع مالی «دانشگاه شهر استانبول»٬ احمد داوود اوغلو و علی باباجان را به کلاهبرداری٬ تصرف غیرقانونی چندین هکتار زمین شهری و سوءاستفاده از هالک بانک متهم کرد.

در این مصاحبه از باباجان پرسیده شده که پاسخ شما به اتهاماتی که از سوی اردوغان مطرح شده چیست؟ او در پاسخ می‌گوید:«اطمینان دارم که جناب رئیس جمهور٬ از سر عصبانیت چنین جملاتی بر زبان آورده است. او به خوبی مرا می‌شناسد و می‌داند من در وادی اختلاس و سوءاستفاده مالی نیستم. اگر من کلاهبردار و فاسد بودم٬ دلیلی نداشت که 6 ماه پیش مرا به همکاری مجدد دعوت کند. ممکن است او در آینده نیز اتهامات سنگین‌تری مطرح کند و حرف‌های تندتری بزند. اما باکی نداریم و همه این‌ها را پیش‌بینی کرده‌ایم. با این حال قصد عقب‌نشینی نداریم و  ممکن است افتراهای دیگری هم مطرح کنند اما به راه خود ادامه خواهیم داد.»

دمیرتاش آزاد شود

علی باباجان که قبلاً هم در خصوص ضرورت توجه به مطالبات کردها وعده‌هایی داده٬ در این مصاحبه نیز در مورد صلاح الدین دمیرتاش رهبر سابق حزب دموکراتیک خلق‌ها گفته است:«هر اندازه که راه برای فعالیت سیاسی دمیرتاش باز شود و بتواند در فضای سیاسی ترکیه فعالیت کند٬ به همان اندازه برای ترکیه مفید خواهد بود. لذا ضرروت دارد که دمیرتاش آزاد شود و محاکمه او بدون حبس ادامه پیدا کند.»

باباجان در مورد عثمان کاوالا روزنامه‌نگار و نویسنده زندانی هم گفته که همه او را می‌شناسند و او باید هر چه زودتر آزاد شود.

باباجان از اردوغان و دستگاه قضا به خاطر برخورد تند با تحصن هواداران حزب جمهوری خلق در پارک گزی استانبول انتقاد کرده و بر این باور است که گزی نشان داد٬ حکومت تاب تحمل کوچک‌ترین انتقادی ندارد.

ترکیه و آزادی بیان از نظر باباجان

علی باباجان٬ رفتارهای دولت اردوغان در اعمال محدودیت بر رسانه‌ها و مخالفین سیاسی را به چالش کشیده و گفته است:«نباید هر اعتراض٬ هر صدای مخالف و تظاهراتی را همچون رفتارهای خصمانه دشمن تلقی کنیم. این‌ها دشمن نیستند. حق دارند نظر خود را بیان کنند. قرار نیست هر جا چند نفر شهروند دور هم جمع شدند٬ تصور کنید دنبال سقوط دولت هستند. نباید هر کسی که مخالف ما فکر کند٬ به عنوان خائن برچسب بخورد و بگوییم تو دنبال سقوط ما هستی. برخی اتفاقات خطرناک در حال روی دادن است و نقاط خاکستری جدی می‌بینیم. نباید اجازه دهیم اوضاع کشورمان به سوی سیاهی برود. باید به سپیدی بازگردیم.»

انتقاد از نظام سیاسی ریاستی

در دو سال اخیر٬ بسیاری از احزاب و سیاست‌مداران ترکیه انتقاداتی در مورد نظام سیاسی ریاستی مطرح کرده‌اند و به عنوان مثال مرال آکشنر رهبر حزب خوب و داوود اوغلو رهبر حزب آینده٬ وعده داده‌اند که اگر به قدرت برسند٬ نظام سیاسی پارلمانی را بازمی‌گردانند.

حالا باباجان هم به آنها پیوسته و در این مورد گفته است: «نظام سیاسی ریاستی به درد ترکیه نمی‌خورد و نمی‌تواند مشکلات ما را حل کند. معتقدم که یک نظام سیاسی باید پیش از هر چیز در خارج و داخل کشور٬ صلح و آرامش تامین کند. ما باید دوباره سراغ نظام پارلمانی برویم و اتفاقاً باید ساختار سیاسی پارلمانی تقویت شود.»

هشدار در مورد اقتصاد ترکیه

باباجان در مورد دیدگاه‌های اقتصادی خود می‌گوید:«بارها هشدار دادیم و اعلام کردیم که ترکیه در حال سُرخوردن در سراشیبی مشکلات اقتصادی است. حرف ما را نپذیرفتند اما پیش‌بینی ما درست از آب در آمد. حالا 26 درصد از جوانان ما بیکارند که یک رکورد تاریخی و بی سابقه است و 50 درصد از فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها٬ شغل ندارند. اگر ما به قدرت برسیم ظرف 30 روز می‌توانیم اقتصاد ترکیه را سر و سامان دهیم.»

باباجان در ادامه با طرح یک موضوع کنایی٬ به ضرورت استقلال دستگاه قضا اشاره کرده و گفته است:«اگر به قدرت برسیم٬ به قوه قضائیه زنگ نمی‌زنیم و احکام و تصمیمات آنها را تغییر نخواهیم داد.»

باباجان در پایان٬ تصمیم اردوغان برای ایجاد کانال استانبول را یک تصمیم غلط تلقی کرده و بر این باور است که طرح این مسائل٬ به منظور تحریف اذهان عمومی و بی‌‌توجه شدن مردم به موضوع بیکاری جوانان است و این پروژه دستاوردی جز تشدید دوقطبی موجود نخواهد داشت.

چندی پیش٬ مهمت آغار از وزرای کشور اسبق ترکیه و از چهره‌های امنیتی مشهور این کشور اعلام کرده بود که اگر باباجان و داوود اوغلو را منصرف نکنند٬ ایجاد احزاب آنها٬ مشکلات بزرگی برای حزب حاکم به دنبال خواهد آورد.

باباجان این گفته آغار را مهم تلقی کرده و گفته است: سخنان او نشان داد حرکت ما تا چه اندازه جدی است که آنها را نگران کرده است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon
طبیعت