المان محله‌ای صنایع دستی شیراز مورد توجه ارزیابان شورای جهانی؛ حمایت از هنرمندان با جهانی شدن شیراز

المان محله‌ای صنایع دستی شیراز مورد توجه ارزیابان شورای جهانی؛ حمایت از هنرمندان با جهانی شدن شیراز

ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی در انتهای آذرماه به شیراز سفر کردند و از نزدیک وضعیت صنایع دستی و کارگاه‌های شهر شیراز را مورد بازدید قرار دادند؛ رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی فارس به بیان نتایج این سفر پرداخت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، برای این روزهای صنایع دستی ایران خبر‌های خوبی در راه است و این موضوع در استان فارس اهمیت دوچندان دارد چرا که به‌زودی دومین شهر این استان نیز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی معرفی می‌شود، پیش از این آباده به عنوان شهر جهانی منبت از سوی شورای جهانی صنایع دستی انتخاب شد. 

 اردیبهشت‌ماه امسال بود که معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی از تهیه و تکمیل پرونده شیراز به عنوان سومین شهر جهانی صنایع دستی خبر داد.

تا اردیبهشت‌ماه امسال ایران 8 شهر و 10 روستا در صنایع دستی در دنیا صاحب جایگاه و رتبه ثبت شده بود و تلاش‌ها برای ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی ادامه دارد. 

شیراز خاستگاه هنرهای سنتی چون خاتم، کاشی هفت رنگ و قلم‌زنی است که همواره مورد توجه گردشگران قرار داشته و شهرت ملی و جهانی دارند این ظرفیت سبب شد که پس از ثبت آباده به عنوان شهر جهانی منبت ثبت جهانی شیراز نیز در دستور کار میراث فرهنگی استان فارس قرار گیرد. 

ساخت بازار هنر در محور گردشگری سنگ سیاه 

10 آذرماه امسال مصیب امیری مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس خبر از ورود ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی به شیراز داد. به گفته وی «تا دو هفته دیگر ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی به شیراز می‌آیند تا از نزدیک در جریان فعالیت‌های انجام شده در حوزه صنایع دستی این شهر قرار گیرند». 

ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی همزمان با برپایی نمایشگاه سراسری صنایع دستی در انتهای آذرماه به شیراز سفر کردند و از نزدیک وضعیت صنایع دستی و کارگاه‌های شهر شیراز را مورد بازدید قرار دادند. 

در همان زمان حیدر اسکندرپور، شهردار شیراز نیز از ساخت بازار هنر با الهام از معماری دوره زندیه و بازار وکیل در محور گردشگری سنگ سیاه خبر داد و اعلام کرد که این بازار فرصتی را برای تولیدکنندگان محصولات هنری فراهم می‌کند تا بتوانند به صورت مستقیم تولیدات هنری خود را به گردشگران داخلی و خارجی عرضه کنند.

خاتم شیراز ثبت شد 

حسین همتی،  رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی استان فارس نیز در گفت‌وگو با تسنیم درباره این بازدیدها و دستاوردهایی که جهانی شدن شیراز سخن گفت. به گفته وی سفر ارزیابان شورای جهانی ابتدا مربوط به زمانی بود که یحث ثبت جهانی آباده به عنوان شهر منبت مطرح بود و ما نیز قصد داشتیم تا شیراز را به عنوان شهر جهانی خاتم ثبت کنیم. 

آنطور که همتی می‌گوید: در آن زمان به پیشنهاد خانم هیجاوی، رئیس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی بنا شد که شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی مطرح شود، نه تنها هنر خاتم و به همین دلیل اقدامات برای فراهم کردن بسترهای این موضوع انجام شد. 

به گفته  رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی استان فارس در همان ایام خاتم شیراز نیز ثبت شد اما به دلیل اینکه بنا بود شیراز به عنوان شهر جهانی ثبت شود؛ این موضوع رسانه‌ای نشد تا اهمیت جهانی شدن شیراز به عنوان شهر حفظ شود.

پس از آن است که اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی و دیگر متولیان امر شروع به جمع کردن مدارک و فراهم آوردن بسترهای مورد نیاز برای ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی روی می‌آورند تا در آذرماه امسال با برپایی نمایشگاه سراسری صنایع دستی ارزیابان شورای جهانی نیز به شیراز سفر می‌کنند که به گفته همتی این همزمانی یک امتیاز برای پرونده شیراز به حساب آمد. 

نتیجه سفر ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی به شیراز 

به گفته وی ارزیابان شورای جهانی برای مشخص کردن استانداردهای لازم آیتم‌هایی را در نظر گرفتند که یکی از آنها وجود بستر مناسب علمی، فرهنگی و آموزشی بود که با همکاری دانشکده هنر دانشگاه شیراز این آیتم مورد رضایت قرار ارزیابان شورای جهانی قرار گرفت. 

وجود کارگاه‌های صنعتی از دیگر آیتم‌های ارزیابان شورای جهانی بوده که همتی در صحبت‌هایش به آن اشاره می‌کند که در این زمینه نیز کارگاه‌های صنایع دستی در شهرک صنعتی شیراز مورد بازدید قرار گرفته است. 

یکی از آیتم‌های ارزیابان شورای جهانی و اینکه شهری به عنوان شهر جهانی صنایع دستی ثبت شود؛ توام شدن صنایع دستی با زندگی روزمره مردم است که به گفته  رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی استان فارس این مهم نیز در بازدید از محله کوزه‌گری شیراز رخ داد. 

به گفته وی در آن محله کارگاه‌هایی وجود دارد که امرار معاش مردم از صنایع دستی است که همین امر نیز مورد توجه ارزیابان قرار گرفت و بناست با همکاری شهرداری نام یکی از کوچه‌های این محله به عنوان کوچه خراطها و آهنگرها نام‌گذاری شود. 

ثبت جهانی شیراز  تا پایان سال 

دیگر آیتم مورد نظر ارزیابان شورای جهانی المان‌های شهری بوده که به گفته همتی این امر نیز در میدان کوزه‌گری و وجود کوزه‌هایی که در وسط میدان قرار گرفته مورد توجه ارزیابان قرار گرفت و مستندنگاری شد.  رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی استان فارس معتقد است بسیاری از اموری که از دید ما مورد غفلت قرار گرفته برای ارزیابان شورای جهانی مورد توجه بود. 

وجود کارگاه‌ها و فروشگاه‌های صنایع دستی نیز آیتم دیگری بود که به گفته همتی بازدید از مجتمع مهستان به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای فروش صنایع دستی در شیراز و کارگاه‌های اتحادیه محقق شد و در مجموع ارزیابان شورای جهانی از وضعیت شیراز در حوزه صنایع دستی رضایت داشتند. 

وی امیدوار است که با ثبت مراحل اداری و ثبت در شورای اقیانوسیه و آسیا مقدمات ثبت جهانی نیز انجام شود و تا پایان امسال شیراز را به عنوان شهر جهانی صنایع دستی معرفی کنند. 

حمایت مادی و معنوی از هنرمندان صنایع دستی 

 رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی استان فارس معتقد است که ثبت جهانی شیراز علاوه بر اینکه حمایت مادی و معنوی از هنرمندان صنایع دستی است، تاثیرات زیادی نیز در رونق صنعت گردشگری دارد. 

به گفته همتی وقتی شیراز به عنوان یک برند جهانی صنایع دستی معرفی شود، بسیاری از گردشگران خارجی علاقه‌مند به صنایع دستی را به خود جذب می‌کند و تعداد بیشتری از گردشگران به شیراز سفر می‌کنند که همین امر تاثیر مستقیم بر مراکز اقامتی و خرید و غیره دارد. 

ارزآوری اقتصادی برای استان فارس 

وی می‌گوید: درست است که شرایط اقتصادی کنونی منجر به این شده که خرید صنایع دستی در میان ایرانیان کمتر شود اما بسیاری از گردشگران خارجی خواهان صنایع دستی شیراز هستند و همین مسئله سبب ارزآوری برای اقتصاد استان می‌شود و همچنین تاثیر مستقیم بر کارگاه‌ها و زندگی هنرمندان دارد. 

البته کسب این عنوان مسئولیتی را نیز به همراه دارد که  رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی استان فارس در این باره می‌افزاید: اگر این عنوان کسب شود باید به سمت استاندارد کردن بیشتر کارگاه‌های کنونی و تاسیس کارگاه‌های جدید اقدام شود تا بتوانیم این جایگاه را حفظ کنیم. 

استان فارس در زمینه صنایع دستی یکی از استان‌های توانمند است که بیش از 200 رشته صنایع دستی فعال دارد. براساس آمار گمرک در نیمه نخست امسال بیش از 3 میلیون و 264 هزار دلار صنایع دستی از استان فارس صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 8 درصد رشد داشته است. 

ثبت جهانی شیراز به عنوان شهر صنایع دستی بی‌شک می‌تواند رونق‌بخش این صنایع و صادرات بیشتر آنان باشد علاوه بر آن معرفی هنر دست هنرمندان این شهر می‌تواند فعالیت‌های مرتبط با صنایع دستی از جمله گردشگری را رونق بخشد به شرط آنکه پس از ثبت شدن نیز تلاش‌ها برای رونق صنایع دستی ادامه داشته باشد. 

گزارش از حلیمه زارع 

انتهای پیام/424 /ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon