انتشار پر سر و صدای رمانهای غربی که «مادرانگی» را هدف گرفتهاند/ جای خالی فرهنگ ایرانی در داستان ایرانی
تجار با اشاره چرایی نپرداختن به سبک زندگی ایرانی اسلامی در آثار داستانی، معتقد است: نمونه کارهایی از غرب وارد کشور شد که به مسائلی مانند مثلث و مربع عشقی، خیانت و ... میپرداخت و مادرانگی را نشانه میگرفت. این آثار با تبلیغات گسترده منتشر میشد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، انقلاب اسلامی در حالی چهلمین سالگرد پیروزی خود را پشتسر گذاشت و قدم به دهه پنجم حیات خود نهاد که اگرچه دشمنان گمانهای باطلی در سر داشتند، اما دوستانش در سراسر جهان، امیدوارانه آن را در گذر از چالشها و بهدست آوردن پیشرفتهای خیرهکننده، همواره سربلند دیدهاند. در چنین نقطه عطفی، رهبر انقلاب با صدور «بیانیه گام دوم انقلاب» و برای ادامه این راه روشن، به تبیین دستاوردهای شگرف چهار دهه گذشته پرداخته و توصیههایی اساسی بهمنظور «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» ارائه فرمودهاند.
با توجه به اهمیت این بیانیه و لزوم تبدیل این بیانیه از گفتار به یک گفتمان و الگوی اجرایی، سلسله نشستهای «راهکارهای اجرایی بیانیه گام دوم در حوزه فرهنگ و هنر» با مشارکت خبرگزاری تسنیم و انجمن قلم ایران در این خبرگزاری برگزار میشود. پنجمین نشست از این سلسله نشستها با موضوع «ادبیات بانوان در گام دوم انقلاب» با حضور راضیه تجار، مدرس داستاننویسی و نویسنده آثاری چون «کوچه اقاقیا» و «سفر به ریشهها» و وجیهه سامانی خالق آثاری چون «خواب باران» و «بادبادکها» برگزار شد. مدیریت این جلسه را نیز همانند جلسات پیشین، رضا اسماعیلی برعهده داشت.
شیوههای اجرایی بیانیه گام دوم در حوزه ادبیات داستانی، نقش زنان در داستاننویسی پیش و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نمود مشکلات و مسائل زنان در داستانهای پس از انقلاب، تأثیر انتشار برخی از آثار در تغییر سبک زندگی ایرانیان و ... از جمله موضوعاتی بود که در این جلسه به آن پرداخته شد.
تجار در این جلسه با اشاره به رشد فعالیت داستاننویسان زن پس از انقلاب گفت: بعد از دوران مشروطیت تا پیش از پیروزی انقلاب، ادبیات ما یک ادبیات مردسالارانه و حضور خانمها بسیار کمرنگ بود؛ حتی در زمینه شعر که این حضور زودتر نیز رخ داد. زنان به تدریج از دهههای 20 و 30 وارد حوزه ادبیات داستانی شدند و داستانهای کوتاهی را در مجلات آن زمان منتشر کردند. آنها بعدها آثاری در قالب رمان نیز خلق کردند. از شاخصترین این نویسندگان میتوانیم به خانم سیمین دانشور اشاره کنیم. اما پیروزی انقلاب یک نقطه عطف برای حضور زنان در این حوزه محسوب میشود. با انقلابی که رخ داد، زنان هویت خود را یافتند و به خودباوری رسیدند. نگاه بلند امام(ره) که به تفاوت جنسیتی قائل نبودند و مانع حضور زنان نشدند، سبب شد تا حضور زنان کمکم پررنگتر شود و زنان توانستند در سطح کشوری حضور داشته باشند و پایگاههایی مانند حوزه هنری را راهاندازی کنند.
او همچنین در ادامه درباره چرایی نپرداختن به سبک زندگی ایرانی اسلامی در آثار داستانی اشاره و توضیحاتی در این زمینه ارائه کرد. به گفته او بخشی از تهاجم فرهنگی رخ داده در این زمینه، محصول آثاری است که گاه با تبلیغات فراوان منتشر میشوند و زنان خانهدار و مادرانگی را زیر سؤال میبرند. تجار در این زمینه بیشتر توضیح داد و اضافه کرد: نمونه کارهایی از غرب وارد کشور شد که به مسائلی مانند مثلث و مربع عشقی، خیانت و ... میپرداخت و به زنان خانهدار، کسانی که مادرانگی میکنند و عامل پیوند خانه هستند، مسائلی را آموزش میداد که نباید فداکاری و ایثار کنید، اگر در خانه هستید از خود میکاهید و باید به خود بپردازید. این دست از کتابها که عمدتاً با تبلیغات گسترده هم منتشر شده است، مادرانگی را نشانه گرفته و آن را زیر سوال میبرند.
مشروح این نشست در روزهای آتی منتشر خواهد شد.
انتهای پیام/