نشست علمی تخصصی «رشت‌پژوهی» در مرکز استان گیلان برگزار شد

نشست علمی تخصصی «رشت‌پژوهی» در مرکز استان گیلان برگزار شد

نشست علمی «رشت‌پژوهی» با روایتی شفاهی از پیشینه تاریخی شهر رشت در این شهر برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، نشست علمی «رشت‌پژوهی» با روایتی شفاهی از پیشینه تاریخی شهر رشت عصر امروز با حضور تعدادی از فرهیختگان و مفاخر استان در پژوهشکده گیلان‌شناسی برگزار شد.

شهردار رشت در این نشست اظهار داشت: بنده شاید گیلانی نباشم ولی هرگز بی‌ارتباط با گیلان نبودم و قبل از اینکه به عنوان شهردار رشت معرفی شوم در اکثر اوقات برای گذراندن اوقات فراغت به شهر رشت سفر می‌کردم و کارم را نیز از مازندران آغاز کردم و امروز هم ارتباط بسیار صمیمانه‌ای با مردم شمال دارم.

ناصر حاج‌محمدی با بیان اینکه شهر رشت امروز از امتیاز شهر خلاق خوراک‌شناسی از سوی یونسکو برخوردار است خاطرنشان کرد: امروز در سراسر دنیا شهر رشت را با عنوان شهر خلاق خوراک‌شناسی می‌شناسند.

وی خاطرنشان کرد: 3 استان‌ شمالی گیلان، مازنداران و گلستان به‌علت موقعیت جغرافیایی و قرارگیری آنها در حاشیه دریای خزر و به لحاظ برخورداری از جنگل‌ها و مراتع مختلفی که تحت کشاورزی منطقه‌ای قرار دارد دارای اهمیت خاصی در کشور هستند. 

وی با بیان اینکه استان گیلان از نظر تجاری و فرهنگی یک استان منحصربه‌فرد بود گفت: نخستین ریل را‌ه‌آهن کشور حدود 150 سال پیش در گیلان گذاشته شد و بیشتر ارتباطات ایران با کشورهای اوراسیا و سایر کشورها نیز از طریق گیلان بود.

شهردار رشت با اشاره به اینکه محله به معنای واقعی کلمه در شهر رشت شکل نگرفت افزود: متاسفانه امروز وضعیت شهر رشت متفاوت است و دارای مسائل و مشکلات مختلفی است که این مشکلات در طول سال‌ها به روی هم انباشته شده و بزرگ شده است.

حاج‌محمدی به عدم وجود پارکینگ مناسب در شهر اشاره و بیان کرد: امروز شاهد هستیم که مردم برای انجام امور بنیادی و گذراندن اوقات فراغت خود همواره به مرکز شهر و شهرداری مراجعه می‌کنند اما این مکان امکانات‌ بسیار کم دارد و حتی یک پارکینگ مناسب ندارد.

حاج‌محمدی تصریح کرد: جنگل سراوان یکی از زیباترین جنگل‌ها در کشور بود اما این جنگل در طول 35 سال کثیف و آلوده شد و از طرفی رودخانه‌های شهر رشت نیز محل عبور فاضلاب شدند و این مشکلات و مسائل نتیجه عملکرد و افزایش مشکل در یک دوره تاریخی بیش از 100 سال است.

شهردار رشت اضافه کرد: باید بررسی شود که چرا امروز یک ساختمان 20 طبقه زیبا در شهر رشت وجود ندارد و از طرفی اجرای برخی سیاست‌های غلط که روستاییان را تشویق به شهرنشینی می‌کنند باعث شد که مهاجرات‌ روستا‌ییان به شهر زیاد شود.

حاج‌محمدی افزود: شهر رشت امروز باید در مقابل بزرگانی همچون احمد سمیعی و سایر فرهیختگان خجالت‌زده باشد و ما نیز از این بزرگان و فرهیختگان گیلانی می‌خواهیم که به ما کمک کنند.

وی گفت: شهر رشت امروز همانند پازلی است که جابجا شده و با مشکلات بسیاری اعم از ترافیک و عدم زیرساخت‌های مناسب روبه‌رو است و همه این مشکلات هم یک شبه برطرف نمی‌شود بلکه باید با اقدامات مناسب و از طریق جذب سرمایه‌گذار مشکلات را کاهش داد و ما نیز با کمک شورای پنجم در حال انجام ‌کارهای اساسی برای این شهر هستیم.

رئیس پژوهشکده گیلان‌شناسی دانشگاه گیلان نیز در این نشست با بیان اینکه تاریخ شفاهی شیوه‌ای برای کشف گذشته و گره‌گشایی از آن و وسیله اجرای تحقیقات است اظهار داشت: فرهیختگانی که امروز در این نشست حضور دارند در واقع شاهدان زنده گذشته هستند که ما انتظار داریم امروز از زندگی و تجربه خود در رشت برای ما سخن بگویند.

سیدهاشم موسوی شهر رشت را شهر زندگی، شهر خاطره‌ها و مرکز فرهنگ دانست و ابراز داشت: امروز شهر رشت همان شهر قدیمی که بسیاری از بزرگان می‌شناسند نیست اما این شهر هنوز زنده است و مردم در خیابان چیزهای فراوانی برای آموختن دارند و معتقدم که رشت فقط یک مکان نیست بلکه باید از رشت به جهان و ‌محیط پیرامون خود نگاه کنیم.

پدر ویراستاری نوین ایران نیز در این نشست با اشاره به ساختار رشت در 90 سال پیش اظهار داشت: بنده دوران کودکی خود را در این شهر گذراندم و در آن زمان شهر رشت به محلات متعددی تقسیم می‌شد و این محلات بین دو رودخانه در غرب و شرق رشت محصور بودند.

احمد سمیعی گیلانی با اشاره به خودکفایی محلات در رشت بیان کرد: بسیاری از محلات رشت نظیر محله بادی‌الله، ساغریسازان، سبزه میدان و پیرسرا و سایر محلات در اطراف رشت خودکفا بودند یعنی در هر محله همه چیز اعم از مسجد، مدرسه، حمام، آرایشگاه، خیاط و همه احتیاجات وجود داشت.

عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: در آن زمان اکثر خانه‌ها در رشت دارای حیاط و یک‌طبقه‌ای بودند و خانه‌های دو طبقه انگشت‌شمار بود از طرفی تنها 4 یا 5 مدرسه دولتی و چندین مدرسه خصوصی در رشت وجود داشت البته در تمام ایران تنها 2 دبیرستان 6 کلاسه وجود داشت که یکی از این دبیرستان‌ها در رشت وجود داشت.

وی با بیان اینکه در آن زمان اکثر روحانیونی که در رشت بودند در واقع تحصیلات خود را در نجف اشرف گذرانده و اکثراً مجتهد بودند خاطرنشان کرد: در ایام عاشورا هم یک دسته عزاداری مختص روحانیون داشتند.

پدر ویراستاری نوین ایران با تاکید بر اینکه شهر رشت یک شهر فرهنگی بود بیان داشت: رشت دارای یک ساختار عقلانی بود اما توسعه پیدا نمی‌کرد و در آن زمان روستاییان بیشتر از اینکه مصرف‌کننده باشند تولیدکننده بودند و مهاجرت از روستا‌ها به شهر کم بود و روستاها از هم جدا بودند اما الان مرزی بین روستاها نیست.

عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه شهر رشت همچنان زنده است تصریح کرد: جاهایی در رشت وجود داشت که بسیار بکر و دارای فضای سبز بود اما امروز اثری از این زمین‌ها نیست و برخی سهل‌انگاری‌ها و ساختمان‌سازی‌های نادرست باعث شد که زیبایی‌های شهر رشت ناپدید شده و اثری از آن فضاهای سبز و زمین‌های بکر در شهر نباشد.

انتهای پیام/612/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران