روایت تسنیم از دغدغههای پرستاران کردستانی/دستان مهربانی که نیاز به توجه بیشتر مسئولان دارند
پرستاران استان کردستان از مشکلات، خاطرات تلخ و شیرین کاری خود گفته و از کمبود پرستار وعدم پرداخت مطالباتشان گلایه دارند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، بیگمان کمتر کسی است که در طول زندگی برای یکبار در کنار پرستاران، این فرشتههای مهربانی قرار نگرفته باشد. پرستاران قلبشان مملو از ستارههای محبت و صداقت در خدمتگزاری به خلق الله است.
اگر این روزها آنها فیش حقوق نجومی ندارند، اما قلبشان از عشق خدمت به هموطنان نجومی است. این فرشتگان سفید بال کنار بیماران بسان پروانهای میچرخند تا امید به زندگی را در قلب دردمندشان برای دگر بار زنده کنند. با هیچ جمله و کلمهای نمیتوان عظمت، زیبایی و مقدس بودن شغل پرستاران را در این زمین خاکی توصیف کرد اما این قشر زحمتکش و مظلوم با سختی و فشردگی کار بسیاری مواجهاند، حقوق پرستاری در ایران 15 تا 20 برابر کمتر از پزشکان است در حالی که میانگین کار پرستاری نسبت به پزشکان یک پنجم است، حداقل استاندارد تعداد پرستار به ازای هر هزار نفر 3 پرستار است این عدد در ایران 1.5 پرستار است یعنی بیماران ما حداقل نیمی از خدمات پرستاری را دریافت نمیکنند.
خبرنگار تسنیم در این گزارش به جمع پرستاران بیمارستان کوثر و بعثت سنندج رفته و از نزدیک پای درددلها و مشکلات این قشر زحمتکش نشسته که در ادامه میخوانید:
لقمان کریمی، یکی از پرستاران بیمارستان کوثر سنندج، با 6 سال سابقه پرستاری، زیاد علاقهای به مصاحبه نداشت، به خبرنگار تسنیم گفت: با این همه مشکلات و معوقه حقوقی، مگر دل و دماغی برای حرف زدن میماند، ما قشر زحمتکش و حساس جامعهایم، اما از نظر روحی و روانی حالمان بسیار خوب نیست!
وی با بیان اینکه امید به کار و زندگی ما به پرداخت حق خدماتمان، بستگی دارد، افزود: گرچه حقوقها سر وقت پرداخت میشود اما عدم پرداخت اضافه کاری و کارانه پرستاران، آن هم چندین ماه در این وضعیت نامناسب اقتصادی و نرخ تورم، جای تأسف است چراکه 14 ماه حقوق معوقه در صورت دریافت هم، هیچ ارزش ریالی نخواهد داشت.
کریمی به خاطرات خوش و ناخوش خود در دوران پرستاری اشاره کرد و افزود: مرگ جوانانی که روزها و ساعتها برای زنده ماندنش تلاش میکنید اما به نتیجه نمیرسد، بدترین خاطرات ما در طول دوران کاری است.
خاطرات تلخ و شیرین پرستار کردستانی
وکیلی، یکی دیگر از پرستاران بیمارستان کوثر به خبرنگار تسنیم گفت: پرستاران از قشر زحمتکش جامعه هستند اما با تنش و سختی کار زیاد مواجهاند و متأسفانه نحوه برخورد مراجعهکننده و بیماران با پرستاران نیز خوشایند نیست.
وی به خاطره خوش دوران کاری خود اشاره کرد و افزود: خوشبختانه یکی از بیماران بستری در بخش آیسییو، بعد از چند ماه مراقبت، حال مساعد خود را به دست آورد و اکنون که از بیمارستان ترخیص شده، همیشه جویای حال همدیگر بوده و این برایم بسیار خوشحالکننده است.
وکیلی به یک اتفاق ناخوشایند اخیر کاری خود اشاره و گفت: مردی همراه با فرزند 8 سالهاش برای گرفتن بنزین از منزل خارج میشوند و متأسفانه به دلیل رعایت نکردن سرعت، در جاده ساحلی سنندج تصادف و هر دو فوت کرده، دیدن گریههای مادر آن پسر و باور نداشتن به فوت فرزند خود، بسیار ناراحتکننده و غمگین و یکی از خاطرات بسیار ناخوش سالجاری در حوزه کاری بنده بود.
مشکل کمبود پرستاران در کردستان برطرف شود
شیما تمامی، پرستار تازه کار بیمارستان بعثت سنندج به خبرنگار تسنیم گفت: از روز اول شروع پرستاری، در بخش نوزادان فعالیت داشته و تاکنون خاطرات تلخ و شیرین بسیاری را تجربه کردهایم.
وی به یکی از خاطرات تلخ کاری خود اشاره کرد و گفت: به دنیا آمدن نوزاد یک خانوادهای که بعد از 12 سال صاحب فرزند و سپس فوت کرد و دیدن لحظات تلخ، گریه و بیقراریهای پدر و مادر و اقوام، با اینکه کاری از دستمان برنمیآمد بسیار نارحتکننده بود.
این پرستار بخش نوزادان بیمارستان بعثت گفت: هر روز ما خاطرهای خوش از گریههای نوزادان تازه به دنیا آمده داشته، چراکه امید و شوق را دل مادران و پدران ایجاد کرده و خندیدن هنگام شیرخوردن، انگیزه کاری ما را چند برابر میکند.
تمامی به فشار کاری دربخش نوزادان اشاره کرد و افزود: در طول ماه 8 شیفت شب و 10 شیفت روز داریم، به دلیل علاقه زیاد به رشته و حرفه خود سختی در آن نمیبینم اما امیدوارم مشکل کمبود پرستاران در استان رفع شود.
مشکلات پیشروی پرستاران کردستانی
حسنوند پرستار آنکولوژی اطفال بیمارستان بعثت، به خاطرات تلخ دوران کاری خود اشاره کرد و گفت: فوت کودکان بخش آنکولوژُی برای تک تک پرستاران سخت است، دوستی و ارتباط عاطفی پرستاران با کودکان سرطانی و فوت آنها بعد از پرسه درمانی طولانی بسیار تأثیر منفی بر روحیه پرستاران خواهد گذاشت.
وی با بیان اینکه روند دوره درمان بیش از 2 ساله در بخش آنکولوژی موجب وابستگی میان پرستار و بیمار خواهد شد، افزود: دوستی من با کودک 4 ساله سرطانی «سامیار» و فوت آن بسیار خاطره تلخی بود، که هیچگاه فراموش نمیکنم.
این پرستار به شیرینترین خاطره خود اشاره و تصریح کرد: نا امید شدن از یک کودک بیمار در بخش «پی آی سی یو؛ بخش مراقبت قلبی ریوی» که خوشبختانه از حالت کُما خارج و اکنون وضعیت سلامتی بهتری دارد، بسیار برایم خوشحالکننده بود.
حسنوند بیان کرد: «فشرده بودن شیفتهای کاری، کمبود نیرو، شرایط نامساعد حقوق و مزایا، بلاتکلیفی نیروهای طرحی و بدون قرار داد و مجبوری نیروها به اضافهکاری» از عمدهترین سختیها و مشکلات پیشروی پرستاران کردستانی است.
فریبا الهیمرادی پرستار پیشکسوت 15 سال کار در بیمارستان بعثت سنندج نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم به تلخترین خاطره خود اشاره و اظهار داشت: چند سال گذشته بیمار 7 ساله بدحال به دلیل تصادف با تمام تلاش پرستاران و پزشکان بیمارستان، فوت کرد که به یک خاطره بسیار ناخوشایند برای من تبدیل شد.
وی شیرینترین خاطره خود را کمک به یک نوزاد عنوان و افزود: یک روز در زمان تحویل شیفت، با مشاهده یک نوزاد در آغوش مادرش متوجه شدم که حالش خوب نیست و با علائم بدحالی، مادر ریلکس و بیاطلاع از اوضاع فرزندش، در کمال خونسردی و بدون استرس به مادر و دیگر کادر بخش بیمارستان، با آرامشی که در وجودم داشتم به مادر نیز انتقال و با آغاز مراحل اولیه درمانی، کودک به حالت نرمال ارتقاء یافت که این بهترین خاطره کاری من بود.
این پرستار کردستانی نجات و بهبود حال بیماران را ناشی از یک کار تیمی و جمعی کل پرسنل بیمارستان بیان کرد و گفت: هماهنگی و همکاری کار تیمی قطعاً در موفقیت کاری بسیار موثر خواهد بود، ما فقط وسیلهای برای نجات جان انسانها هستیم.
الهیمرادی ارتقاء و پیشرفت کار پرستاری را بسیار مهم و ضروری خواند و گفت: امیدوارم با افزایش زمان و وقت کافی برای پرستاران و رفع کمبودهای پرستار و جذب نیروی جدید، آنها نیز بتوانند به پیشرفت کاری خود برسند.
یونس کریمیان پرستار 21 سال سابقه کار بخش اورژانس بیمارستان بعثت سنندج نیز اظهار داشت: پرستاری خاطره خوشی به صورت آنی ندارد، یکی از خاطرات شیرینم مربوط به یک بیمار بستری 75 روزه در بخش آی.سی.یو بود که کسی امیدی به زنده بودنش نداشت اما پس از مراقبت کامل در نهایت، بهبودی کامل خود را به دست آورد و ترخیص شد.
وی گفت: کل کار و فعالیت پرستاری استرس و دغدغه است؛ پرستاران، نه روز، شب، تعطیلات، جمعه، عید و مراسمات ندارند حتی در بدترین حالت ممکن نیز باید اخلاقاً و قانوناً سر شیفت باشند اما متأسفانه با این همه سختی از لحاظ مالی با مشکلات زیادی مواجهایم.
دولت وعدههای خود را به پرستاران عملی نکرد
اشرف رحمانپناه دبیر خانه پرستاران استان کردستان نیز درباره مشکلات این قشر به خبرنگار تسنیم گفت: اجرای طرح قاصدک با فشار به جامعه پرستاران جهت ارزیابی سیستم و پرداخت اضافه کار و کارانه انجام شد که با هدر رفتن انرژی و انگیزه پرستاران ظلمی مضاعف به آنها بود.
وی افزود: از نگاه جامعه و خانه پرستاری بهشدت منتقد طرح نظام سلامت هستیم چراکه اقتصاد کشور را زمینگیر و تمامی سیستمهای بیمهای ما را در حالت ورشکستگی قرار داد.
دبیر خانه پرستاران استان کردستان بیان کرد: این یک طرح ناپخته تحت عنوان ماندگاری پزشکان بود که متاسفانه در طول 8 سال گذشته نتیجه عکس نشان داد و این خطاها در طرح تحول نظام سلامت به نفع جامعه پرستاری نبود.
رحمانپناه گفت: بوق و کرناهای بسیاری در سالهای گذشته از سوی متولیان امر برای افزایش دستمزد پرستاران در طرح قاصدک انجام شد اما متأسفانه هیچ کدام محقق نشد و امروزه در پرداخت سهم کارانه و اضافه کار پرستاران ظلم بسیاری شده که قابل جبران نیست چراکه دریافت یک سوم اضافه کار چند سال گذشته چه فایدهای دارد.
وی با بیان اینکه بنده به عنوان دبیر پرستاران و عضو هیئت مدیره نظام پرستاری به شدت منتقد وضعیت کنونی هستیم، افزود: اخیراً شعارها و وعدههای تسویه حساب پرداخت معوقه سال از طرف وزارتخانه به گوش میرسید اما روز پرستار هم به اتمام رسید و خبری از پرداختها نشد.
دبیر خانه پرستاران استان کردستان افزود: نگاه سیستم نظام سلامت به جامعه پرستاری نیز یکی دیگر از مشکلات موجود است چراکه در ساختار پرداختیها عدالتی رعایت نمیشود و تیمهای زیر نظر نظام پزشکی و نظامدار دارای تعرفه کاری بوده اما جامعه پرستاران با وجود اعلام تعرفههای کتاب ارزشهای نسبی، از این تعرفهها محرومند.
رحمانپناه یادآور شد: سه قانون «تعرفه پرستاری، ارتقای بهرهوری و برنامه توسعه ششم» برای قشر پرستار تصویب شده اما دولت هیچ کدام را عملی نکرده است.
انتهای پیام/484/ ع