عملیات ضربت ذوالفقار در میمک ، عملیات شکستن «شمشیر سعد بن‌ابی وقاص» بود

عملیات ضربت ذوالفقار در میمک ، عملیات شکستن «شمشیر سعد بن‌ابی وقاص» بود

۱۹دی‌ماه ۱۳۵۹ از جمله روزهایی است که در آن جبهه‌های جنگ رخداد مهمی را به خود دید، رخدادی که رویاهای سردار قادسیه را به تاریخ سپرد و نطق رادیویی او را که گفت«سیف سعد از آن من است» را در گلو خفه کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ایلام؛  19دی‌ماه 1359 از جمله روزهایی است که در آن جبهه‌های جنگ رخداد مهمی را به خود دید، رخدادی که رویاهای سردار قادسیه را به تاریخ سپرد و نطق رادیویی او را که گفت «سیف سعد از آن من است» را در گلو خفه کرد و نه تنها «سیف سعد» از آن او نشد بلکه تمام رویا پردازی‌ها و طرح‌های طراحان اتاق جنگ صدام را پنبه کرد و رزمندگان ارتش جمهوری اسلامی شمشیر ذالفقار را از نیام کشیده و بر فرق سردار رجز خوان قادسیه کوبید و دلیرانه «سیف سعد» را بازپس گرفت.

مرور دلاوری عشایر غیور ایلامی در عملیات آزادسازی و فتح میمک

مراسم سالروز فتح میمک در یادمان شهید کشوری برگزار شد

فتح میمک، نتیجه مقاومت عشایر و مردم ایلام/ غیبت رسانه‌ها در سالگرد این عملیات

«سیف سعد» از دیدگاه صدام، به معنای «شمشیر پیروزی» یا به قولی دیگر «شمشیر سعد بن‌ابی وقاص» بوده است. صدام می‌گفت که با این شمشیر پشت رخش ایران را شکسته و به‌ زودی رستم بدون رخش را ضربه فنی می‌کند و انقلاب اسلامی ایران را با شکست مواجه می‌سازد.

«سیف سعد» مورد نظر صدام « میمگ» نام دارد که ارتفاعات میمک به طول تقریبی 15 کیلومتر و عمق 6 کیلومتر آخرین ارتفاعات مشرف دشت عراق در نوار مرزی ایران و عراق در منطقه ایلام می­‌باشد. این ارتفاع، دیده­‌بانی بسیار خوبی را بر منطقه وسیعی از خاک عراق فراهم نموده و جاده اصلی مندلی، به بدره را کنترل می‌کند. دشمن با دراختیار گرفتن این ارتفاعات، ضمن کنترل چند محور ارتباطی در داخل خاک‌های عراق و ایران، کنترل بسیار خوبی بر روی 3 حلقه چاه نفت آماده بهره‌برداری واقع در تنگ بینا و تنگ بیجار نیز داشت.

موقعیت استراتژیک میمگ 

موقعیت استراتژیک میمگ  و تصرف آن توسط صدام موجب غرور وی شده بود که از آ ن به «سیف سعد» نام برده و به تعبیرخود می‌خواست پشت رخش ایران را بشکند.

اما دلیر مردان ارتش جمهوری اسلامی ایران با اجرای عملیات خوارزم در منطقه میمک در ساعت 06:20 روز 19 دی‌ماه 1359، مصادف با سومین سالگرد قیام خونین مردم قم علیه رژیم پهلوی در سال 1356، عملیات خود را با اعلام رمز "یا الله" آغاز کردند. در این عملیات، بجز نیروهای تیپ یک اسلام آباد، تعدادی از عشایر ایلات و عشایر استان ایلام ، یک دسته از نیروهای ژاندارمری و یک تیم آتش هوانیروز نیز شرکت داشتند.

نیروهای تک کننده خودی با بهره‌گیری از اصل غافل‌گیری، توانستند در ساعات اولیه حمله قسمت قابل توجهی از اهداف مشخص شده خود را تسخیر نموده و نیروهای دشمن را در قسمت عمده این منطقه منهدم یا به سمت عقب برانند. در روز دوم این عملیات، دشمن پاتک‌های سنگین خود را آغاز کرد و از طریق زمین و هوا، بر روی ارتفاعات میمک آتش فرو ریخت. در همین روز – 20 دی 1359 - برای اولین بار آثاری از استعمال گلوله‌های گاز سمی شیمیائی توسط نیروهای بعث عراق در منطقه سد کنجان‌چم، مشاهده می­‌گردد. علی­رغم شدت درگیری در منطقه نبرد، در بعد از ظهر همان روز، رزمندگان اسلام تلاش کردند تمام منطقه هدف تعیین شده را از وجود دشمن بعثی پاک کنند.

لازم به یادآوری است که منطقه میمک برای حکومت و ارتش عراق از جنبه‌های مختلف حائز اهمیت ویژه‌ای بود، زیرا دولت عراق ادعای مالکیت آن را داشت. عراقی­‌ها این منطقه را سیف سعد نامیده بودند. جعل نام ویژه‌ای برای این منطقه اهمیت خاص آن را برای حکومت عراق نشان می‌داد و بعثیان از دست دادن این منطقه را شکستی خفت‌بار برای خود می‌دانستند. با توجه به اهمیت سیاسی و نظامی میمک برای دولت بعث، ارتش آن کشور ملزم بود به هر صورتی که باشد این منطقه را از نیروهای ایرانی بازپس بگیرد. بنابراین، پاتک­‌های مداوم خود را در روزهای بعد نیز ادامه داد و نیرویی در حدود یک لشکر به این منطقه وارد کرد.

در روز سوم، شدت درگیری به حدی بالا می‌گیرد که نیروهای ایرانی و عراقی حاضر در منطقه نبرد، وارد یک رزم نزدیک شده و سنگر به سنگر با هم می­‌جنگند. بعدازظهر همان روز، فضای منطقه نبرد در کنترل پرنده‌های تاکتیکی و رزمی ایران بود و هواپیما‌ها و بالگردهای ارتش جمهوری اسلامی ضربات سختی به دشمن وارد ساختند و در پناه این پشتیبانی هوایی، گردان‌­های رزمی موفق شدند تمام منطقة هدف مربوطه را اشغال و از لوث وجود دشمن پاک‌سازی کنند.

تلفات سنگین دشمن در عملیات ذالفقار

تلفات سنگین و بی‌نتیجه بعثی‌ها در پاتک­‌های خود جهت بازپس‌گیری مواضع از دست رفته سبب شد که فرماندهان ارتش عراق، از ادامه تلاش بیشتر صرف‌نظر کرده و عقب‌نشینی کنند. بدین ترتیب رزمندگان اسلام موفق شدند منطقه‌ای به وسعت حدود 300 کیلومتر مربع را از اشغال دشمن بعثی آزاد کنند.

در این عملیات، تعداد 60 دستگاه تانک و نفربر بعثی‌ها و همچنین 50 دستگاه از انواع خودروهای مختلف نظامی ارتش عراق منهدم و تعداد 2 فروند هواپیما و 3 فروند بالگرد عراقی نیز سرنگون شد. تیپ 2 پیاده کوهستانی عراق و گردان 7 تانک آن نیز به­میزان 70 درصد منهدم شدند. گفتنی است که تعداد 17 دستگاه تانک، 4 دستگاه نفربر، چندین دستگاه لودر و بلدوزر، 5 قبضه تفنگ 106 م­م، چندین قبضه خمپاره، تعدادی توپ ضد هوایی، موشک مالیوتکا و همچنین مقداری اقلام مخابراتی و تجهیزات متفرقه دشمن بعثی نیز به ­غنیمت گرفته شد.

بعد از بی نتیجه ماندن تلاش­‌های دشمن بعثی برای بازپس­‌گیری ارتفاعات میمک، بنا به دستور صدام، فرمانده تیپ مستقر در منطقه و 24 نفر از نظامیان آن یگان، بلافاصله اعدام شدند.

نخستین عملیات موفق دوران دفاع مقدس

این عملیات غرور آفرین که بنام «عملیات خوارزم» و یا « ذالفقار» نامگذاری شده است نخستین عملیات موفق دوران دفاع مقدس است که بعداز 4 ماه از آغاز جنگ تحمیلی به انجام رسیده است و هرساله در استان ایلام مراسم ویژه‌ای برای پاسداشت این رخداد موفق و سرنوشت ساز دفاع مقدس اندیشیده می‌شود.

حضور مقام معظم رهبری در سال 1360 در ارتفاعات میمگ

در اهمیت عملیات «ذالفقار»  به  این مهم را می­‌توان  اشاره کرد که  مقام معظم رهبری به عنوان نماینده امام خمینی (ره) در منطقه عملیاتی میمک حضور و ضمن  بازدید کاملی که به عمل می‌آورند و در ادامه نیز، بیان شرح ملاحظاتشان در خصوص این عملیات غرورانگیز در اولین نمازجمعه سال 1360 اشاره داشت.

انتهای پیام/891/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon