اندیشکده| سه بحرانی که برای آمریکا بعد از ترور سردار سلیمانی ایجاد شد

اندیشکده| سه بحرانی که برای آمریکا بعد از ترور سردار سلیمانی ایجاد شد

مدیر برنامه خاورمیانه اندیشکده آمریکایی«مرکز مطالعات راهبردی و بین‌الملل» اعتقاد دارد که اقدام آمریکا در ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در عراق نه فقط یک بحران بلکه سه بحران برای آمریکا به همراه آورده است.

«جو آلترمن» که معاون رئیس میز برژنسکی در امور امنیت بین‌الملل و ژئواستراتژی نیز است در مقاله‌ای در این اندیشکده امنیتی نوشت: مشخص‌ترین بحران در پس این اقدام برای رابطه ایران و آمریکا پیش آمد که در چهار دهه گذشته خراب بوده است. بحرانی که کمتر در این میان واضح است بحرانی است که برای موضوع جنگ آمریکا در عراق علیه تروریسم پیش آمده است و سومین بحران نیز در روابط قدرت جهانی است، جایی که روسیه و چین دوست دارند موقعیت آمریکا را پایین‌تر ببینند.

این کارشناس در ادامه و در توضیح بحران اول ناشی از ترور سردار سلیمانی نوشت: ایران و آمریکا مدت‌ها است که در تخاصم بوده‌اند و به سختی می‌توان دوره‌ای را به خاطر آورد که روابطشان در بحران نبوده باشد. حتی با وجود عزم آمریکا برای تحمیل بازدارندگی خود بر ایران، عزم ایران برای واکنش به اقدام آمریکا با انجام یک حمله مستقیم به پایگاه‌ها نشان داد که جنگ سرد طولانی‌ای که بین این دو کشور در جریان بود در حال تبدیل به یک تقابل مستقیم است.

وی تصریح کرد: سرپیچی و بی‌اعتنایی ایران نسبت به آمریکا به نظر کارگر افتاده است. رهبران این کشور توانستند اراده خود را با شلیک موشک به پایگاه‌های آمریکایی نشان دادند بدون این که واکنش آمریکا را برانگیزند. ایران اکنون می‌تواند بگوید بدون این که اوضاع را به وخامت بکشاند توانسته یک پیروزی سیاسی به دست آورد.

در این گزارش با اشاره به هزینه‌هایی که جنگ احتمالی آمریکا علیه ایران می‌تواند برای واشنگتن داشته باشد، تصریح شده است: آمریکا می‌توانست در این تقابل پیروز شود اما مسلماً خود را گرفتار جنگی پرهزینه می‌یافت.

این مقاله در توضیح دومین بحرانی که برای آمریکا پس از شهادت سردار سلیمانی پیش آمد،  می‌نویسد: هدف راهبردی بلندمدت ایران این بوده که آمریکا را از عراق بیرون بیندازد و تا همین چند هفته پیش به این هدف نزدیک شده بود که اعتراضات نوامبر و دسامبر در عراق پیش آمد. اکنون (با ترور سردار سلیمانی) نه تنها این اعتراضات متوقف شده بلکه اقدامی که بسیاری از عراقی‌ها آن را توهین به تمامیت ارضی عراق می‌خوانند باعث شده حرف‌های انتقادی درباره ایران به انتقاد از آمریکا تغییر یافته است.

این اندیشکده مدعی شد که حضور آمریکا در عراق برای جنگ با داعش ضروری است و خروج آمریکا بازگشت داعش در عراق و سوریه را به همراه خواهد داشت و این امر فرصتی برای ایران است که منطق ادامه حضور در عراق و همراهی بیشتر گروه‌های عراقی را به همراه داشته باشد.

از نظر این کارشناس، سومین بحران حاصل از ترور سلیمانی که مهمترین آن نیز به شمار می‌رود این است که منافع ایران به شدت در این است که نقش آمریکا در جهان را کمرنگ کند و مطمئن شود که آمریکا نتواند به صورت یکجانبه ایران را منزوی سازد... امیدواری ایران برای به پایین کشاندن آمریکا از مسند قدرت، منظور نظر روسیه و چین نیز است و این دو کشور از اهداف اصلی در راهبرد دفاع ملی آمریکا برای سال 2008 نیز هستند. ایران تحت حمایت‌های بی‌ سروصدای روسیه و چین تلاش‌های خود را شدت خواهد بخشید تا آمریکا را عامل اصلی و مخربی معرفی کند که دنیا را ناامن ساخته است.

این کارشناس در انتهای این مقاله تصریح می‌کند: شاید ما از بحران آنی با ایران عبور کرده‌ باشیم اما مشکلات عمده‌ای که ایران برای سیاست آمریکا به همراه آورده به قوت خود باقی است و کار زیادی پیش روی ما باقی مانده است.

 

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان