خراسان جنوبی جزو ۵ استان درگیر گرد و غبار است

خراسان جنوبی جزو 5 استان درگیر گرد و غبار است

خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور و دارای ۳۵ کانون بحراتی فرسایش بادی است و جزو ۵ استان درگیر پدیده گرد و غبار است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، دیدن آسمان آبی با ابرهای سفید این روزها برای اکثر مردم، به خصوص کسانی که در شهرهای بزرگ زندگی می‌کنند بی شک به یک آرزو شبیه است.

هدف از اعلام روز ملی هوای پاک ایجاد توجه و حساسیت در بین اقشار مختلف مردم جامعه است. بنابراین روز 29 دی به عنوان روز ملی هوای پاک می‌تواند عامل مهمی در ایجاد مشارکت مردمی و هماهنگی بین‌بخشی باشد.

هدف اصلی این روز هم ارتقای آگاهی و اطلاع رسانی اقشار مختلف مردم درباره اهمیت هوای پاک است، هدف دیگر این نامگذاری تشدید حساسیت‌ها‌ و افزایش مطالبه‌گری آنها نسبت به هوای پاک بوده است.

اطلاع‌رسانی نیز باعث می‌شود تا خود مردم هم در بهبود کیفی هوا مشارکت کنند. در شهرهای مختلف عامل اصلی آلایندگی خودروها هستند اما مردم می‌توانند در بهبود وضعیت هوا مشارکت کنند نه اینکه عامل اصلی باشند و می‌توانند در زمان‌ها‌ی مورد نیاز در کنار مسئولان قرار بگیرند.

خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور است

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه استان خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور و دارای 35 کانون بحراتی فرسایش بادی است افزود:  در حال حاضر این استان و جز 5 استان درگیر پدیده گرد و غبار بوده است که خوشبختانه اقدامات موثر آبخیزداری و بیابانزدایی از سنوات قبل توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در زمینه مقابله با گرد و غبار در استان در حال اجرا بوده است.

حسن اکبری با بیان اینکه با توجه به پیگیری‌های صورت گرفته این اداره کل خوشبختانه اعتبارات خوبی در سال98 جهت مقابله با پدیده گردو غبار از محل صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شده است ادامه داد:  با اجرای طرح‌های پیشنهاد شده امید است اثرات سو این پدیده کاهش یابد.

وی یادآور شد:  طبق آمار ارائه شده از سوی اداره کل هواشناسی استان دربازه زمانی 12 سال گذشته (1387-1398) میانگین تعداد روزهای دارای پدیده گرد و غبار در استان 27 روز در سال برای کل استان است.

13 روز گرد و غباری در سال گذشته در بیرجند

در سال گذشته در مجموع 13 روز کیفیت هوای شهر بیرجند از سطح کیفی قابل ­قبول عبور کرده که علت اصلی آن وقوع پدیده گرد و غبار بوده که باعث افزایش میزان ذرات معلق هوا شده است. این عدد در سال جاری به علت افزایش میزان بارندگی در ابتدای سال، دو روز بوده است.

ایستگاه فعلی بیرجند و نیز ایستگاه‌­های جدید با توجه به دستورالعمل­‌های فنی سازمان حفاظت محیط زیست از بهترین و به روزترین برندهای جهان است.

به گفته وی نخستین ایستگاه پایش کیفی هوای شهری استان در اواخر سال1390 در مرکز استان نصب و به بهره‌­برداری رسیده که شامل 6 آنالیزر جهت سنجش ذرات معلق و گازهای NOX، SO2، CO، O3 و HC است.

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه اقلیم جز فرایندهای طبیعی کره زمین بوده است افزود: امروزه با فعالیت‌های بشر شدت و سرعت بیشتری به خود گرفته است.

غلظت گازهای گلخانه‌ای و سوخت فسیلی از عوامل موثر تغییر اقلیم

وی ادامه داد: یکی از عوامل مؤثر تغییر اقلیم افزایش غلظت گازهای گلخانه‌ای ناشی از سوخت‌های فسیلی است.

اکبری با بیان اینکه استان خراسان جنوبی نیز متاثر از تغییرات اقلیم بوده و خشکسالی‌های دو دهه اخیر، افت کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی، افزایش کانون‌های فرسایش و وقوع پدیده گرد و غبار در استان از جمله عوارض آن است بیان کرد:  قطعاً اقلیم بر سلامت و رفاه مردم منطقه تاثیر بسزایی داشته است. 

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی  تاکید کرد: به طور مثال خشکسالی در روستاها و تمایل به مهاجرت به  شهرها و شهرنشینی می‌تواند به عنوان یکی از عوامل افزایش آلودگی هوا در  مناطق شهری و اثرات سو آن بر سلامت مطرح باشد.

وی با بیان اینکه با افزایش دما باعث افزایش میزان آلودگی و افزایش بیماران تنفسی و یا وخیم تر شدن بیماری در افراد با سابقه قبلی می‌شود اظهار کرد: در اثر افزایش دما میزان دسترسی به منابع آب سالم با مشکل روبرو شده که نتیجه آن چیزی جز افزایش موارد بیماری منتقل شونده از طریق آب نیست.

مهمترین چالش استان خراسان جنوبی در حوزه محیط زیست انسانی

 مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه  با قرار داشتن بر روی کمربند خشک و نیمه خشک  نیمکره شمالی دارای ذخائر منابع آبی ضعیف، نزولات جوی کم، تبخیر سالیانه شدید و پوشش گیاهی محدود است یادآور شد:  این شرایط موجب شده از کل عرصه‌های طبیعی استان 36% را عرصه‌های بیابانی و 50% را  مراتع کم تراکم بیابانی تشکیل می‌دهد.

وی بیان کرد: خشکسالی‌های دو دهه اخیر در استان، کاهش نزولات جوی و  افت کمی و کیفی  سفره های آب زیرزمینی ناشی از آن، وجود 35 کانون بحرانی فرسایش، گسترش کویر و وقوع پدیده گرد و غبار بی‌تردید از موارد مهم و اثرگذار در مدیریت جوامع انسانی و محیط زیست استان  محسوب شده که نیازمند توجه و حساسیت مسئولان و مردم است.

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی ضمن اشاره به شعار امسال هوای پاک، اقدام و عمل افزود: حفاظت از محیط زیست گرچه مسئله‌ای جهانی است می توان آن را از سطحی کوچک‌تر آغاز کرد؛ برای مثال حفاظت از محیط خانه، روستا، شهر، رودخانه و دریاچه در برابر آلودگی مدنظر باشد.

وی با بیان اینکه بسیاری از کارشناسان معتقدند که این کار بیش از هر چیز از راه به اجرا درآوردن روندهای تازه تربیتی امکان پذیر است افزود:  آموزش گروه‌های انسانی برای حفاظت از محیط زیست لازم و ضروری است. 

آگاهی نبض مقابله با آلودگی هوا

وی با بیان اینکه  آگاهی جامعه نبض مقابله با آلودگی هوا است ادامه داد:  هرکس باید به اندازه توانایی خود کاری انجام دهد قبل از آن که جان انسانی گرفته شود یا موجی از بیماریها جان ما را بگیرد باید از خود بپرسیم که مسئولیت اجتماعی ما در برابر این هوا چیست؟ مسئولیت اجتماعی موضوعی نیست که بتوان از آن به سادگی گذشت.

انتهای پیام/‌257

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon