اما و اگرهای ماجرای کمبود گاز مایع در اصفهان؛ خودروها ۷۰ درصد گاز مایع تولید اصفهان را می‌بلعند

اما و اگرهای ماجرای کمبود گاز مایع در اصفهان؛ خودروها 70 درصد گاز مایع تولید اصفهان را می‌بلعند

در روزهای اخیر با کاهش دمای هوا، افزایش تقاضای گاز مایع سیر صعودی داشته اما رشد قیمت و سهمیه‌بندی بنزین حاکی از کمبود و گرانی گاز LPG با تشکیل صف‌های طولانی خودروها برای سوخت‌گیری است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، دلیل این نایاب شدن را مربوط به توزیع از طریق شرکت‌های خصوصی مطرح می‌کند،  اما سازمان حمایت دلیل اصلی را افزایش صادرات این فرآورده در ماه‌های اخیر اعلام کرده است.

در این میان نه تنها خبرها حاکی از این است که اهالی مناطق شرقی کشور و روستاهای اطراف تهران از کمبود و گرانی کپسول‌های گاز  LPG شکایت داشته و بعضاً مطرح کرده‌اند که چندین روز است که دسترسی به این کپسول بسیار سخت شده بلکه در استان اصفهان که جزو بزرگترین استان‌هایی است که بالاترین سطح را در تولید گاز مایع دارد و می‌توانیم مدعی شویم که اصفهان حرف نخست را در تولید فرآورده‌های نفتی می‌زند طی یکی دو ماه گذشته مردم این استان نیز شاهد تشکیل صف‌های طولانی برای دریافت سیلندر LPG هستند و در شهرها کپسول‌های گاز مایع پیدا نمی‌شود اگر کسی هم داشته باشد چند برابر قیمت واقعی به فروش می‌رساند.

حسین صادقیان مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی اصفهان طی چهار سال گذشته درباره اینکه شرکت پرسی ایران گاز که در طول ماه نزدیک به یک میلیون سیلندر را بدون هیچ خطری توزیع می‌کند، بیان کرده بود؛ در منطقه اصفهان ظرفیت واقعی تاسیسات گاز نزدیک به 2 هزار و 200 تن است.

همچنین وی معتقد بود؛ توزیع گاز LPG در بین خانواده‌ها در اصفهان کار سختی نیست حتی نیاز به مدیریت هم ندارد زیرا در یک استانی زندگی می‌کنیم که مملو از نعمت‌ها و فرآورده‌های گوناگون است و این در حالی است که در شمال کشور اگر بتوانیم گاز LPG را به خانواده‌ها برسانیم کار بزرگ و هنرمندانه‌ای انجام دادیم.

با تمام گفته‌ها و پتانسیل بالای استان اصفهان در تولید و توزیع گاز LPG هرچند کمبود گاز هر سال در فصل سرما در استان ‌اصفهان بازهم به چشم می‌آید اما امسال بعد از افزایش قیمت بنزین و سهمیه‌بندی آن، توزیع گاز مایع ابعاد گسترده‌تری یافت و شاهد صف‌های طولانی در شهرستان‌های استان هم هستیم.

شرکت‌های توزیع کننده معتقدند مردم بعد از گرانی بنزین به گاز LPG روی آورده‌اند و همین موضوع هم باعث نایاب شدن گاز مایع شده و صادرات بی‌موقع هم در کمیاب شدن آن بی‌تاثیر نبوده است.

رئیس انجمن صنفی جایگاه‌داران گاز مایع استان اصفهان نیز معتقد است؛ از سال‌ جاری سهمیه گاز مایع استان هیچ افزایشی نداشته است در مهر ماه هم 20 درصد سهمیه کاهش یافت و در آبان ماه مجددا با آغاز سهمیه‌بندی بنزین سهمیه به روال قبل بازگشته و 7 جایگاه اصلی استان برای توزیع گاز هیچ مشکلی ندارند اما سهمیه اختصاص یافته برای استان جواب حجم بالای خواسته‌های مردم نیست.

مصطفی حسینی درباره اینکه با افزایش قیمت بنزین اکثر رانندگان به گاز LPG روی آورده‌اند و مصرف گاز 1.5 برابر افزایش یافته است و اگر به اندازه کافی سهمیه گاز مایع اختصاص داده شود طی روزهای آینده مشکل کمبود گاز را رفع می‌کنیم گفت: هم اکنون ماهانه حدود 8 هزار تن گاز مایع در استان توزیع می‌شود و برای رفع مشکل کمبود آن باید به 13 هزار تن در ماه برسد.

فعالان بازار هم می‌گویند، دولت گاز LPG را به دلیل داشتن مشتریان خوب در بازار وارد بورس انرژی کرده است. این مسئله البته با سرمای هوا و افزایش تقاضای داخلی همزمان بوده و به همین دلیل شرکت گاز این مدل از کپسول‌ها را در داخل بسیار کمتر از سال‌های گذشته عرضه کرده، از سوی دیگر امسال با گران‌تر شدن بنزین مشتری این مدل از گاز بیشتر هم شده و در نتیجه کمبودها به چشم می‌آید.

بر اساس این گزارش کرمی مدیر تامین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی اعلام داشته که تنها وظیفه تامین اولیه LPG مورد نیاز تمام مشترکین و مصرف کنندگان در سطح کشور بر عهده شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی است. به گفته کرمی، وظیفه نظارت بر توزیع، برعهده وزارت صمت است. اما روابط عمومی وزارت صمت از این مسئولیت اظهار بی‌اطلاعی کرده است.

در این بین یکی از مدیران شرکت‌های توزیع گفته است: سهمیه گاز شرکت‌های توزیع کننده به میزان 20 درصد کاهش یافته و این به دلیل آن است که دولت مشتریان خوبی در صادرات به دست آورده که این صادرات به نفع کشور و منافع ملی است اما چون سازوکار آن به درستی تدوین نشده نتیجه آن کسری توزیع گاز در بخش خانگی است. اما تخلف برخی شرکت‌های توزیع کننده در خصوص عدم توزیع سهمیه گاز کپسول در شبکه خانگی و فروش آن به رانندگان و سیستم حمل و نقل نیز در این رابطه بی‌تاثیر نیست.

اما اطلاعات بورس انرژی در ماه‌های اخیر بر صادرات گاز مایع صحه می‌گذارد. در این خصوص علی حسینی مدیرعامل بورس انرژی بیان کرده است: از ابتدای مرداد سال جاری عرضه گاز مایع در بورس انرژی شدت گرفته است. مطابق با آمار در این مدت سه ماهه مجموعا 271 هزار تن از طرف شرکت ملی پالایش و پخش و شرکت ملی گاز در بورس انرژی معامله شده است.

در نتیجه به نظر می‌رسد دلیل اصلی کمیاب شدن گاز مایع، ورود بی‌موقع این فرآورده نفتی به تابلوی بورس انرژی و صادرات بی‌وقت آن است که عدم برنامه‌ریزی به‌ موقع برای تامین گاز شبکه خانگی در فصل سرما که انگشت اتهام را به سمت صادرات نشانه گرفته است. صادراتی که با برنامه‌ریزی می‌تواند سبب تقویت منافع ملی  و رضایت مصرف کننده داخلی شود.

همچنین  تقوی مدیر نظارت بر شبکه‌های توزیعی و اقتصادی سازمان حمایت دلیل اصلی کمبود گاز مایع، صادرات این فرآورده دانست و گفت: بررسی‌های ما نشان می‌دهد که در روزهای اخیر میزان توزیع این فرآورده کاهش یافته و همین موضوع سبب کمیاب و گرانی آن شده است.

تقوی با تاکید بر رعایت قیمت مصوب توسط توزیع کنندگان سیلندر گاز، از برخورد با هرگونه گران فروشی در این بخش خبر داد و گفت: در حال حاضر قیمت مصوب مصرف کنندگان برای سیلندر 2 کیلوگرمی، 1820 تومان و قیمت مصرف کننده سیلندر 11 کیلوگرمی، 8700 تومان است.

با این اوصاف در اصفهان نه تنها سیلندرهای 11 کیلویی گاز مایع در استان اصفهان کمیاب شده بلکه با قیمت 16 تا 18 هزار تومان در شرایط خاص و لابی‌بازی عرضه می‌شود و حتی برای یافتن یک کپسول گاز باید ساعت‌ها در صف‌های طولانی چشم به انتظار بود تا شاید نوبت افراد در صفوف برسد و کپسول‌ها تا آن موقع تمام نشوند.

در این شرایط و کمیاب شدن گاز مایع در استان اصفهان و با سهمیه‌بندی بنزین و افزایش قیمت آن بسیاری از مردم خواهان گازسوز کردن خودرو خود هستند، رانندگان با حضور در مراکز عرضه کپسول‌های گاز LPG، اقدام به سوخت‌گیری می‌کنند، علی‌رغم اینکه می‌دانند این کار، خطرناک است. خودروهایی که از سوخت LPG استفاده می‌کنند، این روزها مصرف خود را بالا برده‌اند تا بنزین کمتری مصرف کنند.

خودروها 70 درصد گاز مایع تولید اصفهان را می‌بلعند

مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی منطقه اصفهان پیرامون کمیابی گاز مایع در استان اصفهان، گفت: با افزایش قیمت و سهمیه‌بندی بنزین از آبان امسال خودروهای فرسوده‌ای که کارت بنزین برای آنها صادر نشده برای سوخت‌گیری به گاز LPG گرایش بیشتری داشته‌اند.

حسین صادقیان سهمیه گاز مایع استان اصفهان را 8 هزار تن در ماه اعلام کرد و اظهار داشت: ماهیانه حدود 14 هزار تن گاز LPG در استان توزیع می‌شود اما تقاضای رانندگان بیش از سهمیه توزیعی است.

وی با اشاره به اینکه مصرف گاز مایع در خودروها غیرقانونی است، بیان کرد: گاز LPG برای اصناف، تولیدکنندگان و مصارف خانگی تولید می‌شود اما 70 درصد آن برای مصرف سوخت خودروها مصرف می‌گردد.

مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی منطقه اصفهان با اشاره به وجود 11 ایستگاه توزیع گاز مایع در اصفهان، افزود: به متقاضیان واقعی گاز مایع قول می‌دهیم که مشکل کمبود این فرآورده در استان رفع گردد.

یکی از صاحبان خودرو در صف گاز LPG پیرامون اینکه پس از افزایش قیمت بنزین، صف خودرو‌ها برای سوخت‌گیری گاز مایع طولانی شده است، گفت: طی دو ماه پیش هر لیتر گاز مایع 400 تومان بود، اما طی هفته‌های گذشته با 2 تا 4 برابر افزایش به فروش می‌رسد.

سجاد که خود را دانشجو رشته مکانیک معرفی می‌کند با بیان اینکه هزینه مخزن LPG پیش از گرانی بنزین 500 هزار تومان بوده است، اظهار داشت: طی دو ماه اخیر هزینه مخزن LPG به 3 میلیون و 500 هزار تومان رسیده است.

وی درباره اینکه با افزایش قیمت بنزین و سهمیه‌بندی آن و کمیابی گاز LPG صاحبان خودرو برای سوخت‌گیری به مراکز غیررسمی بیشتر مراجعه می‌کنند، افزود: در این مراکز سوخت‌گیری گاز مایع از طریق کپسول‌های بین شهری انجام می‌شود و در برخی از کارگاه‌ها به وسیله دستگاه صورت می‌گیرد.

یکی دیگر از افراد حاضر در صف طولانی گاز LPG با اشاره به اینکه با افزایش قیمت بنزین، 60 درصد خودروها با عمر زیر 25 تا 30 سال به تامین گاز مایع گرایش داشته‌اند، گفت: به‌ دلیل کمبود عرضه، قیمت کپسول گاز مایع افزایش 3 برابری داشته و نرخ LPG سیلندرهای بزرگ برای خودروهای تویوتا و پاترول از 6 هزار تومان به 16 تا 20 هزار تومان رسیده است.

وی در پاسخ به این سئوال که آیا از خطرناک بودن استفاده از این نوع گاز با خبر هستید یا خیر؟ اظهار داشت: بله از خطرات این نوع گاز کاملا آگاهی دارم اما در چنین شرایط اقتصادی مجبورم استفاده کنم، چه کسی می‌خواهد هزینه‌های زندگی 5 نفره مرا بدهد؟ اگر با مدرک کارشناسی ارشد شغل دولتی باشد، چرا رانندگی و مسافرکشی کنم؟

بر اساس این گزارش مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی منطقه اصفهان طی 16 دی ماه درباره رفع مشکل متقاضیان واقعی گاز مایع در این استان بیان کرد: از فردا سهمیه گاز مایع این استان را افزایش می‌دهیم تا دیگر شاهد صف‌های طولانی در 11 ایستگاه توزیع این محصول نباشیم اما خبرها حاکی از این است که کمبود گاز مایع طی 28 دی امسال در شهرستان نجف‌آباد باعث تشکیل صف‌های طولانی شده است.

شهروندانی شهرستان نجف‌آباد که برای تهیه گاز مایع ساعت‌ها در این صفوف طولانی وقت تلف می‌کنند معتقدند مسئولان تدبیری برای سردترین ماه‌های سال نداشته‌اند و مشکل کمبود گاز مایع همچنان باعث نارضایتی و اتلاف وقت مردم است.

همچنین این شهروندان گفتند؛ هیچ توجیهی برای ایجاد این صفوف طولانی که از یک کیلومتر هم تجاوز می‌کند قابل قبول نیست، چندی پیش فرماندار ویژه نجف‌آباد گفته بود سهمیه گاز مایع کاهش پیدا نکرده و مهمترین دلیل طولانی شدن صف گاز مایع، افزایش قیمت بنزین و هجوم خودروها برای استفاده از گاز مایع به جای سوخت خودروست اما رئیس صنعت معدن و تجارت نجف‌آباد گفته است؛ هرچند پاسخگوی اصلی این معضل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی است ولی کاهش سهمیه گاز مایع در غرب استان با مرکزیت نجف‌آباد دلیل اصلی کمبود گاز مایع و تشکیل صف‌های طولانی توسط شهروندان است.

انتهای پیام/ 171/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon