گزارش| ترکیه در جستجوی امید برای عضویت در اتحادیه اروپا

گزارش| ترکیه در جستجوی امید برای عضویت در اتحادیه اروپا

سخنان موجز گزارش‌گر جدید اتحادیه اروپا برای ترکیه٬ نشان دهنده این است که بسیاری از انتقادات از سیاست‌های دولت اردوغان به قوت خود باقی‌ست و یکی از جدی‌ترین انتقادات٬ تعریف آنکارا از مقوله ترور است.

به گزارش گروه بین‌المل خبرگزاری تسنیم٬ دیروز مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در آنکارا پایتخت این کشور٬ میزبان ناچو سانچز آمور بود.

آقای آمور٬ محقق و سیاست‌مدار اسپانیایی٬ در انتخابات اخیر به عضویت پارلمان اتحادیه اروپا در آمده و حالا علاوه بر کار نمایندگی اسپانیا در اتحادیه٬ وظیفه این را نیز بر عهده گرفته که گزارش‌گر ویژه اتحادیه در امور ترکیه باشد.

در وصف اهمیت کار گزارش‌گر همین بس٬ که خانم کاتیا پیری سیاست‌مدار هلندی – آلمانی و گزارش‌گر پیشین اتحادیه در حوزه ترکیه٬ با نوشتن یک گزارش تند و تیز٬ مانع از تداوم مذاکرات مربوط به عضویت ترکیه در اروپا شد و به همین خاطر٬ او رسماً از سوی رسانه‌های وابسته به حزب عدالت و توسعه به عنوان دشمن ترکیه شناخته شد.

چاووش اوغلو  در دیدار با آمور٬ به نرمی به گلایه‌های آنکارا از کاتیا پیری اشاره و ابراز امیدواری کرد که آمور٬ در مورد وضعیت ترکیه در حوزه‌های سیاسی و حقوق بشری٬ به شکل عادلانه و بی‌طرفانه٬ گزارش بنویسد.

چه کسی تروریست است؟

پیش‌تر در ترکیه٬ فقط پ.ک.ک بود که به عنوان گروه تروریستی شناخته می‌شد و گهگاه همین عبارت برای نامیدن گروه منحل حزب الله ترکیه و چند گروه کمونیستی مسلح نیز به کار می‌رفت. اما پس از کودتای نافرجام٬ حالا خیلی‌ها در ترکیه به عنوان تروریست و عضو گروه تروریستی شناخته می‌شوند و بر همین اساس مورد مجازات قرار می‌گیرند.

آمور در سفر به آنکارا٬ با سیاسی‌ها صحبت کرد اما در استانبول٬ با چند تن از روزنامه‌نگاران ترکیه در مورد وضعیت حقوق بشر در این کشور٬ گفت‌وگو کرد.

سخنان موجز گزارش‌گر جدید اتحادیه اروپا برای ترکیه٬ نشان دهنده این است که بسیاری از انتقادات از سیاست‌های دولت اردوغان به قوت خود باقی‌ست و یکی از جدی‌ترین انتقادات٬ تعریف آنکارا از مقوله ترور است.

او در این مورد می‌گوید: «اظهارات فکری و سیاسی یک دانشجو در یک پیام توئیتری در ترکیه٬ به عنوان اقدام تروریستی تعریف می‌شود و آن فردی هم که به سوی شهر مرزی آکچاقلعه ترکیه خمپاره می‌اندازد٬ تروریست می‌نامند و هر دو را در یک کفه ترازو می‌گذارند. این اقدام صحیحی نیست. اگر همه را تروریست بنامیم٬ در این صورت کسی تروریست نخواهد بود. اگر تعریف اقدام تروریستی تا این اندازه گسترده باشد٬ این به نفع تروریست‌های واقعی خواهد بود.»

او در ادامه گفته است: «بانک آسیا به گروه گولن تعلق داشته است. کسانی را که در این بانک سرمایه‌گذاری کرده و در آنجا حساب باز کرده‌اند٬ تروریست قلمداد کرده‌اند. کسانی که از برنامه رمزی بای لوک استفاده کرده‌اند٬ تروریست قلمداد شده‌اند و آن کسی هم که سلاح در دست گرفته و در کوه علیه دولت می‌جنگد٬ او را هم تروریست می‌نامند. اما واقعیت این است که از لحاظ حقوقی و سیاسی٬ همه این‌ها مانند هم نیستند و نباید تا این اندازه٬ در تعریف ترور و تروریست خطا شود.»

اهمیت تکثر و تنوع نگرش سیاسی در ترکیه

آمور در آنکارا٬ علاوه بر وزیر امور خارجه٬ با وزیر دادگستری و وزیر ترکیه در امور اتحادیه اروپا نیز دیدار کرده است. اما تنها به دیدار با مقامات دولتی و حزب حاکم اکتفا نکرده و از احمد ترک شهردار برکنار شده کُرد وابسته به پ.ک.ک گرفته تا اکرم امام اوغلو شهردار استانبول و فاطمه شاهین شهردار گازی عنتاب و چندین حزب دیگر دیدار کرده و در استانبول در گفت‌وگو با خبرنگاران٬ بر این مساله تاکید کرد که همه شهرداران و مقامات سیاسی احزاب٬ در تکمیل روند عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا دارای مسئولیت هستند و باید به شکل جسورانه و درست٬ فعالیت کنند.

آمور در مورد کاوالا و اتهام او یعنی تلاش برای براندازی حکومت ترکیه گفت:«من در این پرونده٬ استدلال و سندی دال بر برانداز بودن اقدامات کاوالا ندیدم.»

ترکیه و اصلاحات

گزارش‌گر اتحادیه اروپا با اشاره به کودتای نافرجام در ترکیه گفت: «به عنوان یک سیاست‌مدار٬ به خوبی وضعیت ترکیه را درک می‌کنم و می‌توانم به خاطر کودتا٬ با سران حکومت٬ ابراز همدردی کنم. اما حالا ترکیه وارد فضای سیاسی دیگری شده و باید در فضای پساکودتا٬ به اصلاحات بها بدهد و برای آزادی‌های فردی و استیلای حقوق و کشورداری بر مبنای حقوق٬ گام‌های اساسی بردارد. به نظر من ترکیه باید یک گفتمان نوین ایجاد کند و به حقوق بشر و آزادی فردی٬ اهمیت ویژه‌ای دهد.»

آمور هچنین به اختلافات کاتیا پیری گزارش‌گر پیشین اتحادیه اروپا درباره ترکیه با دولت اشاره و اعلام کرد که پیری در کار خود٬ بسیار توانمند و حرفه‌ای بوده و گزارش‌های او در مورد ترکیه٬ بسیار دقیق و شفاف بوده است.

ترکیه به احکام دادگاه حقوق بشر احترام بگذارد

عثمان کاوالا روزنامه‌نگار مخالف اردوغان و همچنین صلاح الدین دمیرتاش رهبر سابق حزب دموکراتیک خلق‌ها٬ هر دو در زندان به سر می‌برند. با آن که دادگاه حقوق بشر اروپا حکم به آزادی آنان داده اما ترکیه به درخواست این دادگاه توجهی نکرده است.

گزارش‌گر جدید اتحادیه اروپا در پرونده ترکیه در این مورد گفته است: «اگر ترکیه می‌خواهد یک پیام مستقیم به بروکسل بفرستد و با اتحادیه اروپا ارتباط برقرار کند٬ قبل از هر چیز٬ لازم است به احکام دادگاه حقوق بشر احترام بگذارد و کاوالا و دمیرتاش را آزاد کند. چرا که احکام این دادگاه٬ دقیقاً با اساس مبانی و ارزش‌های دموکراتیک و حقوق بشری اتحادیه اروپا انطباق دارد.»

اختلافات ترکیه و اروپا در شرق مدیترانه

آمور در مورد رویکرد ترکیه به شرق مدیترانه و اختلاف بین اتحادیه اروپا و آنکارا گفت:«موضع ما حمایت از قبرس جنوبی است. اما در عین حال نگاه یک‌جانبه نداریم و پیشنهاد ما این است که مسائل مربوط به منابع انرژی شرق مدیترانه در یک محکمه بین‌المللی مورد توجه قرار بگیرد.»

گزارش‌گر اتحادیه اروپا همچنین بر این موضوع تاکید کرد که برای کاهش میزان بی‌اعتمادی بین ترکیه و اتحادیه اروپا٬ راهی جز افزایش سطح روابط نیست و باید گفت‌وگوهای بیشتری بین مقامات اتحادیه و دولت ترکیه در جریان باشد. در عین حال باید دانشگاه‌ها٬ شهرداری‌ها و نمایندگان مجلس هم نقش خود را ایفا کنند.

در شرایطی که آنکارا امیدوار شده که در دوران سپرده شدن ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا به آلمان٬ پیشرفت بیشتری در مورد تکمیل روند عضویت ترکیه در اتحادیه صورت بگیرد٬ هنوز هم انتقادات حقوق بشری و سیاسی اتحادیه سر جایش است و شواهد نشان می‌دهد که دست کم در شرایط فعلی٬ حزب حاکم٬ تصمیمی برای تغییر فضای موجود ندراد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران