نشست خبری جشنواره تئاتر فجر و تلاش برای همدلی و هماهنگی برای شکوفایی تئاتر

نشست خبری جشنواره تئاتر فجر و تلاش برای همدلی و هماهنگی برای شکوفایی تئاتر

شهرام کرمی و نادر برهانی‌مرند در نشست خبری جشنواره تئاتر فجر نیاز شکوفایی تئاتر را در همدلی و هماهنگی اعضای این حرفه دانستند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، نشست خبری 38مین جشنواره تئاتر فجر صبح امروز در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد. در این نشست شهرام کرمی، مدیرکل هنرهای نمایشی و نادر برهانی مرند، دبیر جشنواره توضیحاتی درباره وضعیت فجر و آنچه در این روزها بر این جشنواره گذشته بیان کردند.

شهرامی کرمی در سخنان خود گفت: «گردهمایی فجر خانواده تئاتر سهم زیادی در رونق تئاتر ایران داشته و هنر نمایش ایران را در سطح بین‌المللی معرفی کرده است. فجر با سرمایه عظیم هنرمندان آغاز شده و ما میراث‌دار یک رویداد مهم در منطقه هستیم.»

وی با اشاره به اینکه 38 جشنواره استانی به‌عنوان بخش جنبی فجر به‌خوبی برگزار شده است که ثمره آن در جشنواره نمود دارد، گفت: «ما در این دوره با چند چالش روبه‌رو بودیم، بخشی از آن همیشگی بوده که در عرصه فعالیت‌های نمایشی دست به گریبان آن هستیم، چالش نخست فقدان اعتبار بود. در سال جاری با کسر اعتبار بودجه نسبت به سال گذشته روبه‌رو بودیم و مجبور به جذب اسپانسر شدیم اما متأسفانه این جشنواره هم بدون حضور اسپانسر برگزار می‌شود، به‌خلاف دیگر رویدادها اسپانسرها از فجر تئاتر حمایتی نمی‌کنند. چالش دوم تحریم اقتصادی و سیاسی است که همه ما دست به گریبان آن هستیم که امور فرهنگی به ما لطمه زده است. با راهکارهایی تلاش کردیم اتفاقات مثمر ثمری در بخش خارجی رخ دهد. چالش دیگر عدم تمایل حضور برخی گروه‌های نمایشی بود که ما را در تنظیم نهایی جدول جشنواره با معضل مواجه کرد. یکی از موضوعات مهم و جدی در شکوفایی تئاتر همدلی و هماهنگی خانواده تئاتر است. در هر شرایطی گروهی از هنرمندان تصمیمی گرفته‌اند و این تصمیم به خودی خود قابل احترام است و هنرمندان با احساس پاک چنین تصمیمی گرفته‌اند، چیزی از این عدم تمایل تفسیر نکنید.»

برهانی مرند در سخنان خود به دوره نخست دبیری خود اشاره کرد و گفت: «در سال گذشته این اقبال را داشتم در چند نشست آسیب‌شناسی شرکت کنم و صحبت‌های اساتید منتقد و دانشگاهی را بشنوم، سعی بر شنیدن کردم تا در حد امکان در جشنواره امسال اعمال کنم. ترجیع‌بند همه آن نکات شاید بتوان در یک بند گنجاند. یک جشنواره عریض و طویل شده است و وسعتش موجب شده از کیفیت آن کاسته شود. دوم بحث رقابتی و غیررقابتی بود که دوستان می‌گفتند رقابت‌زده شده است و به آثار نکوهیده این رقابت پرداختند. سومین بحث بخش بین‌الملل بود. من تلاش کردم با کمک همکاران دبیرخانه و آقای کرمی این آسیب‌شناسی را برای جشنواره بهتر اعمال کنیم. اولین مسأله کمک کردن به بخش‌های رقابتی بود که در این دوره در بخش صحنه‌ای یک بخش رقابتی است که از سال 94 به این سو در سه بخش برگزار می‌شد. در هر بخش نیز نزدیک به سی گروه شرکت می‌کردند. ما هم خود از این مورد انتقاد کردیم و هم شورای سیاستگذاری انتقاد کرد. قرار بود امسال منهای بخش ملل که شش ــ هفت کار در آن شرکت کنند 57 اثر میزبانی شوند.»

وی افزود: «ثبت‌نام‌ها حاوی پیامی بود که چطور علی‌رغم آسیب‌شناسی‌ها، آثار متقاضی بخش رقابتی و غیررقابتی به‌نسبت 249 به 50 می‌رسد. ما در بخش غیررقابتی که قرار بود بخش ویژه باشد تصور داشتیم گروه‌های ویژه شرکت کنند؛ این در حالی بود که ورودی بخش رقابتی 20 میلیون و غیررقابتی 30 میلیون بود در حالیکه کمک هزینه بخش غیررقابتی خیلی بیشتر بود. اما امسال در مقام دبیری از آنان خواستم مهمان ما باشند و شرط را حضور در بخش رقابتی گذاشتند، چون سهمیه بخش رقابتی محدود بود این درخواست را پس زدم.»

برهانی‌مرند درباره حضور گروه‌های خارجی در فجر گفت: «در بخش ملل ما به‌درستی الزام مسابقه را حذف کردیم. بحث این بود غیررقابتی بودن به جشنواره بودن نزدیک‌تر است و اگر مسابقه برگزار می‌شود باید حداقل سی نمایش حضور داشته باشد که نیمی از آن خارجی باشد. امسال وضعیت مالی وحشتناک بود. سال گذشته وضع ما برای بلندپروازی بهتر بود. ما موانع خوبی داشتیم برای حذف حضور پانزده گروه و به‌سمت کیفیت آثار خارجی برویم. پایمان را به‌اندازه گلیم‌مان دراز کردیم.»

طبق گفته دبیر جشنواره تئاتر فجر 25 مهمان خارجی در بخش بازار حضور دارند.

وی درباره ترکیب افراد در بخش‌های مختلف گفت: قرار بود در بخش رقابتی 39 اثر باشد که به 22 اثر رسیدیم. در بخش غیررقابتی از 27 اثر به 15 اثر رسیدیم. در بخش ملل از 7 اثر به 6 اثر رسیدیم. در بخش خیابانی قرار بر 22 اثر بود که به 23 اثر رسیدیم. در بخش رادیوتئاتر از 10 اثر به 11 اثر رسیدیم که در این بخش‌ها آثاری با موضوع شهید سلیمانی و سانحه هوایی هواپیمای اوکراینی تدارک دیدیم. زمان برای بخش صحنه‌ای نداشتیم.»

وی افزود: «قرار بود افتتاحیه‌ای داشته باشیم که به‌فراخور شرایط کنونی از برخی برنامه‌ها عدول کردیم. در بخش به‌علاوه فجر 40 اثر با 8 سالن خصوصی داریم، در دیگر گونه‌ها از 18 گروه با 4 گروه رسیده‌ایم.»

برهانی‌مرند گفت: «تصمیم ما بر این بود با وجود جایگزین برای انصرافی‌ها تا حد ممکن وفادار به فراخوان خود باشیم. ما در این ایام تقاضاهای بسیاری برای جایگزینی داشتیم.»

طبق اعلام وی داورهای بخش رقابتی شامل مسعود دلخواه، رضا مهدی‌زاده و کیومرث مرادی است و در بخش خیابانی مجید صالحی و علیرضا استادی داوری را به‌عهده می‌گیرند.

در حوزه نشر قرار است کتاب جامع تاریخچه تئاتر فجر از دوره یکم تا سی‌وهفتم به دو زبان فارسی و انگلیسی به‌صورت دیجیتال رونمایی شود و سه کتاب پوستر و عکس و نمایشنامه نیز منتشر می‌شود.

برهانی مرند گفت: «برای رسیدن به کیفیت بیشتر در حوزه نمایشنامه همه آثار کدشده بودند و زمانی سه‌ماهه به داوران فرصت داده شد. برای صرفه‌جویی اقتصادی بخش رادیوتئاتر که قرار نبود در جشنواره نباشد دوستان رادیو مصمم به اجرا بودند و براساس شرایط مالی ما، رادیو خود برگزاری آن را تقبل کرد.»

در بخش رادیوتئاتر نیز بهرام ابراهیمی، فریدون محرابی و ایوب آقاخانی داوری را به‌عهده دارند. از آندرانیک خچومیان، کریم اکبری مبارکه، حسین عاطفی و مهدی نظیری نیز تجلیل می‌شود.

برهانی‌مرند درباره احداث سایت جشنواره نیز گفت: «جای یک سایت جامع دوزبانه در جشنواره خالی بود و کسی نمی‌توانست اطلاعات کافی کسب کند، و امسال قرار است از اولین سایت جامع تئاتر فجر رونمایی شود که شامل اخبار و اطلاعات 37 دوره به دو زبان است.»

وی درباره بلیت‌های فجر هم گفت: «قیمت بلیت‌ها نسبت به پارسال افزایش نداشته است... سایت فروش تیوال است که از هشت شب هشتم بهمن سایت فروش برای عموم گشوده می‌شود. ظرفیت فروش هر سالن 20 تا 30 درصد است که من متقاضی رقم بیشتری بودم اما به‌سبب تقاضاهای مهمان نشد.»

38مین جشنواره تئاتر فجر از دهم تا بیست‌ویکم بهمن‌ماه در سالن‌های شهر تهران برگزار می‌شود.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران