کودتا در اعماق تاریخ

کودتا در اعماق تاریخ

کتاب «فاطمه بقیه النبوه» به قلم آقای محمد میرزا محمدی در هفت فصل و ۲۹۰ صفحه یک فرصت کم نظیر برای آشنایی با ماجرای فدک، علل ایجادش و روند تعامل غاصبان آن با حضرات آل الله (علیهم السلام) است.

خبرگزاری تسنیم، آزاده جهان احمدی:

دست از سر آدم بر نمی‌دارند. خاطرات را می‌گویم. حتماً شما هم تجربه‌اش کرده‌اید. یک چیزی، بویی، صدایی، کتابی کافی است تا آدم را یک‌راست پرت کند وسط همان خاطره‌ها. از خدا پنهان نیست از شما هم پنهان نباشد که من هم این چنین هستم. سال‌های اول کارم در کنار درس‌های تخصصی گاهی درس‌های عمومی دانشگاه را هم تدریس می‌کردم و از همه درس‌ها چقدر تاریخ اسلام را دوست داشتم. بگذارید همین جا برای شما از خاطره‌ای بگویم که بعید است تا آخر عمرم فراموشش کنم. در یکی از کلاس‌ها که دانشجویانش بچه‌های مهندسی مکانیک بودند، درس تاریخ اسلام داشتم و بعد از چند جلسه رسیدیم به ماجرای سقیفه. خطاب به دانشجویانم گفتم انحرافی که در سقیفه ایجاد شد پنجاه سال بعد منجر به شهادت حضرت حسین بن علی(علیه السلام) در کربلا شد.

نعیم یکی از دانشجویان نجیب سیستانی‌ام بود که گفت: «صحابه رسول الله (صلی الله علیه و آله) اجازه انحراف در دین را نمی‌دادند»فهمیدم اهل سنت است. بحثی ما بین دانشجویان شیعه و او در گرفت و من تمام مدت فقط مدیریت می‌کردم و اجازه می‌دادم تا تلاش کنند برای دفاع از آنچه به آن اعتقاد دارند بی توهین به طرف مقابلشان. در نهایت من از نعیم سؤالی پرسیدم که او پاسخی برایش نداشت. تمرکز نعیم بر عدالت و عصمت صحابه بود، از او پرسیدم علی (علیه السلام) صحابی رسول الله(صلی الله علیه و آله و سلم) نبود؟ بعد از پاسخ مثبتش گفتم دو صحابی در صفین مقابل هم ایستادند. کدام حق بود کدام باطل؟

این‌ها را گفتم که بگویم کتاب «فاطمه بقیه النبوه» با عنوان فرعی جریان‌شناسی منافقین در غصب فدک مرا پرتاب کرد به خاطره همان کلاس درس. از آن روزها چند سالی گذشته است. در هر کلاس درسِ تاریخ اسلام، ماجرای باغ فدک و چالش‌های مربوط به آن، احتجاجات حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) یکی از آن مباحثی است که نسل جوان فارغ از هر گرایشی به شدت به آن علاقه‌مندند.

کتاب «فاطمه بقیه النبوه» به قلم آقای محمد میرزا محمدی در هفت فصل و 290 صفحه یک فرصت کم نظیر برای آشنایی با ماجرای فدک، علل ایجادش و روند تعامل غاصبان آن با حضرات آل الله (علیهم السلام) است. نقطه کلید خوردن توطئه غصب فدک از رحلت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) زده شد و بلافاصله سقیفه بنی ساعده تشکیل و شد آنچه نباید می‌شد. نویسنده از همین نقطه در فصل اول شروع کرده است و قدم به قدم خواننده را با خود همراه می‌کند تا دقیقاً همه جوانب موضوع را با تکیه بر روایات و آیات قرآن را روشن کند.

 برای عده‌ای این تصور جدی مطرح است که مدینه النبی به واسطه قرار گرفتن شخص رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در رأس حاکمیت حتماً مدینه فاضله بوده است؛ در حالی که صحابه متمرد و جریان نفاق در مدینة النبی مشکلات و آزارهای بسیاری برای اهل بیت(ع) و حتی ساکنین مدینه ایجاد کرده بودند و دقیقاً همین افراد صحنه گردان ماجرای فدک بودند. همینان بدترین توهین‌ها و جسارت‌ها را به حضرت زهرا (سلام الله علیها) و خانواده مکرمشان کردند. ادعای عدالت و شبه عصمتی که اهل سنت برای آنان قائل هستند، نویسنده را بر آن داشته است تا در فصل دوم کتابش به تفصیل به عدالت صحابه و تسلیم محض بودنشان در مقابل شخص پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) بپردازد. نویسنده در این فصل مفصلاً با ذکر مصادیق متعدد به تمرد آنها می‌پردازد و با ارجاعات تاریخی این تصور غلط را که هر کس همنشین رسول الله(صلی الله علیه و آله و سلم) بود، لزوماً عادل است، از بین می‌برد در همین فصل رحلت پیامبر عظیم الشان(صلی الله علیه و آله و سلم)، سقیفه، حمله به خانه اهل بیت(علیهم السلام) و کیفیتش، به زور بیعت گرفتن از حضرت امیر(علیه السلام) و ... را شرح می‌دهد.

آنچه حائز اهمیت است، روشن شدن جریان‌شناسی اموال شخصی حضرت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) است. معمولاً تصور دقیق و درستی از آنچه ایشان تحت تملک داشتند، وجود ندارد. آقای میرزامحمدی با احصاء مایملک آن حضرت و نحوه تملک آن‌ها و توضیح کافی راجع به آن‌ها اطلاعات دقیقی در اختیار خواننده قرار می‌دهد. فدک از املاک حضرت بود و ایشان فدک را به دستور خداوند به دخترشان داده بودند. حالا پرسش این است که در میان دارایی‌های پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) چرا فدک با زور و توطئه و توهین غصب شد؟ در موضوع فصل چهارم نویسنده به انگیزه‌های سؤال فوق پرداخته است و مراحل غصب و کشمکش و تلاش حضرات اهل بیت(علیهم السلام) را برای جلوگیری از انحراف جدید در دین تحت لوای غصب فدک در فصل پنجم به تفصیل شرح داده است.

فدک تحت تصرف فاطمه زهرا(سلام الله علیها) بود، ایشان برای احقاق حق و جلوگیری از بدعت قیام کردند. بله!!! مقابله حضرت با غاصبان ولایت و سپس فدک از جنس قیام بود. عنوان فصل ششم حماسه و قیام فاطمی است این فصل به شکل جدی به اقدامات حضرت امیر(علیه السلام) و فاطمه زهرا(سلام الله علیها) می‌پردازد. نکته قابل تأمل این است که بخشی از ماجرای غصب فدک به واسطه جنگ روانی روی داد و دقیقاً به همین دلیل وجه عبرت‌پذیری تاریخ در مطالعه و بررسی این‌گونه حوادث به شدت برجسته است.

بعد از توهین‌ها، رد شواهد و هوچی‌گری غاصبان و رنجش شدید حضرت زهرا(سلام الله علیها)، بیماری ایشان که به واسطه ضربه از حمله به بیت‌شان عارض شده بود، شدت گرفت و منجر به بستری شدنشان در منزل شد. غاصبان قصد داشتند از این موضوع برای پاک کردن چهره‌شان سوء استفاده کنند. نویسنده با شرح این اتفاقات به عیادت آن‌ها برای عذرخواهی و استنکاف حضرت زهرا(سلام الله علیها) از پذیرششان اشاره می‌کند. سپس آن تشییع شبانه مشهور و معروف که همه و همه اعتراض بود به انحراف از دین و احکام الله از مباحث پایانی این بخش است.

سرنوشت فدک در زمان خلفای اموی و عباسی پایان بخش این کتاب است. شاید تنها حسرت و ای کاشی که درباره این کتاب بتوانم مطرح کنم این باشد که نویسنده محترم به وضعیت کنونی فدک هم اشاره می‌کردند این تنها سوالی است که برای خواننده بی پاسخ باقی می‌ماند.

کتاب علاوه بر سیر منطقی و توضیح کافی به همراه ارجاعات متعدد و استنادی و نثر روان منبع مهمی در زمینه ماجرای فدک است؛ بنابراین در مجموع وجود این کتاب را در کتابخانه شخصی هر شیعه بسیار لازم می‌دانم.

کتاب «فاطمه؛ بقیه النبوه» به قلم حجت الاسلام میرزامحمدی به تازگی توسط نشر معارف به چاپ رسیده است و علاقمندان می‌توانند این کتاب ارزشمند را از اینجا تهیه کنند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
بیشتر بخوانید...
بیشتر بخوانید...
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران