ظریف: مرکز قدرت از غرب جابجا شده/ دنیا پساغربی شده است
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در دانشگاه دافوس به سخنرانی پرداخت.
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران (دافوس) به سخنرانی پرداخت.
وی در ابتدای سخنانش گفت: فرارسیدن دهه فجر انقلاب را که یکی از مهمترین تحولات قرن گذشته بود را تبریک میگویم. این روزها ما و مردم منطقه داغدار از دست دادن فرمانده بزرگی هستیم که برای مردم منطقه و جهان الگوی مقاومت، فهم، خردورزی و تواضع بود. شهید سلیمانی توانست تحولی را در منطقه ایجاد کند که ما به عنوان دنبال کنندگان راه این شهید بتوانیم با نگاه راهبردی میوههای این مسیر را بچینیم. شهید سلیمانی فرمانده بینظیری بود. من که نزدیک بیش از دو دهه با او افتخار همکاری نزدیک داشتم این ضایعه را بیشتر حس میکنم. اما به جرات میگویم که برکاتی که از خون شهید سلیمانی نصیب انقلاب شده بینظیر است. چه کسی میتوانست این جمعیت عظیم را نه تنها در کشور بلکه در هند تا روسیه و آمریکا و ... جمع کند.
ظریف در ادامه گفت: ما در دورانی در روابط بینالملل هستیم که مفاهیم در حال تحول محتوایی و ساختاری است و تحول به نفع ما و به ضرر قدرتهای سلطه گر است. این تحول به معنای فراموش شدن واقعیتهای قبلی نیست، بلکه به این مفهوم است که واقعیتهای قبلی دیگر تنها مولفه و علایم تصمیم گیری نیست.
وزیر خارجه ادامه داد: قدرت یک زمانی با قایقهای توپدار، تعداد تانک و ابزار نظامی تعریف میشد و تنها مولفه قدرت همین بود. امروز ضمن اینکه ابزار نظامی مهم است و ضرورت تقویت نظامی غیرقابل تردید است، اما فقط محدود به این نیست. مزیت نسبی کشورهایی مثل ایران در سایر عوامل قدرت است که به آن عوامل معنای قدرت میگوییم، یعنی قدرت که بر اساس باورها، انگارهها و اعتقادات نهادینه شده است. این یک تحول بنیادین مفهوم قدرت در روابط بین الملل است. فرهنگ ایستادگی و خودباوری مردم بوده است. مردم ولی نعمت ما هستند چون ما و شما از همین مردم هستیم. ما به جایی وابسته نیستیم. خدا را شکر ما ارتش آمریکا نیستیم، ارتش روسیه و چین نیستیم. هر چند که ما همکاری نزدیکی با روسیه و چین داریم.
وی افزود: کشوری که میلیاردها دلار سلاح از آمریکا خریداری کرده، آدم بی سر و پایی مثل ترامپ میگوید که اگر دو هفته از شما حمایت نکنم، فارسی صحبت میکنید. آیا کسی میتواند این حرف را به ما بزند؟ چرا؟ چون ما از مردم قدرت خود را میگیریم.
ظریف گفت: دیپلماسی باید هر زمان از قدرت دفاعی بهره بگیرد و هر زمان هم باید در خدمت قدرت دفاعی باشد. نباید عوامل معنایی قدرت را فراموش کنیم. مراکز قدرت جابجا شده است. یک زمانی در نظام بینالملل هر اتفاقی که میافتاد از اروپا یا غرب نشأت گرفته بود، باقی در حاشیه بودند. یک زمانی بعد از اینکه تحولات پیشرفت کرد، اتفاق مهمی هم در حاشیه میافتاد اما تصمیم گیری باید در مرکز صورت میگرفت. اما در نیمه دوم قرن بیستم اتفاقات مهمی در سایر نقاط دنیا میافتاد اما این اتفاقات از غرب هدایت میشد. امروز جهان وارد یک دوره جدید شده است. این دوره دو مشخصه دارد. اول اینکه یک دوره انتقالی است. تحول در قدرت و دارندگان قدرت را در بردارد. نکته دوم این است که مرکز قدرت از غرب جابجا شده و دنیا پساغربی شده است. پساغربی بودن دنیا به مفهوم هیچ کاره بودن غرب نیست، نه، یعنی غرب دیگر همه کاره نیست. این را باید درک کنیم. باید درک کنیم که آمریکا دیگر قدر قدرت نیست. امام هم فرمودند که آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند. بر همین مبنا بود که امام به گورباچوف پیام دادند. باید این واقعیتها را بپذیریم.
وزیر خارجه کشورمان اظهار داشت: اقدام آمریکا در اعلام طرح به قول خودشون معامله قرن یک فرصت بی نظیر برای جمهوری اسلامی ایران است. رژیم صهیونیستی وقتی میخواست طرح به اصطلاح اسلو و مادرید شروع به کار کند، به ادعای سفیر سابق رژیم صهیونیستی، گفت که ما تصمیم گرفتیم که ایران را جایگزین اعراب کنیم به عنوان دشمن اسرائیل. در طول 12 سال گذشته، روند مشابهی را در جهان عرب شروع کردند و هزینه زیادی برای آن خرج کردند. رژیم صهیونیستی روند منحوسی را در جهان عرب شروع کرد تا ایران را جایگزین رژیم صهیونیستی به عنوان دشمن کند. عکس العملهای واقعا سخیف و شرم آور از سوی برخی کشورهای عرب نشان دهنده این واقعیت است که حتی در برابر سقف خواستههای رژیم صهیونیستی نمیتوانند مقاومت کنند. همانطور که برجام امنیتی سازی جمهوری اسلامی ایران را در عرصه بینالملل توانست نابود کند، همانقدر طرح منحوس قرن میتواند چهره منحوس دشمن را نشان داده و واقعیت را به عرصه بینالملل برگرداند.
وی گفت: به برکت خون شهدا و شهید سلیمانی وارد دوره جدیدی شدهایم. دوره و فرصتی که در آن در نزدیک به 400 شهر هند برای سردار سلیمانی مراسم گرفتند و گریه کردند. شناسایی این قدرت به معنی صرفنظر کردن از قدرت دفاعی نیست، به معنی خودباوری بیشتر است. پشت ما به یک جامعه 80 میلیونی است که هر چه داریم از آنها داریم. چقدر علیه شهید سلیمانی تبلیغ کردند. آقایی که خودش را وزیر خارجه میداند توییت کرد و فیلمی را گذاشت که مردم میرقصند. آیا مردم رقصیدند؟ تعداد مردم عراق که به خیابان برای مراسم تشییع آمدند برای ما غیرقابل باور بود.
ظریف افزود: هدف ما باید خدمت گذاری به مردم باشد نه ایجاد یک دوقطبی که در آن ابزار قدرت خود را خرد کنیم تا دشمن از آن سواستفاده کند. هیچ مقام و انتخاباتی ارزش آن را ندارد که این امتیاز را به دشمن بدهیم. بدانیم که آنچه بر ما آمده بر دیگران هم پیشتر گذشته است.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: ما باید از همه ابزارهایمان استفاده کنیم. ابزار مقاومت برتر از ابزار دیگر است. اگر حضور مردم در پای صندوق رای نبود، ما قدرت مذاکره با شش قدرت را نداشتیم. ما معتقدیم که خوب مذاکره کردیم. نه به خاطر خودمان. کسانی که مذاکره را میکوبند، در اصل مردم را میکوبند. آنچه که ما باید بپذیریم این است که این فشارها نمیتواند مردم ما را به زانو در بیاورد. آنچه وظیفه من به عنوان وزیر خارجه است این است که این قدرت را به یک دستاورد ماندگار برسانیم. مذاکره به مفهوم تسلیم نیست. ما اگر به آمریکا اعتماد داشتیم که توافق 150 صفحهای نمیشد، میشد دو صفحه توافق. روابط بینالملل اصلا بر اساس اعتماد نیست. این کار ترامپ از روی قدرت نیست، از روی ضعف است. اگر یک قادر نتوانست از قدرت هیکل خود استفاده کند شروع میکند به مشت و لگد زدن. الان آمریکا کاری کرده که دنیا دیگر به دلار اعتمادی ندارد. فقط ما نیستیم. دیگران هم چنین تلاشی را انجام میدهند. اینها واقعیات درازمدت استفاده آمریکا از این قدرت است. اصل استراتژی ایران این بوده که ما همیشه روی پای خود بایستیم، و به مردم تکیه کنیم. اما تکیه کردن به مردم هم نباید به این معنی باشد که ما فقط از جیب مردم خرج کنیم.
وی ادامه داد: ایران از سال 64 که اوج جنگ نفتکشها بود. آن وقت ما اولین نامه را به دبیرکل سازمان ملل نوشتیم که پیش نویس آن را من نوشتیم و آقای دکتر ولایتی امضا کردند. بعدها ما طرحهایی درباره امنیت منطقه ارائه کردیم. یعنی سیاست ایران برقراری امنیت در منطقه است. رئیس جمهور هم طرح صلح هرمز را ارائه کردند که سه کشور منطقه از آن استقبال کردند. طرح ما شامل شش کشور منطقه و انشالله یمن بعد از استقرار این کشور خواهد بود. دوستان دیگری هم حمایت ضمنی کردند. اما سه کشوری در منطقه هستند که دنبال آرامش نیستند و امید دارند که پای آمریکا را به منطقه باز کنند و به هزینه آمریکا به هدف خود برسند. یعنی نگاهی در منطقه وجود داد درست در نقطه مقابل نگاه ما که یعنی امنیت را میشود خرید. البته آمریکاییها نشان دادند که فقط پول اینها را میخواهند. اما باور این موضوع برای آنها هنوز سخت است. آغوش گشوده ایران را منطقه باید بپذیرد. به نفع منطقه و خودشان است.
ظریف درباره پاسخ موشکی ایران به اقدام تروریستی رژیم آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی گفت: من فقط پاسخ موشکی را پاسخ به آمریکا نمیدانم. همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند این فقط یک سیلی بود. اما پاسخ اصلی را مردم میدهند و پاسخ اصلی خروج آنها از منطقه است. در آن صحنه (نظامی) هم از آمریکا نمیترسیم چرا که پشتوانه ما مردم است.
وزیر خارجه درباره حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی و حواشی پیش آمده درباره این حادثه گفت: ایران درباره سقوط هواپیما کمال شفافیت را خواهد داشت. الان آنها کوتاهی میکنند. طبق مقررات بینالملل ما میتوانیم بررسیها و تحقیقات را هدایت کنیم. اما آنها این امکان را نمیدهند و باید پاسخگو باشند. آنها وظیفه دارند که به ما ابزار خواندن جعبه سیاه را بدهند، اما استنکاف کردهاند و ما این را پیگیری خواهیم کرد. بیشترین خسارت را در این ضایعه ما دیدیم بهترین دانشجویان را از دست دادیم. بسیار دردناک و سخت است و همه ما در این درد شریک هستیم.
وی درباره حضور و نفوذ ایران در آفریقا گفت: روابط با جیبوتی تحت فشارهای خارجی سرد شد، ما آمادگی برای بهبود اوضاع داریم. حضور ما در آفریقا فقط محدود به آنجا نیست، و ما در آفریقا علی الخصوص به لحاظ دریایی حضور داریم. جیبوتی برخلاف تصورات کشور مهمی است و ما کماکان در کنار مردم جیبوتی هستیم.
در پایان نیز لوح یادبودی به محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران اعطا شد.
انتهای پیام/