سوء‌استفاده آمریکا از مکانیسم تجارت بشردوستانه برای ضربه زدن به ایران

سوء استفاده آمریکا از مکانیسم تجارت بشردوستانه برای ضربه زدن به ایران

بلومبرگ با اشاره به احتیاط ایران در استفاده از مکانیسم تجارت بشردوستانه سوئیس نوشت: برخی شرایطی که آمریکا بر این مکانیسم تحمیل کرده ممکن است برای بیرون کشیدن اطلاعاتی باشد که از آن برای دخالت در فرایند معمول تجارت با ایران استفاده شود.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از بلومبرگ، مقامات سوئیس در روز پنجشنبه اعلام کردند یک انتقال آزمایشی از طریق مکانیسم تجارت بشردوستانه سوئیس (SHTA) انجام شده است، این مکانیسم یک کانال پرداخت جدید با هدف تسهیل فروش غذا و دارو به ایران توسط شرکت های سوئیسی است.

 انتظارات از این مکانیسم باید محتاطانه باشد. دولت ترامپ بیش از یک سال قبل علی رغم نشانه های واضحی از آسیب های بشردوستانه تحریم ها، بی میلی خود را به حمایت از این مکانیسم نشان داد. بعلاوه، ایرانی ها هم ممکن است تمایلی به استفاده از این مکانیسم نداشته باشند. نگرانی‌هایی وجود دارد که برخی از شرایطی که وزارت خزانه داری آمریکا بر این مکانیسم تحمیل کرده، برای بیرون کشیدن اطلاعاتی باشد که از آن برای دخالت در فرایند معمول تجارت استفاده می شود.

 ولی در پشت پرده انتقال 2.3 میلیون یورو از طریق این مکانیسم شرط بی سابقه ای وجود دارد که نگرانی ها را در مورد ادامه تحریم‌های دولت ترامپ طی سیاست حداکثر فشار آن بر ایران حتی پس از مذاکرات جدید با این کشور افزایش می‌دهد.

 این شرط در بیانیه ای مخفی شده است که در اکتبر سال گذشته، چارچوب خزانه داری آمریکا را برای این مکانیسم توضیح داد:« با توجه به اینکه مؤسسات مالی خارجی قصد دارند قدم های محکم و گسترده‌ای بردارند، این چهارچوب به آنها این امکان را می دهد تا تاییدیه کتبی خزانه داری آمریکا را به دست آورند مبنی بر این که این کانال مالی ناقض تحریم های آمریکا نیست».

 وقتی چنین اطمینانی به صورت کتبی تهیه می‌شود به آن «نامه پشتیبانی» می گویند. این احتمالاً اولین معامله ای بوده که وزارت خزانه داری آمریکا علی رغم معاف بودن این انتقال از تحریم ها ،یک نامه پشتیبانی برای اطمینان یک مؤسسه مالی خارجی تهیه کرده است.

 با توجه به اینکه سیاست دولت ترامپ در برابر ایران همواره تلاش برای ساخت یک دیوار تحریم بوده، این اقدام قابل توجه است. هدف از ایجاد این دیوار تحریم، بالا بردن خطر معامله با ایران حتی پس از عقد یک قرارداد جدید است.

 برای کسانی که می‌خواهند با ایران معامله کنند این مشکل اولین بار در دولت اوباما به وجود آمد. در چند ماه بعد از اجرای قرارداد برجام با ایران ، مقامات آمریکا به اروپا سفر کرده و شرکت‌ها را تشویق می‌کردند طرح های خود با ایران را ادامه دهند و به مؤسسات مالی اجازه می دادند پرداخت های مربوط به ایران را از طرف مشتریان خود انجام دهند. ولی شرکتها با موانعی مواجه می شدند چون بانک ها همچنان در ارائه خدمات محتاط بودند.

 اگر دولت اوباما از نامه های پشتیبانی استفاده می کرد، تجارت و سرمایه گذاری بیشتری در دوره بین اجرای قرارداد برجام و بیرون رفتن ترامپ از این قرارداد انجام می شد.

 حالا راه اندازی این مکانیسم پرداخت بشردوستانه یک روال مهم و امیدوارکننده ایجاد می‌کند و احتمالاًً دورنمای مذاکرات در جهت پایان درگیری بین ایران و آمریکا را بهبود می بخشد. ترس از دیوار تحریم ها مربوط می شود به عدم تمایل تهران به مذاکره با آمریکا. ولی اگر ترامپ و هر رئیس‌جمهور دیگری در آینده با نامه های پشتیبانی معافیت سریع و قطعی از تحریم‌ها ایجاد کند، شرایط برای شرکت های چند ملیتی که درگیر تجارت با ایران هستند و بانک هایی که با آنها کار می کنند تغییر می کند.

 انتهای پیام/66

دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon