روایت انقلاب|حماسه ۲۱ بهمن ماه مردم همدان چگونه رقم خورد؟ + فیلم


روایت انقلاب|حماسه 21 بهمن ماه مردم همدان چگونه رقم خورد؟ + فیلم

مردم همدان در صبح روز ۲۱ بهمن ماه سال ۵۷ با بستن راه بر روی لشکر زرهی ۸۱ کرمانشاه مانع از پیوستن آنها به کودتاچیان در پایتخت و در نتیجه قتل عام انقلابیون شدند، حماسه‌ای که نقش مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن داشت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، با فرار شاه و بازگشت بنیانگذارکبیر انقلاب اسلامی امام خمینی(ره) به کشور مبارزات علیه رژیم ستم‌شاهی به اوج خود رسید و حرکت‌های انقلابی مردم با سرعت بیشتری انجام می‌شد.

مردم انقلابی همدان نیز همراه دیگر هم‌وطنان داخل کشور در ایام‌الله دهه فجر، به سهم خود حماسه‌هایی را خلق کردند که امروز بعد از گذشت 41 سال از پیروزی انقلاب اسلامی بنا داریم در خبرگزاری تسنیم به آن بپردازیم.

ازجمله اتفاقاتی که پس از 22 بهمن‌ماه سال 57 رخ داد ممانعت مردم همدان از حرکت تیپ زرهی 81 کرمانشاه به سمت تهران با رهبری شهید محراب آیت‌الله سید اسدالله مدنی(ره) بود.

سید علی مساواتی محقق و پژوهشگر تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس درباره این اتفاق در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: پس از خروج محمدرضا پهلوی در 26 دی‌ماه و بازگشت امام خمینی(ره) در 12بهمن سال 57 دولت شاهنشاهی دچار دوگانگی شد چراکه اگر شاه به‌حق است چرا در کشور نماند تا پاسخگو باشد و اگر به‌حق نیست چرا باید از آن دفاع کرد؟

وی بیان کرد: در این بحبوحه تعدادی از ارتشیان با تحریک سالیوان سفیر وقت آمریکا رد ایران تصمیم گرفتند همانند کودتای 28 مرداد سال 32 اقدام به کودتای نظامی کرده و با کشتار وسیع مردم بار دیگر شاه را به کشور بازگردانند.

این پژوهشگر تاریخ انقلاب اسلامی عنوان کرد: ازجمله یگان‌هایی که برای این کودتا اعلام آمادگی کرد لشگر زرهی 81 کرمانشاه بود که قرار بود با کاروانی از تانک به سمت تهران حرکت کرده و در آنجا به دیگر کودتاچیان ملحق شوند.

وی افزود: وقتی خبر این ماجرا به همدان رسید مردم میدان بار و بلوار آیت‌الله نجفی(ره) کنونی به رهبری شهید مدنی (ره) راه را بر این گروه بستند و با سنگ و چوب به آنها حمله‌ور شدند تا هرگونه که می‌توانند مانع از حرکت آنها شوند.

مساواتی افزود: ناگفته نماند مردم اسدآباد به‌صورت خودجوش روز قبل از این حادثه راه را بر این کاروان زرهی بسته بودند اما آنجا با نظامیان درگیر شدند که همین درگیری نیز سبب مجروح شدن یک‌تن از انقلابیون نیز شد.

وی گفت: ازجمله موضوعات جالب در این اتفاق این بود که برخی از فرماندهان این لشگر زرهی علاقه‌ای به این کودتا نداشتند به همین دلیل وقتی شب 20 بهمن‌ماه مجبور می‌شوند در منطقه پلیس‌راه همدان- کرمانشاه متوقف شوند تا فردا صبح به راه خود ادامه دهند، خود را به همدان رسانده و با شهید مدنی (ره) ملاقات می‌کنند و ماجرا را با ایشان در میان می‌گذارند.

این پژوهشگر تاریخ انقلاب اسلامی بیان کرد: شهید مدنی (ره) پس از شنیدن سخنان آنها به آنها می‌گوید با شما و نیروهایتان بدون قید و شرط تسلیم شوید و کوچک‌ترین حرکتی نیز نکنید چراکه در غیر این صورت کسی جان سالم به درنمی‌برد.

وی افزود: فردای آن روز وقتی مردم همدان به همراه شهر مریانج و دیگر روستاهای اطراف، خود را به چهارراه میدان بار رساندند تا مانع از حرکت لشگر زرهی 81 کرمانشاه شوند سربازان و فرماندهان با دیدن خیل عظیم مردم تسلیم‌شده و اسلحه‌شان را به شهید مدنی(ره) تسلیم کردند.

مساواتی بابیان اینکه در این اتفاق هیچ‌کس به‌جز شهید عاشوری که به شهادت نرسید، عنوان کرد: این شهید معزز نیز در یک حادثه ناخواسته و هنگام جابه‌جا کردن و گرفتن اسلحه از نظامیان به دلیل شلیک ناخواسته یک گلوله به شهادت رسید.

وی تصریح کرد: از دیگر اتفاقات جالب این حماسه این بود که مردم برای اینکه مطمئن شوند لشگر زرهی دیگر قادر به حرکت نخواهد بود باد لاستیک‌های تانک‌ها را خالی کردند به همین دلیل نیز در عکس‌ها و فیلم‌های به‌جامانده از این واقعه می‌بینیم که ماشین‌ها و تانک‌ها پنچر هستند.

به گزارش تسنیم، فیلم حماسه 21 بهمن ماه مردم همدان، پس از سال‌ها به همت خبرگزاری تسنیم و با همکاری مرکز اسناد غرب کشور در استان همدان منتشر می‌شود.

انتهای پیام/742/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon