پیام رهبر انقلاب به دوره‌ شعر «آفتابگردان‌ها»/ انتقاد مؤدب از خاموشی چراغ فعالیت‌های فرهنگی

پیام رهبر انقلاب به دوره‌ شعر «آفتابگردان‌ها»/ انتقاد مؤدب از خاموشی چراغ فعالیت‌های فرهنگی

برنامه‌های هشتمین دوره آموزشی شعر جوان انقلاب اسلامی «آفتابگردان‌ها» برگزار شد. علی‌محمد مؤدب، مدیر مؤسسه شهرستان ادب، از پیام شفاهی رهبر انقلاب در حمایت از برگزاری و توصیه به ارتقای کیفیت آموزش در این دوره‌ها خبر داد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری تشریح برنامه‌های هشتمین دوره آموزشی شعر جوان انقلاب اسلامی «آفتابگردان‌ها» با حضور علی‌محمد مؤدب مدیر مؤسسه شهرستان ادب، محمدمهدی سیار مدیر دفتر پژوهش هنر این مؤسسه، میلاد عرفان‌پور مدیر دفتر شعر و علی داودی شاعر و کارشناس امور فرهنگی در این مؤسسه برگزار شد.

عرفان‌پور در ابتدای این نشست با اشاره به چرایی برگزاری این دوره آموزشی گفت: دوره‌های آموزشی شعر آفتابگردان‌ها با هدف شناسایی و ظهور نسل نو در شعر معاصر آغاز به کار کرد؛ ما به دنبال معرفی  نسلی بودیم که بیان‌کننده گفتمان انقلاب اسلامی، اخلاق، معنویت و ... در شعر معاصر باشند. این دوره‌ها زمانی کار خود را آغاز کرد که ما در حوزه شعر کشور با خلأ در بخش آموزش روبرو بودیم و جریان شعر انقلاب نیز دچار غربت شده بود. این دوره‌ها توانست در سال‌های اخیر نسل جدیدی را وارد شعر کشور کند که هر کدام از آنها طلایه‌دار جریانی در نقاط مختلف کشور باشند.

وی با بیان اینکه عضویت در این دوره‌ها طی فرایند استعدادیابی انجام می‌پذیرد نه صرفاً داوری آثار، ادامه داد: این دوره‌ها از سال 89 کار خود را آغاز کرده و تا به امروز بیش از یک هزار شاعر نوجوان و جوان در این دوره‌ها یا عضو هستند و یا فارغ‌التحصیل شده‌اند.

مدیر دفتر شعر مؤسسه شهرستان ادب در ادامه به برنامه‌های هشتمین دوره آموزشی شعر آفتابگردان‌ها اشاره و اضافه کرد: یک هزار و 65 نفر برای شرکت در هشتمین دوره آموزشی شعر آفتابگردان‌ها ثبت‌نام کردند که از این میان، 131 نفر انتخاب شدند. خوشبختانه میزان شرکت در ثبت‌نام برای دوره هشتم، نسبت به دوره قبل خود با 40 درصد رشد همراه بوده است. از میان ثبت‌نام‌کنندگان در نهایت 131 نفر پس از انجام مراحل استعدادیابی انتخاب شدند که میانگین سن آنها نیز 24 سال است. در این دوره نیز همانند دوره‌های گذشته شاعرانی از تمامی استان‌ها حضور دارند.

به گفته عرفان‌پور؛ در این دوره سه اردوی چهار روزه آموزشی، ادبی و تربیتی برای خانم‌ها و آقایان برگزار می‌شود. نخستین دوره اردوها نیز در بهمن‌ماه و اسفندماه سال جاری برگزار خواهد شد. دوره آموزشی آفتابگردان‌ها منحصور و محصور در اردو نیست، بلکه امر آموزش در طول سال از طرق مختلف تلفنی، مکتوب و فضای مجازی صورت می‌گیرد و ما در تمام این مدت، با شاعران در ارتباط هستیم.

وی از انتخاب موضوع «یاری‌گری» به عنوان یکی از موضوعات اصلی در این دوره یاد کرد و افزود: این موضوع در دو محور فعالیت شاعران در حوادث مختلف کشور و دستگیری از مردم نیازمند در هر موضوعی و در هر کجای جهان مورد توجه قرار می‌گیرد.

عرفان‌پور همچنین در ادامه به خروجی دوره‌های مختلف آفتابگردان‌ها اشاره کرد و یادآور شد: از میان بیش از هزار نفری که فارغ‌التحصیل این دوره‌ها بودند، 25 عنوان مجموعه شعر منتشر شده که از این میان، شش مجموعه یا برگزیده و یا نامزد دریافت جوایز کشوری بوده‌اند. همچنین فارغ‌التحصیلان این دوره‌ها سهم قابل توجهی در حوزه تولید سرود و موسیقی انقلاب دارند؛ به طوری که می‌توان گفت نیمی از تولیدات این حوزه به فارغ‌التحصیلان آفتابگردان‌ها اختصاص دارد.

علی‌محمد مؤدب نیز در ادامه این نشست به چهل و یکمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: ملت ایران در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز دهه پنجم آن هستند. انقلاب در این برهه در نزدیکی رسیدن به قله‌های بسیار بلندی در حوزه‌های مختلف قرار دارد، اما همیشه دشوارترین لحظات، لحظاتی هستند که به قله نزدیکیم؛ دشواری‌هایی که بخشی در معیشت، بخشی در صحنه‌های نظامی و بخشی در عرصه فرهنگ و ادبیات خود را نشان می‌دهد. هراس‌ها همیشه در بلندترین نقاط جلوه می‌کند تا ما را ناامید کند. اما آنچه باید در لحظات دشوار پررونق‌تر از همیشه باشد، میدان انقلاب و فرهنگ و رسانه است.

مؤسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب ,

وی ادامه داد: آنجایی که نباید سقوط کند، میدان فرهنگ است؛ میدانی که کلمات ما را میان‌داری می‌کند. متأسفانه نگاه به فرهنگ علی‌رغم شعارها در حوزه‌های اجرایی، نگاه عمیقی نیست؛ در حالی که این فرهنگ است که باید در سخت‌ترین شرایط، فعال‌ترین میدان‌ها باشد. ممکن است نتوانیم در حوزه‌های اقتصاد، سیاست و... کارآمدی لازم را داشته باشیم، اما آن میدانی که می‌تواند سایر میادین را میان‌داری کرده و شوق فعالیت را نگاه دارد تا به اهداف برسیم، میدان فرهنگ است. با وجود این اهمیت، متأسفانه به مجرد اینکه فضا برای کار سخت می‌شود، اولین چراغ‌هایی که خاموش می‌شود، چراغ فرهنگ است.

مؤدب به تعطیلی برخی از فعالیت‌های فرهنگی کشور اشاره و اضافه کرد: با در نظر گرفتن این اهمیت، تلاش کرده‌ایم تا در همین دوران برای ادبیات همچنان پرانرژی و پر امید کار کنیم تا با علمداری ادبیات و فرهنگ، بتوانیم به قله صعود کنیم. شاهد بودیم که در یک‌سال گذشته بسیاری از مجموعه‌های فرهنگی رو به خاموشی گذاشته است. متأسفانه غفلت در این زمینه وجود دارد و ما شاهد کاهش سطح فعالیت‌های فرهنگی در سازمان‌ها هستیم. امیدواریم که مسئولین به این بخش توجه داشته باشند؛ زیرا این فرهنگ است که ما را در نبردهای بزرگ تمدنی پیروز می‌کند.

مدیر مؤسسه شهرستان ادب همچنین هدف از برگزاری دوره‌های شعر آفتابگردان‌ها را معرفی جوان مؤمن انقلابی به حوزه شعر دانست و یاداور شد: آفتابگردان‌ها تلاشی است برای فضاسازی در حوزه شعر و آموزش شاعران تراز انقلاب اسلامی. این دوره‌ها از یک‌دهه پیش آغاز شده و ما از همان زمان به این موضوع می‌اندیشیدیم که این موضوع نیز مورد رضایت رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است. ایشان در دو پیام شفاهی که برای فعالیت‌های مؤسسه داشتند، به این دوره‌ها عنایت ویژه داشتند.

مؤدب همچنین به شهادت شهید قاسم سلیمانی اشاره کرد و گفت: بارها به مناسبت‌های مختلف آروز می‌کردیم که شهید قاسم سلیمانی به خاطر محبتی که دارد، بخشی از وقتش را برای حوزه فرهنگ بگذارد. جامعه ما بیش از هر چیز نیازمند محبت است؛ محبتی که در وجود این شهید بود، محبتی بود که به کار فرهنگ می‌آید. آروزی ما به نوع دیگری تحقق یافت. با شهادت، او وارد میدان فرهنگ شد و قطعاً روز شهادت او و ایام پس از آن، آغاز فعالیت‌های مستقیم فرهنگی در این زمینه است. از لحظه‌ای که شهدا خونشان بر زمین می‌ریزد و اسلحه را بر زمین می‌گذارند، انگار عنان قلم‌ها را در دست می‌گیرند. امیدواریم ادبیات هم بتواند با الهام از محبتی که در وجود او شهدای مدافع حرم است، کار کند. ما هم سعی می‌کنیم بخشی از دوره‌های آموزشی را به شناخت این جوهره اختصاص دهیم.

محمدمهدی سیار نیز در ادامه این نشست با ذکر خاطره‌ای از زنده‌یاد قیصر امین‌پور گفت: از اسماعیل امینی درباره قیصر شنیدم که می‌گفت گاهی در مجموعه‌هایی مانند دفتر شعر جوان یا مجلات رشد  فراخوان‌هایی برای شاعران نوجوان و جوان منتشر می‌شد و آنها شعرشان را برای قیصر می‌فرستادند. امینی می‌گفت قیصر با این شعرها مانند یک معدن طلا برخورد می‌کرد و در لابه‌لای این کاغذها به دنبال رگه‌های طلا بود و اگر می‌یافت، مانند کسی که گنجی یافته باشد، خوشحال می‌شد. دوره آفتابگردان‌ها برای هر کسی که قدر شعر را در حیات مادی و معنوی ما می‌داند، یک فرایند طلایابی است.

مؤسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب ,

وی ادامه داد: اتفاق کم‌نظیری در طول حیات ادبی ماست که یک مجموعه با پیوستگی، هشت سال هم و غم خود را برای استعدادیابی قرار دهد. این دوره‌ها هم برای شاعران ایرانی است و هم شاعران فارسی‌زبان. ما که به عنوان مدرس در این دوره‌ها حاضر می‌شویم، سعی می‌کنیم تا بیشتر یاد بگیریم. افتخار می‌کنیم که این دوره‌ها مورد عنایت رهبر معظم انقلاب نیز قرار گرفته و ایشان در پیام‌های شفاهی فرموده‌اند که کیفیت را بالاتر ببرید.

داوودی نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه شعر هنر اول و آخر این مرز و بوم است، گفت: یکی از دغدغه‌های همیشگی شعر، چگونگی آموزش بوده است تا با مدیریت و هدایت،‌استعدادهای جدیدی وارد عرثه شعر شوند و آموزش مسائل فنی و محتوایی مورد توجه قرار گیرد. شهرستان ادب با همین رویکرد و با در نظر گرفتن این اهمیت، شکل گرفته است. خوشبختانه توانسته در سال‌های اخیر با توجه به تحولات جامعه، چهره‌های مختلفی را به جامعه شعر کشور معرفی کند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon