شمارش معکوس برای افتتاح تونل سوم کوهرنگ آغاز شد

شمارش معکوس برای افتتاح تونل سوم کوهرنگ آغاز شد

کلان‌شهر اصفهان با توجه به خشکسالی‌های اخیر مدتی‌است ، درگیر کم‌آبی شده و مسئولان با اجرای پروژه‌های انتقال آب درنظر دارند، این مشکل برطرف شود اکنون شمارش معکوس برای افتتاح تونل سوم کوهرنگ آغاز شده تا بخشی از کمبود آباین‌شهر برطرف شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، طراحی و ساخت سد و تونل سوم کوهرنگ به وسیله مهندسان ایرانی در سال‌های دهه 60 بررسی شد. گزارش این بررسی‌ها و نقشه‌های طرح مقدماتی سد، سازه‌های وابسته و تونل انتقال آب در سال 67 منتشر شد. در سال 70 اسناد مناقصه تونل سوم کوهرنگ تهیه و پس از برگزاری مناقصه بین‌المللی و سپس مناقصه داخلی در سال 77 سازمان آب منطقه‌ای اصفهان با توجه به گذشت یک دهه از مطالعات و ضرورت کاربری آمار و اطلاعات گردآوری شده در این دوره، برای به هنگام کردن آمار استفاده از اطلاعات جدید و بازنگری در طراحی‌ها و مبانی طرح، مطالعات تکمیلی فاز یک سد را به شرکت‌های مهندسی واگذار کرد.

در نتیجه تونل سوم کوهرنگ به منظور تأمین و انتقال آب به میزان حدود 255 میلیون مترمکعب در سال، برای تأمین قسمتی از کمبود آب منطقه مرکزی ایران برای مصارف شرب صنعت، کشاورزی و افزایش حجم آب تنظیم شده سد زاینده‌رود اصفهان با استفاده از سد مخزنی کوهرنگ 3، طراحی و عملیات اجرایی آن آغاز گردید و قرارداد ساخت سد تونل سوم کوهرنگ نیز در سال 89 بسته شد و قرار بود سال 93 به بهره‌برداری برسد اما همچنان این پروژه به بهره‌برداری نرسیده است.

اجرای تونل سوم کوهرنگ به طول 23 کیلومتر و با تکنولوژی قدیمی که از 20 سال پیش آغاز شده به گفته مسئولان آب منطقه‌ای، این تونل یکی از پیچیده‌ترین مباحث ژئوتکنیکی را در خود داشته و از گسل بزرگی گذر کرده است؛ این در حالی است که تونل‌های بسیاری در کشور در مدت یکسال به اتمام رسیده است. البته این طرح طی سالیان گذشته با کمبود شدید اعتبارات و تفکرات متفاوت مسئولان در وزارت نیرو به کُندی پیش رفت.

همچنین سد کوهرنگ سه که عملیات ساخت آن از سال 1390 آغاز شده با 130 متر ارتفاع از کف و طول تاج 250 متر از نوع سدهای بتنی دو قوسی است که حدود 385 میلیون مترمکعب گنجایش دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان تابستان 96 بیان کرد: از زمستان امسال که کوهرنگ آب دارد و تونل نیز آبگیری می‌کند، اما به دلیل آماده نبودن سد این طرح، تنها در حد یک ایستگاه پمپاژ حدود 50 تا 60 میلیون آب خواهد داشت در حالیکه تخصیص آب کامل تونل سوم کوهرنگ حدود 130 میلیون متر مکعب است. البته به دلیل کمبود اعتبارات در اجرای سد تونل کوهرنگ بسیار عقب هستیم. با این وجود این مقام مسئول وعده داده بود که سد و تونل سوم کوهرنگ تا پایان دولت دوازدهم به اتمام برسد این در حالی است که به دلیل شکایت استان چهارمحال و بختیاری، در همان سال اجرای عملیات احداث سد تونل از سوی سازمان محیط زیست کشور تعطیل شد.

با توجه به اهمیت این طرح و تمام حواشی و شایعاتی که در خصوص آن منتشر شده بود؛ 12 تیر سال گذشته علی مقدس زاده معاون وقت هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان بیان کرد: با تامین منابع مالی مورد نیاز، عملیات اجرایی سد تونل سوم کوهرنگ پس از پنج سال از سر گرفته شد.

همچنین محسن مهرعلیزاده استاندار سابق اصفهان با اشاره به هماهنگی وزارت نیرو در خصوص صرفه‌جویی در مصرف آب عنوان کرد: عملیات ساخت سد تونل سوم با هماهنگی وزارت نیرو بین استان‌های چهارمحال و بختیاری، اصفهان و یزد از 17 فروردین سال 97 به اجرا گذاشته شده است.

در این میان علی یوسفی استاد آب دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه حدود 30 سال از وقت مدیران و استان صرف تونل کوهرنگ سوم شده، گفت: با توجه به تخصیص‌های یزد، کاشان و بن- بروجن، تونل سوم کوهرنگ عایدی برای اصفهان نخواهد داشت و زمانی که حرف از افتتاح نشدن این پروژه به میان می‌آید، عنوان می‌شود بیش از 90 درصد این پروژه تکمیل شده و حیف است که متوقف شود، در پاسخ به این سخن باید به تفاوت هزینه فرصت و هزینه صرف شده این پروژه توجه شود. در جهان بر اساس هزینه صرف شده تصمیم‌گیری نمی‌کنند، بلکه براساس هزینه فرصت تصمیم‌گیری می‌شود.

بعد از گذشت دو دهه از تأسیس و کلنگ‌زنی تونل سوم کوهرنگ در خاک استان چهارمحال و بختیاری برای الحاق آب رودخانه کوهرنگ از سرشاخه‌های کارون به زاینده‌رود برای تأمین آب شرب و صنعت اصفهان، با انتقال آب این تونل برای شرب و صنعت استان یزد، تکمیل این تونل با کش و قوس‌های فراوانی رو به رو بود و نیمه تمام رها شد.

حجت‌الله غلامی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان در ابتدای سال جاری درباره اینکه 98 درصد از تونل سوم کوهرنگ احداث شده اعلام کرد؛ پیش‌بینی می‌شود تونل سوم کوهرنگ در نیمه دوم سال‌جاری به طور کامل تکمیل شود. همچنین که این سد در حال تکمیل است تا اوایل سال 1400 به بهره‌داری برسد.

براساس این گزارش فعالان محیط زیستی اصفهان با تمام حواشی و شایعاتی که در خصوص این پروژه وجود دارد، نسبت به عدم تکمیل آن انتقاد دارند؛ متین مولایی، یکی از همین فعالان محیط زیستی که آخرین وضعیت مشاهده شده توسط خود از سد کوهرنگ 3 در مهر امسال را این‌گونه روایت می‌کند: هنوز لجن‌برداری زیر فونداسیون سد به اتمام نرسیده است و همچنان 350 هزار مترمکعب خاکبرداری فونداسیون سد باقی‌مانده است؛ از این مقدار 260 هزار مترمکعب لجن و آبرفتی است و با توجه به نزدیکی زمستان در واقع ادامه خاکبرداری پس از مدت کوتاهی، به پس از فصل سرد سال موکول خواهد شد.

وی افزود: به عبارتی باید از بستر رودخانه 51 متر خاکبرداری انجام شود تا عملیات حفاری به زیر فونداسیون برسد که اکنون این میزان به تراز 2140 رسیده است، یعنی از تراز 2156 کف رودخانه 16 متر کنده شده و باید 35 متر دیگر برای ریختن فونداسیون  خاکبرداری شود.

این فعال محیط زیستی اصفهان ادامه داد: نزدیک به 40 درصد گالری‌های مورد نیاز در سد نیز باقی مانده است و اگر مشکلات پیشین بر سر راه پیش نیاید تا تابستان خاکبرداری فونداسیون تمام شده و سال آینده بتن‌ریزی آن آغاز خواهد شد، بر این اساس به دلیل برخورد زمانی این مرحله با زمستان بعدی، عملا تا دو سال آینده نمی‌توان شاهد بهره‌برداری از این پروژه بود.

این سخنان توسط حجت‌الله غلامی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان نیز مورد تائید قرار گرفته بود.

وی درباره زمان بهره‌برداری از سد و تونل کوهرنگ در جمع رسانه‌ها، اظهار داشت: بر اساس برنامه زمانبندی تونل کوهرنگ و سد سوم در سال 1400 آبگیری می‌شود که با تحقق این مهم، بخشی از مشکلات آب استان اصفهان در حوزه آشامیدنی، صنعتی و کشاورزی تأمین خواهد شد.

افتتاح تونل سوم کوهرنگ تا پایان بهمن امسال

در این میان استاندار اصفهان در ابتدای سال جاری اعلام کرد؛ پیمانکار تونل سوم کوهرنگ از توانایی لازم برای اجرای این طرح برخوردار نبوده و انتظارات را برآورده نکرده است. اما از آنجایی که پیمانکار در حال فعالیت بر اساس فهرست‌های سال 88 است کارشناسان معتقدند که تغییر پیمانکار به مصلحت نیست.

با وجود اهمیت این طرح عباس رضایی آذر امسال با بیان اینکه تونل و سد سوم کوهرنگ، یکی از طرح‌های بزرگ انتقال آب برای تامین آب آشامیدنی اصفهان است، گفت: شایسته بود که این پروژه چند سال گذشته به‌طور کامل اجرا می‌شد اما به دلایل متعدد فعال نبود و امیدواریم 22 بهمن امسال طرح تونل آن پایان یابد.

وی پیرامون اینکه عملیات اجرایی سد تونل سوم کوهرنگ از اسفند سال گذشته مجدد کلید خورد و با پیشرفت مناسب تاکنون آمیدواریم تا یک ماه آینده خاکبرداری از سد انجام شود، اظهار داشت: تونل سوم کوهرنگ 22 بهمن یا حداکثر تا پایان بهمن ماه به بهره‌برداری می‌رسد و در فروردین ماه می‌توانیم 40 تا 60 میلیون مترمکعب آب با پمپاژ منتقل کنیم.

آغاز پمپاژ آب تونل کوهرنگ از اسفند امسال

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان گفت: مقرر شده تا تونل کوهرنگ، انتقال آب از سد کوهرنگ به سمت استان اصفهان را دستور کار داشته باشد. اما به دلیل ناتمام ماندن پروژه سد کوهرنگ، پمپاژ از این تونل از اسفند سال جاری آغاز خواهد شد.

حجت‌الله غلامی با بیان اینکه پروژه تونل کوهرنگ یکی از مهم‌ترین پروژه‌های زیرساختی استان اصفهان در خصوص تامین منابع آبی است، اظهار داشت: سرعت پیشرفت این پروژه بسیار چشمگیر است، عملیات ساخت تونل 23 کیلومتری به پایان رسیده است، با وجود اینکه در سال 1375 پیش بینی شده بود 250 میلیارد تومان برای تکمیل این تونل نیاز باشد. اما با توجه به نوسانات اقتصادی، بیش از 800 میلیارد تومان منابع اعتباری صرف ساخت این تونل شد.

وی افزود: پمپاژ از این تونل به میزان بارش‌های کشور و منابع سد بستگی دارد که به دلیل فصلی بودن بارش‌ها، انتقال آب از پشت خروجی سد صورت می‌گیرد و به‌دلیل ناتمام ماندن عملیات ساخت، پیش‌بینی می‌شود انتقال آب از این تونل با سرعت 50 میلیون متر مکعب بر ساعت، انجام شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان بیان کرد: عملیات خاکبرداری سد کوهرنگ در اسفندماه سال 1398 به پایان خواهد رسید و بر اساس برنامه‌ریزی عمرانی صورت گرفته، مقرر شده تا از سال 1400، آبگیری این سد با اعتباری در حدود 500 میلیارد تومان، آغاز شود.

به گزارش تسنیم، مشاهده شرایط بحران آبی در سال‌های اخیر لزوم برنامه‌ریزی و انجام اقدامات اساسی برای مقابله با این بحران را نشان می‌دهد و همین امر طرح‌های بلندمدت و کوتاه مدت انتقال آب، حفظ منابع آبی و کاهش هدر رفت‌ها را در سال‌های گذشته در دستور کار مسئولان قرار داده است.

حال که تکمیل، ساختمان سد و تونل سوم کوهرنگ یکی از قول‌های اجرا نشده دولت در سفر استانی به مردم اصفهان است، می‌تواند به حیات دائمی زاینده‌رود و سرپا ماندن تمامی ارکان نصف جهان کمک کند و اکنون اصفهانی‌ها به نظاره نشسته‌اند که آیا تا پایان بهمن ماه ساخت تونل سوم کوهرنگ به عنوان تنها امید رفع مشکلات آبی اصفهان بر روی ریل می‌نشیند یا خیر موضوعی است که تنها زمان به آن پاسخ خواهد داد.

انتهای پیام/ 171/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon