گزارش| جدال بر سر «میراث هاشمی»! چرا اصلاح طلبان از لیست انتخاباتی کارگزاران راضی نیستند؟

گزارش| جدال بر سر «میراث هاشمی»! چرا اصلاح طلبان از لیست انتخاباتی کارگزاران راضی نیستند؟

حزب کارگزاران اولین گروهی از اصلاح طلبان بود که لیست انتخاباتی خود را با نام "یاران هاشمی" منتشر کرد اما این لیست مورد انتقاد سایر اصلاح‌طلبان قرار گرفت.

حوزه احزاب خبرگزاری تسنیم- با آغاز رسمی تبلیغات کاندیداهای مجلس، اولین گروه اصلاح‌طلبی که از لیست انتخاباتی خود رونمایی کرد، حزب کارگزاران سازندگی بود. 

این لیست با عنوان "یاران هاشمی" منتشر شد و چنان چه روزنامه سازندگی ارگان این حزب از فهرست انتخاباتی‌شان رونمایی کرده است، حزب کارگزاران با 5 کاندیدا و اعتدال و توسعه با 3 نامزد بیشترین سهم را در آن دارند. 

بعد از آنکه شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان تصمیم گرفت فهرست انتخاباتی ارائه کند و احزاب اصلاح‌طلب با تابلوی خود وارد انتخابات شوند، کارگزاران سازندگی این لیست را منتشر کرد. 

حزب کارگزاران سازندگی در آذر  سال 74 آغاز به کار کرد. نیروهای سیاسی این حزب را چهره‌های سیاسی دولت هاشمی رفسنجانی شکل می‌داد و اولین حزب دولت ساخته در جمهوری اسلامی بود که خود را برای انتخابات مجلس پنجم آماده می‌کرد.  آذرماه سال 74، شانزده تن از وزیران، معاونان و نزدیکان مرحوم هاشمی رفسنجانی در بیانیه‌ای با عنوان «خدمتگزاران سازندگی» اعلام کردند در انتخابات مجلس پنجم فعالانه حاضر خواهند شد و فهرستی از نامزدهای مورد حمایت خود را معرفی خواهند کرد. این اقدام با واکنش منفی روبه‌رو شد و این اقدام را دخالت قوه مجریه در قوه مقننه قلمداد کردند.

در نهایت با دستور رهبر معظم انقلاب مبنی بر حضور نداشتن وزیران در این گروه، کشمکش بین مجلس و دولت فروکش کرد و با حذف  امضای 10وزیر، به یک جمع 6 نفره کاهش یافت که شامل 5 معاون رئیس‌جمهور و غلامحسین کرباسچی شهردار تهران می‌شدند و لیست خود را با عنوان «جمعی از کارگزاران سازندگی» منتشر کردند. 

حضور چند تن از خویشاوندان مرحوم هاشمی در این حزب نیز پیوند تنگاتنگی میان وی و آنها ایجاد کرده بود. محسن و فائزه هاشمی فرزندان آیت‌الله و حسین مرعشی برادرهمسر وی از اعضای ارشد کارگزاران بودند. 

اقدام حزب کارگزاران در ارائه فهرست به مذاق برخی اصلاح‌طلبان که کاندیدا دادن در انتخابات را رد کرده بودند خوش نیامد. محمود صادقی عضو فراکسیون امید در توئیتی این اقدام کارگزاران را فرصت‌طلبی دانست و نوشت: «بیانیه کارگزاران سازندگی بار دیگر ذات فرصت‌طلبانه‌ی اولیگارشی مدعی اصلاح‌طلبی را آشکار کرد.»

با این‌حال روزنامه اعتماد ارگان رسمی حزب اعتماد ملی از ارائه فهرست انتخاباتی از سوی کارگزاران شاکی شده و خط تخریب فهرست یاران هاشمی را آغاز کرده است.

روزنامه اعتماد ارگان حزب اعتمادملی (ازجمله احزابی که با لیست دادن شورای سیاست‌گذاری مخالف بود) درباره "یاران هاشمی" نوشت، "هرچند اصلاح‌طلبان اعلام کردند در این انتخابات لیستی ارایه نخواهند کرد، اما کارگزاران پیش‌ از دیگر اصلاح‌طلبان اعلام کرد با یک لیست مستقل در این انتخابات شرکت خواهد کرد. لیستی که دیروز از آن رونمایی کرد و سرلیستش «مجید انصاری» قرار دارد. البته از این لیست 30 نفره تنها نام 11 چهره آشناست؛ از جمله افشین اعلا، پروانه مافی، سهیلا جلودارزاده، علیرضا محجوب و ... اما از سوی دیگر 19 نفر کسانی هستند که حداقل نامی‌ از آنها تا به حال به گوش نرسیده است."

روزنامه شرق نیز در گفت‌وگویی با صادق زیباکلام فعال سیاسی اصلاح‌طلب به نقد فهرست این حزب و استفاده از نام آیت‌الله هاشمی در آن انتقاد کرد. زیباکلام با بیان اینکه اکنون حزب کارگزاران لیستی را منتسب به مرحوم هاشمی رفسنجانی کرده است که معلوم نیست اگر ایشان زنده بود  آن را تایید می‌کرد یا نه، گفته است: اکنون من این پرسش را از رهبران حزب کارگزاران می‌پرسم که اگر آقای هاشمی زنده بود، رضایت به ارائه  لیست اخیر کارگزاران می‌داد؟... تردیدی وجود ندارد که افرادی مثل آقایان کرباسچی و مرعشی به آقای هاشمی بسیار نزدیک بودند یا پرواضح است که خانواده آقای هاشمی نزدیک‌ترین افراد به ایشان بودند اما آنها نمی‌توانند تصمیم خود را به آقای هاشمی نسبت دهند."

زیباکلام در این گفت‌وگو حزب کارگزاران را حزب متبوع آیت الله هاشمی نمی‌داند و می‌گوید: من کارگزاران را بیش از آنکه اصلاح‌طلب بدانم نزدیک‌به تکنوکرات‌های اصولگرا می‌دانم. به عبارت دیگر دغدغه اصلی آنها اصلاح‌طلبی نیست. بنظر من اصلی‌ترین اولویت اصلاح‌طلبی، دموکراسی و اصلاح روند موجود با توجه به شعارهای اصیل انقلاب است.

محسن هاشمی رئیس شورای مرکزی حزب نیز روز گذشته در  پاسخ به نقد زیباکلام در نشست خبری خود، اظهار داشت: عنوان یاران هاشمی بیشتر یک عنوان ژورنالیستی بوده است و به معنای انتساب لیست به آقای هاشمی و خانواده ایشان نیست و به منظور نگاه مشارکت محور و امیدوار آیت الله هاشمی رفسنجانی بوده است.

به‌رغم اینکه ستون فقرات لیست کارگزاران  را دو حزب هاشمی‌تبار(کارزگاران و عتدال و توسعه) تشکیل می‌دهد اما سایر احزاب اصلاح‌طلب نیز در‌ان سهم دارند ولی با این‌حال 8 حزب اصلاح طلب نیز تحت عنوان "ائتلاف اصلاح‌طلبان" فهرستی دادند که مصطفی کواکبیان، محمدرضا راه‌چمنی و محمدعلی وکیلی چهره‌های غائب "یاران هاشمی" در آن حضور دارند. 

علی مطهری نیز روز گذشته فهرستی 21 نفره معرفی کرد که در کنار چهره‌های اصلاح‌طلب برخی اصولگرایان مانند مصباحی مقدم و الهام امین‌زاده در آن حضور داشتند.

جدال کارگزاران با بخش دیگری از جریان اصلاحات که حزب اتحاد ملت(مشارکتی‌های سابق) هستند قدری سابقه طولانی دارد. کارگزارانی‌های خود را بنیانگذار اصلاحات می‌دانند در حالی که طیف نزدیک به سید محمد خاتمی و حزب مشارکت آغاز جریان اصلاحات را دوم خرداد 76 می‌دانند. محمد عطریانفر از اعضای ارشد کارگزاران در مصاحبه‌ای به همین نکته اذعان داشت و گفته بود "کارگزاران به‌عنوان یکی از ارکان مؤثر در شکل‌دهی اندیشه اصلاحات آغازگر همواره مطرح بوده است، اندیشه‌ای که پس از پایان جنگ شروع شد. برخی از دوستان مصرّ هستند که پایگاه حرکت اصلاحی را از سال 76 به بعد ترسیم کنند، در حالی که این‌طور نیست، حرکت اصلاحی به سال 68، درست پس از پایان جنگ برمی‌گردد."

وی در این گفتگو با انتقاد از مشارکتی‌ها که سهم بیشتری برای خود قائل‌اند، می‌گوید: برخی دوستان در جبهه مشارکتِ سابق احساس می‌کنند سهمشان از دیگر گروه‌های سیاسی اصلاح‌طلب باید بیشتر باشد در حالی که این‌طور نیست و هر گروهی باید بر اساس ظرفیت‌های خود دارای سهم باشد.  در سال 92 زمانی که آقای هاشمی به‌ناحق رد صلاحیت شد، جریان انتخابات چگونه تصمیم بر حمایت از آقای روحانی گرفت؟ این تصمیم نظریه جریان سازندگی بود که متکی بر اندیشه‌های آقای هاشمی رفسنجانی، معتقد بود که نمی‌شود صحنه انتخابات را خالی کرد و باید حضور پیدا کرد."

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon