یادداشت| چرا فرانسه ناگهان نگران وضعیت ادلب سوریه می‌شود

یادداشت| چرا فرانسه ناگهان نگران وضعیت ادلب سوریه می‌شود

فرانسه در حالی نگران نقض حقوق بین الملل در سوریه و نابودی زیرساخت‌های این کشور شده که در مقابل جنایت‌های عربستان در یمن نه تنها سکوت کرده بلکه برای نابودی یمن و کشتار یمنی‌ها با ریاض همدست شده است.

سفارت فرانسه در تهران امروز (سه شنبه) در توییتی نگرانی خود را از عملیات ارتش سوریه برای آزادسازی ادلب ابراز کرده و مدعی شده «زیر ساخت‌‌های بهداشتی و کمپ آوارگان مورد حملات پی در پی قرار می‌گیرند، امری که با حقوق بین الملل در تضاد است.»

مسئله مهمی که سفارت فرانسه فراموش کرد تا به آن اشاره کند حضور گسترده گروه‌های تروریستی از القاعده گرفته تا داعش و گروه‌های که غرب آنها را به اصطلاح «میانه رو» می‌خواند، در ادلب است. فعالیت و نقش این گروه‌ها در ادلب آنچنان مشخص و غیرقابل انکار است که رابرت مک گورگ نماینده سابق رئیس جمهور آمریکا در ائتلاف ضدداعش نتوانست آن را پنهان کند. وی در تیر ماه 1396 گفت: « استان ادلب بزرگترین بهشت امن القاعده پس از یازده سپتامبر است که به صورت مستقیم با ایمن الضواهری ارتباط دارد. این مشکل بزرگی است.»

از سوی دیگر، سفارت فرانسه در حالی مدعی می‌‌شود که نگران نابودی زیرساخت‌های سوریه و نقض حقوق بین‌الملل در ادلب است که مقامات این کشور در مقابل جنایت‌های گسترده عربستان سعودی در یمن نه تنها سکوت کرده‌اند بلکه به صورت آشکارا و علنی از اقدامات ریاض حمایت کرده و با کشتار مردم یمن سود زیادی برای شرکت‌های تسلیحاتی فرانسوی به دست آورده‌اند.

پایگاه  اینترنتی «دیسکلوز» فرودین سال جاری (1398) اطلاعات طبقه‌بندی شده و محرمانه دفاعی از دولت فرانسه منتشر کرد که نشان می‌داد تجهیزات نظامی ساخت فرانسه در جنگ یمن مورد استفاده قرار گرفته‌اند. با وجود نقض آشکار و دائمی حقوق بشر و حقوق بین الملل توسط عربستان سعودی در یمن، فرانسوی‌ها نه تنها فروش تسلیحات خود را به عربستان سعودی متوقف نکرده بلکه به همراه انگلیسی‌ها، آلمان را تحت فشار قرار دادند تا تحریم‌های تسلیحاتی عربستان را لغو کند. برلین پس از قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در ترکیه، فروش تسلیحات به عربستان را ممنوع کرد.

امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه که مدعی دفاع از «جهان آزاد» و حقوق بشر است، رهبران آلمانی را به «تحجر» متهم کرد که چرا فروش بعضی تسلیحات به عربستان را متوقف کرده‌اند. این تسلیحات در قالب پروژه‌ای مشترک بین سه کشور تولید می‌شد که با خروج آلمان، سودآوری آنها از فروش تسلیحات به عربستان و در نتیجه کشتار مردم یمن کاهش می‌یافت. هرچند بعداً برلین بر اثر فشار لندن و پاریس این ممنوعیت را برداشت.

عملکرد غرب به‌ویژه فرانسوی‌ها در یمن نشان می‌دهد تنها چیزی که برای دولتمردان غربی مهم نیست حقوق بشر و حقوق بین الملل است. دلیل اصلی نگرانی غرب از تحولات ادلب را باید در جمله‌ای جستجو کرد که مکرون آبان ماه سال جاری در مصاحبه با اکونومیست گفته بود: «شکست در سوریه نشانه‌ای از فروپاشی اردوگاه غرب است».

حالا با پیشروی نیروهای مقاومت به سمت ادلب،  این نشانه بیش از پیش برای غرب محرز می‌شود.  مقامات غربی‌  به خوبی به عواقب و پیامدهای جنگ سوریه در روابط بین الملل آگاه هستند و اگر دمشق موفق شود آخرین پناهگاه گروه‌های تروریستی را در ادلب از بین ببرد، دیگر آنها ابزار جدی برای پیشبرد اهداف خود در سوریه نخواهند داشت.

همانطور که از اظهارات مکرون مشخص است، مقامات غربی شکست خود را در سوریه قبول کرده اما تلاش می‌کنند از طریق حمایت از گروه‌های تروریستی و همچنین استقرار مستقیم نیرو در شرق فرات، هزینه‌های پیروزی را برای دولت سوریه و متحدانش بالا ببرند.

غربی‌ها می‌دانند آزادسازی ادلب باعث خواهد شد ادامه حضور نیروهای فرانسوی و آمریکایی در شرق فرات با چالش بیشتری مواجه شود و آنها مجبور خواهند شد زودتر سوریه را ترک کنند.

علاوه بر اینکه غربی‌ها نگران شکست کامل اردوگاه غرب در کارزار پیچیده و سنگین سوریه هستند پیشروی ارتش سوریه در ادلب می‌تواند برای آنها هزینه‌های سنگین امنیتی، اقتصادی و سیاسی در داخل اروپا ایجاد کند چرا که تسلط ارتش سوریه بر این مناطق باعث خواهد شد تروریست‌ها _ که بعضی از آنها اصالت و یا خاستگاه غربی دارند_  در قالب آوارگان به کشورهای اروپایی نفوذ کنند و دست به حملات‌های تروریستی بزنند. همچنین هزینه‌های اقتصادی میزبانی از آوارگان باعث ترس اروپا می‌شود به‌ویژه اینکه هجوم آوارگان باعث شده تا احزاب افراطی و پوپولیستی در قاره اروپا از قدرت و محبوبیت بیشتری برخوردار شوند، مسئله‌ای که می‌تواند انسجام و آینده اتحادیه اروپا را بیش از پیش با مشکل مواجه کند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon