کاندیدای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب ‌در اردبیل: پیگیری مسکن محرومان اولویت مجلس یازدهم خواهد بود

کاندیدای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب ‌در اردبیل: پیگیری مسکن محرومان اولویت مجلس یازدهم خواهد بود

کاندیدای شورای ائتلاف ‌در اردبیل با تاکید به پیگیری اولویت دار مسکن محرومان در مجلس بعدی گفت: به اعتقاد کارشناسان در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی کشور، رونق بخشی به بازار مسکن یکی از راهکارهای برون رفت و مصداق تحقق اقتصاد مقاومتی است.

علی نیکزاد در گفت‌و گو با خبرنگار تسنیم در  اردبیل،با تاکید به اینکه مسکن به لحاظ تامین آسایش جامعه، شکل‌گیری نهاد خانواده، اشتغال‌زایی و رونق اقتصادی جامعه اهمیت دارد، تصریح کرد: طبق اصل 3، 31 و 43 قانون اساسی تامین مسکن برای آحاد جامعه به ویژه اقشار کم درآمد وظیفه دولت است و با توجه به اینکه ساخت هر 100 متر مربع مسکن 2.5 شغل ایجاد می کند اثرات قابل توجهی در اشتغال‌زایی و یا تثبیت شغل دارد.

بیشتر بخوانید

کاندیدای شورای انقلاب نیروهای انقلاب گفت: مسکن مصداق واقعی اقتصاد مقاومتی است و در احداث آن نیاز به ارزبری نداریم؛ به غیر از دو سه قلم موتور آسانسور کشور قادر به تامین تمامی مصالح ساختمانی است و از توان علمی و مهندسی تا مصالح را می‌توان بدون ارزبری تامین کرد.

نیکزاد افزود: از سویی مسکن برون‌گرا نیز هست و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به حدی در حوزه مسکن پیشرفت حاصل شده که قادر به صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه هستیم. و تمامی اقدامات در حوزه مسکن می‌تواند بر اساس تحقیق و توسعه انجام شود.

وی ویژگی دیگر مسکن را نوآوری آن دانست و گفت: زمانی که بنده در وزارت راه و شهرسازی بودم و مسکن مهر در کشور ساخته می‌شد از تمامی ایده‌های جدید به شرط تائید مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی استفاده می‌کردم. در مسکن بحث عدالت نیز مطرح است بهترین عدالت این است مسکن را انبوه برای دستیابی قشرکم درآمد و  نیازمند بسازیم و به مردمی بودن آن توجه داشته باشیم.

وی معتقد است در وضعیتی که مسکن تمامی مولفه‌های اقتصاد مقاومتی را دارد باید از سوی دولت راهبری شود و همین مسکن قادر به فعال سازی 143 رشته دانشگاهی است و منجر به اشتغال‌زایی گسترده می‌شود.

نیکزاد با تاکید به شرایط تحریم اقتصادی کشور گفت: مطابق «طرح جامع مسکن» که در دولت‌های قبل تهیه شده و دولت یازدهم و دوازدهم نیز آن را پذیرفته است، تا سال 1405 دولت باید سالانه یک میلیون مسکن بسازد تا نیاز خانواده‌های ایرانی تامین شود که این ساخت و ساز به معنی مداخله مستقیم نیست بلکه دولت باید روند اجرا را راهبری کند.

تسهیلات بخش مسکن افزایش یابد

وی یکی از مهمترین نیازهای رونق بخش مسکن را افزایش میزان تسهیلات اعطایی به متقاضی دانست و گفت: متاسفانه شاهد این هستیم که تسهیلات اعطایی در کشور 500 هزار میلیارد تومان است اما در حالی که باید حداقل 25 درصد به بخش مسکن اعطا شود، رقم اندکی  به این بخش تزریق می‌شود و این در حالی است که در 5 سال اخیر قدرت خرید مردم کاهش یافته و از دهک اول تا 7 قادر به خرید مسکن در تهران و کلان شهرها نیستند و تسهیلات که باید 70 درصد قیمت تمام شده مسکن کوچک و متوسط را جبران کند، در عمل کافی نیست.

کاندیدای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در اردبیل، یادآور شد: زمانی با پشتکار دولت نهم قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مطرح شد که قرار بود با ارائه تخفیفاتی در مصالح، خدمات فنی و مهندسی، اختصاص زمین و مالیات‌ها ساخت و ساز مسکن را رونق بخشد و از قوانین مترقی است که با پایین آوردن قیمت، هر فردی خانه ندارد بتواند خانه‌دار شود.بر اساس آن دولت باید سالانه 200 هزار واحد مسکن روستایی مقاوم سازی کند و این به معنی راهبری دولت است.

نیکزاد با تاکید به ضرورت احداث مسکن در روستاها گفت: در روستاها از 6 میلیون مسکن فقط 3 میلیون واحد مقاوم سازی شده و بهتر بود با اجرای قوانین احداث مسکن راهبری شود که البته این مهم محقق نشده و شاهد افزایش 200 تا 300 برابری قیمت‌ها هستیم.

وی با بیان اینکه در سال 1385 مطرح شد که سالانه 200 هزار واحد مسکن مقاوم سازی می‌شود و با وجود اینکه خیلی‌ها باور نداشتند، عملیاتی شد، و امروز در این خانه‌ها نگران زلزله 6 ریشتری نیستیم، افزود: 2 میلیون و 120 هزار واحد را قرار بود مقاوم سازی کنیم که بالغ بر یک میلیون و 600 هزار واحد به بهره برداری رسید و 530 هزار واحد روستایی نیز با پیشرفت 30 درصد تحویل دولت یازدهم شد.

وی گفت: مقاوم سازی سالانه 200 هزار واحد شدنی است و یکبار انجام شده اگر دولت فعلی هم عزم خود را جزم کند می‌تواند این مهم را تحقق بخشد اما با روند اتخاذ شده و میزان تسهیلات مقاوم سازی 3 میلیون مسکن روستایی 15 سال زمان نیاز دارد.

وی افزود: مسکن اگر امروز تولید نشود سه سال بعد اثرات منفی آن دیده می‌شود و با وجود اهمیت مسکن میزان تسهیلات هدایت شده به این حوزه باید افزایش یابد.

نیکزاد به مطالعات سال 1384 اشاره کرد و گفت: در آن مقطع زمانی مشخص شد که حدود 1.5 میلیون کسری مسکن در کشور وجود دارد و در آن مقطع زمانی 3 میلیون ایرانی مستاجر بودند. امروزاین رقم  به 7 میلیون خانوار رسیده است.

وی با بیان اینکه مسکن می‌تواند تحریم‌های اقتصادی را دور زده و به اشتغال و ازدواج جوانان رونق بخشد، افزود: در ادامه حتی خانه‌دار شدن از بسیاری از معضلات فرهنگی و اجتماعی نیز خواهد کاست.

کاندیدای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در اردبیل با تاکید به اینکه در چند سال اخیر تعداد خانوارهای مستاجر به 7 میلیون افزایش یافته است، اظهار کرد: بر خلاف کشورهای پیشرفته که علاقه‌مند به اجاره‌نشینی هستند و از سوی دولت تا دوران سالمندی از طریق تامین اجتماعی حمایت‌هایی دریافت می‌کنند، ایرانی‌ها علاقه مند به مالکیت مسکن هستند و به دلیل نهادینه شدن این فرهنگ تامین مسکن ضروری است.

وی تصریح کرد: به دلیل اهمیت تامین مسکن است که برنامه 400 هزار واحد مسکن در کشور و 150 هزار واحد روستایی در مناطق سیل زده مطرح شده است.

مردم می‌دانند که کدام طرح‌ها روی زمین مانده است

نیکزاد در خصوص طرح‌های دیگر ساخت و ساز و تامین مسکن از جمله مسکن اجتماعی گفت: مردم می‌دانند که کدام طرح روی زمین و کدام یک روی کاغذ است. مسکن اجتماعی انتظار می‌رفت تکمیل‌تر اجرا شود و یا زمانی گفته شد که بافت‌های فرسوده احیا می‌شود. 72 هزار هکتار بافت فرسوده در کشور داریم که احیای آن 4.5 میلیون واحد مسکن است که امروز افرادی که پیشنهاد بهسازی را داده‌اند باید از پیشرفت کار خود بگویند.

وی با بیان اینکه مسکن مهر یکی از ایده‌های موفق بود و تسهیلات اعطایی به آن نیز به غیر از دو درصد معوق برگشته است، اظهار کرد: امروز به جرئت می‌توان گفت، مسکن مهر پروژه موفقی بوده است و وزارت راه و شهرسازی نیز تکمیل آن را با جدیت دنبال می‌کند. چرا که متقاضیان نیز خود مایل به تکمیل مسکن مهر هستند.

وی در خصوص طرح احداث 400 هزار مسکن ارزان نیز افزود: بنده این طرح را قبول دارم و ثمرات خوبی خواهد داشت. انبوه‌سازان باید با تخفیفات ویژه به این طرح دعوت شوند و ساخت مسکن با هدف رونق اشتغال و دور زدن تحریم‌ها مورد توجه قرار گیرد.

وی در خصوص واحدهای خالی مانده مسکن مهر شهرها نیز گفت: در این خصوص امامان جمعه و مسئولان فرهنگ سازی کنند و به جوانان اعلام شود که مسکن‌شان آمده است و می‌توانند تشکیل خانواده بدهند. اینکه مسکن خالی مانده جای شکر دارد و باید تمامی حوزه‌ها توان خود را برای بهره‌گیری بهینه از امکانات موجود به کار گیرند.

وی معتقد است علاوه بر ارائه تخفیفات در ساخت و ساز مسکن اقشار کم درآمد،  باید برای بیش از یک خودرو و یک مسکن مالیات پلکانی تعریف شود تا هم عدالت در بین مردم برقرار شده و هم مانع از رکود سرمایه در بخش مسکن شد.

به گفته نیکزاد باید تلاش کنیم حاشیه سود بخش خصوصی در مسکن بیشتر از سود اعطایی بانک باشد تا تشویق شود که در ای خصوص مشارکت کند؛ در غیر این صورت استقبالی نخواهد داشت.

جانمایی مسکن مهر مطالعه شده بود

کاندیدای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در اردبیل در خصوص اصلی‌ترین ایراد وارده به مسکن مهر و جانمایی غلط آن اظهار کرد: در مورد مسکن مهر اطلاعات غلطی انتقال یافته است. مسکن مهر جانمایی غلطی نداشت و از کل 4 میلیون و 300 هزار واحد مسکن مهر شهری و روستایی ، 17 شهر جدید بالغ بر 370 هزار واحد تعریف کرده بودیم و منتقدان دعوایشان بر سر همین تعداد است.

نیکزاد با بیان اینکه دو میلیون و 120 هزار واحد مسکن مهر در روستاها بوده و کنار روستا مسکن ساخته شده که ایرادی ندارد و 370 هزار واحد در شهرهای زیر 25 هزار نفر بوده، افزود: در شهرهای بالای 25 هزار نفر تمامی جانمایی‌ها و شهرهای جدید تعریف شده کنار شهرها و اصولی بوده و مطالعه شده بود.

وی با بیان اینکه به عنوان مثال در شهر زنجان چسبیده به شهر زنجان، در قزوین شهرک محمدیه با تائید نظام مهندسی، در تبریز شهر جدید سهند کنار دانشگاه، در اردبیل مجاور دریاچه شورابیل، در بندرعباس مکانی به عنوان شهرک جدید، و در رشت، سپید رود به عنوان شهرهای جدید تعریف شد افزود: نکته اینجا است که مکان یابی در زمان دولت دهم و نهم نبود و در زمان وزیر سابق انجام شده است.

نیکزاد تصریح کرد: به عنوان مثال در شهر سهند تبریز قرار بود بزرگراهی برای اتصال به شهر تبریز اجرا شود که متاسفانه متوقف کرده‌اند و در مقابل جانمایی مسکن مهر مورد نقد قرار گرفت.

وی همچنین با بیان اینکه از کل مسکن مهر، 900 هزار واحد خود مالک بود، اظهار کرد: خودمالکی توجیه اقتصادی داشت به این معنی بود که فرد از دولت زمین نمی‌خواست و فقط وام یارانه دار درخواست می‌شد. در خود مازندران تمامی مسکن‌ها به دلیل اینکه دولت اصلا زمین نداشت خود مالکی بود.

وی گفت: در چنین وضعیتی رقم مسکن مهر در شهرهای جدید محدود به 370 هزار واحد است که 200 هزار واحد در پرند، پردیس، هشتگرد و اندیشه تهران است اما هنوز برخی مشکلات مسکن مهر پردیس رفع نشده و همین پردیس که می گفتند بیابان است هر واحد آن بالغ بر 600 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

نیکزاد تصریح کرد: بنده با وجود اینکه مسئولیتی ندارم اما در تهران هر فردی به بنده می‌رسد از شهر جدید پردیس تهران یک واحد درخواست دارد و سوال این جاست که اگر جانمایی صحیح نیست این خیل تقاضا چرا شکل گرفته است.

وی افزود: آن‌هایی که در جانمایی نقد دارند و می‌گویند مسکن مهر باید در داخل شهرها و بافت فرسوده اجرا می‌شد امروز پاسخ دهند عملا در بافت فرسوده چه کردند و چه میزان بهسازی بافت موفق بوده است؟ به دلیل اهمیت این پروژه دولت تکمیل مسکن مهر را به جد دنبال می‌کند و نگاه مثبتی در این خصوص دارد.

1200 میلیارد تومان پول آب و برق را دادم و رفتم

وی در خصوص مشکل دیگر مسکن مهر در ارائه خدمات زیربنایی مانند آب و برق و فاضلاب افزود: گروهی به بار مالی این خدمات اشاره دارند اما لازم به ذکر است بنده زمانی که وزارت را ترک کردم 1200 میلیارد تومان پول آب، برق و فاضلاب رابه وزارت نیرو تحویل دادم و رفتم و تامین آن به گردن وزارت نیرو است. برای گازرسانی هم با وزارت نفت صحبت شده بود که چون نیرورسانی انجام شده با انشعاب گاز واگذار کند.

وی  تصریح کرد: متاسفانه برخی اظهارات در خصوص تحمیل هزینه به دولت صحیح نیست و اگر ثروتی که از مسکن مهر تولید شد برای خود این پروژه هزینه می‌کردند امروز بسیاری از مشکلات و نواقص را شاهد نبودیم.

نیکزاد در خصوص خدمات روبنایی مورد نیاز مسکن مهر نیز گفت: در این خصوص دولت می‌تواند از ظرفیت انبوه سازان استفاده کند و زمین اعطا کند.در شهر جدید پرند در تهران هر متر زمین یک میلیون تومان است و یک هکتار زمین می‌شود 10 میلیارد تومان. آیا بهتر نبود دولت 10 انبوه ساز را به کار گیرد که 10 مدرسه یک میلیاردی ساخته شود و در نهایت زمین به این افراد متناسب با پیشرفت فیزیکی پروژه واگذار شود؟

وی افزود: قبلا زمین 99 ساله بود اما امروز دولت عرصه را واگذار می‌کند اما باید پرسید آیا واگذاری به صورت رایگان انجام می‌شود؟ چطور عده ای ایراد می گیرند که مسکن مهر در بیابان است و در خود شهر جدید پردیس 3700 نفر در نوبت هستند و تمامی این وضعیت در حالی است که دولت از نقدینگی در دست خود استفاده بهینه برای مسکن نداشته است.

وی گفت: یکی از ایراداتی که به مسکن مهر وارد می‌کنند این است که موجب تورم شده اما اینها صحیح نیست و اگر مسکن مهر پروژه موفقی نبود چرا قیمت واحدهای آن این چنین افزایش یافته و آیا میزان ثروتی که از قبل آن حاصل شده برای مسکن مهر هزینه کردند؟

به گفته نیکزاد نقدینگی دولت هاشمی رفسنجانی 1880 میلیارد تومان بود که در زمان خاتمی به 13 هزار و 500 میلیارد تومان و در زمان احمدی نژاد به 92 هزار میلیارد تومان و در زمان روحانی به 492 هزار میلیارد تومان رسید و امروز به 1700 تریلیون تومان رسیده است.

کاندیدای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در اردبیل گفت: باید پرسید این نقدینگی آیا به صنعت رفته یا تولید یا مسکن؟ پاسخ به این سوال در هر سه بخش منفی است. در حالی که قبلا سالانه 5 هزار میلیارد تومان تسهیلات دادیم برای 4 میلیون و 300 هزار واحد مسکن مهر و قرار بود 17.7میلیون خانوار صاحب مسکن بشوند؛ در دیدار هیئت دولت در سال 1393 با رهبر معظم انقلاب ایشان به تکمیل مسکن مهر جهت خانه‌دار شدن میلیون‌ها نفر به صراحت تاکید کردند.

وی افزود: متاسفانه دهک‌های اول تا هفتم جامعه با تورم به وجود آمده بدون حمایت دولت قادر به خرید مسکن نیستند و لازم است دولت تسهیلاتی پیش‌بینی کند تا این گروه خانه‌دار شوند.

برگشت 23 هزار میلیارد تومان از تسهیلات مسکن مهر

نیکزاد تصریح کرد: بر خلاف برخی دیدگاه‌ها مسکن مهر قوطی کبریت نبود و براساس قانون و ضابطه اجرا شد؛ درطول مدت فعالیت بنده در وزارت از 1460 روز در دولت دهم، 460 روز در بازدید بودم. خطاب به جامعه دانشگاهی می گویم که حتی یک متر مربع بدون اخذ پروانه ساختمان نساختیم.

وی  با یادآوری اخذ تعهد نظارت نظام مهندسی ساختمان و اصول شهرسازی در مسکن مهر افزود: ساخت و ساز در شهرهای جدید مانند ساخت و سازهای تائید شده قبلی بود.امروز مسکن مهر با مشکلاتی مواجه است.گفته می‌شود باید یک میلیون خانه تکمیل شود. جمهوری اسلامی که در تولید آب و برق حرف برای گفتن دارد و در گاز و نفت رتبه نخست دارد و دست به صادرات می‌زند بی‌شک عاجز از تامین آب و برق یک میلیون واحد مسکونی نیست.

وی با ذکر مثالی به شهر جدید پردیسان قم اشاره کرد و گفت: در این شهرک جدید 42 هزار واحد مسکونی داریم و تنها کاری که باید انجام می‌شد احداث یک راه ارتباطی به شهر قم بود.

وی اظهار کرد: بنده مشکلات و نواقص تاسیسات زیربنایی و روبنایی را قبول دارم اما باید گفت اگر ثروت مسکن مهر را برای خود آن هزینه می‌کردند امروز یک پروژه موفق بود.

کاندیدای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در اردبیل با اذعان به اینکه 23 هزار میلیارد تومان از تسهیلات مسکن مهر برگشته است، تصریح کرد: در دولت یازدهم قرار بود تسهیلات به مت 10 سال استمهال شود یعنی پول چند هزار میلیارد تومان با دو درصد در اختیار بانک مسکن قرار دادند، لازم بود این تسهیلات به شکل مناسبی برای تکمیل مسکن مهر هدایت شد.

وی با اشاره به اخذ سه مصوبه برای اجرا و تهاتر تاسیسات روبنایی معتقد است دولت به سادگی از طریق تهاتر می‌توانست تاسیسات روبنایی مانند مدرسه، مسجد، کلانتری و خانه بهداشت احداث کند. مردم با اخلاق به شکل مناسبی تسهیلات اعطایی دولت را بازگرداند اما در هزینه کرد آن برای خود مسکن مهر و تکمیل آن کوتاهی شد.

وی با تاکید به اهتمام به تکمیل مسکن مهر گفت:  این پروژه به حدی موفق بود که مشابه آن با راهبری دولت و مشارکت بخش خصوصی در ونزوئلا اجرا شد و در وضعیتی که تنها 3 دهک جامعه و پولدارها قادر به خرید خانه هستند دولت باید  اقشار کم درآمد را برای خانه‌دار شدن حمایت کند.

ضرورت بررسی عملکرد کمیسیون ماده5

وی همچنین در پاسخ به خلاهای موجود در روند نظارت نظام مهندسی ساختمان و شهرداری‌ها در ساخت و سازها، بی‌توجهی به بافت تاریخی شهرها و عدم رعایت خط آسمان گفت: به اعتقاد بنده تخلفات سازمان یافته در این خصوص نداریم و در زمان فعالیت بنده موضوع پرونده «پدیده شاندیز» مطرح شد که تذکر دادم.

وی تصریح کرد: از سویی ایران با قدمت 7 هزار ساله آثار متعدد تاریخی دارد که بازسازی و بهره‌برداری با رعایت قوانین مورد تاکید است. در شهر یزد با تبدیل خانه‌های تاریخی به اقامتگاه اقدام مطلوبی صورت گرفته و می‌تواند الگوی استفاده بهینه از فضاهای تاریخی باشد.

نیکزاد افزود: به نظر می‌رسد که روند نظارت بر ساخت و سازها تابع قوانین است و دستگاه‌های اجرایی نیز مجری قانون هستند اما تخلفات احتمالی کمیسیون ماده 5، کمیسیون ماده 100 و شورای عالی معماری و شهرسازی باید بررسی شود که آیا می توان به عنوان مثال دست کمیسیون ماده 5 را باز گذاشت یا نه. در دنیا مردم به طرح‌های قانونی و طرح توسعه شهر و طرح تفضیلی پایبندند اما در ایران این روحیه به ندرت دیده می‌شود.

وی خواستار مطالعه جامع از عملکرد حوزه‌های ذکر شده و اتخاذ تصیمی جسورانه شد و اظهار کرد: با بررسی عملکرد می‌توان از هرگونه رانت احتمالی نیز ممانعت کرد. باید عزت مهندسان  و همگام با آن اخلاق حرفه ای نیز رعایت شود.

به گفته کاندیدای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در اردبیل زمانی در بسیاری از شهرهای استان مهندسی نداشتیم که پروژه عمرانی اجرا کنیم و امروز چند صد هزار مهندس در کشور داریم که قادر به ساخت سازه های بلند و کوتاه هستند اما در نظارت بر ساخت و سازها باید از تعارفات چشم پوشی کرد.

انتهای پیام/136/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon