هدف پامپئو از سفر به عربستان سعودی و عمان چیست؟


هدف پامپئو از سفر به عربستان سعودی و عمان چیست؟

به نوشته روزنامه روس، سفر وزیر خارجه آمریکا به ریاض و مسقط، با هدف ادامه تلاش‌ها برای "تغییر رفتار ایران" صورت گرفت، هدفی که به اعتراف خود مقامات واشنگتن، تا رسیدن به آن راه درازی مانده و ممکن است هرگز تحقق نیابد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو، امروز در تحلیلی نوشت: "مایک پامپئو" وزیر امور خارجه آمریکا  در جریان سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس - عربستان سعودی و عمان اعلام کرد که واشنگتن به ادامه برنامه اعمال فشار حداکثری خود به تهران برای "تغییر رفتار ایران" ادامه خواهد داد. با این حال، پامپئو مجبور شد که اعتراف کند که آمریکا و متحدینش برای دستیابی به این هدف هنوز کارهای زیادی انجام داده و در این راستا موفقیتی نداشتند. مقامات ریاض، در لفاظی جنگ افروزانه طرف آمریکایی مشارکت کردند، ولی در مسقط (پایتخت عمان) ترجیح دادند که در مقابل اظهارات ضدایرانی میهمان آمریکایی، روی لزوم گفت‌وگو بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی متمرکز شوند.

مقابله با نفوذ ایران در منطقه، در طول سفر مایک پامپئو به ریاض و و توقف کوتاه وی در مسقط، قبل از بازگشت به ایالات متحده، در کانون مذاکرات وی قرار داشت.

وزیر خارجه آمریکا در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ نیز بطور جدی موضوع ایران را در مذاکرات خود مورد توجه قرار داد و سپس از سه کشور آفریقایی سنگال، آنگولا و اتیوپی دیدن کرده و بعد عازم عربستان و عمان در منطقه خلیج فارس شد.

ریاض و مسقط تا حد زیادی از طرحهای آمریکا برای منطقه خاورمیانه حمایت می کنند، گرچه در جزئیات مسائل تفاوت‌هایی وجود دارد. بدین ترتیب که عمان ارتباطات خود با اسرائیل را پنهان نمی کند: مسقط به طور علنی میزان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و وزیر امور خارجه اسرائیل شد و سفیر عمان نیز در مراسم رونمایی از طرح  حل وفصل مناقشه خاورمیانه آمریکا (به اصطلاح "معامله قرن") در اواخر ژانویه در کاخ سفید شرکت کرد.

در آن زمان، حتی مطالبی در مطبوعات اسرائیلی ظاهر شد که گویا در سال 2013، عمان برای ایجاد کانال ارتباط غیررسمی با ایران به اسرائیل کمک می کرد، ولی بنیامین نتانیاهو، خود این مسئله را تکذیب کرد.

این در حالی است که مقامات ریاض بطور علنی ارتباط با اسرائیلی‌ها را به رسمیت نمی شناسند، و بطور مستقیم هم از "معامله قرن" آمریکایی حمایت نکردند، ولی "از تلاش‌های ایالات متحده" برای دستیابی به صلح در خاورمیانه استقبال می کنند.

آیا عمان نقش میانجی در روابط عربستان و آمریکا با ایران را بازی می‌کند؟

البته وضعیت در رابطه با «پرونده ایران» متفاوت است و عربستان سعودی برای مقابله با ایران، متحد اصلی ایالات متحده در بین کشورهای عربی است.

"فیصل بن فرحان آل سعود" وزیر امور خارجه عربستان اخیراً در واکنش به سخنان "محمد جواد ظریف" همتای ایرانی خود که گفته بود پس از ترور سردار "قاسم سلیمانی" توسط آمریکا در بغداد ، تهران پیامی از ریاض درباره قصد از سرگیری گفت‌وگوها دریافت کرد، مدعی شد که هیچ پیامی به تهران ارسال نشده است.

با این وجود، این انکار مانع از بحث جدی در رسانه‌های گروهی منطقه درباره امکان مذاکرات نه تنها بین ریاض و تهران، بلکه بین تهران و واشنگتن نگردید که در آنها بعنوان یکی از کانال‌های ارتباطی در این زمینه، از عمان نام برده می‌شود.

مقامات مسقط هیچگاه رسماً این میانجی‌گری را تأیید نکرده‌اند، اگرچه سخنان شنیده شده از پایتخت عمان همواره درباره لزوم تماس‌های دیپلماتیک است.

به رغم اعلام آمادگی ایران برای گفتگو و همکاری با کشورهای منطقه برای مشارکت در رفع مشکلات منطقه، مقامات تهران علاقه‌ای به مذاکره با طرف آمریکایی نشان نمی‌دهند. به خصوص در شرایطی که مقامات واشنگتن بطور علنی اذعان می‌کنند که هدف ایالات متحده "تغییر رفتار ایران" در منطقه است.

هرچند مایک پامپئو اعتراف کرده که آمریکا با وجود تلاش بسیار، هنوز نتوانسته به این خواسته خود دست یابند و اقدامات زیادی برای این منظور باید انجام شود. وی قول داده که تلاش می‌شود تا از طریق روش‌های اعمال فشار سیاسی و اقتصادی بر مقامات تهران به این هدف نزدیک شد. البته تجربه چند دهه اخیر نشان داده که اعمال فشارهای آمریکا، نتوانسته تاثیری بر اجرای سیاست جمهوری اسلامی داشته باشد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon