آیا روسیه و ترکیه بالاخره می‌توانند درباره ادلب به توافق برسند؟


آیا روسیه و ترکیه بالاخره می‌توانند درباره ادلب به توافق برسند؟

در شرایطی که مواضع مسکو و آنکارا درباره اوضاع ادلب فاصله بیشتری از یکدیگر گرفته و مذاکرات دوجانبه نتوانسته به سازشی منجر شود، اکنون باید دید میانجی‌گری آلمان و فرانسه، به دست یابی به توافق بین روسیه و ترکیه کمک خواهد کرد؟

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا»، چاپ مسکو امروز در تحلیلی نوشته است: "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه خواستار برگزاری نشست بین المللی درباره سوریه شده تا وخامت اوضاع کنونی در استان ادلب سوریه را مورد بررسی قرار بگیرد. شرایط در منطقه به گونه‌ای است که دو عملیات نظامی به طور موازی در آنجا جریان دارد - یکی توسط نظامیان ترکیه و دیگری از سوی نیروهای دولتی سوریه که با پشتیبانی هوایی روسیه حمله به گروه‌های مسلح تروریستی در این منطقه را شدت بخشیده‌اند.

آژانس خبری آناتولی ترکیه از بمباران گسترده مناطق خارج از کنترل دمشق از سوی هواپیماهای روسی خبر داده است. رسانه‌های ترکیه با استناد به "منابع خود در صفوف مخالفان میانه‌رو" ، ادعا می کنند که در مجموع 18 شهرک در استان‌های ادلب و حلب بمباران شده است. البته نه مسکو و آنکارا، گزارشات مربوط به چنین اقداماتی را تأیید نکرده‌اند.

"سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه ، عملیات نیروی هوایی این کشور در ادلب  را حملات تلافی جویانه علیه مواضع تروریستی خوانده است.

وی گفت: «روسیه قصد دارد تمام تلاش خود را انجام دهد تا منطقه‌ ادلب که خصومت‌ها در آن متوقف نمی‌شود، به یک منطقه کاهش تنش واقعی تبدیل شود. و به همین منظور ، طرف ترکیه‌ای باید به تعهدات خود عمل کند. جنگ در منطقه علیه تروریست‌هایی انجام می شود که بارها و بارها به مواضع نیروی هوایی روسیه و ارتش سوریه حمله کرده‌اند - علاوه بر این ، حملات اغلب توسط پست‌های دیده‌بانی ترکیه  نیز انجام می گرفت.»

لاوروف یادآور شد که مقامات مسکو و آنکارا در حال فراهم سازی از سر گیری دور جدیدی از رایزنی‌‌ها درباره وضعیت استان ادلب هستند و طرف روسی امیدوار است که دو طرف بتوانند به توافق دست یابند.

وزیر خارجه روسیه همچنین تاکید کرد که مسکو به طور قاطع با هرگونه تلاش برای توجیه اقدامات تروریست‌ها، مخالفت خواهد کرد.

در چنین شرایطی، اردوغان از برگزاری نشستی بین المللی درباره تحولات در سوریه خبر داده است. به گفته رهبر ترکیه ، این رویداد در تاریخ 5 ماه مارس (15 اسفند ماه)  در استانبول با حضور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه؛ امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان  برگزار می شود.

"دمیتری پسکوف" سخنگوی کرملین در این رابطه یادآور شده که نشست چهارجانبه درباره اوضاع ادلب با مشارکت روسیه ، آلمان ، فرانسه و ترکیه در صورت دست یابی به توافق و هماهنگ شدن برنامه‌های رهبران این کشورها برگزار خواهد شد و ولادیمیر پوتین با برگزاری چنین نشست‌هایی برای کمک به حل و فصل اوضاع در سوریه موافق است.

کشورهای اروپایی به خاطر ترس از موج جدید پناهجویان درصدد کمک به حل بحران ادلب هستند

به نوشته این روزنامه، البته به نظر می رسد اردوغان با اعلام تاریخ دقیق نشست سران چهار جانبه ، عجله دارد و این نشان دهنده آن است که گفت‌وگوها بین روسیه و ترکیه تا چه اندازه دشوار است. مقامات آلمانی و فرانسوی نیز  جدی بودن وضعیت را مورد تأیید قرار داده و از آمادگی خود برای میانجی‌گری  در این بین خبر داده‌اند.

"یولیا کودریاشوا" کارشناس ارشد مرکز امنیت اورآتلانتیکی در دانشگاه روابط بین الملل مسکو در این رابطه توضیح داده است: «روسیه و ترکیه دیگر نمی توانند با یکدیگر به توافق برسند- منافع دو کشور در ادلب بیش از حد در هم گره خورده است. بنابراین ، پا پیش گذاشتن یک داور بین المللی لازم بود. و مهمتر از همه ، کشورهای اروپایی با دارا بودن وزنه سیاسی کافی، گزینه مناسبی برای ایفای نقش میانجی بین آنکارا و مسکو هستند.»

به گفته این کارشناس، در عین حال میانجی‌گری احتمالی آمریکا در این خصوص مطرح نیست، چرا که موضع گیری مقامات واشنگتن در این رابطه بی طرف نیست و دونالد ترامپ، مستقیماً از اقدامات اردوغان در سوریه حمایت کرده و ظاهراً امیدوار است تا مواضع مشترک درباره ادلب به برطرف کردن اختلافات اخیر بین واشنگتن و آنکارا کمک کند. این در حالی است که کشورهای اروپایی به دلیل تهدید بحران جدید مهاجرت، علاقه مندند تا اوضاع در ادلب هر چه سریعتر حل و فصل شود.

طبق اطلاعات دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، از ماه دسامبر تاکنون حدود 900 هزار نفر در سوریه آواره شده‌اند. البته مرکز روسی آشتی نیروهای متخاصم در سوریه با این آمار موافق نبود و چند روز قبل اعلام کرد ه هیچ دلیل و مدرکی مبنی بر وجود صدها هزار پناهجوی سوری در حال فرار از درگیری‌ها در ادلب وجود ندارد.

یولیا کودریاشوا در این رابطه توضیح داده است: «با این وجود ، حتی احتمال اینکه چنین تعداد پناهجویانی ظاهر شوند، افکار عمومی اتحادیه اروپا و ترکیه را تحت تأثیر قرار میدهد. وجود پناهندگان سوری در هر کشوری یک مشکل جدی بوده و به پول زیادی برای نگهداری آنها نیاز دارد. اگر ترکیه با سیل جدید پناهجویان روبرو شود، ممکن است آنها را به مرزهای اروپا بفرستد و در آن صورت، اوضاع در منطقه ادلب به یک مشکل اروپایی تبدیل خواهد شد.»

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon