شهر اسلامی چه ویژگیهایی دارد؟
نشر معارف کتاب "مدینةالنبی؛ الگوی شهر اسلامی" را با نگاهی به مؤلفههای شهر اسلامی با گریز به الگوی تاریخی آن منتشر کرد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، از زمانی که شهرها پدید آمدند و فیلسوفان به آرمانشهر فکر کردند، نظریات زیادی در مورد آن ارائه شده است. از میان آرمانشهرها، شهر اسلامی هم با وجود مفاهیم متعالی دین اسلام مورد تعمق و تفکر قرار گرفت و پیوسته نیز از دو جهت مورد انکار قرار میگرفت؛ جهت اول عدم مصداق عینی برای آن و دیگری، حاکمیت فکر غربی بر متفکرین این عرصه آن را غیر قابل تصور میساخت.
همواره شهر به دو گونه نگاه میشد: نگاه «صورتگرا» که نگاهی پوستهای و ظاهری به شهر است و دیگری، نگاه «ساختارگرا» که شهر را با عناصر و کالبد آن معرفی میکند. اما در این میان، نگاه سومی هم وجود دارد که مجموع اقدامات شهری را زاییده فرهنگ و باورهای اسلامی دانسته که نگاه «محتواگرایانه» به شهر است. در این نگاه شهر همانند قالبی برای محتوا و مفاهیم اسلامی تبیین میشود.
در تعریف شهر اسلامی با رویکرد محتواگرا، مفاهیم و باورها جامه عمل پوشیدهاند. این مفاهیم، محتوای کالبدیاند که از پیشینه تاریخی، فرهنگی و اقلیمی بستر خود نشات گرفتهاند.
گروه پژوهشی تاریخ و تمدن دانشگاه معارف اسلامی با اذعان به ضرورت تشریح این دیدگاه، انتشار کتاب «مدینه النبی الگوی شهر اسلامی» را در دستور کار قرار داد. این کتاب در صدد معرفی مؤلفهها و شاخصههای محتوایی شهر اسلامی است که مدینةالنبی به مثابه الگوی مطلوب تاریخی مورد کاوش و بررسی قرار گرفته است.
نتایج حاصل از تحلیل و ترکیب دادههای جمعآوری شده در این کتاب نشان میدهد که «توحید»، «قبله و جهت»، «سِلم و سلام» و «وسعت و برکت» از مهمترین ارکان شهر اسلامی است.
نویسنده کتاب «مدینةالنبی الگوی شهر اسلامی» حجتالاسلام رضا کرمی، دانشآموخته حوزه علمیه قم، مقطع ارشد دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت و دکترای تاریخ و تمدن اسلامی است و سالیان متمادی در عرصه معماری و شهرسازی به فعالیت و تحقیق پرداخته است. مؤلف در این اثر ضمن ارائه دیدگاههای مختلف، به مؤلفههای شهر اسلامی با گریز به نمونه تاریخی آن میپردازد.
نشر معارف کتاب حاضر را در 248 صفحه و با قیمت 35 هزار تومان منتشر کرده است. علاقهمندان برای تهیه این اثر میتوانند به اینجا مراجعه کنند.
انتهای پیام/