گزارش|آخرین تحولات از ادلب و تنش بین ترکیه و روسیه
کشته شدن ۳۳ نظامی ترکیه در ادلب٬ موجب واکنش تند مقامات آنکارا شده و نشست امنیتی به منظور بررسی این موضوع٬ به مدت ۶ ساعت طول کشیده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم٬ در 48 ساعت گذشته٬ اخبار مربوط به تحولات میدانی ادلب٬ یک بار دیگر توجه رسانههای منطقه و جهان را به سوی خود جلب کرد.
در دو روز گذشته٬ رسانههای ترکیه از این موضوع خبر دادند که معارضین سوری با حمایتهای آنکارا توانستهاند یک بار دیگر٬ کنترل شهر سراقب در نزدیک ادلب را در اختیار بگیرند و این رویداد مهمی بود که منجر به واکنش نظامی روسیه شد.
کشته شدن 33 نظامی ترکیه در ادلب
ظهر دیروز خبر کشته شدن 2 تن از نظامیان ترکیه در تحولات میدانی ادلب منتشر شد اما در آخرین ساعات شب٬ رحمی دوغان استاندار هاتای اعلام کرد که بر اثر حملات هوایی سوریه به کاروان نظامیان ترکیه٬ تعدادی از نظامیان کشته و تعدادی دیگر نیز به سختی مجروح شدهاند. او اعلام کرد که در این حمله 33 تن از نظامیان ترکیه جان خود را از دست دادهاند.
هواپیماهای سوری٬ یا روسی؟
با آن که استاندار هاتای به عنوان استان هم مرز با سوریه٬ این حمله را به نیروی هوایی سوریه نسبت داد اما دیگر رسانههای ترکیه اعلام کردند که حمله توسط هواپیماهای روسی صورت گرفته است. انتشار این خبر موجب واکنش تند مقامات آنکارا شده و شبکههای تلویزیونی خبری ترکیه و همچنین فضای مجازی کاربران اینترنتی این کشور تحت تاثیر موضوع کشته شدن نظامیان در ادلب قرار گرفت.
نشست 6 ساعته اردوغان و تیم دفاعی – امنیتی
مدیریت بخش اطلاع رسانی نهاد ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرده که پس از حمله به نظامیان ترکی در ادلب٬ نشست اضطراری امنیتی برگزار شده و در این نشست 6 ساعته که به ریاست رجب طیب اردوغان بوده٬ ابعاد مختلف مساله ادلب مورد بررسی قرار گرفته اما اطلاعاتی در اختیار رسانهها گذاشته نشده است.
فخر الدین آلتون مسئول بخش اطلاعرسانی نهاد ریاست جمهوری ترکیه٬ پس از نشست 6 ساعته اردوغان و تیم سیاسی – امنیتی او اعلام کرد: یکی از تصمیمات این نشست٬ این بوده که در پاسخ به حملات دیروز٬ به اهداف نظامی ارتش سوریه حمله شود. تعداد قابل توجهی از اهداف نظامی متعلق به سوریه مورد هدف آتش بار هوایی و زمینی ما قرار گرفته و این حملات ادامه دارد.
فرماندهان نظامی ترکیه به مرز سوریه رفتند
خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه به منظور بررسی و فرماندهی تحولات میدانی ترکیه به نقطه صفر مرزی سوریه رفت و مقاماتی همچون فرمانده نیروی زمینی ترکیه ژنرال امید دوندار و فرمانده نیروی هوایی ژنرال حسن کوچوک آک یوز در قرارگاه تاکتیکی ترکیه٬ اطلاعات میدانی را از ژنرال سینان ییلاق دریافت کرد.
تماس تلفنی وزرای دفاع ترکیه و آمریکا
خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه پس از تحولات ادلب٬ در گفتوگوی تلفنی با مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا٬ خواهان موضعگیری واشنگتن در مورد کشته شدن نظامیان ترکیه در ادلب شد.
سرگرد کارلا گلاسون سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در مورد ابعاد مختلف این گفتوگوی تلفنی اعلام کرد: حمایت روسیه و ایران از نیروهای اسد و کشته شدن نظامیان ترکیه در ادلب مورد بررسی قرار گرفت و همچنان که پرزیدنت ترامپ نیز اعلام کرده٬ آمریکا در کنار ترکیه است.
همچنین مساله لیبی از دیگر موضوعات گفتوگوی تلفنی آکار و اسپر بود.
اعلام حمایت آمریکا از ترکیه در حالی صورت گرفته که ژنرال مارک میلِی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح آمریکا اعلام کرده که واشنگتن قصد ندارد یک بار دیگر٬ نظامیان خود را در مرز سوریه و ترکیه مستقر کند.
گفتوگوی سخنگوی اردوغان با مشاور امنیت ملی آمریکا
ابراهیم کالین سخنگوی اردوغان و رئیس تیم مشاورین بخش امنیت ملی و سیاست خارجی نهاد ریاست جمهوری٬ در تماس با تلفنی با رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید٬ در مورد تحولات ادلب و کشته شدن نظامیان ترکیه گفتوگو کرد اما در مورد جزئیات این گفتوگو٬ اطلاعاتی منتشر نشده است.
تماس تلفنی چاووش اوغلو با دبیر کل ناتو
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه نیز پس از انتشار خبر کشته شدن 33 نظامی ترکیه در ادلب٬ در تماس با تلفنی با استولتنبرگ دبیرکل ناتو٬ خواهان توجه ناتو به تحولات ادلب و شرایط دشوار ترکیه شد.
مقامات ترکیه در روزهای اخیر٬ از ناتو و آمریکا سیستم موشکی پاتریوت کمک خواسته بودند اما پاسخی به این درخواست داده نشد.
چک سفید امضای باغچلی برای حمله به سوریه
دولت باغچلی رهبر حزب راست افراطی حرکت ملی٬ پس از تحولات ادلب٬ با همان ادبیات تند و جنگی همیشگی خود اعلام کرد: هر جا که دشمن را میبینیم٬ باید او را له کنیم. باید در کوتاهترین زمان ممکن به شکل هوایی و زمینی به ادلب حمله کنیم. حزب ما٬ به شکل بینهایت٬ از دولت حمایت میکند و هزینه آن٬ هر چه باشد٬ پرداخت خواهیم کرد.
رسانههای ترکیه٬ حمایت باغچلی را همچون چک سفید امضا توصیف کردهاند و این حمایت در حالی صورت گرفته که احزاب دیگر معتقدند که اگر قرار باشد ترکیه با سوریه بجنگد٬ این تصمیم باید در پارلمان مورد ارزیابی قرا بگیرد.
نشست اضطراری بزرگترین حزب مخالف
حزب جمهوری خلق به رهبری کمال کلیچدار اوغلو٬ به منظور بررسی تحولات لیبی٬ نشست اضطراری تشکیل داد.
فایق اوزتراک از دیپلماتهای با تجربه و قدیمی ترکیه که در حال حاضر مسئولیت سخنگویی حزب جمهوری خلق را در اختیار دارد٬ پس از این نشست اعلام کرد: تمام لیبی و سوریه٬ به اندازه ناخن یک سرباز ما ارزش ندارد و نمیتوانیم در قبال این رویدادها سکوت کنیم. ما خواهان آن هستیم که مجلس ملی ترکیه٬ هر چه سریعتر٬ نشست فوری تشکیل دهد و در صحن غیرعلنی٬ مساله ادلب را بررسی کند. ارتش ما٬ ارتش مجلس است و مجلس باید تصمیم بگیرد.
باز هم پای آوارگان به میان آمد
پس از انتشار خبر کشته شدن 33 نظامی ترکیه در ادلب٬ عمر چلیک، سخنگوی حزب عدالت و توسعه ترکیه اعلام کرد: سیاست مهاجرتی ما تغییر نکرده است، اما در وضعیت جدید دیگر قادر به نگهداری مهاجران نیستیم.
وی افزود: ظرفیت ترکیه برای پذیرش مهاجران پر شده است. در پی تداوم حملات، مهاجرین سوری به سمت اروپا حرکت میکنند و ما قادر به نگهداری آنها نیستیم.
او همچنین اعلام کرد: حمله هوایی رژیم اسد به نیروهای ترکیه در ادلب را پاسخ خواهیم داد. اتحادیه اروپا باید در این روند از ترکیه پشتیبانی کند و اقدام عملی انجام دهد. با ناتو نیز در حال مشورت و تبادل اطلاعات هستیم. حمله به ترکیه، حمله به ناتو نیز محسوب میشود.
پیشنهاد اعلام منطقه پرواز ممنوع
لیندزی گراهام سناتور جمهوریخواه آمریکا که روابط پرفراز و نشیبی با ترکیه داشته و از سناتورهای نزدیک به دونالد ترامپ است٬ در مورد تحولات ادلب٬ پیشنهادی ارائه داد.
گراهام از ترامپ خواست تا به کمک کشورهای دیگر٬ زمینه آن را فراهم آورد که در ادلب٬ منطقه پرواز ممنوع اعلام شود.
مواضع ناتو
خبرگزاری رسمی آناتولی ترکیه٬ خبر محکوم کردن حملات روسیه و سوریه در ادلب از قول دبیرکل ناتو را در حالی اعلام کرده که دبیرکل ناتو٬ ترجیح داده شخصاً وارد این ماجرا نشود.
او صرفاً سخنگوی خود یعنی اوانا لونگسکو را به میدان فرستاده است. لونگسکو اعلام کرد: استولتنبرگ حملات اسد و روسیه به ادلب را محکوم کرده و از آنها خواست حقوق بینالمللی را رعایت و از تلاشهای سازمان ملل برای برقراری صلح حمایت کنند.
دبیرکل ناتو همچنین تاکید کرده که تمام طرفها باید تنش را کاهش دهند و از اقداماتی که موجب وخامت بیشتر شود٬ پرهیز کنند.
مواضع دبیر کل سازمان ملل
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد با انتشار بیانیهای «از افزایش تنش در شمال غربی سوریه و جان باختن سربازان ترکیه عمیقاً ابراز نگرانی» کرده و خواستار برقراری آتشبس فوری در ادلب شد.
وی با تاکید بر ضرروت اعلام فوری آتش بس در ادلب گفت: افزایش تنش نظامی و ایجاد خطر در منطقه به ویژه برای غیرنظامیان نگران کننده است. اگر اقدامی فوری انجام نشود، این خطر وجود دارد که تنش هر ساعت بیشتر شود. هیچ راه حل نظامی برای بحران سوریه وجود ندارد. تنها راه پایدار، راه حل سیاسی تحت کنترل سازمان ملل ممکن است.
انتهای پیام/