اقدامات رئیسی در مبارزه با "فساد قضات" مسبوق به سابقه نبوده است
یک وکیل دادگستری و حقوقدان با قابل قبول خواندن عملکرد آیتالله رئیسی در یک سال گذشته در قوه قضائیه گفت: اقدامات انجام شده در مبارزه با فساد و "فساد قضات" در درون دستگاه قضایی توسط آیتالله رئیسی مسبوق به سابقه نبوده است.
ابوذر نصراللهی در گفتوگو با خبرنگار قضایی خبرگزاری تسنیم درباره عملکرد یک ساله آیتالله سیدابراهیم رئیسی به عنوان رئیس قوه قضائیه اظهار کرد: بهصورت کلی آیتالله رئیسی در یک سال گذشته در دستگاه قضا، عمکلرد موفقی داشته و به وعده خود در مبارزه با فساد به ویژه فساد در درون قوه قضائیه عمل کرده است؛ به طوری که امروز شاهد سلب صلاحیت و تعلیق قضات و کارمندانی هستیم که شائبههایی درباره آنها مطرح بود.
این وکیل دادگستری افزود: بهطور طبیعی فساد یک کلونی دارد و ممکن است سیستمهایی نیز پشت آن وجود داشته باشد و قطعاً برخورد با این فساد کار سختی است؛ یقیناً با اقداماتی که در یک سال گذشته صورت گرفته، فساد به طور کامل ریشه کن نشده اما رئیس قوه قضائیه در حد توان خود مبارزه کرده و هنوز هم جای کار وجود دارد البته باید به تدریج برخورد با فساد سیستمی شده و از روشهای سنتی فاصله بگیریم.
نصراللهی اضافه کرد: امروز در برخی دادگاهها با پروندههایی مواجه هستیم که رقمهای چند میلیاردی دارد و معمولًا فساد در این پروندههاست؛ برای پیشگیری از این قضیه چند موضوع باید مورد توجه قرار گیرد؛ در یک سال گذشته تعداد زیادی قاضی بازداشت شدند اما این قاضیها خودشان به تنهایی مرتکب فساد نشدند یعنی ممکن است در این سیستم افراد دیگری و حتی برخی وکلا وجود داشته باشند؛ امروز شاهدیم بعضاً قضات بازنشسته که حتی برخی از آنها در راستای برخورد دستگاه قضا با فسا، از قوه قضائیه منفک شدند، وارد حوزه وکالت میشوند! با توجه به اینکه این قضات اخراجی، روزنهها و اشخاصی را میشناسند و ممکن است آنها این بار در کسوت وکالت، تطمیع شوند و به سمت فساد مجدد حرکت کنند.
وی اضافه کرد: به طور طبیعی فردی که قبلاً قاضی بوده و اکنون وکیل شده، حریم و پردهای که بین یک وکیل دادگستری و قاضی پرونده وجود دارد را ندارد؛ وقتی یک قاضی از دستگاه قضا جدا و وارد حوزه وکالت میشود دیگر آن حجابی که بین وکیل و قاضی باید وجود داشته باشد را ندارد و قاضی را همکار سابق قضایی خود میداند و برخی اوقات فساد در قالب سفارشهای بیجا و رودربایستیها تبلور مییابد که در پروندههای کوچکتر این نوع فساد را بیشتر میبینیم و بعضی از مردم و مراجعان نیز ترجیح میدهند به افرادی مراجعه کنند که قابلیت سفارش کردن را داشته باشند که در عوام به آن پارتیبازی میگویند؛ اینها مسائلی است که انتظار میرود رئیس قوه قضائیه در راستای ادامه برنامهها و اقدامات خود در برخورد با فساد، برای آن چارهاندیشی کند.
این وکیل دادگستری در پاسخ به سؤال دیگری درباره اقدامات قوه قضائیه در یک سال گذشته برای کاهش اطاله دادرسی اظهار کرد: در خصوص اطاله دادرسی باید قائل به تفکیک باشیم؛ برخی اوقات اطاله لازمه دادرسی عادلانه است. بعضی پروندهها نیازمند این است که قاضی مطالعه و تحقیق کند و نظرات کارشناسی متعدد ببیند و در اینجا نمیتوان گفت اطاله دادرسی صورت گرفته اما در برخی موارد این طور نیست؛ به عنوان مثال در ارتباط با چکهای برگشتی اتفاق خوبی افتاد بهطوری که در قانون صدور چک، شخصی که چک برگشتی در اختیار داشت تحت شرایطی، میتواند بدون نیاز به طرح دعوا، مستقیماً از قاضی دستور اجرا بگیرد و با این کار فرد از طرح دادخواست، رسیدگی، واخواهی و تجدیدنظرخواهی نجات پیدا کرده است.
نصراللهی اضافه کرد: در برخی موارد نیز همچنان اطاله دادرسی وجود دارد که در این خصوص نیز هر چند اقدامات خوبی مانند افزایش ساعات کاری قضات صورت گرفته اما همچنان مشکل برطرف نشده و شاهد وقتهای طولانی رسیدگی هستیم و به نظر میرسید با قوه قضائیه چاره دیگری برای این موضوع بیندیشد.
این وکیل دادگستری و حقوقدان گفت: در مجموع عملکرد رئیس قوه قضائیه در یک سال گذشته قابل قبول بهویژه در مقوله مبارزه با فساد در درون دستگاه قضایی است زیرا اقدامات صورت گرفته در این ارتباط، مسبوق به سابقه نبوده است.
نصراللهی افزود: از دیگر اقدامات آیتالله رئیسی در این یک سال، رأفت نسبت به محکومان بهویژه در برخی پروندههای امنیتی و اتخاذ رویههای جدید درباره بعضی از متهمان و استفاده از مجازاتهای جایگزین حبس در برخی پروندههای امنیتی است به طوری که قبل از دوره آیتالله رئیسی به خاطر ندارم محکوم امنیتی یا سیاسی به مجازات جایگزین حبس محکوم شده باشد.
وی نظارت بیشتر بر قضات بهویژه در مباحث مرتبط با اطاله دادرسی و بازداشتهای بیمورد را از دیگر اقدامات رئیس دستگاه قضا در یک سال گذشته خواند و گفت: متاسفانه قبلاً قضات در این موارد به ویژه بازداشتها سلیقهای عمل میکردند.
انتهای پیام/