رخت سیاه بر تن جنگل‌ها؛ ۲۶۵۵ هکتار از عرصه‌های طبیعی کردستان در آتش بی‌تدبیری سوخت


رخت سیاه بر تن جنگل‌ها؛ 2655 هکتار از عرصه‌های طبیعی کردستان در آتش بی‌تدبیری سوخت

امسال در ۲۷۱ فقره آتش‌سوزی ۲ هزار و ۶۵۵ هکتار از عرصه‌های طبیعی استان کردستان در آتش بی‌تدبیری مسئولان سوخت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، هر ساله در فصل‌های مختلف، قسمت وسیعی از جنگل‌های استان به‌دلیل عامل انسانی، کمبود امکانات، نیروی انسانی متخصص، تجهیزات تخصصی اطفا حریق و نبود متولی مشخص طعمه حریق می‌شوند و این موضوع به تراژدی تلخ و سریال ادامه‌داری تبدیل شده که هرگز تمام‌ شدنی نیست و تداوم این رویکرد و بی‌تدبیری می‌تواند آثار منفی بسیاری را بر جای بگذارد.

آتش‌سوزی در حالی در مراتع و جنگل‌های استان اتفاق می‌افتد که متولیان این حوزه، «عامل انسانی» را علت عمده آتش‌سوزی در جنگل‌های کردستان دانسته در حالی‌ که ضعف مدیریتی نیز تأثیر داشته و گویا مسئولان متولی تنها عادت به‌طرح مشکل داشته و برنامه‌ای برای برطرف کردن خطر وقوع آتش‌سوزی ندارند و گاهی در صورت وقوع این حادثه، هنوز به سبک انسان‌های اولیه با وسایل ابتدایی همچون بیل و کلنگ به مقابله با چنین بحران و حوادثی می‌روند.

سعدی نقشبندی،مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که به‌مناسبت هفته منابع طبیعی برگزار شد در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم که امسال چند هکتار از عرصه‌های طبیعی استان در آتش بی‌تدبیری سوخته‌ است؟ گفت: در 271 فقره آتش‌سوزی 2 هزار و 655 هکتار از این عرصه‌ها در آتش بی‌توجهی سوخت که بانه با 76 فقره بیشترین تعداد و سقز با 832 هکتار بیشترین مساحت را داشت.

وی از معضل قاچاق چوب در استان هم سخن به زبان آورد و افزود: امسال در 24 فقره، 121 مترمکعب چوب و 4.5 تن زغال قاچاق از سودجویان کشف و ضبط شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان در بخشی دیگر از سخنان خود به غرس 100 هزار اصله نهال در هفته منابع طبیعی در استان اشاره کرد و اظهار داشت: تا پایان امسال 160 هکتار نهال‌کاری با هدف افزایش سرانه فضای سبز در کردستان انجام می‌شود.

وی از اختصاص 360 میلیارد ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای مدیریت بوم‌سازگان جنگل‌های زاگرس خبر داد و افزود: تاکنون 65 درصد از این اعتبار تخصیص یافته و در حوزه آبخیزداری 82 درصد، در حوزه مرتع 85 درصد، در حوزه توسعه جنگل 100، کاداستر اراضی جنگلی 82 درصد، مبارزه با آفات و بیماری 75 و تامین سوخت جایگزین 100 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

نقشبندی اعتبار تخصیصی از محل اعتبارات استانی را 90 میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: تاکنون 35 درصد از این اعتبار به‌صورت اسناد خزانه تخصیص یافته و 27 میلیارد ریال هم با تخصیص 54 درصد برای توسعه طرح‌های منابع طبیعی هزینه شده است.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود از اجرای طرح‌های آبخوانداری در دشت‌های قروه و دهگلان خبر داد و اظهار کرد: با این طرح 20 میلیون مترمکعب آب به سفره‌های زیرزمینی این مناطق از طریق سازه‌های چمقلو، کریم‌آباد علیوردی و میهم تزریق شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان اظهار کرد: آینده دشت‌های قروه و دهگلان از لحاظ افت منابع آبی و پدیدار شدن فروچاله فوق‌العاده نگران‌کننده و پدیده فرونشست زمین ما را تهدید می‌کند.

نقشبندی بیان کرد: با اجرای 52 هزار هکتار عملیات آبخیزداری و آبخوان‌داری در استان 278 روستا با 19 هزار خانوار از خدمات مستقیم و غیرمستقیم این بخش بهره‌مند شدند و این اقدامات سبب شده که سفره‌های زیرزمینی توسعه یابد.

به گزارش تسنیم طبق اظهارات کارشناسان فرهنگ‌سازی مولفه اصلی در پیشگیری از وقوع آتش‌سوزی جنگل‌ها بوده و نقش آموزش و فرهنگ‌سازی و توانمندسازی جوامع بومی و محلی در پیشگیری از آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع بسیار موثر است اما باید انگیزه داوطلبانه افراد برای حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی ترغیب شود چرا که هنوز برخی افراد نیز همچون خود مسئولان متولی به ارزش و اهمیت محیط زیست و منابع طبیعی واقف نبوده و نسبت به اثرات تخریب محیط زیست آگاهی مناسب ندارند بنابراین پیشنهاد می‌شود که متولیان امر در صورت امکان اقداماتی نیز در این راستا انجام و اطلاع‌رسانی کنند.

انتهای پیام/481/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon