رای‌الیوم: دلایل بازداشت شاهزادگان بلندپایه سعودی؛ آیا تغییرات غیرمنتظره در راه است؟

رای‌الیوم: دلایل بازداشت شاهزادگان بلندپایه سعودی؛ آیا تغییرات غیرمنتظره در راه است؟

یک رسانه مطرح عربی در گزارشی به بررسی دلایل بازداشت شاهزاده‌های بلندپایه خاندان سعودی پرداخت.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه رای الیوم امروز شنبه در مقاله خود درخصوص بررسی علل بازداشت های اخیر در عربستان آورده است: اقدام محمد بن سلمان ولیعهد سعودی برای بازداشت شاهزاده احمد بن عبدالعزیز، عمویش و محمد بن نایف، پسر عمویش و متهم کردن آنها به خیانت و تلاش برای سرنگونی رژیم حاکم شاید به دو علت اصلی باشد.

نخست اینکه خاندان حاکم سعودی بعد از پر شدن کاسبه صبرش علیه حکومت محمد بن سلمان و پدرش دست به شورش برداشته است و دو شاهزاده دستگیر شده نوک پیکان این شورش بوده اند و توافق خاندان حاکم این بوده است که در چارچوب سازماندهی دوباره اوضاع داخلی این خاندان و بازگشت به ساختار سابق حکومتی "محافظه کار"، فرد اول (شاهزاده احمد) پادشاه و فرد دوم (محمد بن نایف) ولیعهد شود؛ به ویژه که با روی کار آمدن سلمان بن عبدالعزیز این ساختار محافظه کارانه در هم شکسته  شد و توافق دیگر هم این بوده که به جنگ یمن پایان داده شود و یک سیاست عربی و بین المللی متوازنی در دستورکار قرار گیرد که مهمترین نشانه آن آشتی با کشورهای همسایه و کاهش شدت خصومت با ایران و ترکیه باشد.

 

دوم اینکه بن سلمان ضربه ای پیشگیرانه برای خلاص شدن از قویترین رقبایش انجام داده است که با او به هیچ وجه به عنوان ولیعهد بیعت نکردند؛ خصوصا شاهزاده احمد که عضو هیئت بیعت است و هدایت جناح مخالف را به عنوان مقدمه ای برای سرنگونی پدر بن سلمان از تاج و تخت برعهده داشت. با حذف رقبا، بن سلمان می تواند به بهانه بیماری پدر و ناتوانی او در انجام وظیفه، خود را پادشاه مطلق عربستان کند.

خبر این بازداشت های غیرمنتظره را دو رسانه بارز آمریکایی، وال استریت ژورنال و نیویورک تایمز منتشر کردند. روزنامه نخست مورد اقبال بن سلمان و ترامپ است و دومین روزنامه منتقد هر دو. این بدان معنا است که این مرجع عالی آمریکا و چه بسا کاخ سفید یا سازمان اطلاعات آمریکا بوده است که خبر یاد شده را به طور عمدی درز داده است و شاید این امر به دستور ضمنی خود بن سلمان انجام شده باشد تا به اعضای خشمگین و مخالف حکومتش در درون خاندان حاکم این پیام را برساند که اگر علیه او اقدام کرده یا وارد عمل شده یا با بازداشت شدگان همبستگی کنند، به همین سرنوشت دچار خواهند شد.

احمد بن عبدالعزیز برادر ملک سلمان از جناح السدیری از مقبولیت مردمی زیادی در داخل خاندان سعودی و برخی محافل مردمی برخوردار است، زیرا با بن سلمان به عنوان ولیعهد بیعت نکرد و در مجالس خصوصی علنا با او و سیاست هایش مخالفت کرد. در جریان حضورش در یمن، یک فایل ویدئویی از او منتشر شد که با معترضان جنگ عربستان علیه یمن صحبت می کرد و به آنها می گفت که گناه خاندان سعودی چیست؟ این شاه و ولیعهدش است که مسئول این جنگ است.

حکومت بن سلمان و فرزندش با شرایط سیاسی و اقتصادی دشواری این روزها روبرو است و کاهش قیمت نفت ناشی از انتشار ویروس کرونا چه بسا کسری بودجه 70 میلیارد دلاری عربستان را به 100 میلیارد دلار برساند؛ خصوصا که مناسک حج عمره به حالت تعلیق درآمده است و شاید مراسم آینده نیز تعلیق شود و در نتیجه میلیاردها دلار درآمد عربستان از این راه نیز کم شود.

 

عربستان پیش از این بازداشت ها با وضعیت "ابهام و سردرگمی" به خاطر خسارت هایش در جنگ یمن و رسیدن موشک های ارتش و کمیته های مردمی یمن به ریاض و تاسیسات نفتی شرکت آرامکو در بقیق و خریس و اخیرا نیز بندر ینبع در کنار دریای سرخ روبرو بوده است و به طور قطع، این نگرانی و سردرگمی بعد از بازداشت دو نفر از بارزترین شاهزادگان خاندان حاکم تشدید خواهد شد. روزهای آینده ممکن است شاهد تغییرات و تحولات غیرمنتظره ای در عربستان باشد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان