حال ناخوش حیات وحش در اردبیل؛ سطح مناطق حفاظت شده کمتر از استاندارد است


حال ناخوش حیات وحش در اردبیل؛ سطح مناطق حفاظت شده کمتر از استاندارد است

سال‌ها است که رقم مناطق تحت حفاظت در استان اردبیل تغییری نیافته و نگرانی دوستداران محیط زیست در حفاظت از گونه‌های در معرض خطر ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، کارشناسان محیط زیست می‌گویند که طی سال‌های اخیر شکار، صید، تخریب زیستگاه‌ها و جزیره‌ای شدن زیستگاه‌ها عوامل عمده صدمه به گونه‌های جانوری و گیاهی شده است.

ساخت و سازهای مستمر، تخریب به بهانه گردش و تفریح، ناآگاهی و طمع در صید و شکار حیوانات موجب شده تا بسیاری از گونه‌های جانوری در شرایط نامطلوبی به حیات خود ادامه دهند.

اما راهکار اصلی و استاندارد محیط زیست استان برای حل این معضل، توسعه مناطق تحت حفاظت است. نگاهی به این موضوع گویای دستاوردهای خوشایندی نیست. گویی حفاظت از محیط زیست نه تنها اولویت محسوب نشده بلکه سردردی برای مدیران و برنامه‌ریزان است که باید پس زده شود تا مانع از اجرای برنامه‌های آن‌ها نشود.

7 درصد از مساحت اردبیل تحت حفاظت است

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان اردبیل در خصوص آخرین وضعیت مناطق حفاظت شده استان اردبیل گفت: در حال حاضر 7.8 درصد از مساحت استان شامل 140 هزار هکتار مناطق حفاظت شده را شامل می‌شود.

سعید شهند تصریح کرد: لازم است برای هر هزار هکتار یک محیط بان و به عبارتی در استان 140 محیط بان داشته باشیم که متاسفانه با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه هستیم و تعداد کل محیط بان‌ها در استان 76 نفر است.

وی با بیان اینکه بر اساس استانداردها باید حداقل 11 درصد از مساحت استان جزو مناطق محفاظت شده باشد، گفت: در نظر داریم طی برنامه 5 ساله به این استاندارد دست یابیم و کمبود نیروی انسانی نیز رفع شود.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان با تاکید به اینکه 5 منطقه تحت حفاظت در سطح استان داریم، اظهار کرد: این مناطق شامل 2 اثر طبیعی ملی سبلان در 6300 هکتار و غار یخگان در 1100 هکتار است، افزود: همچنین منطقه حفاظت شده مغان در 35 هزار هکتار( سایت آهوی مغان)، آق داغ خلخال در 94 هزار هکتار (زیستگاه اصلی کل و بز) و تالاب دریاچه نئور در 4200 هکتار سه منطقه دیگر استان است.

گونه‌های حیوانی و گیاهی نیازمند حفاظت

شهند در عین حال با بیان اینکه 17.8 درصد از مساحت استان شکار ممنوع است، افزود: 7 منطقه شکار ممنوع داریم که مهمترین آن دربند مشکول در 29 هزار هکتار در شعاع 7 کیلومتری نوار مرزی است.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان افزود: از نظر تنوع زیستی این استان قابلیت بالایی دارد و به دلیل شرایط اقلیمی، توپوگرافی و آب و هوایی و پوشش گیاهی لازم است مورد توجه قرار گیرد.

وی اظهار کرد: این استان سالانه میزبان گونه‌های متنوع پرندگان است و از سویی برخی گونه‌های در معرض خطر آن نیازمند حفاظت ویژه است.

شهند افزود: همچنین 1200 گونه گیاهی در استان شناسایی شده که از این تعداد 400 گونه گیاهان دارویی است و توسعه مناطق حفاظت شده می‌تواند در نگه داری و حفاظت از گونه‌های گیاهی نیز موثر باشد.

با وجود اینکه توسعه مناطق حفاظت شده سال‌ها است توصیه می شود اما عملا راه به جایی نبرده و همچنان موضوع مسکوتی در این استان است و این در حالی است که تخریب و تهدید حیات یک گونه جانوری یا گیاهی بی‌بازگشت است.

گزارش از ونوس بهنود

انتهای پیام/136/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon