گزارش| سود و زیان احتمال گسترش کرونا در ترکیه

گزارش| سود و زیان احتمال گسترش کرونا در ترکیه

اگر چه انتشار گسترده کرونا در ترکیه٬‌ از منظر اقتصادی٬ مشکلاتی جدی به دنبال می‌آورد٬ اما می‌تواند از یک نگرش خاص در حوزه سیاسی و امنیتی حزب عدالت و توسعه مثبت تلقی شود.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ جهان با خطرات فزاینده ویروس کرونا روبروست و بالاخره همچنان که پیش‌بینی می‌شد٬  ترکیه نیز همچون بسیاری از دیگر کشورهای جهان٬‌ به این ویروس مبتلا شد.

فخرالدین کوجا وزیر بهداشت ترکیه شب گذشته در یک گفت‌وگوی شتاب‌زده با رسانه‌های ترکیه اعلام کرد که یک شهروند جوان ترکیه از منشاء انتقال ویروس اروپایی به کرونا مبتلا شده است. این جوان٬ هم اکنون در قرنطینه قرار گرفته و افراد خانواده و نزدیکان او نیز تحت نظارت هستند.

چالشی به نام مدارس

وزیر بهداشت ترکیه با ارائه جدول و آمار به ذکر مهم‌ترین سیاست‌های دولت اردوغان برای مقابله با ویروس خطرناک کرونا پرداخت و بر ضرورت توجه به بهداشت فردی در اماکن عمومی و آموزشی٬ تاکید کرد.

 اما امروز بسیاری از روزنامه‌های ترکیه در پاسخ به وزیر بهداشت چنین تیتر زدند:« تدبیر٬ برنامه و بروشور داریم اما مدارس ما فاقد صابون هستند.»

رسانه‌های ترکیه به این موضوع اشاره کرده‌اند که اگر قرار باشد در ترکیه در یک اقدام عاجل و سریع مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل نشوند٬ لازم است دولت٬ همه امکانات و تدابیر بهداشتی و دفاعی را در مراکز آموزشی و عمومی به کار گیرد تا ویروس کرونا در ترکیه منتشر نشود.

انتشار سریع تا چه اندازه ممکن است؟

ترکیه مرزهای هوایی٬ دریایی و زمینی را به شدت کنترل می‌کند و نمی‌خواهد شاهد گسترده شدن ابتلا به کرونا باشد. اما این روزها٬ موضوع خطرناک و مهلک بازگذاشتن مرزهای یونان و بلغارستان برای خروج آوارگان و پناه جویان٬ به یک تهدید جدی تبدیل شده است. چرا که برخی از آوارگان پناه‌جو که در یونان و بلغارستان پذیرفته نشده‌اند می‌خواهند از مسیرهای غیرقانونی به ترکیه بازگردند و ممکن است برخی از آنان به این ویروس آلوده شده باشند.

با این حال٬ فرودگاه‌ها و دروازه‌های گمرکی ترکیه بسیار سخت‌گیرانه عمل می‌کنند و سازمان هواپیمایی ترکیه٬ تمام هواپیماهای مسافربری را گندزدایی کرده است.

یکی از عوامل مهم امکان موفقیت ترکیه در مهار و کنترل انتشار ویروس کرونا٬ ده‌ها شبکه فعال تلویزیونی و رادیویی این کشور است که تماشاگران میلیونی دارند و می‌توانند به سرعت به تریبون مقامات پزشکی و بیمارستانی تبدیل شده و اطلاعات لازم را در اختیار مردم قرار دهند. چنین چیزی باعث می‌شود که انتشار اطلاعات غلط و فاقد اعتبار علمی در فضای مجازی٬ مردم را دچار خطا نکند.

چالش توریسم

این روزها اغلب رسانه‌های ترکیه٬ موضوع انتشار گسترده کرونا در چین٬ ایتالیا و ایران را خوراک اخبار و گزارش‌های خود کرده‌اند و حالا که خود ترکیه هم در معرض تهدید قرار گرفته٬ خیلی‌ها می‌پرسند؟ اگر ترکیه به شکل گسترده گرفتار این بلا شود٬ چه خواهد شد؟ 

ترکیه یک کشور توریست‌پذیر است و تازه‌ترین آمارها نشان می‌دهد که این کشور٬ در سال 2019 میلادی در صنعت گردشگری٬ رقمی نزدیک به 35 میلیارد دلار به جیب زده که پول کلانی است و نشان‌دهنده رشد 2 و نیم میلیارد دلاری نسبت به سال 2018 میلادی است. لذا نخستین بخش اقتصاد ترکیه که می‌تواند از کرونا آسیب ببیند٬ بدون شک بخش توریسم است.

ترکیه در هفته‌های اخیر در شرایطی با افزایش درآمد گردشگری روبرو شده که بسیاری از مسافرین گردشگر٬ به خاطر کرونا٬ دور دو رقیب گردن کلفت این کشور یعنی چین و ایتالیا را خط کشیدند و سر از استانول٬ آنتالیا و دیگر مناطق گردشگری ترکیه درآوردند.

اگر قرار باشد حتی به مدت 3 ماه٬ ترکیه از کرونا آسیب ببیند٬ دست کم 10 میلیارد دلار به بخش توریسم و میلیاردها دلار به بخش صنایع هوایی و دیگر صنایع ترکیه خسارت وارد می‌شود و نظام مالیاتی دولت نیز٬ برای تامین درآمدهای خود٬ با مشکل روبرو می‌شود.

ترکیه همچنین یک کشور تاجر مسلک و بازرگان است و در حوزه ترانزیت نیز درآمدهای کلانی دارد. در نتیجه کرونا می‌تواند بخش تجارت و ترانزیت را نیز متوقف کند و جبران چنین خسارتی برای دولت اردوغان٬ بسیار دشوار خواهد بود.

کرونا چه سودی برای ترکیه دارد؟

اگر چه انتشار گسترده کرونا در ترکیه٬‌ از منظر اقتصادی٬ مشکلاتی جدی به دنبال می‌آورد٬ اما می‌تواند از یک نگرش خاص در حوزه سیاسی و امنیتی حزب عدالت و توسعه مثبت تلقی شود و سودهایی داشته باشد. اما ممکن است هر کسی بپرسد٬ ویروس مهلک و خطرناکی به نام کرونا٬ می‌تواند چه سودی داشته باشد؟

در پاسخ باید گفت: بدون شک٬ انتشار گسترده این ویروس نه برای ترکیه و نه برای دیگر کشورهای جهان٬ هیچ سودی ندارد. اما ترس از تهدید انتشار گسترده٬ لااقل برای ترکیه و حزب حاکم این کشور می‌تواند مثبت باشد. چرا؟ چون در یک سال گذشته٬ نیروهای نظامی و امنیتی ترکیه از راه هوا و زمین و به شکل پیدا و پنهان٬ شاخه نظامی و تشکیلات شهری و مرزی پ.ک.ک را در شمال عراق٬ مرز ترکیه و داخل سوریه به شدت در هم کوبیده‌اند و این گروه٬ نتوانسته واکنشی به حملات مزبور نشان دهد و تمام سرمایه‌گذاری و توان خود را روی آن متمرکز کرده که یک بار دیگر٬ با سوء استفاده و مصادره به مطلوب مراسم مردمی و میلیونی کردها در جشن نوروز٬ به نفع آرمان‌های اوجالان و پ.ک.ک٬ خودنمایی کند.

اما ترس خطر انتشار کرونا٬ هم به شکل دولتی و رسمی و هم به شکل مردمی و اجتماعی٬ تجمع به خاطر برگزاری مراسم نوروز را به حاشیه می‌راند. در اقلیم کردستان عراق و در دو استان اربیل و دهوک٬ مسئولین به شکل رسمی اعلام کردند که به منظور مقابله با خطرات کرونا٬ از برپایی مراسم جمعی و رسمی نوروز خودداری می‌کنند.

دولت می‌تواند با اتکا به این مثال و همچنین با توجه به اهمیت موضوع سلامت عمومی٬ کاری کند که کردهای ترکیه و سوریه نیز برپایی مراسم جمعی و عمومی نوروز را لغو کنند و چنین چیزی به معنی تضعیف بیش از پیش پ.ک.ک و نهادهای اقماری آن خواهد بود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon