ما و ماجرای کرونا-۱| رفتار کدام گروه‌ها نشانی از عقلانیت دینی ندارد؟

ما و ماجرای کرونا-1| رفتار کدام گروه‌ها نشانی از عقلانیت دینی ندارد؟

در روزهای گذشته علاوه بر مشکلات مربوط به حوزه درمانی، کشور ما با مشکلات که از ناحیه جهالت یا تعصب افراد بود نیز دچار حاشیه هایی شد.

گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم- شیوع ویروس کرونا در ایران و سایر کشورهای جهان آماده‌باش دولت‌ها و مردم را برای مقابله با این ویروس به صدا درآورد. صف کشیدن برای خرید اقلامی همچون ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده، قرنطیه در برخی کشوها، از خودگذشتگی کادر درمانی و... صحنه‌های بود که این روزها در اکثر کشورها شاهد آن هستیم.

بااین‌حال کشور ما ایران، علاوه بر آنکه این روزها با ویروس کرونا مبارزه می‌کند، درگیر حاشیه‌هایی است که بر حجم مشکلات ناشی از کرونا افزوده و کار را برای کادر درمانی و ستاد مقابله با کرونا سخت کرده است. از این مشکلات غیر کرونایی که ناشی از فضای هفته‌های اخیر است می‌توان به فضاسازی‌های رسانه‌های بیگانه، ارائه آمار جان‌باختگان یا بیماران از سو مسئولانی که در این مسئولیتی ندارند همچون نمایندگان مجلس، فرمانداران و غیره، حاشیه‌سازی سلبریتی ها و انفعال صداوسیما در واکنش درست به این حواشی و همچنین رفتارهای افراطی عده‌ای به نام حمایت از مذهب موجب شده تا کار مبارزه با کرونا در ایران سخت‌تر شود. 

تسنیم در سلسله گزارش هایی به بررسی این مشکلات می پردازد.

 

با شیوع ویروس کرونا در هفته اول و توصیه‌های بهداشتی مسئولان آستان‌های مقدسه قم و مشهد برای ورود به  حرم‌های مطهر، ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که در آن افرادی در اعتراض به ایجاد محدودیت در زیارت اماکن مقدسه به دلیل شیوع بیماری کرونا، اقدام به رفتارهایی همچون لیس زدن ضریح و درودیوار این اماکن کرده بودند. 

این افراد با سوءاستفاده از احساسات مذهبی مردم درصدد ایجاد دوقطبی در جامعه بودند و از سوی دیگر، با اقدام غیرمتعارف و غیراخلاقی خود زمینه سوءاستفاده رسانه‌های ضدانقلاب را فراهم کردند. با ورود به هنگام مراجع قضایی و دستگیری برخی از این کلیپ سازان، از حجم این اقدام ضد دینی کاسته شد اما دستگیری یکی از این افراد در مشهد از پشت پرده این اقدامات رمزگشای کرد.

فرد دستگیرشده از طرفداران «سید صادق شیرازی» بود که اقدامات افراطی او در سال‌های اخیر چهره‌ای منزجرکننده از تشیع را به جهان مخابره می‌کرد و نشان می‌داد، جریان وابسته به وی از هر بهانه‌ای برای ضربه به باورهای تشیع و کشور سوءاستفاده می‌کند. 

طیف همراه با تفکرات وی که به شیعه لندنی یا فرقه شیرازی‌ها مشهورند، سابقه اقدامات ضد ایرانی همچون حمله به سفارت جمهوری اسلامی در لندن یا راه‌اندازی بیش از ده‌ها شبکه ماهواره ای که به‌صورت شبانه‌روزی علیه مقدسات اهل سنت پمپاژ خبری می‌کنند، در کارنامه دارند که تسنیم پیش‌تر در گزارشی به تاریخچه فعالیت‌های این فرقه پرداخته بود. 

 

دوشنبه 27 اسفند نیز، با اعلام بسته شدن زیارتگاه‌ها برخی افراد با تجمع مقابل حرم مطهر حضرت معصومه و آستان قدس رضوی اقدام به هتک حرمت این اماکن شریف کرده و وارد حرم شدند. اگرچه بخشی از این جریان وابسته به بیت صادق شیرازی بودند، اما بخش دیگری از این افراد نیز از سر احساسات مذهبی و تعصب کورکورانه دست به این هنجارشکنی زدند که لزوم توجه بیشتر به عقلانیت دینی در بین اقشار مذهبی جامعه را می‌طلبد. 

از روزهای آغاز کرونا، قاطبه مراجع تقلید و روحانیون بر لزوم احترام به مسائل پزشکی و توصیه‌های وزارت بهداشت تأکید داشتند. رهبر معظم انقلاب در مراسم روز درختکاری فرمودند "هرچه به سلامت جامعه و جلوگیری از شیوع این بیماری کمک کند، حسنه و هرچه به شیوع آن کمک کند، سیئه است." همچنین آیت‌الله وحید خراسانی نیز که پیشتر بر لزوم راه‌اندازی دسته‌های عزاداری و پرشور برگزار کردن مناسک مذهبی تأکید داشت، با صدور بیانیه‌ای بر انجام دستورات متخصصین امر توسط مردم و لزوم اجتناب از آن‌چه‌که موجب انتشار بیماری می‌شود تأکید و خواستار این شدند که مردم مراسم شهادت امام کاظم را در جمع خانواده برگزار کنند. 

در نجف نیز آیت‌الله سیستانی از مردم خواسته است تا از دستور دولت برای اجتناب از شرکت در مراسم ومناسک مذهبی پیروی کنند. 

این اقدام هماهنگ مراجع به‌عنوان بزرگان مکتب شیعه، به نمایش گذاشتن عقلانیت دینی بود. عقلانیتی که در آن هم حفظ جان مردم و احترام به ساحت علم پاسداری می‌شود و هم بر لزوم دعا و نیایش به درگاه خداوند برای تسریع در رفع مشکلات تأکید می‌شود. در واقع در کنار عناصر مادی و این جهانی، نگاهی نیز به عناصر معنوی و اخروی دارند که در تسریع رفع مشکلات کمک می کند. کمااینکه این روزها شاهد هستیم در کشوهای اروپایی و آمریکا نیز برای رفع بیماری دست به دعا برداشته اند و همین مسئله توجه و رجوع دوباره جوامعی که غرق در مادیات هستند به مقوله معنویت نشان می دهد. 

علاوه بر اقدامات این عده قلیل در روزهای گذشته که خلاف سیره عقلای مذهب است، متأسفانه برخی نیز با سوءاستفاده از فضای پیش‌آمده بر اختلاف مذهبی دامن زدند و به‌جای حفظ وحدت، سخنانی گفتند که صحت نداشت. مولوی عبدالحمید امام‌جمعه مسجد مکی زاهدان با انتشار کلیپی  انتشار ویروس کرونا را ناشی از حضور طلاب چینی در حوزه علمیه جامعه المصطفی قم دانست و همین ادعا را بهانه‌ای قرار داد تا در ادامه این کلیپ این حوزه را متهم به ایجاد تفرقه در میان مسلمانان کند. 

این اظهارات عبدالحمید اسماعیل زهی با واکنش جامعه المصطفی روبرو شد چراکه این ادعا از سوی هیچ مسئولی تأیید نشده است. البته وی علاوه بر اقدامات خلاف وحدت در شرایط کنونی کشور نیاز به آرامش دارد، به‌رغم اینکه شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه از هفته دوم اسفند برگزاری نمازجمعه در مراکز استان‌ها را لغو کرده بود و شورای علمای اهل سنت هرمزگان نیز از برپایی نمازجمعه خودداری کرد، نماز جمعه زاهدان به امامت وی همچنان برقرار بود که به‌نوعی مخالفت با توصیه‌های بهداشتی مسئولان و نادیده گرفتن سلامت جامعه بود.

این رفتارهای رادیکال و افراط گرایانه که ناشی از تعصب بی‌مورد یا بعضاً جهل افراد است، علاوه بر اینکه مشکلات را برای کادر درمانی سخت‌تر می‌کند، موجب موج سواری معاندان و مخالفان مذهب خواهد شد تا با برجسته کردن این نوع رفتارهای آن را به پای تمام قشر متدین جامعه بنویسند در حالی که عقلانیت دینی از اساس با چنین کارهایی مخالف است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon