یادداشت| واقعیت کرونا در ایران و روایت بیبیسی؛ همه چیز در خدمت خیانت به ایران
رسانههای دنیای امروز نقش بسزایی در پیشبرد برنامههای مختلف دولتها دارند و استفاده بهینه و بههنگام از توان آنها میتواند میزان کارایی دولتمردان را در اجرای سیاستهایشان بالا ببرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، افزایش روزافزون شبکههای خبری ماهوارهای حکایت از نقش مهم رسانههای جمعی در اطلاعرسانی دارد، در این میان ظهور شبکههای تلویزیونی در گفتمان بینالمللی و تغییر ماهیت در عرصهی دیپلماسی مؤید این مهم است که امروزه سمتوسو برای عملیاتی کردن سیاست دولتها به سوی دیپلماسی رسانهای است و بهرهگیری از قدرت نرم بهمثابه گفتمان رسانهای میباشد.
اثرگذاری بیشازحد رسانهها در دنیای کنونی موجب شده است که برخی دولتها برای جهتدهی به افکار عمومی منطقهای موردنظر و پیروزی در رقابتهای نرم، اقدام به تأسیس شبکهای با زبان بومی مردم آن منطقه کنند. بر همین اساس دولت بریتانیا با تأسیس شبکه تلویزیونی بیبیسی فارسی به دنبال نقشآفرینی عمده با هدف تأثیرگذاری بر افکار عمومی مردم و دخالت در امور داخلی ایران میباشد و برای اثرگذاری و جذب مخاطبان بیشتر از هر سه رسانه رادیو، تلویزیون و وبسایت استفاده میکند.
نگاهی اجمالی به کنش گفتمانی این رسانه معاند فارسیزبان پس از پیروزی انقلاب نشان میدهد که برنامههای این شبکه در راستای مشروعیتزدایی از نظام جمهوری اسلامی ایران با هدف براندازی نرم، از طریق عملیات جنگ روانی میباشد تا از این طریق ضمن تضعیف پایگاه مردمی نظام، القای موفق نبودن نظام جمهوری اسلامی ایران و انعکاس اخبار منفی و مأیوسکننده از وقایع داخلی و خارجی جمهوری اسلامی، موقعیت مخالفان نظام را نیز تقویت کنند. در همین راستا از شیوههایی همچون جذب افراد مخالف و ناخرسند و نیز افراد منفعل و مردد، بزرگنمایی مشکلات داخلی ایران یا دروغپردازی علیه نظام و مسئولان، پشتیبانی رسانهای از برخی اعتراضهای داخلی، تغییر نگرش و رفتار مخاطبان، موجه نشان دادن و ترمیم چهره غرب، ایجاد تریبون برای مخالفان و منتقدان نظام استفاده میکند.
نکته حائز اهمیت این است که برخلاف ادعای مدیران بیبیسی که معتقدند این شبکه یک سازمان رسانهای بزرگ بینالمللی است که تلاش میکند اخبار و اطلاعات را بهصورت صادقانه، بیطرفانه و در سریعترین زمان در اختیار مخاطبان فارسیزبان خود در سرتاسر دنیا قرار دهد، اما بررسی عملکرد این رسانه انگلیسی، این واقعیت را مشخص میسازد که این شبکه در انتشار اخبار و تحلیلهای خود نهتنها این قاعده را رعایت نمیکند، بلکه در پشت نقاب رسانهای به اخبار و تحلیلهایی میپردازد که بر اساس سیاستهای توطئهای دولت بریتانیا میباشد و در واقع این شبکه با مخابره اطلاعات نادرست و تحریف واقعیت به انتقال حقایق صدمه میزند و مخاطبان را از دسترسی به اطلاعات موثق و تحلیلهای واقعگرایانه محروم میکند که این امر نقض صریح قوانین و مقررات بینالمللی و گواه عملکرد غیررسانهای این شبکه میباشد.
باید گفت این شبکه وابسته به نهادهای جاسوسی انگلیس تلاش میکند، با جذب کارکنان ایرانی و استفاده از کارشناسان غیرمتخصص و غیرحرفهای و افرادی تحت عنوان شهروند خبرنگار ایرانی که در واقع افرادی سادهلوح یا معاند نظام هستند، به تهیه گزارشهایی جهتدار به سیاهنمایی علیه جمهوری اسلامی ایران بپردازد و خود را ملزم میداند که حتی درباره سوژههای کماهمیت پرونده ویژه تدارک ببیند و برای کوچکترین اتفاق برنامه خود را بهصورت 24 ساعته پخش کند و با بزرگنمایی غیرواقعی اوضاع، شرایط را حاد نشان داده و موجب ناامیدی در جامعه شود. در واقع این شبکه با استفاده از این افراد در میزگردها و مصاحبهها، اقدام به القای نظرات خود و اغفال مخاطبانش میکند.
از آنجایی که این رسانهی معاند در چارچوب اهداف استعماری خود سعی بر استفاده از هر موضوع و سوژهای برای بیشترین بهرهبرداری را دارد، اخیراً با ورود و شیوع ویروس کرونا در ایران تلاشهای تازهای را برای بیاعتمادی جامعه علیه حاکمیت آغاز کرده و سعی میکند با وخیم نشان دادن اوضاع ایران نسبت به سایر کشورها التهاب و نگرانی را در میان مردم ایجاد کند و ثبات اجتماعی کشور را خدشهدار کند. این در حالی است که با اپیدمی این ویروس در جوامع غربی و عربی، علیرغم سوء مدیریت مسئولین این کشورها در مواجهه با این بیماری، همین رسانه چه در بخش فارسی و چه در بخش عربی و انگلیسی سعی در آرامشبخشی به افکار عمومی برای گذر از چنین چالشی را دارد و شرایط را بسیار عادی و فاقد اهمیت نشان میدهد.
اما آنچه مهم میباشد این است که حدفاصل میان واقعیت کرونا در ایران تا روایت کرونا توسط بیبیسی فارسی را میتوان مهندسی افکار عمومی در سطح رسانهای دانست، حدفاصلی که هرقدر شکاف و عمق بیشتری پیدا میکند، خطر شایعه کرونا را از خود ویروس کرونا نیز بیشتر میکند.
در پایان باید گفت دولت بریتانیا و شبکه بیبیسی در این بزنگاه حساس هم نشان دادند که نهتنها خیرخواه مردم ایران نیستند؛ بلکه تلاش میکنند در سایه دروغپردازی و ارائه آمارهای غلط و تحریف شده به اهداف شوم خود علیه جمهوری اسلامی ایران دست یابند و بهرهبرداری سیاسی کنند، لذا در این شرایط انتظار میرود مسئولان مربوطه در این موضوع که نه سیاسی و نه حکومتی است، بهجای استمداد از دولت انگلیس برخورد لازم را به عملآورده و در مجامع بینالمللی از شبکه بیبیسی و فعالیتهای ضد انسانی و ضد رسانهای آن به جهت تأمین امنیت روانی مردم ایران شکایت کرده و احقاق حقوق نمایند.
نویسنده: عطیه مدنی، کارشناس ارشد علوم سیاسی
انتهای پیام/