برنامه "مجله ورزشی" شبکه خارجی تلویزیون/ دیپلماسی ورزشی دستور کار ارتباطی با کشورهای همسایه
وقتی در برونمرزی صداوسیما تصمیم به تهیه برنامهای با محتوای ورزشی گرفته میشود قطعاً ابعاد فرهنگی و اجتماعی آن به مراتب وسیعتر از تفریحات و سرگرمی چه برای آذریزبانان داخل کشور و یا حتی آذری زبانان کشور همسایه در اقصی نقاط جهان است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، «مجله ورزشی» کانال آذری به مدت 3 سال است که از شبکه جهانی سحر و با تهیه کنندگی مهدی منظوری روی آنتن میرود. پوشش رویدادهای ورزشی داخل کشور، منطقه، جهان و به ویژه مسابقات ورزشی کشور آذربایجایان در حقیقت میتواند به مثابه پل ارتباطی ملت های ایران و آذربایجان با یکدیگر به حساب آمده و به قول فلاسفه موتور محرکه دیپلماسی ورزشی را با سرعت مطلوب پیش ببرد.
در همین خصوص مهدی منظوری تهیهکننده مجله ورزشی کانال آذری شبکه سحر به خبرنگارخبرگزاری تسنیم، گفت: نشان دادن رویدادهای ورزشی داخل کشور به همسایگان منطقهای و یا حتی به تصویر کشیدن رقابتهای ورزشی هریک از آنها به مردم خودمان اساساً بدون درنظر گرفتن جایگاه رفیع دیپلماسی ورزش، از اهمیت بسزایی برخوردار نیست. چرا که ورزش در حقیقت پیوند دهنده ملتها با یکدیگر است و قطعاً با توجه به آن، دولتها نیز در پس زمینه ارتباطات میان ملتها کار سختی برای ایجاد همکاریهای دوجانبه یا چندجانبه درپیش نخواهند داشت.
به همین منظور سعی کردیم تا در گفتوگو با تهیهکننده برنامه مجله ورزشی کانال آذری شبکه جهانی سحر به ابعاد مختلف تاثیرات فرهنگی و اجتماعی نهفته در پخش برنامه «مجله ورزشی» در این برنامه بپردازیم:
* مجله ورزشی کانال آذری شبکه سحر را در یک نگاه چگونه باید تعریف کرد؟
شاید اگر «مجله ورزشی» از شبکههای داخلی پخش میشد، پاسخ میدادم برنامه ورزشی که در حوزه تفریحات و سرگرمی برنامهسازی دستهبندی میشود؛ اما وقتی در برون مرزی صداوسیما تصمیم به تهیه برنامهای با محتوای ورزشی گرفته میشود قطعاً ابعاد فرهنگی و اجتماعی آن به مراتب وسیعتر از تفریحات و سرگرمی چه برای آذریزبانان داخل کشور و یا حتی آذریزبانان کشور همسایه آذربایجان و سایر آذریزبانان در اقصی نقاط جهان است.
در واقع نشان دادن رویدادهای ورزشی داخل کشور به همسایگان منطقهای و یا حتی به تصویر کشیدن رقابتهای ورزشی هریک از آنها به مردم خودمان اساساً بدون درنظر گرفتن جایگاه رفیع دیپلماسی ورزش، از اهمیت بسزایی برخوردار نیست. چرا که ورزش در حقیقت پیونددهنده ملتها با یکدیگر است و با توجه به آن، قطعاً دولتها نیز در پس زمینه ارتباطات میان ملتها کار سختی برای ایجاد همکاریهای دوجانبه یا چندجانبه درپیش نخواهند داشت.
مثلاً ما وقتی رقابتهای لیگ فوتبال کشور آذربایجان را پوشش میدهیم، با حضور کارشناسان آذربایجانی و ایرانی و یا برعکس مسابقات لیگ برتر فوتبال خودمان را به تصویر میکشیم البته با همان نظرات کارشناسی، در واقع ابتدای امر شاهد پیوند فوقالعاده عاطفی میان همدیگریم و سپس با مخاطبانی رو به رو میشویم که از طریق شبکههای اجتماعی برنامه نظیر واتسآپ یا فیسبوک به ما پیام میدهند و مراتب قدردانی خود را در کنار درج خواستههایشان اعلام میکنند. این معجزه ورزش است که امروزه از آن به قول سیاسیون تعبیر به دیپلماسی ورزش میشود. به صورت واضحتر جذابیت زدن یک گل، تمام هواداران فوتبال را فارغ از نژاد و ملیت و حتی مذهب، به وجد میآورد.
بسیاری از مردم کشور آذربایجان ریشه هویتشان به ایران عزیز باز میگردد و شاید برای شما شگفتآور باشد اگر بگویم دو تیم مطرح سرخ-آبی پایتخت از محبوبیت بسیاری نزد همسایگان شمال غرب کشورمان برخوردارند. بنابراین شنیدن اخبار مربوط به استقلال یا پرسپولیس از طریق «مجله ورزشی» با استقبال گسترده جوانان کشور آذربایجان مواجه شده است. تلاقی ریشههای مشترک فرهنگی که حتی زبان فارسی را هم در برمیگیرد، در همین نقطه عامل ایجاد همبستگی میان ملتها خواهد شد.
* در کدام حوزههای ورزشی بیشتر تمرکز دارید؟
به هرحال در صدر بودن ورزش فوتبال واقعیت انکارناپذیر ورزش جهان است و طبیعتاً در «مجله ورزشی» کانال آذری شبکه سحر که پنجشنبه هر هفته از ساعت 18:40 دقیقه (به وقت تهران) به صورت زنده و به مدت 50 دقیقه روی آنتن میرود، پخش مسابقات لیگهای فوتبال ایران و آذربایجان از اولویت ویژهای برخوردار باشد، البته با حضور کارشناسان ایرانی و آذربایجانی که از طریق اسکایپ با ما ارتباط برقرار میکنند. اما صرفاً تماموقت برنامه به فوتبال اختصاص داده نمیشود و به پوشش سایر رشتههای ورزشی نیز میپردازیم. مثلاً همین یکی دوماه پیش بود که اردوی مشترک تیم ملی جودوی کشورمان با تیم آذربایجان در باکو برگزار شد و به صورت مفصل و با حضور کارشناسان زبده ورزش جودو از هر دو کشور اثرات این اردوی مشترک را با توجه به موفقیتهای جهانی تیم جودوی آذربایجان بررسی کردیم، برنامه با بازخورد خوبی رو به رو شد.
یا سایر رقابتهای داخلی در کشورمان، حوزههایی چون دوومیدانی، بوکس و کشتی که از اهمیت ویژهای در ایران و آذربایجان برخوردار بوده و به نوعی ورزش ملی هر دو کشور به حساب میآید. همواره پوشش رقابتهای مربوط به کشتی چه در لیگهای داخلی و چه سطح جهانی و آسیایی را مدنظر قرار دادهایم. همچنین پرداختن به مهمترین رویدادهای ورزشی در سطح جهان مانند پوشش مسابقات اتومبیلرانی فرمول یک یا سایر مسابقات ورزشی که در سطح رقابتهای جهانی صورت میگیرند، کلیت برنامه «مجله ورزشی» کانال آذری شبکه جهانی سحر را تشکیل میدهد.
* مجله ورزشی به صورت ترکیبی به روی آنتن میرود؟
بله. آیتم ارتباط با کارشناسان در حدود 20 دقیقه است. در کنار پلیبکهای تهیه شده از رقابتهای ورزشی داخل کشور، منطقه و سطح جهان، تحلیلهای مجری برنامه و پرداختن به جدیدترین رویدادهای ورزشی نیز تکمیلکننده برنامههای تولیدی و پخش زنده به حساب می آید.
* به نظر شما میشود شباهتی میان «مجله ورزشی» با برنامههای پربیننده ورزشی تلویزیون قائل شد؟
به نظرم خیر. آن برنامه دارای اسپانسرهای قدرتمند مالی بود و از یک استودیوی بسیار حرفهای بهره میبرد و ضمناً فقط در حوزه فوتبال تمرکز داشت؛ اما در مجله ورزشی ما نه از اسپانسرهای آنچنانی بهره بردهایم، نه آن دکور باشکوه و نه فقط معطوف به ورزش فوتبالیم. اوج جلوههای بصری برنامه مجله ورزشی مربوط به زمانی است که با کارشناس از طریق تلفن مرتبط با یک حوزه خاص مثل ورزش موتوجیپی (موتورسواری سرعتی) تماس گرفته میشود و متناسب با همان حوزه عکس طراحی شده به صورت ویدئو وال استودیو پخش میشود.
* تغییرات کیفی یا کمّی برای ارتقای برنامه «مجله ورزشی» درنظر دارید؟
«مجله ورزشی» حداقل در این سه سال که به عنوان تهیهکننده در آن حضور دارم با یکشیب منطقی و ملایم رو به جلو به کارخود ادامه داده است. البته شاید در آینده و در صورت مساعد بودن اوضاع مالی شبکه جهانی سحر که تابعی از وضعیت بودجه ای کل صداوسیماست، بشود بر روی اضافه کردن برخی طرح های مدنظر برنامهریزیهایی صورت داد. در پایان یک نکته را هم باید عرض کنم که تداوم فعلی برنامه «مجله ورزشی» کانال آذری شبکه جهانی سحر قطعاً هرگز ادامه پیدا نمیکرد اگر دوستان عزیزی چون رامتین امن گستر: مجری، حسین غلامحسینی: مباشر تهیهکننده، مهتاب مقسمی و علی اصغر بیرقی: دستیاران تهیهکننده صمیمانه با من همکاری نمیکردند.
انتهای پیام/