اصفهان| یک سال هزار سال نمیشود؛ حفظ سلامتی، شیرینی سیزده بدر خانگی نوروز ۹۹
ماندن در خانه آن هم در روزی مثل سیزده بدر برای هیچ اصفهانی آسان نیست، اما وقتی پای حفظ سلامتی در میان باشد باید گفت یک سال هزار سال نمیشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، نوروز هر سال رسوم زیبای ایرانی در شکلهای گوناگون تبلور پیدا میکند که حُسن ختام آن رسم شیرین سیزده بدر است.
کمتر کسی از ما هست که صبح زود بیرون زدن از خانه به امید پیدا کردن جای بهتر در بوستانهای شهر، سفرهای یک روزه خانوادگی، خوردن انواع خوراکیهای محلی، یک جا جمع شدن فامیل و انجام بازیهای گروهی در سیزده بدر را تجربه نکرده باشد.
صورتهای آفتابسوخته و پاهای خسته کودکان و حتی بزرگترهایی که تمام روز مشغول تاببازی، هفتسنگ و لیلی بودند خاطره جمعی مشترک همه ایرانیها در روز طبیعت است، اما این خستگی با وجود رسیدن به غروب سیزده بدر و استرس نیمهکاره ماندن پیک و تکالیف نوروزی خاطره شیرینی در بهار هر سال برای ما ساخته است.
هوای لطیف بهاری، دورهمی با بزرگترهای فامیل و از هر دری سخن گفتن، پختن غذاهایی که شاید کمتر رنگ تجمل مهمانیهای خانگی را دارد و آشنا شدن با آداب و رسوم و فرهنگهای متفاوت در سیزده بدر برای هر ایرانی جذاب است.
اصفهانیها هم مانند مردم سایر شهرهای ایران رسم و رسوم خاص خود را در سیزده بدر دارند؛ به خصوص که اصفهان از نعمت فضای سبز دهها کیلومتری حاشیه رودخانه زایندهرود برخوردار است که حتی با وجود کمآب بودن زایندهرود هر سال میزبان تعداد زیادی از شهروندان و حتی ساکنان شهرستانهای مجاور است.
به جز بوستانهای حاشیه زایندهرود مانند بوستان کودک، ملت، آیینهخانه، وحید و غیره، کوه صفه، بیشه ناژوان، میدان نقشجهان، کوه آتشگاه، پارک شهید رجایی، پیادهراه چهارباغ و غیره دیگر گزینههای اصفهانیها برای گذراندن سیزده بدر است و هرکدام از شهرستانهای استان نیز از جاذبههای طبیعی متنوعی برخوردار هستند و باید بوستانهای محلات اصفهان را هم به این گزینهها اضافه کرد.
اما کووید 19 چهره نوروز 99 را به کلی دگرگون کرد. ایرانیانی که هر سال شمسی را با دید و بازدیدهای خانوادگی، مهمانی، مسافرت و گشت و گذار و حتی گردش در شهر خود میگذراندند، امسال حتی نمیتوانند 13 فروردین را در بیرون از منزل بگذرانند.
باید در خانه بمانیم تا شاید دوچرخهسواری پیدا شود و موبایل به دست دور تا دور میدان زیبای نقشجهان را در ظهری بهاری طی کند تا به چشم ببینیم میدانی که نوروز و سیزده بدر هر سال در آن جای سوزن انداختن نبود، چطور به قول اصفهانیها در آن "قو پر نمیزند" و تنهای تنها با آسمان آبی و صاف بهاریاش عشق میکند.
به گفته حجتالله غلامی سخنگوی ستاد استانی مبارزه با بیماری کرونا در اصفهان، در مدت اخیر 75 درصد مردم استان شعار در خانه بمانیم را عملی کردهاند و خیابانهای خالی از عبور و مرور اصفهان در 12 فروردین ماه با وجود اعمال مقررات سختگیرانهتر مرتبط با طرح فاصله اجتماعی، این نوید را داد که اصفهان سیزده بدر آرامی را با هدف مهار بیماری کرونا در پیش دارد.
غلامی درباره جزئیات محدودیت تردد در شهر و استان اصفهان در 12 و 13 فروردین ماه اظهار داشت: تعطیلی کامل بوستانها در استان اصفهان با مشارکت 108 شهرداری استان از جمله شهر اصفهان در روزهای 12 و 13 فروردین انجام میشود تا به سمت مهار تردد در شهر و استان اصفهان برویم.
وی با اشاره به فعالیت 200 تیم پلیس راهور از امروز سهشنبه 12 فروردین به منظور اعمال محدودیت تردد تصریح کرد: همچنین بیش از 50 جرثقیل حمل خودرو برای اعمال قانون در اختیار پلیس قرار گرفته است.
سخنگوی ستاد استانی مبارزه با بیماری کرونا در اصفهان با بیان اینکه همکاری مردم استان در طرح فاصلهگذاری اجتماعی خوب بوده و بیش از 75 درصد از مردم اصفهان شعار در خانه بمانیم را محقق کردهاند، اضافه کرد: وادار کردن 25 درصد باقیمانده به ماندن در خانه مطالبه اکثریت مردم استان است.
به گفته وی، تردد افراد پیاده به صورت انفرادی، همچنین دوچرخهسواران و موتورسواران نیز در این 2 روز مجاز است اما از تجمعات جلوگیری میشود. با توجه به تعطیل بودن تمام بوستانهای استان نیز حضور افراد در بیرون منزل به قصد تفریح در سیزده بدر نتیجهای جز سرگردانی برای آنها نخواهد داشت.
غلامی با بیان اینکه در روزهای 12 و 13 فروردین از ورود و خروج افراد غیربومی به شهرهای استان جلوگیری میشود، گفت: خودروهایی که مجاز به تردد در روزهای 12 و 13 فروردین ماه هستند به 4 دسته تقسیمبندی شدهاند؛ خودروهای کارکنان دستگاههای امدادی، بهداشتی و درمانی، نیروهای نظامی، انتظامی و قضایی میتوانند با ارائه کارت شناسایی و برگه مأموریت از بالاترین مقام دستگاه خود تردد کنند. خودرو شرکتهای خدماتی نظیر ادارات برق، آب و گاز و کارخانجات و همچنین خبرنگاران باید با ارائه درخواست کتبی رئیس دستگاه اجرایی خود و لیست خودروها و اشخاص به فرمانداریها گواهی تردد دریافت کنند. خودروهای شهرداریهای استان میتوانند با گواهی که از سوی فرمانداریها صادر میشود تردد داشته باشند. خودروهای متعلق به شهرداری اصفهان نیز باید گواهی تردد با مهر شهرداری داشته باشند. همچنین برای خودروهای شرکتهای تهیه و توزیع مایحتاج عمومی نیز، اتحادیهها باید با هماهنگی اتاق اصناف گواهی تردد دریافت و به همراه کارت شناسایی معتبر به نیروهای انتظامی ارائه کنند. برای موارد ضروری مانند فوت و بیماری نیز تردد با تشخیص موردی نیروی انتظامی صورت میگیرد.
اما به سراغ چند شهروند اصفهانی رفتیم تا نظرشان را درباره در خانه ماندن در روز سیزده بدر جویا شویم.
وقت برای تفریح کردن زیاد است
آقای محمدیان یک شهروند اصفهانی است که سیزده بدر چند سال گذشته را در باغ شخصی خود که جایی در حوالی شهر اصفهان قرار دارد میگذارنده اما میگوید سلامتی خانوادهاش از هر تفریحی برای او شیرینتر و مهمتر است.
او ادامه میدهد: سال گذشته تا نیمههای شب سیزده بدر مشغول تفریح بودیم. امسال هم دوست داشتیم بعد از چندین هفته خانهنشینی کمی تفریح کنیم اما انشاءالله وقتی خطر کرونا رفع شد وقت برای تفریح کردن زیاد است.
آیدا دیگر شهروند جوان اصفهانی ایام نوروز را به دورکاری، تماشای فیلم و سریال، آشپزی و همنشینی با خانوادهاش گذارنده است.
او میگوید قصد دارد 13 بدر امسال را متفاوت از سالهای گذشته بگذارند و ادامه میدهد: به دلیل شیوع کرونا و قرنطینه خانگی که حدود یک ماهی است با آن روبهرو شدهام، نه خودم و نه خانوادهام در این مدت از خانه بیرون نرفتهایم و تا هر زمان لازم باشد به این روند ادامه میدهیم.
آیدا که به واسطه رشته تحصیلیاش اخبار جهانی کرونا را نیز در این مدت رصد میکرده تأکید میکند، سیزده بدر امسال در خانه میماند و همان کارهایی که هر سال بیرون از منزل انجام میداده را با پدر و مادرش در خانه انجام میدهد.
در خانه ماندن در سیزده بدر درستترین تصمیم ممکن است
بهاره نیز با وجود اینکه از ماندن در خانه خسته شده اما همچنان به رعایت توصیههای بهداشتی تأکید دارد. او میگوید: با توجه به شرایط فعلی کشور و شیوع بیماری کرونا، اینکه قرار شده سیزده بدر امسال را در خانه سپری کنیم درستترین تصمیم ممکن است.
او اضافه میکند: سیزده بدر رسم زیبای ایرانی است چون یک روز در سال به خود یادآوری میکنیم که باید به طبیعت احترام بگذاریم و به نوعی آشتی بین انسان و طبیعت است، اما امسال شرایط متفاوتی را تجربه میکنیم. من 3 خواهر و برادر کوچکتر از خود دارم و قطعاً نگه داشتن آنها در خانه سخت است چون دلشان میخواهد سیزده بدر شادی را داشته باشند، اما با توجه به شیوع بیماری کرونا ترجیح میدهم همه در خانه بمانیم و به بازی کردن و تماشای فیلم بپردازیم.
این شهروند ساکن شهر اصفهان معتقد است اگر سیزده بدر امسال را در خانه بمانیم میتوانیم به قطع زنجیره کرونا کمک کنیم تا هرچه زودتر شرایط زندگی به حالت عادی برگردد و به پرستاران و پزشکانی که نزدیک به 2 ماه است در صف نخست مبارزه با کرونا هستند کمک کنیم چون آنها هم دوست دارند در کنار خانوادههای خود باشند.
بهاره کادر درمانی را رزمندگان خط مقدم مبارزه با کرونا نامید و گفت: ای کاش کمی خودمان را به جای آنها بگذاریم و به فکر خستگیها و سلامت روحی و جسمی آنها باشیم و با ماندن در خانه به آنها کمک کنیم؛ درست مانند زمان دفاع مقدس که مردم از پشت جبهه رزمندگان را پشتیبانی میکردند.
او تأکید کرد که هرکدام ما باید از برخی خودخواهیها دست بکشیم چون در خانه ماندن در این روزها بیش از از هر زمان دیگری به ما کمک میکند.
انتهای پیام/165/ ت