گزارش| چالش حمایت مالی از فقرا در دوران کرونا در ترکیه
حال باید دید آیا مخالفین اردوغان، موضوع پرداخت کمک هزینه را به یک چالش جدی تبدیل میکنند، یا اینکه اردوغان و حزب عدالت و توسعه، با مدیریت کمپین کمک به فقرا خواهند توانست به چنین حملاتی، واکنش نشان دهند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، مخالفین اردوغان معتقدند، در شرایط کنونی که بحران کرونا اقتصاد ترکیه را با مشکلات بزرگی روبرو کرده، دولت موظف است از خزانه، به خانوادههای مستمند کمک کند و نباید وظیفه خود را بر دوش مردم و نهادهای مدنی بیاندازد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه، روز دوشنبه کمپین ملی حمایت از خانوادههای مستمند را آغاز کرد. رئیس جمهور ترکیه حقوق 7 ماه خود را برای کمک به خانوادههایی اختصاص داد که به خاطر قرنطینه و کرونا توان تأمین معاش خود را ندارند.
اگرچه بسیاری از شهرداران، سیاستمداران، وزرا و فعالان اقتصادی و هواداران اردوغان، از این کمپین حمایت کرده و پولهای کلانی را برای کمک به فقرا اختصاص دادهاند، اما منتقدین حزب حاکم، این کمپین را به چالش کشیدهاند.
مخالفین اردوغان معتقدند، در شرایط کنونی که بحران کرونا اقتصاد ترکیه را با مشکلات بزرگی روبرو کرده، دولت موظف است از خزانه، به خانوادههای مستمند کمک کند و نباید وظیفه خود را بر دوش مردم و نهادهای مدنی بیاندازد.
مبلغ اهدایی اردوغان چه قدر بود؟
568 هزار و 750 لیره، رقم دقیق اهدایی رئیس جمهور ترکیه به خانوادههای فقیر در شرایط بحران کرونا است. این مبلغ، معادل 7 ماه حقوق رئیسجمهور ترکیه است. (مجموع 7 ماه، نزدیک به یک و نیم میلیارد تومان).
اما این فقط اردوغان نبود که حقوق چند ماه خود را به این امر مهم اختصاص داد و افرادی همچون دولت باغچلی رهبرحزب حرکت ملی، وزرای دولت، رئیس مجلس، رئیس تشکیلات دینی و اوقاف، اتاق بازرگانی و تالارهای بورس، بسیاری از شهرداران وابسته به حزب عدالت و توسعه، چند تن از نمایندگان وابسته به حزب حاکم در پارلمان، فعالان تولید و صادرات، سران باشگاههای مشهور فوتبال و چند تن از هنرمندان نیز به کمپین مزبور پیوسته و تاکنون مبلغ قابل توجهی جمعآوری شده است به عنوان مثال معاون رئیس جمهور و اعضای کابینه اردوغان 5 میلیون و 200 هزار لیره اهدا کردهاند و فعالان اقتصادی نیز هر کدام بیش از 5 میلیون لیره اهدا کردهاند.
اگرچه در ظاهر، این حجم از کمک مالی و به راه انداختن یک کمپین ملی، مثبت به نظر میرسد اما منتقدین اردوغان تلاش دارند تا چنین چیزی را به چالش بکشند.
آنان بر این باورند که رئیس جمهور ترکیه میخواهد با این دست اقدامات، کاری کند که وظایف اصلی دولت فراموش شود و چنین تصوری در جامعه شکل بگیرد که کمک به فقرایی که به خاطر بحران کرونا خانهنشین شدهاند، یک وظیفه همگانی و مردمی است و ارتباط مستقیمی با دولت ندارد.
مقایسه ترکیه با کشورهای دیگر از دیدگاه منتقدین
مهمت ی. ییلماز، از تحلیلگران منتقد اردوغان، در مقاله مفصلی کمپین ملی حمایت از خانوادههای فقیر در ایام کرونا را به چالش کشیده و با یک تیتر کنایی به سراغ این موضوع رفته است.
او با به کار بردن تیتر "ترک بودن آسان نیست" رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه را به باد انتقاد گرفته و نوشته است: "میدانید چرا آمریکاییها، کاناداییها، آلمانیها و دیگران به ما ترکها حسادت میورزند؟ دلیلش این است: ترک بودن، اصلاً آسان نیست. میخواهید برایتان مثال بیاورم؟ مثال روشن، تصمیم جدید رئیس جمهور کشورمان است. در همه جای دنیا در شرایط بحرانی و در مقاطعی که مردم به خاطر بلایا و مشکلات بزرگ در تنگنا قرار میگیرند، رئیس حکومت، از محل اعتبارات و بودجههای عمومی به مردم کمک میکند تا مشکل حل شود. اما حالا میبینیم که دولت ما تصمیم گرفته دست در جیب مردم کند و وظایف و کار و بار خود را با پول مردم انجام دهد. به عبارتی روشن، در سراسر جهان، این دولتها هستند که به مردم پول میدهند. اما در ترکیه قضیه برعکس شده و در چنین شرایط سختی، مردم باید به دولت پول بدهند تا وظایف خود را انجام دهد!"
این روزنامه نگار منتقد در ادامه تحلیل خود نوشته است:"هنوز فراموش نکردهایم که 338 میلیون لیره برای کمک به نظامیان جانباز و خانوادههایی جمع آوری شد که فرزندان یا سرپرست آنها در جریان کودتای نافرجام شهید شده بود. اما این کمک هنوز هم پخش نشده و به دست نیازمند نرسیده است.
فقط این نیست. برای کمک به خانواده شهدای پلیس در حمله تروریستی بشیکتاش هم 52 میلیون لیره جمعآوری شد که هنوز پخش نشده است. همچنین در جریان زلزله الازغ هم 72 میلیون لیره از محل کمکهای مردمی جمعآوری شد که هنوز نمیدانیم آیا پخش شده است یا خیر."
درخواست عجیب رهبر مخالفین اردوغان
کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق که به عنوان بزرگترین حزب مخالف دولت را یدک میکشد با ارائه پیشنهادی به دولت اعلام کرده که کمک به مردم در شرایط سخت کنونی وظیفه دولت است و اگر مردم در خانه نمانند، شیوع گسترده کرونا، جان صدها هزار نفر را خواهد گرفت. بنابراین دولت باید به وظایف خود عمل کند و بدون استثنا به تمام خانوارها، ماهانه مبلغی معادل دو هزار لیره پرداخت کند تا بدون نیاز به کار، بتوانند ملزومات خود را تامین کنند.
پیشنهاد رهبر مخالفان اردوغان، بار مالی سنگینی برای دولت دارد. به ویژه با در نظر گرفتن این حتی در دوران پیش از کرونا هم، اقتصاد ترکیه وضعیت مطلوبی نداشت و بخش قابل توجهی از مردم، به موضوعاتی همچون تورم و بیکاری معترض بودند و در عین حال دولت نیز برای تامین بودجه، با افزایش میزان مالیات و افزایش قیمت حاملهای انرژی در جستجوی پول بیشتر بود.
با درنظر گرفتن جمعیت 83 میلیون نفری ترکیه، تامین هزینه کمک نقدی ماهانه، برای دولت اردوغان بسیار دشوار است و تحقق رویای کلیچدار اوغلو، هر ماه، دست کم 6 میلیارد دلار، آب میخورد.
در هر حال این فقط ترکیه نیست که در مورد مسئله کرونا و خانهنشین شدن شهروندان و تامین هزینه برای خانوادههای متوسط و فقیر، با مشکل روبهرو شده بلکه این یک معضل جهانی است و هم اکنون در بسیاری از کشورهای جهان، چنین توقعی ایجاد شده که دولت، هزینه زندگی مردم را پرداخت کند اما شاید چنین چیزی در تاب و توان و ظرفیت اقتصادی بسیاری از کشورهای جهان نیست.
انتهای پیام/