«معجزه آبخیزداری» | در این شهر آمریکا، با آبخیزداری شهری، ۸۰درصد سیلاب در زمین فرو می‌رود


«معجزه آبخیزداری» | در این شهر آمریکا، با آبخیزداری شهری، 80درصد سیلاب در زمین فرو می‌رود

شیکاگو از شهرهای پیشتاز دنیا در ساخت کوچه­‌های سبز است. به‌گفته مسئولان شهر، این کوچه­‌ها می­‌تواند تا ۸۰درصد آب باران را در خود جذب کند و شهر را از سیلاب مصون نگه‌دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، نفوذ آب به زمین در نقطۀ بارش از راهکارهای اساسی برای مقابله با رواناب­‌ها و وقوع سیل­‌ها در مناطق شهری و روستایی است؛ این مسئله در کشورهای پیشرفته انجام می­‌شود. این راه‌حل برای نخستین بار در شهر شیکاگوی آمریکا انجام شده و بسیاری از شهرهای پیشرفتۀ دیگر به‌خصوص در چین که ساخت شهرهای اسفنجی را در دستور کار خود قرار داده‌اند، از این روش نسخه­‌برداری و راهبرد مقابله با سیل شهرهایشان را بر این اساس تدوین کردند.

شهر شیکاگو از شهرهایی است که پیش­‌بینی­ می‌شود تا دهه­‌های آینده در زمستان 40درصد افزایش بارندگی داشته باشد و این یعنی خطر سیل و آبگرفتگی، به همین دلیل این شهر سرمایه­‌گذاری چشمگیری برای مدیریت آب باران و طوفان سیل انجام داده است، از جمله راهبردهای اصلی این شهر، مدیریت محلی آب باران برای جلوگیری از آبگرفتگی و وقوع سیل است، مثلاً می­‌توان به ساخت بیش از 100 کوچۀ سبز پایدار "Green Alleys" اشاره کرد که باعث شده نفوذپذیری آب طوفان و سیل به درون زمین شهر بیشتر شود و خطرات آبگرفتگی را کاهش دهد.

معجزۀ آبخیزداری ,

این پروژۀ بزرگ در سال 2006 انجام شد و مسئولان شهر حدود 100 کوچه را ــ معادل 1900 مایل ــ که در معرض سیل بودند با مصالح نفوذپذیر جایگزین کردند. شهرهای دیگر آمریکا مثل سانفرانسیسکو، دیترویت، سیاتل و نشویل به‌تبعیت از شیکاگو به  پایدار ساختن کوچه­‌های خود پرداختند.

البته پروژه کوچۀ سبز یکنواخت نیست و با یک روش اجرا نمی‌شود. هم‌اکنون در برخی کوچه­‌های شیکاگو از آسفالت قابل نفوذ، برخی از انواع بتون قابل‌نفوذ و برخی دیگر نیز با اعمال تکنیک­‌های دیگر جهت جذب بیشتر آب استفاده می­‌شود، این امر باعث می­‌شود حدود 20درصد از گرمای هوا نیز کاسته شود.

به‌گفتۀ طراحان این پروژه‌­ها، سطوح خیابان­‌ها و کوچه­‌ها و پیاده­‌روها نفوذپذیر و متخلخل می­‌شوند تا آب بتواند در چرخۀ هیدرولوژی طبیعی خود جریان یابد، این روش بسیار ساده است گرچه شاید برای بسیاری افراد درک این مطلب بسیار دشوار باشد.

مزیت دیگر کوچه­‌های سبز شیکاگو آن است که آب با عبور از سطح نفوذپذیر، به‌جای اینکه به‌عنوان رواناب آلوده در رودخانه­‌ها بریزد و آب­‌ها را آلوده کند، وارد سفره­‌های آب زیرزمینی شده و این سفره­‌ها را تغذیه کند و آب سالم بهداشتی برای شهر تأمین شود. همچنین این پیاده­‌روها به‌گونه­‌ای طراحی شده­‌اند که در تابستان گرمای هوا را جذب کرده و به شهر کمک می­‌کنند تا در روزهای گرم خنک باشند و در روزهای سرد، گرم بمانند. به‌گفتۀ مسئولان شهر، در خیابان­‌های سبز از انواع جدیدی از نور و روشنایی استفاده می­‌شود که باعث صرفه­‌جویی در انرژی و کاهش تابش نور می­‌شود.

معجزۀ آبخیزداری ,

این امتیازها سبب شده است طی سال­‌های گذشته بیش از 300 مسیر شیکاگو با معیارهای کوچه­‌های سبز بازسازی شوند. مسئولان شهر تخمین می­‌زنند که طراحی کوچۀ سبز و خیابان­‌های متخلخل می­‌تواند تا 80٪ آب باران را به داخل زمین برگرداند، سیل­‌های محلی را کاهش دهد، بار سیستم طوفان شهری را کاهش دهد و پول مالیات‌دهندگان را در زیرساخت‌های طوفان ذخیره و سرمایه­‌گذاری کند.

ریشۀ ساخت کوچه­‌های سبز را باید در دهۀ 70 میلادی جست‌وجو کرد. در اواخر دهۀ 1970 تعدادی از محققان دوراندیش دانشگاه لویی­‌و­یل آمریکا در تحقیقات خود پی بردند که شهرهای آمریکایی در آینده متراکم­‌تر می‌شود و بهتر است از فضای کوچۀ شهرها مثل گذشته استفاده کنند و اجازه دهند چرخۀ آب در این شهرها جریان داشته باشد.

در دو دهۀ گذشته نیز «مایکل دیوید» استاد معماری دانشگاه ایالتی آیووا به مطالعۀ شهرها و محله­ و کوچه­‌های سبز و نقش آنها در کنترل سیلاب پرداخت. بعدها دانشجویان معماری و شهرسازی به این نکتۀ مهم توجه کردند که مسیرها و کوچه­‌های سبز تا حد بسیار زیادی می­‌توانند با نفوذ بارش در زمین، در کاهش حجم سیلاب مؤثر باشند و شهرها را از خطر سیل و آبگرفتگی نجات دهند.

اکنون در بسیاری از نقاط دنیا با افزایش شهرهای متراکم و سطوح غیرقابل نفوذ شهرها، شهرهای بزرگ برای مقابله با سیلاب­‌های شدید و ایجاد فضای سبز کاهندۀ هوا، در حال بازاندیشی در ساخت کوچه­‌های خود هستند و در این مناطق می­‌توان مزارع کوچک، زیستگاه حیات‌وحش و باغچه­‌ها و غیره را مشاهده کرد، از جملۀ این شهرها می­‌توان به واشنگتن اشاره کرد (تصویر زیر مربوط به شهر واشنگتن است).

معجزۀ آبخیزداری ,

علاوه بر این، در شهر شیکاگو به‌منظور مقابله با سیل و نیز تعدیل هوا در زمستان و تابستان و نیز جلوگیری از آلوده شدن آب­‌ها، پشت‌بام سبز به‌شدت در حال گسترش است؛ به‌طوری که این شهر میزبان 259 بام باغ سبز است که در مجموع فضایی بیش از پنج میلیون و 500 هزار فوت‌مربع را در بر گرفته است.

معجزۀ آبخیزداری ,

محبوبیت پشت‌بام‌های سبز میان ساکنان این شهر روز به روز در حال افزایش است به‌طوری که در چند سال اخیر حدود 600 هزار فوت‌مربع بر مساحت این فضاهای سبز شهری بر بام خانه‌ها افزوده شده است. برنامه‌ریزان شهری پیش‌بینی کرده‌اند که با سرعت روزافزون جنبش احداث بام‌های سبز، شیکاگو تا چند سال آینده از بیش از هفت میلیون فوت‌مربع پشت‌بام سبز برخوردار خواهد بود.

معجزۀ آبخیزداری ,

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon