پیشگیری از شیوع گسترده کرونا در کشور با "ساده‌سازی اطلاعات" توسط رسانه‌ها به‌خوبی انجام شد


پیشگیری از شیوع گسترده کرونا در کشور با "ساده سازی اطلاعات" توسط رسانه ها به خوبی انجام شد

بیژن مقدم از مدیران و فعالان رسانه‌ای کشور عملکرد رسانه‌های داخلی و به‌خصوص رسانه‌های برخط را در مواجهه با ویروس کرونا مناسب و نقش رسانه‌ها در ساده‌سازی اطلاعات ضروری در این بحران را بسیار حیاتی ارزیابی کرد.

بیژن مقدم در گفتگو با خبرنگار اجتماعی تسنیم با اشاره به مأموریتهای رسانه در زمان بحران کرونا اظهار کرد: نخستین محور مشترک کشورها در مقابله با بحران کرونا وظیفه آگاهی‌بخشی بود و این‌که چگونه مردم و کشورها می‌توانند در گام اول از شیوع بیشتر این ویروس جلوگیری کنند البته درمان به مراحل بعدی موکول می‌شد.

وی افزود: فرآیند پیشگیری مبتنی بر اطلاعاتی بود که باید ساده‌سازی می‌شد و در قالبهای مختلف و متنوع در اختیار مخاطبان با سطوح مختلف درک و آگاهی، قرار می‌گرفت. این کار در داخل کشور توسط رسانه‌های ما به‌درستی انجام شد و در کلّیت همه آنها یک نگاه ملی به این موضوع داشتند و به همین دلیل اشتراکات زیادی احساس می‌شد.

 

فرآیند پیشگیری مبتنی بر اطلاعاتی بود که باید ساده‌سازی می‌شد و در قالبهای مختلف و متنوع در اختیار مخاطبان با سطوح مختلف درک و آگاهی قرار می‌گرفت

 

مدیر مسئول پایگاه اطلاع‌رسانی الف توضیح داد: رسانه‌ها تلاش می‌کردند که همه با هم این مسیر را به‌درستی طی کنند؛ یک قرارگاه مرکزی هم برای ساماندهی جهتگیری‌ها و هدایتها وجود داشت البته این جهتگیری‌ها و هدایتها، خطاهایی هم به‌همراه داشت.

وی ادامه داد: بخشی از این خطاها به پیش‌بینی‌های اولیه و نگاه مسئولان برمی‌گشت که به آینده این پدیده نگاه اشتباهی داشتند. مقداری از اشکالاتی هم که در فرآیند مقابله با این ویروس به وجود آمد محصول همین پیش‌بینی‌های غلط برخی مسئولان بود.

رسانه‌های داخلی ما عملکرد خوبی دربرابر ویروس کرونا داشتند

مقدم درباره عملکرد رسانه‌های داخلی با وجود تمام این مشکلات بیان کرد: به‌طور کلی می‌توان گفت رسانه‌های داخلی ما عملکرد خوبی در برابر ویروس کرونا داشتند، به‌خصوص رسانه‌های برخط البته نمی‌توان از فضای مجازی هم غافل بود و یکی از جاهایی که قدر و قیمت فضای مجازی آشکار شد همین بحران ناشی از کرونا بود.

وی تصریح کرد: البته فضای مجازی، خالی از ناپاکی‌ها و خبرهای نادرست و دروغ هم نبود، مانند تمام مواقع دیگر ما با شایعات، دروغها، حرفهای غیرعلمی و ادعاهای بی‌مورد در این فضا مواجه بودیم و این مطالب گسترش پیدا می‌کرد. چون سواد رسانه‌ای هنوز در سطح جامعه ما گسترش پیدا نکرده‌ است توسط مردم این مطالب گسترش پیدا می‌کرد.

سردبیر اسبق خبرگزاری فارس گفت: ما در این ایام با فایلهای زیادی مواجه شدیم که فردی در آن شروع به ارائه اطلاعات درباره کرونا می‌کرد و پیش از بیان سخنانش می‌گفت «خب، شما همگی من را می‌شناسید»، در صورتی که به‌لحاظ عمومی هیچ شناختی از این فرد وجود نداشت. ما تمام این فایل ضبط‌شده را می‌دیدیم بدون اینکه از هویت آن شخص اطلاعی داشته باشیم. از این‌گونه فایلها در فضای مجازی بسیار بود و به‌نوبه خود تأثیرات مخربی هم به‌همراه داشت.

برخی از رسانه‌های فارسی‌زبان به‌دنبال انتقام گرفتن از مردم و نظام در شرایط بحران بودند

وی در مورد رسانه‌های خارجی هم توضیح داد: این رسانه‌ها هم شرایط مشابهی با رسانه‌های داخلی داشتند. اما برخی از رسانه‌های فارسی‌زبان به‌دنبال انتقام گرفتن از مردم و نظام در شرایط بحران بودند. این رسانه‌ها تلاش می‌کردند ایجاد شبهه کنند، به‌عنوان مثال وقتی از طرف وزارت بهداشت بیان می‌شد که اخبار را تنها از مبادی رسمی خبر پیگیری کنید این رسانه‌های خارجی تلاش می‌کردند این جو را در سطح عمومی رواج دهند که ایران تلاش دارد اخبار را سانسور کند اما بلافاصله وقتی دیدیم که بحران در آمریکا جدی شد دستور دادند که اگر کسی خارج از چارچوبهای اطلاع‌رسانی ایالات متحده اقدام به انتشار اخبار کند با آن برخورد می‌شود.

مقدم خاطرنشان کرد: به‌طور حتم در رسانه‌های خارجی هم فضای شایعه‌سازی و اخبار نادرست وجود دارد اما رسانه‌های رسمی آنها قدرتمندند و می‌توانند افکار عمومی را شکل دهند. به هر حال شکل انعکاس اخبار توسط آنها با رسانه‌های داخلی ما تفاوت دارد و شاید برخی از مشکلاتی را که ما در داخل برای انتشار اخبار با آن مواجهیم آنها تجربه نکنند.

وی افزود: به‌طور کلی نمی‌توان گفت که فضای رسانه‌ای داخل ایران در مواجهه با بحران کرونا خیلی متفاوت از فضای رسانه‌ای کشورهای درگیر با این بحران بوده‌ است اما آنها با رسانه‌های مسلط خودشان شایعات را مدیریت می‌کنند. صدا و سیمای ایران هم از ضریب نفوذ بالایی در کشور برخوردار است و مردم به این رسانه اعتماد دارند. رسانه مسلط ما در ایران هم تلویزیون است، هرچند که تلاشهای زیادی صورت می‌گیرد تا این موضوع را انکار کنند اما نمی‌توان از این واقعیت دور شد، صدا و سیما هم تأثیر خودش را دارد.

مقدم ادامه داد: فراموش نکنیم که بخش زیادی از رسانه‌هایی که ما در موردشان حرف می‌زنیم رسانه‌های بخش خصوصی هستند و بیشترین بار اطلاع‌رسانی را به‌عهده دارند و این رسانه‌ها در چنین بحرانی متأثر از سایر موارد خودشان دچار بحران می‌شوند که عمده آنها بحرانهای اقتصادی است.

وی متذکر شد: وقتی اقتصاد کشور با مشکل مواجه می‌شود، رسانه‌های داخلی هم با مشکل مواجه می‌شوند چرا که نتیجه این بحران برای آنها آگهی کمتر و تولید کمتر خواهد بود، پس لازم است این رسانه‌های خصوصی هم در بسته‌های حمایتی دولتی دیده بشوند چرا که در بحران بدون چشمداشت کار کردند و در ادامه هم کار خواهند کرد. امیدواریم هرچه زودتر جزئیات این طرح حمایتی معاونت مطبوعاتی اعلام شود.

 

انتهای پیام/+

 

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon