ذخیره آب استان فارس در نقطه مطلوب؛ رعایت مدیریت مصرف برای پرهیز از کمبود در تابستان
بارندگیهای امسال سبب شده که ذخیره سدهای استان فارس به نقطه مطلوب برسد با این وجود کارشناسان عقیده دارند که نباید از مدیریت مصرف آب غفلت کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، استان فارس سالهاست که درگیر پدیده خشکسالی است و این موضوع همواره مشکلات بسیاری را برای مردم این استان به ویژه کشاورزان ایجاد کرده است. در یکی دو سال اخیر بارش باران در این استان قابل توجه بوده به گونهای که گاه منجر به بروز سیل و سیلاب شده است.
افزایش بارندگیها در استان فارس
براساس آمار اعلام شده از سوی هواشناسی استان فارس تا صبح 16 فروردین ماه میانگین بارندگی استان در سال زراعی 363.6 میلیمتر بوده است در حالی که در سال گذشته در همین زمان میانگین بارندگی 340.3 میلیمتر بوده، میانگین بلندمدت بارندگی سال سال زراعی جاری استان نیز 252.9 میلیمتر گزارش شده است.
بر اساس همین آمار درصد تغییرات بارندگی سال جاری نسبت به میانگین بارندگی سال زراعی گذشته 7 درصد افزایش و درصد تغییرات بارندگی سال جاری نسبت به میانگین بلندمدت نیز 44 درصد افزایش را نشان میدهد.
تنها یک سد ذخیره منفی دارد
این افزایش بارندگیها سبب شده که سدهای استان فارس نیز از وضعیت مطلوبی برخوردار باشند به گونهای که براساس آمار اعلام شده از سوی آب منطقهای استان فارس تنها یک سد استان ذخیره منفی دارد.
بر این اساس تا روز 16 فروردین حجم قابل استفاده در سد درودزن 259 میلیون مترمکعب، سد ملاصدرا 63.5 میلیون مترمکعب، سد ایزدخواست 2.9 میلیون مترمکعب، سد سلمان فارسی 781.6 میلیون مترمکعب، سد سیوند منفی 9، سد تنگاب فیروزآباد 26.2 میلیون مترمکعب، سد رودبال 70 میلیون مترمکعب، سد چشمه عاشق 23 میلیون مترمکعب و سد خسویه 5.1 میلیون مترمکعب است.
حجم کل مخازن سدهای استان فارس 2 هزار و 936 میلیون مترمکعب است که حجم کل آب موجود در پشت سدها هزار و 713 میلیون مترمکعب است. همچنین حجم مرده سدها 492 میلیون مترمکعب گزارش شده است.
حجم موجود مفید سدها هزار و 232 میلیون مترمکعب گزارش شده یعنی حجم آبی که قابل استفاده است. درصد حجم کل آب موجود نسبت به حجم کل مخازن 58 و درصد حجم آب مفید در سدها نسبت به حجم مفید مخازن 50 درصد است.
وضع آب خوب است اما باید مدیریت مصرف داشت
این موضوع شاید این تصور را ایجاد کند که استان فارس در تابستان با مشکل کمبود آب مواجه نیست در حالی نظر محمودرضا رضایی، معاون عمرانی استاندار فارس با این تصور متفاوت است.
به گفته وی سدهای استان در شرایط مطلوبی از حجم ذخیره آب قرار دارند اما با توجه به ظرفیت لولههای انتقال و برنامهریزیهای از پیش تعیین شده، حجم آب رهاسازی شده برای شرب توان تامین نیاز آب شهری در شرایط بحرانی شیوع ویروس و نیاز چند برابری به آب را ندارد.
آنطور که معاون عمرانی استاندار فارس میگوید: در مجموع حدود 500 میلیون متر مکعب آب شرب به صورت سالانه در استان مصرف میشود که حدود 145 میلیون متر مکعب از این میزان تنها به کلانشهر شیراز و شهرکهای اقماری اطراف آن مربوط است.
به اعتقاد رضایی با شیوع بیماری کرونا مصرف آب در استان نیز شدت گرفته و با توجه به تعطیلی مدارس، دانشگاهها و بسیاری از واحدهای صنفی و تولیدی به نظر میرسد پس از شروع بسیاری از این فعالیتها مصرف آب در تابستان پیشرو بیش از میانگین سالهای گذشته باشد.
وی از مردم درخواست کرده که مدیریت مصرف آب را همواره مدنظر داشته باشند تا در تابستان دچار کمبود یا افت فشار آب نشوند.
این موضوع در حالی است که ایوب ملکوتی، معاون بهرهبرداری آبفای استان فارس نیز در روزهای پایانی اسفندماه در گفتوگو با تسنیم از افزایش 7.5 درصدی تولید آب در استان سخن گفت.
به گفته ملکوتی تولید و مصرف آب دو فاکتور وابسته به هم هستند یعنی به همان میزانی که تولید افزایش یافته، مصرف نیز بیشتر بوده است. وی نیز مانند معاون عمرانی استاندار معتقد است که بارندگیهای امسال نتوانسته عقب ماندگی ناشی از خشکسالی سالهای گذشته را جبران کند بنابراین اگر مدیریت مصرف اعمال نشود، در تابستان با سختی روبهرو هستیم.
گزارش از حلیمه زارع
انتهای پیام/424/ ز