گزارش میدانی|سایه سنگین گرانی بر بازار میوه / قیمت نجومی «سیب‌زمینی، پیاز و گوجه‌فرنگی» ‌‌در کردستان


گزارش میدانی|سایه سنگین گرانی بر بازار میوه / قیمت نجومی «سیب‌زمینی، پیاز و گوجه‌فرنگی» ‌‌در کردستان

علاوه‌بر تعطیلی کسب و کارها به دلیل شیوع کرونا ویروس در کردستان، مردم درگیر چالش افزایش قیمت انواع صیفی‌جاتی از جمله سیب‌زمینی، پیاز و گوجه فرنگی شده‌ و خواستار افزایش نظارت مسئولان بر بازار هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در گزارشی اعلام کرده بود که از یکم اسفند98 طرح ویژه نظارت بر بازار عید نوروز در استان آغاز شده و تا 15فروردین سال جاری ادامه داشته است. اقدامی که در آن 16 هزار و 151 مورد بازرسی از واحدهای صنفی و غیر صنفی صورت گرفته و  648 تخلف مشاهده و ثبت شده است.

هر چند نیمی از این ایام با تعطیلی ناشی از شیوع کرونا ویروس و پس از آن آغاز تعطیلات نوروزی همراه بوده است، اما با وجود این تعطیلی گسترده باز هم 553 پرونده به ارزش 8 میلیارد و 6 میلیون و 266هزار و 430 ریال به تعزیرات حکومتی استان معرفی شده است.

نکته قابل ذکر اینکه در چند روز اخیر و با احتمال اتمام بازرسی‌های نوروزی سازمان صمت در کردستان، قیمت در بازار میوه و تره بار، حرکتی خودسرانه را در پیش گرفته و انواع میوه و صیفی‌جات با سرعت در حال پیشی گرفتن از یکدیگر هستند.

هر کس در بازار سنندج قیمتی را می‌گوید؛ نظارتی در کار نیست

«سهیلا زندی» یکی از شهروندان سنندجی است که نسبت به افزایش قیمت سیب‌زمینی و پیاز اعتراض داشته و به خبرنگار تسنیم اعلام کرد: انتظار می‌رفت با توجه به شیوع کرونا در استان کردستان، مسئولان نسبت به رعایت حال شهروندان تدابیری را اتخاذ کنند.

وی یکی از تدابیر کاربردی را کنترل قیمت‌ها و جلوگیری از افزایش نامعقول آنان دانست و گفت: متأسفانه در چند روز اخیر قیمت‌ سیب‌زمینی، گوجه فرنگی و پیاز تا 10 و گاهاً 15 هزار تومان افزایش یافته و به دلیل اینکه این اقلام جزو کالاهای پرمصرف خانوارهاست، مشکلات این روزهای ما را دوچندان کرده است.

این شهروند سنندجی با ذکر اینکه مغازه‌دارهای بازار و وانت‌های میوه فروش هر کدام قیمتی را برای محصولات خود اعلام کرده و نظارتی هم در کار نیست، تصریح کرد: تعطیلی بسیاری از مراکز این بهانه را به برخی فروشنده‌ها داده که در این میدان خالی یکه تازی کنند و توجهی به وضعیت معیشتی مردم نداشته باشند.

دست واسطه‌ها از بازار سیب‌زمینی و پیاز کوتاه شود

«علی کریمی» دیگر شهروند سنندجی است که گریزی به سخنان مسئولان نسبت به نداشتن کمبود کالای اساسی در بازار زده و اظهار داشت: در برخی فصول به‌دلیل کمبود محصولات کشاورزی افزایش قیمت قابل درک است، اما در این موقع سال که بسیاری از گلخانه‌ها و مزارع فعال هستند و حتی محصول بسیاری از استان‌ها روانه بازار شده، افزایش قیمت، غیرقابل پذیرش است.

وی با بیان اینکه با وجود شرایط حاکم می‌بایست دولت برنامه‌ای برای مدیریت قیمت‌ها داشته باشد، ادامه داد: اگر ناظرین و بازرسان به این موضوع ورود نکنند فرصت خوبی برای دلالان و واسطه‌ها فراهم خواهد شد و آنها از این آب گل آلود ماهی‌های بزرگی به قیمت در تنگنا قرار گرفتن مردم خواهند گرفت.

این شهروند سنندجی با تأکید بر اینکه سیب‌زمینی و پیاز جزو قوت غالب مردم هستند، خاطرنشان کرد: بسیاری از مردم از این اقلام به‌عنوان خوراکی‌های ارزان قیمت و قابل دسترس در بسیاری از وعده‌ها استفاده می‌کنند، به همین خاطر درست نیست که نیاز غذایی مردم آن‌هم در شرایطی که بسیاری خانه‌‌نشین و بیکار شده‌اند به دست سوداگران افتد.

گرانی به بازار میوه‌ها نیز رسیده است

«اکبر رحیمی» از جمله میوه فروشان وانتی است که در پاسخ به سئوال خبرنگار تسنیم در خصوص دلیل گران شدن قیمت صیفی‌جات، گفت: افزایش قیمت به بازار میوه هم سرایت کرده و این امر به خاطر خودسر بودن فروشنده نیست چرا که فروشندگان نیز محصولات را با قیمتی بالاتر از روزهای قبل خرید می‌کنند.

وی با ذکر اینکه سود هر کالا مشخص است، تصریح کرد: افزایش قیمت توسط فروشنده نهایی خودسرانه نیست و میوه فروشان با توجه به رنجِ قیمتی مشخصی، نسبت به تعیین قیمت فروش اقدام می‌کنند.

این فروشنده میوه در سنندج با بیان اینکه پرتقال و سیبی که عرضه می‌کند به واسطه فروشنده‌های دیگر تهیه و در اختیار مردم قرار می‌دهد، افزود: طبیعتاً با وجود چند واسطه قیمت‌ها نیز پلکانی افزایش می‌یابد و با قیمت بالایی به دست خریدار نهایی می‌رسد.

اگر صادراتی نیست، پس چرا قیمت‌ها افزایش یافته است؟

ساسان پروری، یکی دیگر از شهروندان سنندجی نیز با ذکر اینکه قیمت پیاز و سیب‌زمینی در روزهای پایانی سال، قیمت متعارفی داشت، اظهار کرد: این محصولات به میزان مناسب در بازار وجود داشت و در ادامه با بسته شدن مرزها به دلیل شیوع کرونا، انتظار آن نمی‌رفت که گران شوند.

وی با اشاره به اینکه چند روزی است که قیمت پیاز و سیب‌زمینی و حتی گوجه فرنگی در بازار نوسان پیدا کرده و در برخی مغازه‌ها به دو برابر قیمت قبلی به فروش می‌رسد، گفت: با بررسی میدانی در مغازه‌های سطح شهر متوجه خواهید شد که قیمت سیب‌زمینی 8 تا 10 هزار تومان، گوجه فرنگی 7 تا 13 هزار تومان و پیاز با قیمتی بین 9 تا 15 هزار تومان عرضه می‌شود که این قیمت‌ها با واکنش شدید و اعتراض مصرف کنندگان روبرو شده است.

این شهروند سنندجی با بیان اینکه پیاز و سیب‌زمینی‌های فعلی ماندگاری محصولات پاییزه را ندارند، خاطرنشان کرد: به همین خاطر نمی‌توان بیشتر از حد نیاز خانواده خرید کرد، چراکه با گرم شدن هوا امکان شیرین و یا گندیدن این محصولات محتمل است.

وی در پایان از مسئولان درخواست کرد تا نسبت به برنامه‌ریزی، مدیریت بازار و برگرداندن تعادل به قیمت محصولات اقدام کنند.

به گزارش تسنیم؛ مسئولان سازمان صنعت و اتاق اصناف در استان همواره در طول سال مدام از نظارت بر بازار سخن می‌گویند اما در یک گزارش میدانی و مشاهده چندنرخی قیمت‌ها، نشان می‌دهد که نه تنها ادعای آنان کذب بوده بلکه خود گویای ضعف نظارت بر بازار کردستان است.

انتهای پیام/483/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon