تذکر یک دندانپزشک به مسئولان / بهداشت دهان و دندان مردم در شرایط مناسبی به سر نمیبرد
حمایت نکردن شرکتهای بیمه از مردم، نرخ بالای تعرفههای دندانپزشکی و رعایت نشدن بهداشت دهان و دندان سه عامل اصلی پایین بودن شاخص سلامت دهان و دندان در کشور هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، همه ما در طول عمر خود حداقل یک بار با دندان درد شدید به دندانپزشکان پناه بردهایم و این در حالی است که شاید دفعات مکرر درد دندان را با خود درمانی از سرگذراندهایم تا زیر بار هزینههای سنگین خدمات دندانپزشکی نرویم. شاید تحمل این شرایط برای بزرگسالان که از وضعیت اقتصادی خود مطلعاند، کمی راحتتر باشد تا کودکانی که از گرانی ارز و اثر آن بر افزایش تعرفههای دندانپزشکی بیخبرند. کودکانی که بیشک نمیتوان بیقراری و درد آنها را با خوددرمانیهای رایج دوا کرد. در این میان این پرسشها مطرح میشود که وضعیت بهداشت دهان و دندان در کشور ما در چه سطحی از سلامت قرار دارد؟ آیا راهکاری برای کاهش تعرفههای خدمات دندانپزشکی وجود دارد؟ و چه افراد و نهادهایی مسئول گرانی سرسامآور تعرفههای دندانپزشکی هستند؟
ضرورت مساعدت بیمههای تکمیلی
اسماعیل برزگر گنجی، دندانپزشک در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در قزوین اظهار داشت: متأسفانه علیرغم افزایش دانشکدههای دندانپزشکی، مطبها و مراکز بهداشتی در سالهای اخیر، بهداشت دهان و دندان در شرایط مناسبی به سر نمیبرد و مردم به دلایل مختلف به ویژه مشکلات معیشتی به این بخش از سلامت خود توجه چندانی ندارند.
وی تصریح کرد: بهبود این شرایط نیازمند همکاری مسئولان، دندانپزشکان و آحاد مردم است و اگرچه حمایت و کمک بیمههای اولیه درمانی میتواند مردم را برای بهرهمندی از خدمات دندانپزشکی ترغیب کند، اما مساعدت بیمههای تکمیلی در تحقق این امر بسیار اثرگذارتر خواهد بود.
برزگر گنجی افزود: شاید عوامل اصلی پایین بودن شاخص بهداشت دهان و دندان در جامعه وضعیت اقتصادی مردم و هزینههای سنگین خدمات دندانپزشکی است؛ اما با آموزش و رعایت اصول بهداشتی میتوان مردم را از پرداخت این هزینههای سنگین نجات داد.
وی ادامه داد: مراکز بهداشت با سرمایهگذاری بیشتر برای مراقبت از دهان و دندان کودکان زیر 6 سال، نوجوانان و زنان باردار میتوانند اقدامات پیشگیرانه بهتری برای حفظ سلامت افراد ارائه دهند تا در آینده شاهد بالا رفتن سرانه سلامت در افراد میانسال جامعه بوده و آنان از پرداخت هزینههای سنگین برای بازیابی سلامت خود رها شوند.
تاثیر منفی تغییر سبک زندگی
این دندانپزشک قزوینی با ذکر اینکه سبک زندگی امروز جامعه و مصرف بیرویه تنقلات غیرضرور و شیرینیها سبب افزایش پوسیدگی در دندانها به ویژه در گروه سنی خردسال شده، گفت: والدین و کودکان در اثر برخی مشغلههای کاذبی که وجود دارد زمان لازم وکافی را برای رسیدگی به بهداشت دندانها اختصاص نمیدهند، و پوسیدگیهای آزاد، بدون هر گونه پیشگیری و مراقبت رو به رشد است.
وی خاطرنشان کرد: امروزه شاهدیم که به دلیل عدم تغذیه سالم و کوتاهی در رعایت بهداشت دهان، افراد در سنین 40 تا 50 سالگی علاوه بر دندانهایی که به دلایل مختلف از دست دادهاند، تمایل دارند به صورت کامل دندانهای مصنوعی را جایگزین دندانهای دائمی خود کنند.
سه علت اصلی مراجعه به دندانپزشک
این دندانپزشک مینودری با اشاره به اینکه بیشترین مراجعات به مرکز دندانپزشکی برای دریافت خدمات عصبکشی، درمان ریشه و کشیدن دندان است، گفت: با اندکی مراقبت و اختصاص حداقل 15 دقیقه در طول شبانهروز برای مسواک زدن وکشیدن نخ دندان میتوان به پیشگیری و کاهش سرعت از بین رفتن دندانها کمک شایانی کرد.
برزگر گنجی اضافه کرد: مردم میتوانند با مراجعه منظم به مراکز دندانپزشکی و تهیه رادیولوژی دندان، مشکلات سطحی را در زمان مناسب و با هزینهای کمتر درمان کرده تا درآینده مجبور نشوند برای رهایی از مشکلات عدیده و دردهای غیرقابل تحمل، هزینههای سنگین دندانپزشکی را بر اقتصاد خانواده خود تحمیل کنند.
دندانپزشکان پول پارو نمیکنند
این عضو انجمن دندانپزشکان قزوین عنوان کرد: شاید در بین آحاد جامعه این گونه تلقی شود که پول دندانپزشکان از پارو بالا میرود، اما به واقع در بسیاری موارد این شرایط حاکم نیست و تهیه ابزار، تجهیزات و مواد اولیه که قریب به 80 درصد آن وارداتی است، هزینههای سنگینی را دربردارد.
برزگر گنجی گفت: بخشی از لوازم مورد نیاز نیز که در داخل کشور تولید میشود، از مواد اولیه خارجی تهیه شده و با نوسانات قیمتی بالا به دست پزشکان میرسد و به صورت تصاعدی موجب رشد تعرفههای دندانپزشکی شده و درصد قابلتوجهی از حق ویزیتها صرف پرداخت چنین هزینههایی میشود.
وی تصریح کرد: در سال جهش تولید دولت میتواند با حمایت ویژه از تولید کنندگان تجهیزات پزشکی و ارائه مواد اولیه ارزان قیمت به آنان، نقش بهسزایی را در کاهش هزینههای تمام شده خدمات دندانپزشکی و ارائه خدمات بهداشتی ارزانتر به مردم ایفا کند.
برزگر گنجی افزود: البته در این شرایط نامناسب اقتصادی بسیاری از همکاران ما در حد توان دستمزد خود را به حداقل کاهش دادهاند تا اقشار مختلف جامعه برای بهرهمندی از خدمات سلامت دندان دچار مضیقه نشوند. ضمن اینکه آرزوی ما ارتقای سطح سلامت و فرهنگ بهداشت در جامعه است تا شهروندان تنها برای مراقبتهای پیشگیرانه به دندانپزشک مراجعه کنند.
بازی دندانسازان بیتخصص با سلامت مردم
این دندانپزشک با بیان اینکه دندانسازانی که تحصیلات دانشگاهی داشته و از دانش دندانپزشکی بهرهمند شدهاند، به پیشرفت این دانش در جامعه کمک میکنند، گفت: اما مشکل اصلی دندانسازان تجربی هستند، مداخلههای بسیاری که با فعالیت دندانپزشکان دارند و در مسائل پزشکی وارد شده و بدون تخصص با سلامت مردم در ارتباط هستند.
وی در ادامه افزود: متأسفانه دندانسازان تجربی با اقبال عمومی برخی مردم روبرو شدهاند؛ زیرا علیرغم اینکه علمی در این زمینه ندارند و ممکن است از مواد اولیه غیراستاندارد در ساختههای خود استفاده کنند، هزینههای تمام شده آنها مناسب حال مراجعهکنندگان است.
دندان لق را دیگر نباید کشید
برزگر گنجی با یادآوری اینکه در گذشته بسیار شایع بود که دندان لق محکوم به کشیده شدن بود و علم نگهداری دندان وجود نداشت، گفت: اما امروزه با پیشرفتهای علمی، کندن دندان لق آخرین راه ممکن است و با روشهای مختلف میتوان دندان لق را بهبود بخشید و تا پایان عمر برای صاحبش نگه داشت.
وی ادامه داد: علاوه بر مشکلات اقتصادی، بیتوجهی به نعمت سلامت شرایطی را پیش آورده که مردم تا زمانی که با دندان درد مواجه نشوند به مراکز دندانپزشکی مراجعه نمیکنند و برنامه منظمی را برای مراقبت از سلامت دندان در نظر نگرفتهاند.
لزوم جهش در تولید تجهیزات دندانپزشکی
امسال که با هوشمندی رهبر معظم انقلاب سال جهش در تولید نامگذاری شده، میتوانیم شاهد اتفاقهای خوبی در ساخت تجهیزات دندانپزشکی در داخل کشور توسط متخصصان باشیم و قطعاً این روند در کاهش هزینه تمامشده خدمات دندانپزشکی و افزایش اقبال مردم برای بهرهمندی از خدمات درمانی بسیار مؤثر خواهد بود. همچنین اگر دولتمردان و شرکتهای بیمهگذار شرایط را طوری اصلاح کنند که تمامی اقشار جامعه زیر چتر پوششی بیمه درمان قرار گیرند، مردم بدون دغدغههای مالی میتوانند در مواقع لزوم از خدمات درمانی مختلف برخوردار شوند. این آرامش روانی و ارتقای سرانه سلامت و افزایش سرمایه انسانی و نیروی سالم و آماده به کار در چرخه اقتصاد و همچنین سطوح مختلف اجتماعی خواهد شد که بیتردید در توسعه کشور نقش مهمی بازی خواهد کرد.
انتهای پیام/ش