ساعتی با کارگران سر گذر‌ /‌ کارگرانی که ‌روزهای کرونایی را با بیکاری سپری می‌کنند

ساعتی با کارگران سر گذر‌ /‌ کارگرانی که ‌روزهای کرونایی را با بیکاری سپری می‌کنند

از آغاز شیوع کرونا با وجود اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی و در خانه ماندن، اما برخی افراد مانند کارگران سر گذر مجبورند برای کسب لقمه نان در اجتماع حاضر شوند و این روزهای بیکاری را با دلی خسته و ترس از کرونا سپری کنند.

به گزارش  خبرگزاری تسنیم از بیرجند، صبح خروس خوان که می‌شود راهی میدان شهر می‌شود. در دستش کیسه‌ای دارد که حاوی چند تکه نان و لقمه پنیری است که قرار است غذای نهارش باشد. زمستان، تابستان، بهار یا پاییز، روزهای آفتابی و بارانی و گرما و سرما، ایام کرونا یا قبل کرونا برایش فرقی ندارد مجبور است برای سیر کردن شکم اهل خانواده راهی سر گذر شود.

کارش همین است او به همراه تعداد زیادی از کارگران سرگذر روزگاری برای خود کار و کاسبی داشته و کارگر کارخانه... بودند، اما همین که قوت جوانی‌شان به اتمام رفت از کار بی کار شده و به دلیل بیمه نبودن اخراج شدند و امروز مجبورند برای درآوردن لقمه نانی بر سرگذر در میدان امام حسین(ع) یا خیابان بهشتی بیرجند حاضر شوند و منتظر باشند تا شخصی از راه برسد و آنها را برای کار ساختمانی یا هر کار خدماتی دیگر با خود ببرد.

تعدادشان هم کم نیست. کارگرانی که در زمان فاصله گذاری اجتماعی که تردد در شهر کم بود اما در سر گذر نشسته بودند و چشمانشان به خیابان بود تا ماشینی برای کار به دنبالشان آید، با توقف هر خودرو تعداد زیادی از کارگران خود را به سمت ماشین می‌رسانند گویی مسابقه دو داشتند و هر کس زودتر خود را می‌رساند می‌توانست سوار ماشین شود و برگ برنده را از آن خود کند.

مشکلاتی که تمامی ندارد

در میدان امام حسین(ع) بیرجند تعداد زیادی از کارگران را مشاهده می‌کنیم که تعداد انگشت شماری ماسک دارند، برخی هم دستمال و شال گردنی خود را دور صورت پیچیده‌اند. دفتر و خودکار مرا که دیدند گمان کردند یکی از مسئولان ادارات هستم دورم حلقه زدند هرکدام از حال و روز زندگیشان گفتند.

در ثبت مشکلات هم سعی دارند از هم سبقت بگیرند، یکی از مشکلات و بیماری‌اش می‌گوید. دیگری از دختران دم بختی که هنوز جهیزیه‌ای ندارند و چند سال است در عقد مانده‌اند.  یکی هم از درد کلیه همسرش و دیگری هم ...

وعده‌های بی سرانجام مسئولان

اما یکی از کارگران که سن و سالش نسبت به مابقی شاید کمی بیشتربود به آرامی در کنار گوشم گفت دختر جان خودت را خسته نکن اینکه بیایی مشکلات ما را بنویسی، هیچ دردی از ما کارگران دوا نمی‌شود مگر تا کنون چندنفر از همکاران شما مشکلات ما را نوشته‌اند و چه قدر عملیاتی شده است!! چرا که مسئولان وعده می‌دهند اما خبری از عمل نیست.

این کارگر سر گذر با بیان اینکه ای کاش حرف و عمل مسئولان از مقامات کشوری تا استانی گرفته یکی باشد گفت: آقای مسئولی که در خانه‌اش نشسته و سر ماه حقوق از دولت می‌گیرد، نیازی ندارند سر کار بیاید و برای محفاظت از جانش در هنگام کرونا در خانه می‌ماند، اما من کارگر که بیمه نیستم، درآمدی هم ندارم اگر در خانه بنشینم چه کسی می‌خواهد نان سفره خالی مرا تامین کند؟

وی ادامه داد: من اگر جیب پر پولی داشتم چه در زمان فاصله گذاری اجتماعی و چه قبل از آن ماندن در خانه و در کنار خانواده را انتخاب می‌کردم اما حال ناچارم از اینکه روانه خیابان‌های شهر شوم به امید اینکه بتوانم نانی پیدا کنم، مشکلاتمان زیاد است یکی دوتا نیست و نمی‌دانم از کدام مشکلاتم برایت بگویم.

نان سفره خالی کارگران را قرار است چه کسی تأمین کند؟

علی یکی دیگر از کارگران سر گذر است که سه فرزند دارد که چند سال گذشته در یک حادثه دچار آسیب دیدگی دیسک کمر شده و بعد از آن دیگر نتوانست بر سر شغل قبلی برود و مجبور است امروز کارگر سرگذر باشد گفت: بیمه ندارم و بسته‌های حمایتی به افراد دارای بیمه تعلق می‌گیرد و بقیه که تحت پوشش هیچ نهادی نیستند نمی‌توانند از این مزایا استفاده کنند.

وی اظهار داشت: مشاغلی چون نظافت‌چی، پیک موتوری و کارگر ساختمانی به صورت قراردادی کار می‌کنند و این افراد به دلیل نداشتن قراردادهای طولانی مدت و رسمی نمی‌توانند از مزیت ثبت‌نام برای دریافت بیمه بیکاری استفاده کنند و به همین‌ دلیل شرایط‌شان سخت تر از بقیه است.

اصغر یکی دیگر از کارگران سرگذر به خبرنگار تسنیم گفت:  هیچ کسی به فکر قشر کارگر و به فکر افرادی که از سر ناچاری بر سر گذر نشسته و در طول ماه ممکن است حتی 10 روز هم بر سر کار نروند، نیست و حال و روز آنها را درک نمی‌کند.

وی افزود: این در حالی است که تعداد کارگران ایرانی در بیرجند و استان زیاد است اما گاهی می‌بینم کارفرمایان و حتی در بخش‌های دولتی از کارگران افغانستانی استفاده می‌‌کند.

گذران زندگی تنها با پول یارانه

این کارگر ساختمانی اظهار داشت: شرایط به گونه‌ای است که کاگر نمی‌تواند حق بیمه خود را بدهد و برای درمان بیماری‌ فرزندان و خانواده دچار مشکل می‌شوند اما از سویی مسئولان و مدیران در اتاق‌های گرم خود نشسته و برای قشر زحمتکش و کارگر کاری انجام نمی‌دهند. چه کسی می‌داند که تعداد زیادی از این کارگران تنها با یارانه زندگی می‌کنند و قادر به پرداخت قبوض آب و برق خود نیستند.

در میان این کارگران جوانان تحصیل کرده‌ای هم به چشم می‌خورد که با وجود داشتن مدرک لیسانس به دنبال کارگری آمده است.

وی اظهار داشت: در جامعه مطرح می‌شود ازدواج جوانان به تعویق افتاده اما نمی‌گویند هنگامی که من جوان شغل و درآمدی ندارم چگونه می‌توانم ازدواج کنم که یک نفر دیگر هم به پای بیچارگی من بسوزد؟

وی با بیان اینکه متاسفانه در جامعه این روزها پارتی بازی حرف اول را در ادارات می‌زند اظهار داشت: من با چشم خودم شاهد و ناظرم که فلان مدیر دستگاه اجرایی در همین استان خودمان به راحتی چند نفر از اقوام خود را بدون هیچ آزمونی استخدام کرده و حال تکلیف من جوانی که هیچ پارتی ندارم، علافی و کارگری است.

عضویت 12 هزار نفری انجمن صنفی کارگران ساختمانی خراسان جنوبی

رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی خراسان جنوبی نیز به تسنیم گفت: در حال حاضر 12 هزار کارگر ساختمانی در استان عضو انجمن صنفی کارگران ساختمانی هستند که 6 هزار نفر مربوط به مرکز استان هستند.

علیزاده افزود: کارگران و استادکاران در پرداخت اجاره خانه و مایحتاج زندگی خود با مشکل مواجه هستند و بسیاری از کارگران حتی توان خرید یک ماسک و دستکش حفاظتی را ندارند لازم است دولت و دستگاه‌های حمایتی در این شرایط با اختصاص بسته‌های حمایتی در قالب‌های درمانی، خوراکی و نقدی از همه کارگران به دلیل تعطیلی کار حمایت کنند.

وی با بیان اینکه به وجود آوردن شرایط روحی مناسب برای تمامی مردم و دور شدن از استرس در حال حاضر ضروری است افزود: خواستار تامین امکانات بهداشتی و محیط سالم ایمن در همه محیط‌های کار و خدمات رسانی به کارگران هستیم و باید بیمه بیکاری برای تمامی کارگران به خصوص کارگران و استادکاران ساختمانی اختصاص یابد.

ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی در محیط‌های کار و حفظ حقوق کارگران

مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی نیز گفت: شناسایی افراد دارای کمترین میزان درآمدی و فاقد شغل ثابت برای واریز مبلغ 200 تا 600 هزار تومان با سازمان هدفمندی یارانه‌ها است که از مرکز صورت می‌گیرد.

اشرفی افزود: در زمینه دریافت کارت خرید دو میلیون تومانی توسط افراد فاقد درآمد ثابت بیان‌کرد: در این زمینه تاکنون از تهران ابلاغیه‌ای به دست ما نرسیده و بعد از دریافت ابلاغیه و دستورالعمل کار را انجام خواهیم داد.

 وی با اشاره به ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی در محیط‌های کار و حفظ حقوق کارگران در این زمینه گفت: کارفرمایان و کارگاه‌ها مکلف به رعایت برنامه‌ها و پروتکل‌های بهداشتی بر اساس مصوبات ستاد پیشگیری از کرونا هستند.

وی ادامه‌داد: از طرف دیگر تمان کارگرانی که دارای علائمی نظیر تب، سرفه، گلو درد، تنگی نفس و سایر علائم مشکوک هستند باید نسبت به ارجاع آنها به مراکز خدمات سلامت در حوزه جغرافیایی هر شهرستان اقدام شود.

انتهای پیام/254/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon