جهانگیری: مهمترین مسئله ما اطمینان از امنیت غذایی کشور است
معاون اول رئیسجمهور گفت: مهمترین مسئله ما امنیت غذایی کشور است که تا حد زیادی تأمین شده است.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور، صبح امروز و در جلسه تودیع محمود حجتی از وزارت کشاورزی و معارفی کاظم خاوازی به عنوان وزیر این وزارتخانه، طی سخنانی اظهار داشت: ذخایر گندم موضوع سادهای نیست و باید لحظهای پیگیری شده و در اینباره برنامهریزی شود.
وی افزود: آقای خاوازی در طول بیش از 6 سالی که در دولت تدبیر و امید مسئولیت داشتند، هم خودشان و تیمشان با آقای حجتی کار میکردند و این تیم کارهای درخشانی انجام داده و در تاریخ کشاورزی کشور ماندگار خواهد بود. ضمنا از آقای حجتی تشکر میکنم و آرزوی توفیق و سلامتی برای ایشان دارم تا انشالله بتوانند به کشور و مردم خدمت کنند.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه همانطور که در جلسه رأی اعتماد در مجلس نیز گفتم آقای خاوازی انسان خودساخته ایست، خاطر نشان کرد: با اینکه ایشان با بنده ارتباط داشت ولی من هیچ قدمی از سوی ایشان ندیدم که قبل از معرفی به عنوان وزیر پیشنهادی، بخواهد بنده را ببیند؛ آقای خاوازی اولین فردیست که برای این مسئولیت مورد اتفاق بود.
جهانگیری تصریح کرد: هیچ حکومت و دولتی نمیتواند نسبت به بخش کشاورزی بیتفاوت باشد و همچنین دولت جمهوری اسلامی نیز نمیتواند به این مسئله مهم بیتفاوت باشد و مهمترین مسأله ما این است که مطمئن بشویم امنیت غذایی کشور تا حد زیادی تأمین شده است.
**مشروح سخنان معاون اول رئیسجمهور به شرح زیر است:
وی ضمن اشاره به اهمیت اقدامات و فعالیت های این وزارتخانه، اظهار داشت: هیچ حکومتی نمیتواند نسبت به بخش کشاورزی بیتفاوت باشد و تصور کند میتواند نیازهای جامعه خود را از دیگر کشورها تأمین کند.
معاون اول رئیسجمهور افزود: جمهوری اسلامی ایران نیز به طریق اولی نمیتواند نسبت به بخش کشاورزی بیتفاوت باشد چرا که مسئولیت امنیت غذایی کشور بر عهده این بخش است. ما کشور پرجمعیت و با اهداف مشخص و بلند هستیم و مهمترین مسأله این است که امنیت غذایی کشور تا حد زیادی تأمین شود و از ناحیه غذای مردم با فشارهای سیاسی و آنچنانی علیه حکومت و جامعه مواجه نشویم.
جهانگیری با اشاره به چالشهای پیش روی کشور نظیر مسائل اقتصادی، اشتغال، رفاه جامعه و کمبود منابع آب تصریح کرد: برای حل این چالشها حتماً یکی از بخشهایی که بسیار تعیینکننده است بخش کشاورزی است چرا که 19 درصد اشتغال کشور معادل چهار میلیون فرصت شغلی در این بخش فعال است و 18 تا 20 درصد صادرات غیرنفتی کشور نیز مربوط به بخش کشاورزی است.
وی در ادامه با اشاره به تحریمهای ظالمانه آمریکا و نیز ظهور کرونا در همه کشورها از جمله ایران خاطرنشان کرد: امروز از اینکه در چند سال اخیر تمرکز جدی بر سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی داشتهایم و به اجرای مجموعهای از پروژهها اقدام کردهایم بسیار خوشحالیم.
معاون اول رئیسجمهور افزود: همواره در پاسخ به برخی انتقادها درباره عملکرد دولت در بخش اقتصاد مقاومتی اعلام کردهایم که برخی برنامهها نظیر کاهش اتکا به درآمدهای نفتی، برنامهریزی برای تضمین فروش نفت به کشورهای دیگر و موضوعاتی نظیر اصلاح ساختار بودجه و بهرهوری، نیازمند برنامهها و اقدامات بلندمدت و حتی ده ساله است.
جهانگیری ادامه داد: البته مردم و مسئولین کشور انتظار دارند که اتفاقات و تحولاتی در کوتاهمدت نیز مشاهده شود از این رو برنامههایی را متناسب با اهداف اقتصاد مقاومتی تدوین کردهایم تا به نقطهای برسیم که در مقابل تکانههای خارجی بتوانیم روی پای خود بایستیم.
وی افزود: با تجربیاتی که از تحریمهای دور اول که مربوط به سالهای90 و 91 بود، کسب کردیم و اطلاع داشتیم که دشمن بر چه بخشها و محصولاتی تمرکز میکند، ما نیز پروژههایی را برای مقاومسازی این بخشها در قالب پروژههای اقتصاد مقاومتی تعریف کردیم و در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی اعلام شد که این پروژهها باید برای تخصیص منابع از سوی نظام بانکی و سازمان برنامه و بودجه و همچنین تخصیص ارز در اولویت باشند.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به راهاندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس بندرعباس به عنوان یکی از پروژههای اقتصاد مقاومتی خاطرنشان کرد: اگر بر این پروژه تمرکز جدی معطوف نمیشد، بیتردید آمریکا فروش بنزین به ایران را نیز تحریم میکرد اما آمریکاییها مشاهده کردند که ما نهتنها قادر به تأمین بنزین مورد نیاز کشور هستیم بلکه به کشورهای دیگر بنزین و گازوئیل صادر میکنیم.
جهانگیری همچنین با اشاره به پروژهها و طرحهای تعیین کننده در بخش کشاورزی تصریح کرد: در بخش کشاورزی نیز مثل سایر بخشها، طرحها و برنامههای گستردهای تدوین شد که استفاده از روشهای نوین آبیاری برای بهرهوری منابع آب یکی از این برنامهها بود که برای مقابله با خشکسالی در دستور کار قرار گرفت و کارهای مهمی در این زمینه انجام شد به گونهای که امروز بیش از دو میلیون و 400 هزار هکتار از اراضی کشاورزی تحت آبیاری به روشهای نوین است.
وی کشت گلخانه ای را از دیگر برنامهها و اقدامات دولت در بخش کشاورزی برشمرد و افزود: میزان کشت گلخانهای در کشور در زمان آغاز به کار دولت تدبیر و امید 8 هزار هکتار بود که امروز به بیش از 18 هزار هکتار رسیده و میزان بازدهی و صرفهجویی منابع آب را به میزان چشمگیری افزایش پیدا کرده است.
معاون اول رئیسجمهور با تأکید بر اینکه طرحهای مهمی نیز در بخش آب و خاک در کشور به انجام رسیده است، گفت: اجرای این طرحها در بخش آب و خاک، کاری استثنایی در دوران پس از انقلاب اسلامی بوده است که فقط برای سه طرح آبهای استانهای مرزی کشور هشت میلیارد دلار اختصاص داده شده است.
جهانگیری اضافه کرد: برای آبیاری 550 هزار هکتار اراضی استانهای خوزستان و ایلام نیز یک و نیم میلیارد دلار و برای آبیاری دشت سیستان 800 میلیون دلار اختصاص یافت که در مجموع فقط برای همین سه پروژه بیش از ده میلیارد دلار با مجوزی که در سالهای اول دولت از مقام معظم رهبری اخذ شد، تلاش کردیم مجموعه طرحهای نیمه تمامی که از زمان مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی در دست اجرا بود و مردم برای افتتاح این طرحها چشم براه بودند را اجرایی کنیم.
وی با اشاره به بازدهی اراضی دشت خوزستان پس از اقدامات صورت گرفته برای آبیاری این اراضی تصریح کرد: با وجود سیلی که سال گذشته در خوزستان جاری شد و تصور میشد بخش زیادی از محصولات زراعی زیر آب رفته باشد، اما به دلیل بازدهی اراضی دشت خوزستان تولید محصولاتی نظیر گندم و برنج در این اراضی نسبت به سالهای قبل افزایش داشت و این موضوع در سایر محصولات و استانهای کشور نیز صادق بود.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه متأسفانه دستاوردها و اقدامات خوب دولت آنطور که باید منعکس نمیشود، افزود: باید با استفاده از راهکارهای نوین رسانهای و همراهی هنرمندان و صاحب نظران بتوانیم اقدامات صورت گرفته را با زبانی مناسب به جامعه اطلاع رسانی کنیم.
جهانگیری افزود: متأسفانه نقاط ضعف و برخی سیاهنماییها به صورت گسترده در تمام رسانهها مطرح میشود و جلب توجه میکند اما اینکه ده میلیارد دلار به جز منابع بودجه برای آبیاری چندین هزار هکتار هزینه میشود مورد توجه قرار نمیگیرد.
وی پرورش ماهی در قفس را از دیگر اقدامات و کارهای بزرگ بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: خوشبختانه بخش خصوصی نیز در این زمینه ورود کرده و سرمایهگذاریهای زیادی در بخش پرورش ماهی در قفس، پرورش میگو و صادرات این محصولات انجام شده است.
معاون اول رئیسجمهور همچنین با اشاره به تمرکز جدی وزارت جهاد کشاورزی بر موضوع خودکفایی دوباره گندم اظهار داشت: بر اساس گزارش مهندس کشاورز امسال میزان تولید گندم کشور به 14 میلیون تن میرسد و دولت در شرایط تنگنای بودجه پذیرفته است که گندم را از کشاورزان دو هزار و 500 تومان خریداری و پس از تبدیل گندم به آرد، آن را به نانواییها 660 تومان بفروشد چرا که هدف دولت بهبود معیشت کشاورزان و خودکفایی در تولید گندم است.
جهانگیری با یادآوری اینکه امروز در برخی از محصولات نظیر شیر و مرغ با مازاد تولید مواجه هستیم، افزود: مجموعه اقداماتی که در بخش کشاورزی انجام شده، ظرفیت توسعه این بخش را تا حد زیادی گسترش داده است.
وی با تأکید بر اینکه صنعت نیز باید در خدمت بخش کشاورزی قرار گیرد، گفت: گاهی تصور میشود که منظور از صنعتی شدن، کنار گذاشتن بخش کشاورزی است اما واقعیت این است که صنعتی شدن یعنی فناوریها و صنعت باید در خدمت رشد و توسعه بخش کشاورزی قرار گیرد.
معاون اول رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود به برخی چالشهای پیش رو نظیر تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران اشاره و خاطرنشان کرد: آمریکا از تمام ظرفیتهای خود استفاده کرد تا به ملت ایران فشار وارد کند. آنها منابع درآمدی و سیستم بانکی ایران را حبس کردهاند و حالا میگویند اگر از ما کمک بخواهید ما به شما کمک میکنیم.
جهانگیری با یادآوری اینکه البته ما در بحرانهای جهانی همواره به دلیل همبستگی جهانی از کمکهای بین المللی استفاده کردهایم اما به آمریکا میگوییم شما به ملت ایران ظلم میکنید. دهها میلیارد دلار پول ملت ایران را حبس کردهاید حالا میخواهید چند میلیون دلار به ما هدیه بدهید. اگر راست میگویید مانع دسترسی ایران به پولهایش نشوید تا بتوانیم هزاران برابر آنچه میخواهید به ما هدیه بدهید را برای ملت ایران تأمین کنیم.
وی خاطرنشان کرد: بر خلاف ادعای آمریکاییها، تحریمهای آنها شامل کالاهای اساسی نیز میشود. اگر چه بر اساس تحریمهای آنها برای خرید برخی اقلام اساسی نظیر گندم مشکلی وجود ندارد اما برای اینکه بتوان گندم و سایر کالاهای اساسی را خریداری کرد باید پول پرداخت کنیم که به دلیل تحریمها هیچ تبادل بانکی میسر نیست.
معاون اول رئیسجمهور با تأکید بر اینکه برای حل مشکلات در دوران تحریم باید فقط نگاه به داخل داشته باشیم، افزود: اگر چه میگویند تحریمها، دارو و تجهیزات پزشکی را شامل نمیشود اما کشورهای دیگر اعلام میکنند که اگر ما به ایران دارو صادر کنیم آمریکا برای ما پرونده درست میکند و ما را مورد مؤاخذه قرار خواهد داد.
جهانگیری در ادامه ویروس کرونا را مسئلهای جدید و جدی توصیف کرد و گفت: باید حساسیت ویژهای بر این موضوع داشته باشیم چرا که ویروس کرونا سلامت مردم را هدف گرفته است و اولویت اصلی دولت نیز حفاظت از سلامت مردم است. البته در کنار موضوع سلامت تبعات دیگری نیز ناشی از شیوع کرونا وجود دارد که باید در گامهای بعدی مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه از تلاشها و زحمات کشاورز سرپرست وزارت جهاد کشاورزی قدردانی کرد و گفت: اگرچه طبق قانون اساسی سرپرستی یک وزارتخانه نباید بیشتر از سه ماه باشد اما به دلیل اتفاقاتی که رخ داد و جلسات مجلس شورای اسلامی به دلیل کرونا تعطیل شد، با موافقت مقام معظم رهبری دوران سرپرستی مهندس کشاورز ادامه یافت تا شرایط مجلس به نقطهای برسد که امکان برگزاری جلسات وجود داشته باشد.
معاون اول رئیسجمهور از مجلس شورای اسلامی و نمایندگان خانه ملت که در شرایط دشوار جلسه رأی اعتماد را تشکیل دادند قدردانی کرد و گفت: رأی خوب نمایندگان به دکتر خاوازی وزیر جهاد کشاورزی قابل تقدیر است و رکوردی در تعداد رأی اعتمادی که به این عضو کابینه داده شد به ثبت رسید.
جهانگیری همچنین از کشاورز به عنوان انسانی دلسوز و صاحبنظر یاد کرد و افزود: مهندس کشاورز اشراف کاملی بر حیطه مسئولیتی خود دارد و در جلسات با صراحت کامل نکات کارشناسی و فنی را بدون هرگونه ملاحظه مطرح میکند.
وی از حجتی وزیر سابق جهاد کشاورزی نیز به عنوان مدیری بزرگ و خدمتگزار برای کشور یاد کرد و گفت: آقای حجتی مدیری خودساخته و به معنای واقعی جهادی و خاکی است و انسانی مردمدوست و عاشق خدمت به روستاییان و جامعه بوده است و خدمات بزرگی را در دوران مسئولیت خود انجام داده که خودکفایی گندم در سال 83 نیز کارنامه درخشانی است که از ایشان بر جای مانده است.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه خاوازی وزیر جدید جهاد کشاورزی را انسانی خودساخته توصیف کرد و گفت: ایشان با وجود روابط دوستانه فراوانی که با مسئولین دارد، هیچ رایزنی و تلاشی برای دریافت مسئولیت نکرد و در انتخاب ایشان به عنوان وزیر نیز اجماع و اتفاق نظر از سوی صاحبنظران نظیر مهندس حجتی، مهندس کشاورز و دکتر کلانتری وجود داشت.
جهانگیری افزود: دکتر خاوازی در شرایطی مسئولیت پذیرفت که بیانگر علاقه او به کشور است. ایشان چهرهای علمی و پژوهشی است و انتخاب چنین شخصی به عنوان وزیر جهاد کشاورزی این پیام را دارد که بخش کشاورزی نیازمند کارهای علمی و پژوهشی است تا با استفاده از بذر مناسب و کارهای تحقیقاتی بتوانیم از کمترین میزان آب و اراضی، بیشترین تولید محصول را داشته باشیم.
وی، جوان بودن خاوازی را نیز به معنای جوانگرایی دولت دانست و اظهار داشت: هدف دولت این بود که وزیری جوان، بانشاط، پرانرژی و قوی مسئولیت این دستگاه اجرایی را بر عهده داشته باشد.
معاون اول رئیسجمهور خاطرنشان کرد: کسی که وزیر جهاد کشاورزی است باید به ارتباط نزدیک با روستاییان و عشایر افتخار کند و بر سر سفره آنها بنشیند و درد و دل و دغدغههایشان را گوش کند.
جهانگیری با اشاره به اینکه از این پس خاوازی وزیر جهاد کشاورزی است و در مقابل مجلس شورای اسلامی و رئیسجمهور پاسخگو خواهد بود، از همه کارکنان و بخشهای زیرمجموعه این وزارتخانه خواست همراهی و همکاری لازم را با خاوازی داشته باشند تا بتواند برای شرایط کرونا و پساکرونا برنامهریزی لازم را انجام دهد.
وی با تأکید بر اینکه میزان تولیدات بخش کشاورزی نباید در دوران کرونا کاهش پیدا کند، گفت: البته ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا دستورالعملهایی را ابلاغ کرده و از همه خواسته است که در خانه بمانند و اینکه این موضوع تا چه زمانی ادامه خواهد داشت قابل پیش بینی نیست زیرا ویروس کرونا باید از بین برود و این اتفاق زمانی رخ میدهد که داروی قطعی و یا واکسن آن تولید شود.
معاون اول رئیسجمهور از فاصلهگذاری اجتماعی به عنوان یکی دیگر از دستورالعملهای ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا یاد کرد و گفت: البته سیاست جدید این ستاد، فاصلهگذاری هوشمند است که بر اساس آن کسب و کارهای کمخطر فعال خواهند شد.
جهانگیری افزود: بخش کشاورزی، دامپروری و آبزیپروری باید ضمن حفاظت از سلامت نیروی انسانی خود برنامهریزی لازم را برای جلوگیری از کاهش تولید انجام دهند و تمام تمرکز خود را بر موضوع کرونا و دوران پساکرونا معطوف کند چرا که بر اساس نظر کارشناسان بین المللی روابط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در دوران پساکرونا تغییرات فراوانی خواهد داشت.
وی ادامه داد: این روزها حرفهای مهمی در خصوص غذا زده میشود و سازمانهای بین المللی پیشبینیهایی درباره کالاهای غذایی دارند که سخنان سادهای نیست و وزارت جهاد کشاورزی باید این مباحث را به موضوع اصلی خود تبدیل کند و ضمن توجه به تابآوری اقتصادی و اجتماعی باید به گسترش تولید و توسعه کشور نیز فکر کنیم.
معاون اول رئیسجمهور از وزارت جهاد کشاورزی خواست تولید و کشت محصولات را با تمام ظرفیت انجام دهد و تصور کند که قرار است اتفاقی در دنیا رخ دهد. باید بر این موضوع تمرکز کنیم که تمام نیازهای کشور را در داخل تأمین کنیم. اگرچه ممکن است مشکلی در سطح بین الملل پیش نیاید اما لازم است که پیشبینیها و برنامهریزیهای لازم را در نظر بگیریم.
جهانگیری با تأکید بر لزوم انطباق برنامههای وزارت جهاد کشاورزی با شرایط کرونا و پساکرونا گفت: بیشترین فشارها در دوران کرونا بر ضعیفترین اقشار جامعه نظیر حاشیهنشینان، روستاییان و عشایر وارد میشود که باید پیشبینیهای لازم را برای جلوگیری از فشار بر آنها انجام دهیم.
وی خاطرنشان کرد: اخیراً در یکی از جلسات گزارشی ارائه شد که یکی از دغدغههای فعلی جلوگیری از کوچ عشایر به دلیل پیشگیری از شیوع کروناست که این موضوع برای زندگی عشایر مشکلآفرین شده است و وزارت جهاد کشاورزی به عنوان دستگاه متولی جامعه عشایر باید هر چه سریعتر از طریق هماهنگی و تعامل با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی شرایط کوچ عشایر را فراهم کند بدون اینکه عوارض و تبعاتی به همراه داشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین تقوی نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی نیز در این مراسم ماه رجب و شعبان را مقدمهای برای خودسازی جهت ورود به ماه مبارک رمضان دانست و بر لزوم تلاش در جهت بهرهمندی هرچه بیشتر از این ایام معنوی تأکید کرد.
وی با قدردانی از تلاشها و اقدامات دولت در تأمین نیازهای جامعه گفت: همین که در تأمین اقلام معیشتی با کاستی در بازار مواجه نیستیم به معنای تلاش و اقدامات موثر دولت و مدیران وزارت جهاد کشاورزی است.
کشاورز سرپرست سابق وزارت جهاد کشاورزی نیز در این مراسم درخصوص راهکارهای دستیابی به خودکفایی در محصولات مختلف پروتئینی، لبنی و زراعی سخن گفت و ضمن ارائه گزارشی از مشکلات بخش کشاورزی، پیشنهادات خود را برای برونرفت از این مشکلات ارائه کرد.
حجتی وزیر سابق جهاد کشاورزی هم در این مراسم با تقدیر و تشکر از همه کارکنان بخش کشاورزی کشور به خاطر دستاوردهای حاصل شده گفت: راه برونرفت از مشکلات بخش کشاورزی نگاه زنجیرهای به تولید است و کشورهای توسعهیافته با همین نگاه توانستهاند در بخش تولید و کشاورزی به موفقیت دست پیدا کنند.
خاوازی وزیر جدید وزارت جهاد کشاورزی نیز در این مراسم به تشریح دیدگاهها و برنامههای خود برای این وزارتخانهپرداخت.
گفتنی است در این مراسم حکم انتصاب وزیر جدید جهاد کشاورزی با امضای رئیسجمهور از سوی معاون اول رئیسجمهور به وی اعطا شد و سپس جهانگیری با اهدا لوح سپاس از خدمات حجتی و کشاورز قدردانیکرد.
انتهای پیام /