زنگ خطر انقراض برخی گونه‌های گیاهی آذربایجان‌غربی به صدا درآمد

زنگ خطر انقراض برخی گونه‌های گیاهی آذربایجان‌غربی به صدا درآمد

آذربایجان‌غربی محل بسیار مناسبی برای رشد گیاهان دارویی است اما متاسفانه برخی گیاهان دارویی هم اکنون در حال انقراض هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، از مجموع هشت هزار گونه گیاهی کشور، بیش از یک هزار و 400 گونه در آذربایجان‌غربی رشد می‌کند و گیاهان خوراکی محلی با داشتن انواع ویتامین‌ها، آنتی اکسیدان، کلسیم و فسفر دارای خاصیت‌های درمانی از جمله تقویت سیستم گردش خون، سیستم گوارشی، درمان یبوست، تنظیم قند خون و کاهش چربی، افزایش اشتها و بهبود زخم های معده است.

با وجود خواص فراوان گیاهان دارویی خوراکی، متاسفانه برهی گونه‌ها شامل شنگ، گندله، قازیاغی، دوه دابانی، آویشن، کهلک اوتی، نعناع کوهی، گول اقا، مزره کوهی، کنگر، ریواس، اوه لیک، سالمانجا، اسفناج دشتی و بولاغ اوتی و چندین نمونه دیگر در حال انقراض هستند.

هم اکنون فصل برداشت گیاهان دارویی در استان آغاز شده و آذربایجان‌غربی رویشگاه 520 نوع گیاه دارویی بوده که 70 تا 100 گونه از این تعداد گیاهان خوراکی است.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی آذربایجان‌غربی با بیان اینکه بیش از یک هزار و 400 گونه از گیاهان موجود کشور در این استان می روید افزود: همین خود ظرفیت مناسبی برای انجام مطالعات تحقیقاتی در زمینه گیاهان به شمار می‌رود.

محمد رضایی با بیان اینکه برداشت گیاهان خوراکی محلی همزمان با آغاز بهار و رویش این گیاهان در آذربایجان‌غربی آغاز شده است اظهار کرد: تغییرات اقلیمی از یک سو و برداشت‌های بی‌رویه از سوی دیگر زنگ انقراض این گونه های گیاهی را به صدا در آورده است و مناطقی مانند دره شهدا ، قاسملو و کوه سیر و قوشچی در شهرستان ارومیه بیشتر مورد توجه مردم در این زمینه است و در معرض خطر انقراض گونه های گیاهی خوراکی قرار دارد .

وی افزود: افزون بر 585 گونه گیاهی از مجموع گیاهان موجود در آذربایجان‌غربی در جزیره‌های دریاچه ارومیه می روید که پسته وحشی از جمله مهمترین این گونه ها است.

رضایی با اشاره به در حال انقراض بودن برخی از گونه‌های گیاهان کوهی پر مصرف مردم ، اظهار کرد: مطالعه بر روی 120 گونه برای تعیین نوع پراکنش و مقدار موجود از آن در طبیعت انجام شده که 75 مورد از آنها به پایان رسیده است.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی آذربایجان‌غربی با تاکید بر اینکه رویشگاه برخی از گیاهان به طور خاص شناسایی شده است، ادامه داد: 60 گونه از گیاهان شناسایی شده در این استان از جمله بیزه، اله گز، نعناع کوهی، ریواس، کنگر و ثعلب بومی منطقه است.

وی گفت: کشت گیاهان دارویی در فضاهای سبز شهری را می‌توان برای فرهنگ‌سازی در استفاده از این گونه‌ها در دستور کار قرار داد و این گیاهان اغلب نیاز کمتری به آب و مراقبت دارد اما باید فرهنگ استفاده از آنها در جامعه نهادینه سازی شود.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی گفت: رزماری، اسطوخودوس، انواع زنبق، انواع آویشن و نسترن از جمله گیاهانی است که قابلیت کشت دارد.

در ادامه مدیر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: سیاست اصلی این ستاد در رابطه با احیای دریاچه ارومیه در سال 99 احیای کشت گیاهان دارویی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه است.

فرهاد سرخوش تصریح کرد: حتی از کشاورزانی که اقدام به کشت گیاهان دارویی می‌کنند حمایت شده و به صورت تضمینی و قراردادی، همه محصولات آنها خریداری می‌شود.

وی افزود: هم اکنون با کارخانه‌های تولید عرق‌های گیاهی نیز قرارداد بسته شده تا محصولات کشاورزان خریداری و در اختیار واحدهای تولیدی قرار گیرد.

«احد کاظمی» که به عنوان کشاورز فعالیت می‌کند و امسال قرار است گیاهان دارویی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه کشت کند می‌گوید: با توجه به اینکه مسئولان اطمینان داده‌اند که تولیدات ما را خریداری می‌کنند، من با اطمینان بیشتر و با فراق بال فراوان اقدام به کشت گیاهان دارویی می‌کنم.

«مسعود یاوری» کشاورز دیگری است که می‌گوید: در سالیان گذشته از خرید تضمینی گیاهان دارویی خبری نبود اما خوشبختانه امسال تغییر کرده و قرار است محصولات تولیدی کشاورزان با قیمت مناسب خریداری و تحویل کارخانه‌ها شود به همین خاطر من رغبت بیشتری به این کار دارم.

« یدالله موسوی» که از ابتدا شغل کشاورزی را برگزیده می‌گوید: اینکه با کشاورز در رابطه با خرید محصولات کشاورزی قرارداد بسته شود انگیزه کشاورزان را برای فعالیت، بیشتر می‌کنند و آنها می‌توانند با خیال آسوده نسبت به کشت گیاهان دارویی به ویژه گیاهانی که در خطر انقراض هستند اقدام کنند.

انتهای پیام/7548/ j

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon