اندیشکده| بروکینگز: کرونا قوانین اساسی کشورهای دموکراتیک را تهدید می‌کند


اندیشکده| بروکینگز: کرونا قوانین اساسی کشورهای دموکراتیک را تهدید می‌کند

یک اندیشکده آمریکایی با نگاهی به ضرورت اقدام کشورها در حمایت از شهروندان در برابر ویروس مرگبار کرونا می‌نویسد که این کشورها در عین حال باید از عوامل نقش‌آفرین قانون اساسی خود یعنی دادگاه‌ها، فرمانداران و حتی شهروندان محافظت کنند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ، در این مقاله به قلم «کنستانزه استلزن مولر»، عضو ارشد اندیشکده بروکینگز آمده است: این یک واقعیت محض است که پاندمی کووید-19 تاکیدی بر اهمیت همیشگی مفهوم ملت-دولت بوده است. اما چیزی که بسیار مهم است و در عین حال به روشنی تکلیف آن مشخص نیست این است که این پاندمی با نظام‌های جاری این ملت-دولت‌ها یعنی همان قوانین اساسی چه خواهد کرد.

بنا بر تاکید این مقاله، قوانین اساسی مبانی قانونی اداره کشورها و روابط میان آنها با جوامع مدنی را مشخص می‌سازند. آنها دستورالعمل کارایی، مشروعیت و اصالت ملت-دولت‌ها هستند، حال سوال اینجا است که آیا قوانین اساسی در کشورهای جهان که بیشتر آنها یا بعد از جنگ جهانی دوم یا بعد از جنگ سرد و در زمان آرامش و صلح تدوین شده اند می‌توانند در امتحان سخت ناشی از ویروس کرونا بقا داشته باشند.

در ادامه این گزارش با اشاره به تحولات مجارستان به عنوان کشوری با قوانین دموکراتیک که بعد از بروز کرونا با رویکردی دیکتاتوری از سوی نخست‌وزیر این کشور یعنی ویکتور اوربان مواجه شده، آمده است: او اکنون می‌تواند با صدور حکم خود حکومت کند و هیچ محدودیتی در کار او نیست. این درحالی است که نمی‌توان ادعای کشورهای تمامیت‌خواه که عملکردشان در مقابله با این ویروس از کشورهای با حاکمیت لیبرال دموکراسی بهتر بوده را ادعای درست دانست. بی‌توجهی به زندگی انسان‌ها که در نبرد چین، روسیه، هند و برزیل با بیماری کووید-19 شاهد بودیم، نیز کاملاً مشهود بوده است.

بنا بر گزارش این اندیشکده، اما لیبرال دموکراسی‌های غربی در تلاش برای کنترل خرابی‌های ناشی از این پاندمی با سردرگمی و حیرانی همراه بوده‌اند. این سوال که میزان استفاده بجا از اختیارات مواقع اضطراری چفدر است؟ چطور می‌توان جلوی زیاده‌روی در دستورات اجرایی رو گرفت؟ آزادی‌های افراد را چگونه می‌توان در برابر دولتی که تمایل فراوانی برای اعمال اجبار دارد، حفظ کرد؟

 

در این مقاله آمده است: اختیارات زمان اضطراری در قوانین اساسی لیبرال جزو موارد استثناء هستند و به همین دلیل است که بیشتر قوانین اساسی تنها به حکومت‌ها اجازه می‌دهند که تنها در مواقع حساس وضعیت فوق‌العاده یا اضطراری اعلام کنند و شرایط کنونی یکی از بزرگترین آزمون‌هایی است که عیار رهبران را نشان می‌دهد.

در این گزارش با اشاره به اختیاراتی که قانون اساسی فرانسه به رئیس جمهوری آن برای اعلام وضعیت اضطراری می‌دهد، آمده است که با این حال امانوئل ماکرون بعد از انتقادها اذعان کرد که در استفاده از این وضع اضطراری اشتباهاتی مرتکب شده است.

ترامپ نیز این هفته به آمریکایی‌ها گفت که حاکمیت و اختیار وی بر ایالت‌ها تمام و کمال است و جای تعجب است که واقعاً وی اختیارات وسیعی در زمان اضطراری دارد. اما او تنها یک بار و برای دستور دادن به شرکت‌ها برای تولید ماسک از آن اختیارات استفاده کرد و بار مدیریت بر فرمانداران و شهرداران افتاده است. یکی از منتقدان از این کار ترامپ به عنوان اقتدارگرایی اجرایی یاد کرده است.

در انتهای این گزارش آمد است: دولت‌ها مشغول اتخاذ تصمیماتی در زمینه‌ مرگ و زندگی بر اساس اطلاعات ناقص هستند و ممکن است تمایلات و وسوسه‌هایی برای قوای مجریه برای زیاده‌روی در اقدامات پیش آید و این همان فرصتی است که نظام‌های مستبد و پوپولیسیت‌ها به دنبال آن هستند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon